İçeriğe atla

Benxihu kömür ocağı

Benxihu (Honkeiko) Kömür ocağı (Basitleştirilmiş Çince: 本溪湖煤矿; Geleneksel Çince: 本溪湖煤礦), Benxi, Liaoning, Çin'de ilk kez 1905'te çıkarıldı. 1930'ların başında Japonya, Çin'in kuzeydoğusunu işgal etti ve Liaoning eyaleti, Japon kontrolündeki kukla Mançukuo devletinin bir parçası oldu. İkinci Çin-Japon Savaşı sırasında, Japonlar, bazıları yerel askeri örgütlerden yakalanmış olan Çinli işçileri kömür ocağında çok kötü koşullarda çalıştırmaya zorladı.[1] Yiyecek kıttı ve işçilerin yeterli kıyafeti yoktu.[2] Çalışma koşulları zordu ve yetersiz temizlik ve su kaynakları nedeniyle tifo ve kolera gibi hastalıklar arttı.[3] Tipik olarak madenciler 12 saatlik vardiyalarda veya daha uzun süre çalıştı. Japon kontrolörlerin işçileri kazma saplarıyla dövdüğü biliniyordu ve madenin çevresi çitle çevrildi ve korundu. Birçoğu koşulları köle emeği olarak tanımlar.

Kömür tozu patlaması

26 Nisan 1942'de madende meydana gelen gaz ve kömür tozu patlaması, maden kuyu girişinden alevlerin çıkmasına neden oldu. Madencilerin akrabaları olay yerine koştu, ancak onları dışarıda tutmak için elektrikli çitler diken bir Japon muhafız kordonu tarafından girişleri engellendi.[1] Yeraltındaki yangını azaltmak için Japonlar havalandırmayı kapattı ve çukurun başını mühürledi. Görgü tanıkları, Japonların çukuru kapatmadan önce çukuru tamamen boşaltmadığını ve birçok Çinli işçiyi dumandan boğulmak için yeraltına kapattığını söylüyor.[3] Sovyetler Birliği daha sonra Japonların eylemlerini araştırdı ve ölü sayısını gereksiz yere artırmakla suçladı.[4][5]

Tüm cesetleri ve molozları kuyudan çıkarmak işçilerin on gününü aldı. Ölüler yakındaki bir toplu mezara gömüldü. Yanıkların boyutundan dolayı birçok kurbanın kimliği tam olarak tespit edilemedi. Japonlar ilk başta ölü sayısının 34 olduğunu bildirdiler.[2] İlk gazete haberleri 40 kelime kadar kısaydı ve felaketin ölçeğini önemsiz göstererek onu küçük bir olay olarak nitelendirdi. Daha sonra Japonlar ölüler için bir anıt diktiler. Bu taş ölü sayısını 1.327 olarak verdi. Gerçek sayının 1.549 olduğuna inanılıyor,[6] o gün çalışan madencilerin %34'ü. Kömür madenciliği tarihindeki en kötü felaket ve kaydedilen en kötü ikinci endüstriyel kazaydı. Bu sayının 31'i Japon, kalan 1.518'i Çinli.[3]

