İçeriğe atla

Berar Sultanlığı

Hindistan'ı birleştirecek Babürlüler'den önce (MS. 1525) bölgedeki önemli devletler[1]

Berar, Dekkan sultanlıklarından biridir. 1490 yılında kurulmuştur.

Antik tarihte Berar

Berar tarihi genellikle Güney Hindistan'da art arda hüküm sürmüş muhtelif hanedanlıkların egemenliğine geçmiş bir ülke olan Deccan'la anılır. İlk kayıtlar Andra veya Satavahana İmparatorluğunun bir parçası olduğunu göstermektedir.

İmadşahlar Hanedanlığından Berar Sultanları

  1. Fethullah İmadülmülk 1490 – 1504
  2. Alaettin İmad Şah 1504 – 1529
  3. Derya İmad Şah 1529 – 1562
  4. Burhan İmad Şah 1562 – 1568[1]
  5. Tufal Han Dahni 1568 – 1572

Kaynakça

  1. ^ Schwartzberg, Joseph E. (1978). A Historical atlas of South Asia. Chicago: University of Chicago Press. ss. 39, 147. ISBN 0226742210. 6 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nogay Ordası</span> Türk devleti

Nogay Ordası, Altın Orda yıkıldıktan sonra 14. yüzyılın sonlarında Kafkasya ve Deşt-i Kıpçak bölgesinde Cengiz Han'ın sülalesinden olmayan Moğol Mangıt boyunun önderi Edige tarafından kurulmuş bir Türk devleti.

<span class="mw-page-title-main">Delhi Sultanlığı</span> Türk-Hint devleti

Delhi Sultanlığı ya da Sultanat-ı Hint, 1206-1526 yılları arasında Hindistan'da hüküm sürmüş olan sultanlıktır.

Burhan İmad Şah, İmadşahlar hanedanının son hükümdarıdır. Babası Derya İmad Şah'ın ölümünden sonra 1561 yılında çocuk yaşta tahta geçti. 1565'te Talikota Muharebesi sonrası Berar Sultanlığı, Ahmednagar hükümdarı Murtaza Nizam Şah ve Bicapur hükümdarı Ali Adil Şah'ın ortak ordularınca istila edildi ve ülke harabeye döndü. İstilacılar ülkeden yağmur mevsiminin gelmesi nedeniyle çekildi. 1566'da Berar, bu kez Farukiler sülalesinden Handeş hükümdarı 2. Miran Muhammed Şah tarafından istila edildi. Berar veziri Tufal Han, bu istilayı püskürtmesi için eskiden Golkonda'da vezirken kovulan ve Berar'a kaçan Jag Dev Rao komutasındaki orduyu görevlendirdi. Jag Dev Rao, bazı çatışmalarda Handeş ordusunu yenip istilayı püskürttü.

İmadşahlar, 15. yüzyıl sonlarından 16. yüzyılın sonlarına kadar Hindistan'da hüküm süren hanedandır. Behmeniler devletinin bölünmesinden doğan devletlerden biriydi ve Berar Sultanlığı olarak bilinirdi.

<span class="mw-page-title-main">Gucerât</span>

Gucerât, Hindistan'ı oluşturan eyaletlerden biridir. Güneyde ve batıda Umman Denizi, kuzeybatıda Pakistan, kuzeyde Racastan, doğuda Madhya Pradesh, güneydoğuda da Maharashtra eyaletleriyle çevrilidir. Yönetim merkezi, en büyük kenti ve eski merkezi Ahmedabad yakınlarındaki Gandhinagar'dır.

<span class="mw-page-title-main">NGC 1504</span>

NGC 1504, Yeni Genel Katalog'da yer alan bir galaksidir. Gökyüzünde Tay takımyıldızı yönünde bulunur. E-S0 tipi bir merceksi, eliptik galaksidir. Amerikan astronom Ormond Stone tarafından 1885 yılında 66,04 cm çaplı mercekli tip bir teleskopla keşfedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dekken sultanlıkları</span>

Dekkan sultanlıkları, orta-güney Hindistan'da yer alan İslam devletleri Bijapur, Golkonda, Ahmadnagar, Bidar ve Berar'a verilen genel isimdir. Dekkan sultanlıkları Krişna nehri ve Vindhya arasında, Dekkan platosunda bulunur. Bu sultanlıklar, Behmeni Sultanlığı'nın dağılma sürecinde bağımsızlıklarına kavuşmuştur. 1490 yılında Ahmadnagar bağımsızlığını ilan etmiş, arkasından Bijapur ve Berar'da aynı yıl içerisinde bağımsızlık beyanında bulunmuştur. Golkonda 1518'de, Bidar ise 1528'de bağımsız olmuştur.

