İçeriğe atla

Berfo Kırbayır

Berfo Kırbayır
Doğum1907
Göle, Ardahan
Ölüm21 Şubat 2013 (y. 106 yaşında)
İstanbul
Diğer ad(lar)ıBerfo Ana

Berfo Kırbayır ya da bilinen adıyla Berfo Ana (1907, Göle - 21 Şubat 2013, İstanbul) 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında gözaltına alınıp bir daha haber alınamayan Cemil Kırbayır'ın annesi ve bir cumartesi annesi.[1] 105 yaşındaki Berfo Kırbayır, kayıp yakınları ile birlikte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la da görüşmüş ve tek dileğim ölmeden oğlumun mezarını görebilmek demişti.[2]

12 Eylül döneminde evden alınan ve bir daha geri dönmeyen oğlu Cemil Kırbayır için 33 yıl mücadele veren Berfo Ana, 21 Şubat 2013'te geçirdiği mide kanserine bağlı ameliyattan sonra meydana gelen komplikasyonlar sonucu 106 yaşında öldü.[1] Cenazesi Ardahan, Göle'de defnedildi.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mesut Cemil</span> Türk müzisyen

Mesut Cemil Tel, Tamburi Cemil Bey’in oğludur. Bir ara “Tel” soyadını kullanmışsa da, kısa bir süre sonra bundan vazgeçmiştir. Çocukluk yılları babasının musiki çevresinde geçti. Babasından birkaç ders dışında musiki dersi almadı. İstanbul Sultanîsi'nde öğrenciyken, on üç yaşında Daniel-Fitzinger'den keman dersleri alarak Batı musikisi bilgileri öğrenmeye başladı; keman üzerindeki çalışmalarını daha sonra Aliye Berger'in eşi Karl Berger’den aldığı derslerle sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Zübeyde Hanım</span> Mustafa Kemal Atatürkün annesi (1857–1923)

Zübeyde Hanım, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi.

<i>Eşkıya</i> (film) 1996 yapımı Türk filmi

Eşkıya, başrollerini Şener Şen ve Uğur Yücel'in paylaştığı 1996 yapımı sinema filmi. Yavuz Turgul'un yönettiği ve senaryosunu yazdığı Eşkıya, 1996-1997 sezonunda 2 milyon 571 bin 474 kişi tarafından izlendi. Gişe istatistiklerinin tutulmaya başlandığı 1989'dan sonraki dönemde, gösterime girdiği 1996'dan 2001 yılına kadar Türk sinemasının en yüksek gişe hasılatı elde eden filmi oldu. Türk sinemasının modern zamanlarındaki ilk büyük gişe patlamasını gerçekleştiren Eşkıya'nın bu başarısı, 1980'li yıllardan itibaren üretim ve seyirci sayısı bakımından büyük bir çöküş yaşayan Türk sinemasının Yeşilçam iken Modern Türk Sinemasına çeviren bir dönüm noktası sayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Harun Reşid</span> 5. ve en tanınmış Abbâsî hâlifesi (s. 786–809)

Harun Reşid, beşinci ve en tanınmış Abbasi halifesi. 763'te babası Mehdi'nin o zaman bulunduğu İran'da bulunan Rey şehrinde doğdu. 786'da halife olan kardeşi Hâdî'nin ölmesi üzerine halifeliğe geçti. Hayatının çoğunu Bağdat'ta ve hilafetinin sonlarında yerleştiği Rakka şehrinde geçirdi. 24 Mart 809'da Horasan'ın Tus şehrinde öldü ve orada toprağa verildi. Harun Reşid'in halifelik döneminde Abbasiler çok büyük askerî, siyasal, kültürel ve bilimsel gelişmeler kaydettiler.

<span class="mw-page-title-main">Ay (firavun)</span> 18. Hanedana mensup firavun, Yuyanın oğlu

Ay veya Kheperkheprure Ay veya Aye Antik Mısır'da, 18. Hanedan'ın on üçüncü firavundur. Tahtta kalma süresi dört yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Kamran Usluer</span> Türk oyuncu (1937–2004)

Kamran Usluer, Türk oyuncu ve seslendirme sanatçısı.

Tanburi Ali Efendi, 19. yüzyılın en önemli Klasik Türk müziği bestekârlarından, tanbur virtüözü, Tanburi Cemil Bey'in öğretmenlerinden.

<span class="mw-page-title-main">Ali Osman Sönmez</span>

Ali Osman Sönmez, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Veysel Güney</span>

Veysel Güney, Devrimci Yol'un İskenderun sorumlusu militan. Üsteğmen Şahin Akkaya'yı öldürme suçundan mahkûm olmuştur. 12 Eylül Darbesi'nden sonra 1980-1984 arasında idam edilen 17'si sol görüşlü 50 mahkûmdan biridir.

Mehmed Cemaleddin Efendi, Osmanlı şehzadesi. Babası, Sultan Abdülaziz'in oğlu Şehzade Mehmed Şevket Efendi, annesi Fatma Rûy-i Nâz Hanım Efendi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Osman Bayezid Osmanoğlu</span> Osmanoğlu hanedan reisi

Osman Bayezid Osmanoğlu, Osmanlı Hanedanı'nın eski hanedan reisidir.

<span class="mw-page-title-main">Behiye Sultan</span>

Behiye Sultan, V. Murad'ın oğlu Şehzade Mehmed Selahaddin Efendi'nin büyük kızıdır. Annesi Naziknaz Hanımefendi'dir.

Cemil Usta, 1970'li yıllarda Trabzonspor forması giyen Türk eski millî futbolcudur. Oynadığı dönemde Dozer ve Takoz gibi lakaplarla da anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Heraklonas</span>

Heraklonas veya Herakleonas, , Şubat – Eylul 641 arasında Bizans imparatorluğu imparatoru olmuştur. Heraklonas imparator Herakleios ile onun yeğeni olan Martina'nın oğlu idi.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Reşid Paşa (1858-1924)</span> Osmanlı devlet adamı ve diplomat

Mustafa Reşid Paşa, Osmanlı Devleti'nin son yıllarında görev yapmış bir devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Memûn</span> 7. Abbâsî hâlifesi (s. 813–833)

Memun veya Abdullâh Memûn, Tam Adı: Ebû 'Abbâs el-Memûn Abdullâh bin Hârûn Reşîd, 813-833 arasında 7. Abbasi halifesi.

<i>Öyle Bir Geçer Zaman ki</i> Türk televizyon dizisi (2010–2013)

Öyle Bir Geçer Zaman ki, D Productions'ın yapımını üstlendiği, 2010-2013 yılları arasında Kanal D'de yayımlanan drama türündeki Türk televizyon dizisidir. Yönetmenliğini Zeynep Günay'ın üstlendiği ve senaryosunu Coşkun Irmak'ın yazdığı dizi, ismini Erkin Koray'ın unutulmaz parçasından almıştır. 3 sezondan oluşan dizi, 18 Haziran 2013 tarihinde yayımlanan 120. bölümü ile final yaparak sona erdi.

Cemile Sultan, Osmanlı padişahı Abdülmecid’in kızı.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Şamil Şhaplı</span>

Mehmet Şamil Şhaplı;, Diplomat, Gazeteci, Spor yöneticisi, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün kurucu üyesi ve 1. başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">2013'te Türkiye</span>

2013 yılında Türkiye olayları.