Japonlar, mağlup oldukları ve Çin'den çekilmeye zorlandıkları 1945'te İkinci Dünya Savaşı'nın sonuna kadar madeni işletmeye devam etti. Japonların geri çekilmesinin ardından Çinli işçiler sitenin kontrolünü ele geçirdi. Savaş sonrası kurtuluşla birlikte Sovyetler Birliği kazayı araştırdı. Sadece bazı işçilerin doğrudan gaz ve kömür tozu patlamasından öldüğünü buldular. Ölümlerin çoğu, Japonlar ilk patlamadan sonra havalandırmayı kapattığında ve çukur kafasını mühürlediğinde üretilen karbon monoksit zehirlenmesinden kaynaklandı.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b "Honkeiko colliery mining disaster - explosion, Benxi, Liaoning, China [1942]". Encyclopedia Britannica. 14 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2018.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "britannica.com" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  2. ^ a b "About 1942, the Lake mine gas explosion oral information (关于1942年本溪湖煤矿瓦斯大爆炸口述资料)" (Çince). 16 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2010.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "warslave" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  3. ^ a b c d "Chinazhaoge Blog". Sohu.com (Çince). 9 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2010.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "chinazhaoge" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  4. ^ "The truth of the big explosion in Benxi Lake Coal Mine 64 years ago". Chinazhaoge.blog.sohu.com. 9 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2018. 
  5. ^ "The world's worst coal mining disasters". Mining-technology.com. 15 Mayıs 2014. 19 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2018. 
  6. ^ "Hidden behind the world's largest coal mine accident lies (Figure) - 世界最大煤矿事故背后藏谎言(图)" (Çince). Sina News. 22 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mançurya</span> Doğu Asyadaki coğrafi bir bölge

Mançurya, Doğu Asya'da bugünkü Çin'in kuzeydoğu bölgesi ve Rusya'nın Primorski bölgesini kapsayan tarihî bir bölge.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Çin-Japon Savaşı</span>

Birinci Çin-Japon Savaşı, Çin Çing Hanedanı ile Meiji dönemi Japon İmparatorluğu arasında, Kore'nin hakimiyeti üzerine gerçekleşmiştir. Savaşın sonucundaki Japon zaferi, Çing Hanedanı'nın yozlaşıp zayıf düşmesini ve Japonya'nın Meiji Restorasyonu'ndan itibaren batılılaşıp modernleştiğini gösterecekti. Savaşın en önemli sonucu Asya'daki bölgesel hakimiyetin Çin'den Japonya'ya geçmesi ve Çing Hanedanı'nın meşruluğunu kaybetmesidir. Daha sonra bu gelişmeler Çin'de 1911 Devrimi'ne neden olacaktı.

Türkiye'deki madencilik kazaları, geçmiş yıllardan günümüze kadar Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki kömür ve diğer maden ocaklarında meydana gelen kazalardır. 1941 yılından bu yana 3 binden fazla insan maden kazalarında ölmüştür. 100 binden fazla insan ise yaralanmıştır. Madenlerde en çok görülen kaza sebepleri ise grizu patlaması, göçük ve yangınlardır. Türkiye'de geçmişten günümüze kadar birçok kaza yaşanırken, bu kazaların en çok görüldüğü il ise Zonguldak olmuştur. Cumhuriyet tarihinden beri yaşanan en büyük maden kazası, 13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelmiş ve 301 kişi ölmüştür. Türkiye İstatistik Kurumu'nun yaptığı bir araştırmada, Türkiye'de maden ve taş ocakçılığı iş kazalarının en fazla yaşandığı sektör olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yuzuru Hanyu</span> Japon artistik patinajcı (d. 1994)

Yuzuru Hanyū, Japon buz patencidir. 2 kez Olimpiyat şampiyonu, 2 kez Dünya şampiyonu, 1 kez 2010 Dünya Gençler şampiyonu, 1 kez 2009-10 Gençler Grand Prix şampiyonu, 4 kez ISU Grand Prix Finali şampiyonu, 4 Kıta şampiyonu ve 6 kez Japonya ulusal şampiyonu olmuştur. Artistik buz pateni tarihinde Super Slam tamamlayan ilk ve tek erkek sporcudur.