Edirne Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu'nun Habsburg Monarşisi ile 17 Şubat 1568'de imzaladığı barış antlaşmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Sancağı</span>

Bosna Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun bir sancağı. 1463 yılında Rumeli Eyaleti'ne bağlı olarak kurulan sancak, 1580 yılında Bosna Eyaleti'ne bağlandı ve bu eyaletin merkez sancağı oldu. 1864 yılında eyaletlerin kaldırılmasının ardından oluşturulan Bosna Vilayeti'nin bir sancağı oldu. 1908 yılında ise vilayetin Osmanlı yönetiminden çıkıp, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu yönetimine girmesiyle birlikte sancak da ortadan kalktı.

<span class="mw-page-title-main">Güney Arabistan Seferi (1546)</span> Vikimedya liste maddesi

Güney Arabistan Seferi (1546), Osmanlı Devleti'nin XVI. yüzyılda Hint Okyanusu'nda Portekiz ile mücadelesinde bir evre.

<span class="mw-page-title-main">Beridşahlar Sultanlığı</span>

Beridşahlar, Hindistan'ın güneybatısında Bidar bölgesinde kurulan sultanlık. Behmeni Sultanlığı'nın veziri olan Kasım Bey Beridü'l-Memalik ismindeki bir Türk Beyi tarafından kuruldu (1492). Başlangıçta göstermelik olarak Behmenilere tabi olan Beridşahlar, 1527 yılında bağımsızlıklarını ilan ettiler. Adını Kasım Beyin unvanından alan Beridşahlar Hanedanı, 1619 yılında Babür Sultanı Cihangir Şah tarafından ortadan kaldırılıncaya kadar, 127 sene hükümran oldu.

<span class="mw-page-title-main">Gucerât Sultanlığı</span> Müslüman devleti

Gucerât Sultanlığı, 15. yüzyıl başlarında, günümüzde Hindistan'ın Gucerât eyaletinde kurulmuş bir Orta Çağ Müslüman Rajput krallığıdır.

(Bu makalede, bir Müslüman seçkin topluluk tarafından yönetilen veya bir şekilde bir Müslüman imparatorluğunun merkezi veya bir parçası olan bazı devletler, imparatorluklar veya hanedanlar listelenmektedir.)

<span class="mw-page-title-main">Afrika imparatorlukları listesi</span>

Bu liste maddesinde, bilinen Afrika imparatorlukları ve bunların başkentleri listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tarihî Ahmedabad Şehri</span>

Hindistan'daki Tarihi Ahmedabad Şehri veya Suriçi Ahmedabad Şehri olarak da bilinen Eski Ahmedabad, 1411'de Gucerat Sultanlığı'ndan I. Ahmed Şah tarafından kurulmuş olan şehrin tarihî merkezidir. Şehir Gucerat Sultanlığı'nın başkenti ve daha sonraki dönemlerde Guceratşehrinin önemli politik ve ticaret merkezi olarak kalmıştır. Günümüzde, son derece kalabalık ve harap olmasına rağmen, hala büyükşehir Ahmedabad'ın sembolik merkezi olarak hizmet vermektedir. Temmuz 2017'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Alanı olarak listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mâlvâ Sultanlığı</span>

Mâlvâ Sultanlığı, 1401-1531 yılları arasında Orta Hindistan'daki Mâlvâ bölgesine hakim olan Türk-İslam devleti idi.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan Yarımadası'ndaki Müslüman fetihleri</span>

Hindistan alt kıtasındaki Müslüman fetihleri esas olarak 13. ve 18. yüzyıllar arasında gerçekleşmiştir. Alt kıtadaki daha önceki Müslüman fetihleri, günümüzün modern Pakistan'ında başlayan istilaları, özellikle 8. yüzyıldaki Emevi seferlerini ve Rajput'ların onlara karşı direnişini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Azam Şah</span>

Mirza Ebu'l Feyaz Kutbu'ddin Muhammed Azam veya Muhammed Azam Şah, Babür İmparatorluğu'nun yedinci şahıydı. Saltanatı Mart-Haziran 1707 tarihleri arasında ölümüne kadar yalnızca üç ay sürmüştür. Altıncı Babür şahı Evrengzib ve baş eşi Dilras Banu Begüm'ün üçüncü oğluydu.