İçeriğe atla

Benzinli tırpan

Tırpan motoru ile çalışma.
Siyah; misinalı plastik başlık, Yeşil; çalılıkları kesmek için bıcak, zincirli başlık; sert otları kesmede kullanılır.

Benzinli tırpan, tırpan motoru veya motorlu tırpan; bilinen geleneksel el tırpanının aksine kol gücüyle değil benzin veya elektrik gücüyle çalışan ot veya çalıları kesmek için kullanılan tırpan çeşididir. Geleneksel tırpanlar kestikleri otları bir araya yığarken, motorlu tırpanda hızla dönen plastik misina ya da metal dişli otları parçalamaktadır. Otlar bir alana yığılmak yerine parçalanarak, dağılırlar. Dağılan bitki parçalarının çürüyerek gübreye dönüşmesi daha kolay olmaktadır.[]

Benzinli tırpanlar çeşitli kullanım alanlarına göre değişiklik gösterirler. Doğru tırpan seçimi arazinizin yapısına bağlıdır. Genellikle iki zamanlı motora sahiptirler. 2 zamanlı motorlar benzin + yağ karışımı ile çalışmaktadırlar. Benzinli tırpanlar kendi aralarında düz şaftlı tırpanlar ve sırt tipi tırpanlar olarak 2 çeşittir. Engebeli ve yokuşlu arazilerde sırt tipi tırpan tavsiye edilirken düz araziler için düz tırpanlar tavsiye edilmektedir. Tırpan fiyatları menşei, markası, modeli ve kalitesi açısından farklılık gösterebilir.

Motorlu tırpanı çalıştırırken hızla dönen uç kısma yaklaşmamak gerekmektedir. Misina veya zincirin fırlattığı parçalar (özellikle taşlar) cilde ciddi zararlar vermektedir. Kullanıcılar eldiven ve gözlük kullanmalıdır. Uzun süre çalışacakların kulak tıkacı kullanması tavsiye edilir.

Bisiklet kollu Motorlu Tırpan.
Elektrikli tırpan motoru.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Otomobil</span> yolcu veya yük taşımak üzere tasarlanmış, motorlu ve tekerlekli kara ulaşım aracı

Otomobil, yolcu veya yük taşımak üzere tasarlanmış, motorlu ve tekerlekli kara ulaşım aracı. Otomobil, yakıtla çalışan bir motor sayesinde hayvan gücü kullanılmadan, itmeden veya çekmeden hareket edebilen ve üzerindekileri de taşıyabilen bir taşıttır. Halk arasında -ve bundan sonra bu maddede de- "araba" olarak isimlendirilir ve bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Hibrit (otomobil)</span> Emisyon salınımını önlemeye yönelik üretilmiş bir Japon otomobili

Hibrit (melez) otomobillerin amacı benzin sarfiyatını azaltmaktır. Bunu sağlamak için sıkışık trafikte, düşük hızlarda benzin motoru yerine elektrik motorunu kullanmakta ve bu sayede kısmen 0 emisyon salınımı sağlamaktadırlar. Elektrik motorunun çalışması için gerekli enerji, benzin motoru çalıştırıldığı zamanlarda ya da frenleme sırasında akülere şarj edilmektedir. Dolayısıyla bu araçların elektriğe bağlanarak şarj edilmesi gibi bir gereksinim yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Dizel motor</span> motor çeşiti

Dizel motor, içten yanmalı bir motor tipidir. Daha özel bir tanımla, dizel motor oksijen içeren bir gazın sıkıştırılarak yüksek basınç ve sıcaklığa ulaşması ve silindir içine püskürtülen yakıtın bu sayede alev alması ve patlaması prensibi ile çalışan bir motordur. Bu yüzden benzinli motorlardan farklı olarak ateşleme için bujiye ve yakıt oksijen karışımını oluşturmak için karbüratöre ihtiyaç yoktur.

<span class="mw-page-title-main">İçten yanmalı motor</span> yakıtın yanma odasında oksitleyici ile yandığı motor

İçten yanmalı motorlar, yakıt'ın motor içinde yanma odası adı verilen sınırlı bir alan içinde yakılması ile oluşan basıncın, piston denen parçayı hareket ettirmesi ile oluşan makinelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Dört zamanlı motor</span>

Dört zamanlı motorlar, pistonun bir çevriminin (cycle) 4 aşamada tamamlandığı motor tipleridir. İçten yanmalı motorlar (internal combustion engines) sınıfında yer alırlar.

