İçeriğe atla

Berde Türbesi

Koordinatlar: 40°22′59″K 47°07′40″D / 40.38306°K 47.12778°D / 40.38306; 47.12778
Berde Türbesi
Harita
Koordinatlar40°22′59″K 47°07′40″D / 40.38306°K 47.12778°D / 40.38306; 47.12778
KonumBerde, Azerbaycan
TasarlayanAhmad Nakhchivani
TürAnıt mezar
Tamamlanma tarihi1322

Barda Türbesi (AzericeBərdə türbəsi), Barda, Azerbaycan'da bulunan anıt mezar. Günümüze sağlam bir şekilde ulaşan nadir anıtlardan biridir. Bir kerpiç duvar ile çevrili küçük kare şeklinde bir bölge içinde almaktadır. Türbenin mimarı Ahmed Nahçıvanidır.

Tarihi

Tarihsel olarak, 14. yüzyılda Barda şehrinde kule şeklinde iki anıt mezar inşa edilmiş ve bunlardan sadece biri modern döneme kadar kalmıştır. Bilimsel literatürde adı Barda mezarı olarak geçen anıtın ne zaman ve kim tarafından inşa edildiğini gösteren kitabesine göre 1322 yılında inşa edilmiştir. Mimari yapısı nedeniyle, Güney Kafkasya'nın 19. yüzyılda Rus imparatorluğu tarafından işgalinden sonraki dönemde araştırmacıların dikkatini çekti. 1848'de Barda'yı ziyaret eden ünlü oryantalist Khanikov, anıttaki yazıtları okudu ve bu yazıtlar daha sonra 1861'de Barda'da akademisyen Dorn tarafından yayınlandı. Akademisyen Dorn ayrıca Barda mezarının görünüşünü de yayınladı.

Barda mezarındaki bu yazıt, Nahçivan mimarlarının XIV yüzyılda önemli binalar inşa etmek için diğer şehirlere davet edildiğini doğrulayan Nahçıvan mimarlık okulunun son derece değerli bir örneğidir.[1][2]

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı 21 Mart 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Barda Türbesi yeni bir hayat kazanacak

Kaynakça

  1. ^ "Barda mausoleum". 3 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2020. 
  2. ^ "Barda Mausoleum". 28 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Âbide-i Hürriyet</span> heykel

Abide-i Hürriyet diğer adıyla Hürriyet-i Ebediye Abidesi, 31 Mart Vakası'nda ölenlerin anısını yaşatmak üzere İstanbul'un Şişli ilçesinde Hürriyet-i Ebediye Tepesi'ne 1909-1911 yılları arasında inşa edilmiş olan anıt.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Reşad Türbesi</span> Türbe

Sultan Reşad Türbesi İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde bulunan Sultan Reşad ya da diğer adıyla 35. Osmanlı padişahı V. Mehmed'in mezarının bulunduğu türbedir. Ulusal mimari anlayışı yansıtan bu anıt türbe Mimar Kemalleddin Bey tarafından 1911-1912 tarihleri arasında inşa edilmiştir. Türbe, sekiz yüzlüdür. Kesme taş ve mermerden yapılmıştır. Yüksek kubbesi kurşun kaplıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Kemaleddin</span> Türk mimar (1870–1927)

Ahmed Kemaleddin, 20. yüzyılın başlarındaki çalışmalarıyla tanınan ve Birinci Ulusal Mimarlık Akımı'nın önde gelen isimlerinden olan Türk mimar.