<span class="mw-page-title-main">Taiyuan</span>

Taiyuan, Çin'in Şansi eyaletinin başkenti ve en büyük şehridir. 6959 km² alanı olan şehirde 2010 yılı itibarıyla 4,201,591 kişi yaşamaktadır. Resmi statüsü il düzeyi şehirdir. Şehrin adının anlamı "Büyük Ovalar"dır. Şehir Fen Nehri'nin kıyısında, nehrin oluşturduğu verimli bölgenin kuzeyinde bulunur. Nehir üzerine beş köprü inşa edilmiş olup şehre Taiyuan Wusu Uluslararası Havalimanı hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Soma Faciası</span> 13 Mayıs 2014’te Manisa ilinde gerçekleşen madencilik kazası

Soma Faciası, 13 Mayıs 2014'te Türkiye'nin Manisa ilinin Soma ilçesindeki kömür madeninde çıkan yangın nedeniyle 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan madencilik kazası. Facia, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çok can kaybı ile sonuçlanan iş ve madencilik kazası olarak kayıtlara geçti. Soma Holding şirketlerinden Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen maden ocağında, patlamaya elektrikli ekipmanların sebep olduğundan şüphelenildi. Yangın, vardiya değişimi sırasında meydana geldi ve 787 işçi patlama sırasında yer altında kaldı. 17 Mayıs 2014'te, toplamda 301 kişinin hayatını kaybettiği ve içeride kimse kalmaması sebebiyle kurtarma çalışmalarının sona erdiği açıklandı.

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş., İstanbul merkezli bir Türk madencilik şirketi ve ülkenin en büyük kömür üreticilerinden biri. Kendi internet sitesine göre, 2014 yılı itibarıyla 5,500 çalışanı vardır ve çıkardığı kömür 2.5 milyon tonu geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ludlow Katliamı</span>

Ludlow Katliamı, ABD’nin Colorado eyaletinde Colorado Fuel & Iron Company'de çalışan ve grev yapan madencilerin kaldığı 1200 kişilik çadır pansiyonlarının 20 Nisan 1914 günü, Rockefellerler'e bağlı kiralık özel askerler tarafınca taranması ve ateşe verilmesi olayı.

<span class="mw-page-title-main">Benxi</span>

Benxi, Çin'in Liaoning eyaletinde bulunan bir il düzeyi şehirdir. Şehir, kuzeybatıda eyalet başkenti Shenyang, kuzeyde Fushun, batıda Liaoyang ve güneyde Dandong il düzeyi şehirleri ile doğuda Heilongjiang eyaleti ile komşudur. Yüzölçümü 8,435 km² olan şehrin nüfusu 1,709.538'dir.

<span class="mw-page-title-main">Deepin</span>

Deepin, Debian tabanlı popüler, açık kaynaklı bir Linux dağıtımıdır. Dağıtım, Çin merkezli Wuhan Deepin Technology şirketi tarafından yayınlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karl Anderson</span> Amerikalı güreşçi

Chad Allegra ya da bilinen adıyla: Karl Anderson, Amerikalı profesyonel güreşçi. Günümüzde Impact Wrestling güreşçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de Budizm</span>

Çin'de Budizm, MÖ 1. yüzyılda gelmiştir. Budizm, Çin kültürünü sanat, siyaset, edebiyat, felsefe, tıp ve malzeme kültürü gibi çok çeşitli alanlarda şekillendirmiştir.

Denizaşırı Çinliler, Çin Halk Cumhuriyeti ya da Çin Cumhuriyeti (Tayvan)'nin dışında yaşayan Çin doğumlu ya da Çin kökenli insanlardır. Büyük Çin Bölgesi'nin dışında yaşayan kısmen Çin kökenli insanlar da kendilerini denizaşırı Çinli olarak sayabilir. Denizaşırı Çinliler, Çin'deki Han etnik çoğunluğundan ya da Çin'deki diğer etnik gruplardan olabilir. Kişi başına göre Singapur, Büyük Çin'in dışındaki en büyük denizaşırı Çinli nüfusuna sahip. Avustralya ise kişi başına Asya'nın dışındaki en büyük denizaşırı Çinli nüfusuna sahip.

