İçeriğe atla

Benyamin Sönmez

Benyamin Sönmez
Doğum16 Ocak 1983(1983-01-16)
Bremen, Almanya
Ölüm1 Aralık 2011 (28 yaşında)
Başladığı yerAnkara, Türkiye
TarzlarKlasik müzik
MesleklerMüzisyen
ÇalgılarViyolonsel

Benyamin Sönmez (16 Ocak 1983, Bremen, Almanya - 1 Aralık 2011, Ankara, Türkiye), Türk çellist.[1]

Geç yaşta uluslararası üne kavuşan Türk çellist Benyamin Sönmez, “Viyolenselin Paganinisi”, “Çellonun prensi”, “Çellonun Sultanı” gibi isimlerle anılmıştır.

Kontrbas sanatçısı Mehmet Sönmez’in kardeşidir.

Yaşamı

1983 yılında Almanya’nın Bremen kentinde dünyaya geldi. Babası, müzik grubu ile düğünlerde çalan bir müzisyendi ve oğluna müzik sevgisi aşıladı[2] 3 yaşında Almanya'dan ailesiyle birlikte Türkiye'ye döndü. Çocukluğu Konya'nın Akşehir ilçesinde geçti.

Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı kontrbas bölümünde okuyan ağabeyi Mehmet Sönmez’in teşviki ile ilk defa 13 yaşında iken konservatuvar sınavlarına girdi.[2] Sınavı ikinci denemesinde kazanarak 14 yaşında okula kabul edildi ve Nuray Eşen’le viyolensel çalışmaya başladı. 17 yaşında iken katıldığı bir ulusal yarışmada birinci oldu.

18 yaşında iken Stutgart Müzik Yüksekokulu’na giderek ünlü Rus çello solisti ve pedagog Natalia Gutman’ın sınıfına kabul edildi. Ankara’daki okulunu bırakan Sönmez, eğitimine Almanya’da devam edebilmek için Kültür Bakanlığı’nın bursunu kazandı ama iktidar değişikliği sonucu bursu iptal edilince kendi imkânları ile Almanya’da yaşayarak Natalie Gutman ile çalışmayı sürdürdü[2]. Bir sanatseverin desteği sayesinde Moskova’ya giderek Gutman’la çalışmalarına Çaykosvki Konservatuvarı’nda devam etti.[2] Konservatuvar yıllarında pek çok uluslararası yarışmaya katılarak ödüller kazandı. Moskova’dan sonra Almanya’ya dönüp Heinrich Schiff’le çalıştı.[2]

Mistlislav Rostropovich, David Geringas, Philippe Muller, Alexander Rudin, Stevan Popov, Frans Helmerson ve Anner Bylsma gibi sanatçıların ustalık sınıflarına katılarak kendini geliştirdi. Repertuvarında Şostakoviç, Şnitke, Prokofyev, Debussy, Poulenc, Rahmaninov, Britten, Kodaly, Cassado gibi modern dönem bestecilere ağırlık verdi.[2] Kurucusu olduğu Camerata Barocco toplulugu ile konserler veren sanatçı; piyanist Oxana Uablonskaya ile resitaller vermiş ve pek çok ulusal orkestra ile birlikte solist olarak çalmıştır.

Sanatçı, Ankara'da kaldığı evde kalp krizi geçirerek 30 Kasım 2011 tarihinde 28 yaşında öldü.[1] Cenazesi, Muğla'nın Fethiye ilçesinde defnedildi.

Anısını yaşatmak için bir ulusal çello yarışması düzenlenmiştir.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b "Klasik müziğin kaybı". Radikal Gazetesi. 3 Aralık 2011. 30 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2012. 
  2. ^ a b c d e f "Serhan Yedig, Benyamin Sönmez ile Söyleşi, Andante Dergisi, Sayı 34, Haziran-Temmuz 2008". 29 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2013. 
  3. ^ "Benyamin Sönmez Ulusal Çello Yarışması, Benyaminsonemz.com sitesi, Erişim tarihi:01.07.2013". 8 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı</span> Devlet konservatuvarı

Ankara Devlet Konservatuvarı, günümüzde Hacettepe Üniversitesine bağlı olan müzik ve sahne sanatları okulu.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Adnan Saygun</span> Türk Beşleri arasındaki klasik müzik bestecisi, müzik eğitimcisi ve etnomüzikolog

Ahmed Adnan Saygun, Türk Beşleri arasında yer alan Klasik müzik bestecisi, müzik eğitimcisi ve etnomüzikologdur.

Arife Gülşen Tatu, Türk flüt sanatçısı.

Çetin Aydar, müzisyen, viyola sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Kâmil Sönmez</span> Türk şarkıcı ve oyuncu

Kâmil Sönmez, Gürcü kökenli Türk şarkıcı ve oyuncu. Çoğunlukla Karadeniz türküleri seslendirmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Suna Kan</span> Türk keman virtüözü (1936–2023)

Suna Kan, Türk keman virtüözü.

<span class="mw-page-title-main">Mstislav Rostropoviç</span> sovyet-Rus çellist ve kondiktör

Mstislav Leopoldoviç Rostropoviç Rus çellist ve orkestra şefidir. 20. yüzyılın en önemli çello sanatçılarından biri olarak kabul edilir.

Truls Olaf Otterbech Mørk, Norveçli çellist.

Gregor Piatigorsky, Rus çellist.

Efe Baltacıgil, Türk çellist.

Merve Kocabeyler,, arpist.

Hüseyin Sermet, Türk piyanist ve besteci.

Tuğçe Pala, TRT İstanbul Radyosu Türk Sanat Müziği ses sanatçısı.

Natalia Grigoryevna Gutman, Rus çellist.

Bahri Levent Çoker Türk tromboncu, besteci.

<span class="mw-page-title-main">Mūza Rubackytė</span> Litvan piyanist

Mūza Rubackytė,, Litvan piyanist ve müzik pedagogu.

Poyraz Baltacıgil, Türk çellist.

Nataliya Şahovskaya, Sovyet Rus kadın çellist. Gnessin Müzik Okulu'nda viyola eğitimi aldıktan sonra S. Kosulupov'un öğretmenliği altında Moskova Konservatuvarı'nda çello okudu. Eğitimini Mstislav Rostropovich ile bu merkezde tamamladı.

Gökhan Aybulus, Türk piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Eda And</span>

Eda And, Türk besteci, piyanist ve aranjör.