Belevi Mozolesi veya Belevi Anıt Mezarı, İzmir Selçuk'a bağlı bir belde olan Belevi'de bulunan Helenistik döneme ait bir mezar. Anıt mezar Efes'ten 14 kilometre uzaklıktadır. Günümüzde Belevi beldesi sınırları içinde kaldığı için Belevi Anıt Mezarı adıyla anılır. MÖ 301'de Efes kralı Lysimachus tarafından inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Acemi Nahçıvani</span> Nahçıvan-Meraga mimarlık okulunun kurucusu

Acemi ibn Ebubekr Nahçıvani, 12.-13. yüzyıllarda bugünkü Azerbaycan topraklarında faaliyet göstermiş ve ün kazanmış Azerbaycanlı mimar, Nahçıvan Mimarlık Akımının kurucusu ve vatanı Nahçıvan'da pek çok mimari eserin yaratıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">İçerişehir</span> Bakünün tarihî çekirdeği

İçerişehir ya da Eskişehir, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün tarihî çekirdeği olarak bilinmektedir. Haydar Aliyev Vakfı'nın çalışmaları sonucunda UNESCO'nun Dünya Miras Komitesi'nin 2000 yılında Avustralya'nın Cairns kentinde yaptığı 24. oturumda Şirvanşahlar Sarayı ve Kız Kulesi ile birlikte Dünya Mirası olarak kabul edilen İçerişehir, Azerbaycan'dan listeye dahil olan ilk yapıdır. Bakü'nün en eski kısmı olan İçerişehir, iyi korunmuş kale duvarları ile çevrilidir. 221.000 m² alana sahip olan koruma alanında 1300'den fazla aile yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Halveti Tekkesi</span>

Halveti Tekkesi Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Berat kentinde bulunmakta olan tarihi Osmanlı-Türk dinî eserlerinden biridir. Dergâh, bir Sûfî mezhebi olan Halveti tarikât'a aittir. Tekke'nin yanında, Sultan Camii ve bir Kervansaray bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mümine Hatun Türbesi</span>

Mümine Hatun Türbesi Azerbaycan Cumhuriyeti, NÖC, Nahçıvan şehrinde bulunan ve "Atabey Kubbesi" olarak da bilinen İldenizliler dönemine ait tarihi-mimari bir anıttır. Türbe, Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından dünya çapında önemli bir anıt olarak tescil edilmiştir. 1998 yılında Mümine Hatun Türbesi diğer Nahçıvan türbeleriyle birlikte UNESCO Rezerv listesine alındı.

<span class="mw-page-title-main">Hekatomnos Anıt Mezarı</span> Milasta antik anıt mezar

Hekatomnos Anıt Mezarı, Karya'nın kurucu satrapı Hekatomnos'un günümüzde Muğla'nın Milas ilçesinde yer alan anıt mezarı.

<span class="mw-page-title-main">Şeyh Safi Külliyesi</span> XVI-XVII. yüzyıllarda Azerbaycanda inşa edilmiş türbe

Şeyh Safi Külliyesi Şeyh Safi Türbesi etrafında inşa edilmiş olan bu tesis XVI-XVII. yüzyıllarda Azerbaycan'da inşa edilmiş en önemli mimari eserlerden biridir. Külliye birbirine bağlı avlu etrafında dizilmiş binalardan oluşmaktadır. Komplekste Şeyh Safi türbesinin yanı sıra birkaç mezar, Şah İsmail türbesi, Çinihane adında bir bina, bir cami, hacılar için odalar vb şeyler yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nizami Anıt mezarı</span>

Nizami Anıt mezarı, 12. yüzyıl şairi Nizami Gencevi'ye şerefine kurulmuş olan Gence, Azerbaycan'ın hemen dışında duruyor. Türbesi aslında 1947 yılında eski bir çökmüş türbenin yerine inşa edilmiş ve 1991'de bugünkü şekliyle yeniden inşa edilmiştir. Nizami mezarı, yüzyıllar boyunca adanmış bir hac yeri olmuştur. Tarihçi Wilhelm Barthold'a göre 1606 yılında tarihi tarihçelerde anıtkümeye ilk sayım yapıldı. Safevî mahkeme sicili İskender Bey Münşi 1606 Şubat'ının sonlarına doğru Safevi hanedanı I. Abbas'ın Gence'ye ulaştığını ve Şeyh Nizami'nin mezarının yanında kamp yaptığını, martda Nevruz tatilini kutladığını bildirdi.