<i>Generalplan Ost</i> Nazilerin Orta ve Doğu Avrupada yaşayan Slav Halklarını köleleştirme ve soykırım yapma planı

Generalplan Ost ya da kısaca GPO, Nazi Almanyası hükûmetinin planlı soykırım ve etnik temizlik amacıyla geniş ölçekte hazırladığı Orta ve Doğu Avrupa'nın Alman kolonizasyonunu içeren plan. II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın işgal ettiği bölgelerde uygulanacaktı. Plan, savaş sırasında kısmen gerçekleşti ve dolaylı olarak ve doğrudan milyonlarca etnik Slavların açlıktan ölmesi, hastalık veya zorla çalıştırılarak imha edilmesi ile sonuçlandı. Ancak tam olarak uygulanması bakımından büyük askeri operasyonlar sırasında uygulanabilir değildi ve Nazilerin savaştan yenilgiyle çıkmasıyla tamamen uygulanamadı.

Marvel Sinematik Evreni, Marvel Comics yayınlarında görünen karakterlere dayanan ve Marvel Studios tarafından üretilen süper kahraman filmlerine ilişkin hikâyenin geçtiği yer, bir medya imtiyazı ve paylaşılan kurgusal bir evrendir. İmtiyazın birinci evresi, dört farklı süper kahramana sahip altı film içerir ve 2012 filmi Yenilmezler'de bir almaşık kurguya yol açar. İmtiyazın ikinci evresi, birinci evre filmleri için üç devam filminin yanı sıra iki yeni film ve 2015'te piyasaya çıkan almaşık kurgu Yenilmezler: Ultron Çağı'ndan oluşmaktadır. Üçüncü evre, önceki filmlerin dört devam filmi ve dört yeni filmin yanı sıra Yenilmezler: Sonsuzluk Savaşı ve Yenilmezler: Endgame almaşık kurgu filmlerini içerir. Dördüncü evre, önceki filmlerin üç devam filmi ve üç yeni film sunmayı amaçlamaktadır.

Samsung Galaxy J3 Pro; Samsung Electronics tarafından üretilmiş, Android işletim sistemini kullanan bir akıllı telefondur. Cihaz, Çin pazarı için üretilmiş ve China Telecom tarafından markalanmıştır. Samsung Galaxy J3 (2016) modelinin ardılıdır. Yerini daha sonra Samsung Galaxy J3 Prime modeli aldı.

<span class="mw-page-title-main">1887 Nanaimo madeni patlaması</span>

Nanaimo maden patlaması, 3 Mayıs 1887'de Britanya Kolombiyası'nın Nanaimo kentinde meydana geldi ve 150 madenci öldü. Sadece yedi madenci hayatta kaldı ve maden tam bir gün yandı.

Kömür Savaşları, Amerika Birleşik Devletleri'nde kabaca 1890 ile 1930 arasında gerçekleşen bir dizi silahlı işçi-işveren anlaşmazlıklarının bir sonucuydu. Çoğunlukla Doğu'da, özellikle Apalaş'da meydana gelmelerine rağmen, yüzyılın başından sonra Colorado'da önemli miktarda şiddet olayları gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz Avustralya politikası</span>

Beyaz Avustralya politikası, Avrupalı olmayan diğer etnik kökene sahip insanların, özellikle Asyalı ve Pasifik Adalı insanların 1901'den başlayan Avustralya göçünü yasaklamayı amaçlayan bir dizi politikayı kapsayan terimdir. Avustralya hükûmetleri, 1949 ve 1973 yılları arasında bu tür politikaları aşamalı olarak ortadan kaldırdı.

<span class="mw-page-title-main">Amasra maden kazası</span> 14 Ekim 2022’de Bartın ilinde gerçekleşen madencilik kazası

Amasra maden kazası ya da Amasra maden faciası, 14 Ekim 2022 tarihinde Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında gerçekleşen ve yeraltındaki 110 işçiden 42'sinin ölmesiyle sonuçlanan olaydır. Türkiye'de gerçekleşen en ölümcül iş ve madencilik kazalarından birisidir. İçeride kimse kalmaması nedeniyle 15 Ekim günü arama kurtarma çalışmaları sona ermiştir.