<span class="mw-page-title-main">İki zamanlı motor</span> Motor tipi

İki zamanlı motor, içten yanmalı bir motor tipidir. Daha yaygın olarak kullanılan dört zamanlı motordan farkı, pistonun doğrusal hareketlerinde 4 yerine 2 stroka sahip olmasıdır. İki zamanlı motorlarda emme ve sıkıştırma 1 strokta, yanma ve egzoz 1 strokta yapılır. Dört zamanlı motorlarda ise her iş için 1 strok gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Motor</span>

Motor, bir enerji formunu mekanik enerjiye çeviren makinedir. Motorlar kuvvet makineleridir.

Silindirlerin düzenine göre çok çeşitli motor yapı şekilleri vardır Silindirler DIN 73021’e uygun bir şekilde ifade edilir. Silindirlerin sayılmasına güç çıkışının karşı tarafından başlanır. Boksör motorlarda ve V tipi motorlarda güç çıkışının karşı tarafından soldaki silindirden başlanır ve sıra takip edilir. Genelde 4 zaman ilkesine göre çalışırlar. 2 zaman ilkesine göre çalışan tipleri de mevcuttur. Hava veya su ile soğutulan çeşitleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Karbüratör</span> motorun silindirlerinde yanacak benzin-hava karışımını sağlayan aygıt

Karbüratör, içten yanmalı motorlarda, motorun silindirlerinde yanacak benzin-hava karışımını sağlayan aygıt.

<span class="mw-page-title-main">Kamyon</span> Motorlu taşıt

Kamyon, ağır yük taşımaya yarayan motorlu araçtır. Otomobil prensibine göre çalıştıklarından teknik sınıflandırmada büyük yük otomobili olarak tanımlanırlar. Türkçede genellikle uluslararası kara yolu taşımacılığında kullanılan, çok dingilli uzun kamyonlara tır denir. Bu sözcük Türkçeye TIR anlaşması gereğince TIR levhası taşıyan ve uluslararası taşımacılık yapan uzun kamyonlardan geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Debriyaj</span>

Debriyaj, motorla vites kutusu arasındaki irtibatı keserek vites değiştirme olanağı sağlayan güç aktarma organlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Motosiklet</span> Ulaşım aracı

Motosiklet, iki ya da üç tekerlekli, bisiklet benzeri, içten yanmalı motora sahip bir ya da iki kişilik ulaşım aracıdır.

<span class="mw-page-title-main">Renault 18</span> Renaultun 1978-1989 yılları arasında ürettiği orta sınıf otomobil

Renault 18, Renault'un 1978-1989 yılları arasında ürettiği orta sınıf otomobilidir. Araç, 1978 sonlarında Fransa'da Renault 12'nin yerine üretilmeye başlanmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Mazda Bongo</span> Mazda tarafından 1966dan beri üretilen kamyonet modeli

Mazda Bongo Japon otomobil markası Mazda tarafından 1966'dan beri üretilen kamyonet modelidir.

<span class="mw-page-title-main">Peugeot Type 27</span> Peugeotnun 1899-1902 arasında ürettiği araç

Peugeot Type 27, 1899 ile 1902 yılları arasında, Fransız otomobil üreticisi Peugeot tarafından Audincourt tesislerinde üretilen, erken motorlu bir araçtır. Sadece 29 adet üretildi. Otomobil, eski Brougham vagonuna benzeyen bir Brougham otomobil gövdesine sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Peugeot Type 2</span> Motorlu taşıt

Peugeot Type 2, Fransız otomobil üreticisi Peugeot tarafından, 1890-1891 yılları arasında Valentigney tesislerinde üretilen ilk benzin motorlu otomobildir. Otomobil, Armand Peugeot'nun ayrı bir Peugeot otomobil işi ile otomobillere konsantre olmak için, Peugeot aile şirketinden ayrılmasından sadece iki yıl sonra piyasaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Motor freni</span> fren türü

Motor freni, sürtünme freni veya manyetik fren gibi ek harici frenleme mekanizmaları kullanmak yerine, bir motorlu taşıtın motorunun içindeki yavaşlatma kuvvetleri kullanıldığında meydana gelir.

<span class="mw-page-title-main">Peugeot Type 28</span>

Peugeot Type 28, Fransız otomobil üreticisi Peugeot tarafından, 1899 ile 1900 yılları arasında Audincourt fabrikasında üretilen bir otomobil modelidir. Toplam 8 adet üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Paramotor</span>

Paramotor, motorlu bir yamaç paraşütünün ("PPG") koşum takımı ve itici kısmının genel adıdır. İki temel tip paramotor vardır: ayakla fırlatma ve tekerlek fırlatma.

<span class="mw-page-title-main">Piaggio Ape</span>

Piaggio Ape ("arı"), üç tekerlekli hafif ticari araç olup şirketin Vespa scooter — 1948'de piyasaya sürdüğünden beri sürekli üretilmekte ve çeşitli işler için çok sayıda gövde biçimiyle satılır.