İçeriğe atla

Berane

Berane
Беране
Berane belediyesi
Berane arması
Arma
Karadağ üzerinde Berane
Berane
Berane
Berane'nin Karadağ'daki konumu
Ülke Karadağ
İdare
 • Belediye başkanıDragoslav Šćekić (SNP)
Yüzölçümü
 • Belediye717 km²
Nüfus
 (2011)
 • Belediye28.315
 • Yoğunluk49/km²
 • Kent
11,073
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)
Resmî site
www.berane.me

Berane (KaradağcaБеране), Karadağ'da bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir ülkenin kuzeydoğusunda Lim Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü olan 717 km² belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 28.315'tir.

Berane Osmanlı döneminde İpek Sancağı'na bağlı bir kaza idi. Şehrin adı 1949-1992 yılları arasında "Ivangrad" olup Yugoslav partizan Ivan Milutinović'in anısına verilmiştir.

Kardeş şehirler

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan-Karadağ</span> Balkanlarda federal cumhuriyet (1992-2003) ve siyasi birlik (2003-2006)

Sırbistan-Karadağ Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin bir arada kalan son parçaları olan Sırbistan ve Karadağ devletleri arasında kurulan devlet birliği. 1992 yılından Yugoslavya Federal Cumhuriyeti adı altında kuruluşlarını ilan ettiler. Yeni devletin bu adı alması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin yasal mirasçısı olduğu sonucunu çıkarıyordu. Bu duruma Yugoslavya SFC'den kopan diğer devletlerin karşı çıkmaları üzerine Birleşmiş Milletler bu yeni devletin üyeliğini reddetti. 2003 yılında Sırbistan-Karadağ adı altında yeni bir devletin kuruluşu ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ</span> Balkanlarda bir ülke

Karadağ, Avrupa'nın güneydoğusunda Balkanların Adriyatik kıyısında bir ülkedir. Kuzeyde Bosna-Hersek, kuzeydoğuda Sırbistan, doğuda Kosova, güneydoğuda Arnavutluk, batıda ise Hırvatistan ve Adriyatik Denizi ile çevrilidir. Başkenti ve en büyük şehri Podgorica ülke topraklarının %10,4'ünü ve nüfusun %29,9'unu kapsamaktadır, Çetine kenti eski krallık başkenti statüsündedir. Ülkenin büyük çoğunluğunu Karadağlılar oluşturur, Sırplar %28,7 ile en büyük azınlıktır. Ayrıca Boşnaklar, Arnavutlar ve Hırvatlar da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan</span> Güneydoğu Avrupa ve kısmen Orta Avrupada yer alan ülke

Sırbistan, resmî adıyla Sırbistan Cumhuriyeti (

<span class="mw-page-title-main">Podgorica</span> Karadağın başkenti

Podgorica, Karadağ'ın başkenti ve en büyük şehridir. Şehir için Osmanlı döneminde Böğürtlen ve Arnavutçadan alınan Burguriçe isimleri, Yugoslavya döneminde ise Titograd ismi kullanılmıştır.

Karadağ millî futbol takımı, 2006 FIFA Dünya Kupası'ndan sonra ortaya çıkmıştır. Bu organizasyonda yeni bağımsız ülkeler olan Sırbistan ve Karadağ; Sırbistan-Karadağ adıyla mücadele etmiştir ve gruptaki son maçını 21 Haziran 2006'da oynayıp bir üst tura çıkmayı başaramamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">İpek, Kosova</span> Kosovada kent

İpek, Kosova'nın kuzeybatısında bir şehir ve belediye merkezi. Kosova’nın büyük yerleşim birimlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Avrupa Yaz Saati</span>

Orta Avrupa Yaz Saati (OAYS) UTC+02.00 Zaman dilimi den birinin ismidir, UTC dan iki saat öndedir. Pek çok Avrupa ülkesinde ve Kuzey Afrika ülkelerinden gün ışığından faydalanmak amacıyla kullanılır. Kış zamanında, (+01.00) kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Vilayeti</span>

Kosova Vilayeti 1877 yılında kurulan Osmanlı İmparatorluğu vilayeti. Vilayetin merkezi önce Priştine sonra Üsküp olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya'nın dağılması</span>

Yugoslavya’nın dağılması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin Josip Broz Tito'nun ölümünden sonra artan etnik çekişmeler, ekonomik bunalım ve Doğu Avrupa'daki değişiklikler nedeniyle 1980'lerin sonlarından 2000'li yıllara kadar yaklaşık 20 yıl süren kanlı bir süreç sonunda yedi ayrı egemen ülkeye bölünmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yugoslavya</span>

