İçeriğe atla

Bennett McCallum

Bennett McCallum
Doğum27 Temmuz 1935(1935-07-27)
Poteet, Teksas, ABD[1]
Ölüm28 Aralık 2022 (87 yaşında)
Charlottesville, Virginia, ABD
VatandaşlıkAmerikalı
Mezun olduğu okul(lar)Rice Üniversitesi
Harvard Üniversitesi
Tanınma nedeniMcCallum kuralı
Kariyeri
DalıNeoklasik ekonomi
Çalıştığı kurumCarnegie Mellon Üniversitesi
Virginia Üniversitesi
EtkilendikleriJohn Muth
Robert E. Lucas
EtkiledikleriEdward Nelson
Charles L. Evans

Bennett T. McCallum (27 Temmuz 1935 - 28 Aralık 2022), Amerikalı bir para ekonomistidir. Carnegie Mellon Üniversitesi Tepper İşletme Okulu'nda HJ Heinz Ekonomi Profesörüdür.[2] Para tabanının büyüme oranını hedefleyen bir para politikası önerisi olan McCallum Kuralı ile tanınır.[3][4]

McCallum, Rice Üniversitesi kimya mühendisliğinde BA ve B.Sc dereceleri aldı. Daha sonra MBA yapmak için Harvard Business School'a gitti ve ardından ekonomi alanında doktora derecesini almak için Rice'a döndü.

Virginia Üniversitesi'nde (1974–1982) profesörlük yaptıktan sonra 1981'de Carnegie Mellon Üniversitesi'nde profesör oldu. Doktora öğrencileri arasında Chicago Merkez Bankası'nın şu anki başkanı olan Charles L. Evans da vardı.

Kaynakça

  1. ^ Who's Who in Economics, Edward Elgar Publishing, 2003, p. 549.
  2. ^ "Bennett T. McCallum (Homer Jones Lecture) - St. Louis Fed". research.stlouisfed.org. 13 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2019. 
  3. ^ Chen, James. "McCallum Rule". Investopedia (İngilizce). 13 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2019. 
  4. ^ McCallum, B. T. (1987). The case for rules in the conduct of monetary policy: a concrete example. Review of World Economics, 123(3), 415-429.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Franco Modigliani</span> İtalyan-Amerikalı ekonomist (1918 – 2003)

Franco Modigliani. İtalyan asıllı ama 1946'da ABD vatandaşlığına geçmiş olan iktisatçı. 1985'te Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ronald Coase</span> Büyük Britanya asıllı Amerikalı ekonomist

Ronald Harry Coase, Büyük Britanya asıllı fakat çalışma hayatının çoğunu ABD'de geçirmiş bir ekonomisttir.

<span class="mw-page-title-main">Edward C. Prescott</span> Amerikalı ekonomist (1940 – 2022)

Edward Christian Prescott, Amerikalı ekonomist. 2004 yılında, Finn E. Kydland ile birlikte, Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. Ödül nedeni "İş döngüsünün arkasındaki harekete geçiren gücün ve ekonomik politikanın çağa uyumu konularıyla dinamik makroekonomiye katkıları için" diye açıklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Finn E. Kydland</span>

Finn Erling Kydland Norveçli ekonomist. 2004 yılında, Edward C. Prescott ile birlikte, Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. Ödül nedeni "İş döngüsünün arkasındaki harekete geçiren gücün ve ekonomik politikanın çağa uyumu konularıyla dinamik makroekonomiye katkıları için" diye açıklanmıştır. Günümüzde Kaliforniya Üniversitesi'nde ekonomi profesörü olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Daniel McFadden</span> Amerikalı ekonomist

Daniel Little McFadden Amerikalı ekonometrist. 2000 yılında James Heckman ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. McFadden'in ödülü kazanma nedeni İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından "ayrık seçimlerin analizi için teori ve metotlar geliştirdiği için" diye açıklanmıştır. McFadden hâlen Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de ekonomi profesörü olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Lucas, Jr.</span> Amerikalı ekonomist (1937 – 2023)

Robert Emerson Lucas, Jr., Amerikalı ekonomist. 1995 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. Chicago Üniversitesi'nde görev yapan Lucas, en iyi 10 ekonomistten biri olarak da gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dale T. Mortensen</span> Amerikalı ekonomist (1939 – 2014)

Dale Thomas Mortensen, Amerikalı ekonomist.

<span class="mw-page-title-main">Andrew Z. Fire</span> Amerikalı biyolog

Andrew Z. Fire patoloji ve Tıp bölümünde Stanford Üniversitesi Okulu'nda Amerikalı biyoloji profesörüdür. Kendisi RNA müdahalesi (RNAi) keşfi için, Craig C. Mello ile birlikte, Fizyoloji veya Tıp 2006 Nobel Ödülü kazandı. Bu araştırma, Washington Carnegie Enstitüsü'nde yürütülen ve 1998 yılında yayımlanmış bir çalışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Alvin E. Roth</span> Amerikalı profesör

Alvin Eliot "Al" Roth, Amerikalı iktisatçı. Hâlen Harvard Üniversitesi'nde profesör olmakla beraber, bu üniversiteden izinli olarak Stanford Üniversitesi'nde misafir profesör olarak çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Oliver Hart</span> İngiliz ekonomist

Oliver Hart tam adı ile Oliver Simon D'Arcy Hart, İngiliz asıllı Amerikalı ekonomist.