<span class="mw-page-title-main">Sâmâni Türbesi</span>

Sâmâni Türbesi, Özbekistan'ın Buhara ilinin kuzeybatı kesiminde, tarihi merkezin hemen dışında yer alan, 10. yüzyılda inşa edilmiş bir türbedir. Türbe erken İslam mimarisinin ikonik örneklerinden biri olarak kabul edilir ve Orta Asya mimarisinin en eski mezar binası olarak bilinir. Yaklaşık olarak 900'den 1.000'e kadar hüküm süren güçlü ve etkili İslami Samani aile hanedanının mezar alanı olarak inşa edilmiştir. Samaniler fiilen bağımsızlıklarını Bağdat merkezli Abbasi Halifeliği'nden elde etti ve günümüzün Afganistan, İran, Özbekistan, Tacikistan ve Kazakistan'ını kapsayan bazı bölgelere hükmetti. Mükemmel simetrik, boyutu açısından karmaşık, ancak yapısı ile anıtsal olan türbe, sadece Soğd, Sasani, Fars ve hatta Klasik gibi çok kültürlü bina dekoratif gelenekleri birleştirmekle kalmadı, aynı zamanda yenilikçi kubbe destek sistemi ve geleneksel Orta Çağ İslami bina özellikleri - dairesel kubbe ve mini kubbeler, sivri kemerler, ayrıntılı kapılar, sütunlar ve karmaşık geometrik tasarımları da sergilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şâh-ı Zinde</span>

Şâh-ı Zinde, Özbekistan'ın kuzeydoğu kesimindeki Semerkant'ta bulunan bir nekropoldür.

<span class="mw-page-title-main">Karabağlar Türbesi</span> Azerbaycanda bir türbe

Karabağlar Türbesi, Azerbaycan'ın Kengerli Rayonu'na bağlı Karabağlar kasabasında yer alan bir türbedir.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Ulu Camii</span>

Bakü Ulu Camii ya da Cuma Camii, Bakü, Azerbaycan'da yer alan bir camidir. Katedral Camii, 12. yüzyılda bir Zerdüşt tapınağının yerine inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İmamzade Türbesi (Gence)</span>

Gence İmamzadesi veya Mavi İmam Türbesi, Gence şehri yakınlarında, Eski Gence topraklarında bulunan ve Gence Eyaleti Tarihi-Kültürel Arazisine dahil olan dini bir mimari komplekstir. Külliye, 8. yüzyılda vefat eden İmam Muhammed Bakır'ın oğlu İbrahim'in mezarı üzerine dikilen türbenin etrafında oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf bin Küseyir Türbesi</span>

Yusuf bin Küseyir Türbesi, 1161–1162 yıllarında Azerbaycan'ın Nahçıvan şehrinde inşa edilmiş türbe. Türbenin mimarı Acemi ibn Ebubekr Nahçıvani'dir.

<span class="mw-page-title-main">İmamzade Türbesi (Nahçıvan)</span>

İmamzade Türbesi veya Nahçıvan İmamzadesi, Azerbaycan'ın Nahçıvan şehrinde bir türbedir.

<span class="mw-page-title-main">İmamzade Türbesi (Berde)</span>

Berde İmamzade Türbesi, Berde şehrinin merkezinde yer alan tarihi bir dini-mimari eserdir. Başlangıçta türbe olarak inşa edilen Berde imamzadesi, zamanla hac yeri haline geldiğinden çevresine cami yapılmış, böylece bir dini anıtlar külliyesi oluşmuştur.

Melik Ajdar Türbesi veya Cicimli Türbesi, Azerbaycan'ın Laçın bölgesinin Cicimli köyünde bulunan türbe.