Yugoslavya Eurovision Şarkı Yarışmasına 1961'den başlamak ve sonuncusu 1992'de olmak üzere 1977-1980 ve 1985 hariç her yıl toplamda 27 kez katılmıştır. Yugoslavya 1989 Eurovision Şarkı Yarışmasını kazanmış ve 1990 Eurovision Şarkı Yarışmasına ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan-Türkiye ilişkileri</span>

Bu madde, Sırbistan-Türkiye ve eskiden beri süregelen Türk-Sırp ilişkilerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">İşkodra Kuşatması</span>

İskodra Kuşatması 28 Ekim 1912 ile 23 Nisan 1913 tarihi arasında Karadağ ile Sırbistan ittifakına karşı Osmanlı İmparatorluğu askerleri ve Arnavutluk gönüllü birlikleri tarafından yapılan savunmadır.

Yugoslavya Krallığı idari yapılanması, krallığın idari sistemini belirtir. Krallık, tarihî süreç içinde üç farklı idari yapı sistemine sahip olmuştur. 1918-1922 arasındaki idari yapı, I. Dünya Savaşı öncesindeki yapının devamı niteliğindedir. 1922 yılında ise krallık, idari olarak 33 bölgeye (oblast) bölünmüştür. 1929’da krallığın idari yapısı 9 banlık üzerine düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Beçe</span>

Beçe Sırbistan'ın Voyvodina özerk bölgesine bağlı olan Güney Baçka ilçesinde bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Đurđevi Stupovi</span>

Đurđevi stupovi Karadağ'ın kuzeydoğusundaki Berane şehri yakınlarındaki bir Sırp Ortodoks manastırıdır. Fakat bu yapı 1170 yılında Stefan Nemanja tarafından aynı isimle Ras, Sırbistan'da inşa edilen ünlü Sırp Ortodoks Manastırı ile karıştırılmamalıdır. Bu yapı Stefan Nemanja'nın yeğeni Stefan Prvoslav tarafından kurulmuştur.

Sırbistan-Karadağ millî futbol takımı, günümüzde varlığını sürdürmeyen Sırbistan-Karadağ'ı temsil eden futbol takımı. Sırbistan-Karadağ Futbol Federasyonu tarafından kontrol edilmekteydi. 1992 yılında Yugoslavya Federal Cumhuriyeti adıyla kurulan ülkenin uluslararası spor müsabakalarından men edilmesi sebebiyle ülkeyi temsil eden millî futbol takımının kuruluşu 1994 yılında gerçekleştirildi. 1998 FIFA Dünya Kupası ile 2000 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda mücadele eden takım, turnuvaları sırasıyla 9. ve 8. sıralarda tamamladı. 2006'da ülkenin isim değişikliğine gitmesi sebebiyle takım da Sırbistan-Karadağ adını aldı. Bu adla 2006 FIFA Dünya Kupası'na katılan takım, ilk turda turnuvaya veda etti. 2006'da Karadağ'ın bağımsızlığını ilan ederek ülkenin bölünmesinin ardından millî takım da sona erdi. FIFA, günümüzde varlığını sürdüren Sırbistan millî futbol takımını Sırbistan-Karadağ'ın ardılı olarak görmekte ve takımın gösterdiği performansları Sırbistan elde etmiş olarak göstermektedir.

Sırbistan-Karadağ, Türkiye'nin İstanbul şehrinde gerçekleştirilen 2004 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Temsilcinin belirlenmesi için 8 jüri ve halk oyu kullanılmıştır. "Lane Moje" şarkısıyla Željko Joksimović, ülkesini temsil etmeye hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Prizren Sancağı</span>

Prizren Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancağın merkezi Prizren'di.

<span class="mw-page-title-main">İpek Sancağı</span>

İpek Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancağın merkezi İpek idi.

<span class="mw-page-title-main">Kraljevo</span> Sırbistan şehri

Karanofça, Sırbistan'ın Šumadija ve Batı Sırbistan bölgesine bağlı Raška ilçesinde yer alan bir şehirdir. Bu şehir Batı Moravya'daki Ibar Nehri kıyısında yer almaktadır. Bu şehrin kuzeyinde Kotlenik Dağı, güneyinde Stolovi Dağı bulunmaktadır. Şehrin nüfusu 2011 yılı itibarıyla 125,488'tir.