Alan Jay Perlis, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Purdue Üniversitesi, Carnegie Mellon Üniversitesi ve Yale Üniversitesi'nde profesör olarak çalışmış olan Perlis, programlama dilleri konusundaki çalışmalarından ötürü Turing Ödülü'ne değer görülmüştür. Perlis ALGOL programlama dilini geliştiren takıma da önderlik etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Egon Balas</span> Rumen akademisyen ve matematikçi (1922-2019)

Egon Balas, Rumen akademisyen ve matematikçidir. Carnegie Mellon Üniversitesi'nde bir uygulamalı matematikçi ve endüstriyel yönetim ve uygulamalı matematik profesörüydü. Carnegie Mellon'un Tepper İşletme Okulu'nda Thomas Lord Yöneylem Araştırması Profesörüydü ve tam sayı ve ayrık programlama geliştirme konusunda temel çalışmalar yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Krzysztof Matyjaszewski</span> Polonyalı-Amerikan kimyager

Krzysztof "Kris" Matyjaszewski Polonya doğumlu, ABD vatandaşı kimyager. Carnegie Mellon Üniversitesi'nde Doğa Bilimleri Profesörü.

<span class="mw-page-title-main">Charles M. Rice</span> araştırmacı

Charles Moen Rice Amerikalı bir virolog ve asıl araştırma alanı Hepatit C virüsü olan Nobel Ödülü sahibi bilim insanı. New York City'deki Rockefeller Üniversitesi'nde viroloji profesörü ve Cornell Üniversitesi ile Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yardımcı profesördür.

<span class="mw-page-title-main">Hukuk ve ekonomi</span>

Hukuk ve ekonomi veya hukukun ekonomik analizi, ekonomik teorilerin, çoğunlukla Chicago Ekonomi Okulundan akademisyenlerle başlayan, hukuk analizine uygulanmasıdır. Ekonomik kavramlar, yasaların etkilerini açıklamak, hangi hukuk kurallarının ekonomik açıdan verimli olduğunu değerlendirmek ve hangi hukuk kurallarının yürürlüğe gireceğini tahmin etmek için kullanılmaktadır. Hukuk ve ekonominin iki ana dalı vardır: Bunlardan birincisi, neoklasik ekonominin yöntem ve teorilerinin hukukun pozitif ve normatif analizine uygulanmasına dayanır. İkincisi ise ekonomik, politik ve sosyal sonuçlara daha geniş bir odaklanma ile hukuk ve yasal kurumların kurumsal analizine odaklanır. Hukuk ve ekonominin bu ikinci dalı, daha genel olarak siyasi kurumlar ve yönetişim kurumları üzerindeki çalışmalarla daha çok örtüşmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin Sonin</span>

Konstantin Sonin, Rus bir ekonomist ve matematikçidir. Chicago Üniversitesi Harris Kamu Politikası Okulu'nda, Moskova'daki Ekonomi Yüksek Okulu'nda profesör.

Chicago ekonomi okulu, Chicago Üniversitesi'ndeki öğretim üyelerinin çalışmalarıyla ilişkilendirilen ve bazıları ilkelerini inşa eden ve popülerleştiren neoklasik bir ekonomik düşünce okuludur. Milton Friedman ve George Stigler, Chicago okulunun önde gelen akademisyenleri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Heterodoks ekonomi</span>

Heterodoks iktisat, ortodoks iktisadi düşünce okullarıyla çelişen veya neoklasik iktisadın ötesinde olabilecek herhangi bir iktisadi düşünce veya teoridir. Bunlar arasında kurumsal, evrimci, feminist, sosyal, post-Keynesyen, ekolojik, Avusturyacı, Marksist, sosyalist ve anarşist iktisat sayılabilir.

Robert Joseph Barro, Amerikalı makroekonomist ve Harvard Üniversitesi'nde Paul M. Warburg Ekonomi Profesörüdür. Barro, Robert Lucas, Jr. ve Thomas J. Sargent ile birlikte yeni klasik makroekonominin kurucularından biri olarak kabul edilir. Halen Stanford Üniversitesi'nin Hoover Enstitüsü'nde kıdemli bir araştırmacı ve etkili Quarterly Journal of Economics'in yardımcı editörüdür.

Jacob Viner, Kanadalı bir ekonomisttir. Frank Knight ve Henry Calvert Simons ile birlikte 1930'ların başlarındaki Chicago ekonomi okulu'nun "ilham verici" akıl hocalarından biri olarak kabul edilir. Chicago fakültesinin önde gelen isimlerinden biriydi. Paul Samuelson, Viner'i 1860'tan sonra doğan birkaç Amerikan "ekonomi azizlerinden" biri olarak adlandırdı. Politik ekonomi alanında önemli bir figürdü.