İçeriğe atla

Benjamin Thorpe

Benjamin Thorpe (1782 - 19 Temmuz 1870), İngiliz Anglo-Sakson edebiyatı uzmanı.

Hayatı

1820'lerin başında Paris'teki Rothschild Evi'nde bankacı olarak çalıştı. Oradayken tüberküloz tedavisi gören Thomas Hodgkin ile tanıştı.[1]

Thorpe, Danimarkalı Filolog Rasmus Christian Rask'ın yanında Kopenhag Üniversitesinde dört yıl okuduktan sonra 1830'da İngiltere'ye döndü. Birkaç yıl içinde Anglo-Sakson uzmanı olarak ün kazandı.[2]

Karşılıksız çalışmanın tanınmasıyla birlikte Thorpe'a 1835'te 160 sterlinlik kraliyet bütçesinden emekli maaşı verildi ve 17 Haziran 1841'de bu, yıllık 200 sterline yükseltildi. Londra Antikacılar Derneği, Münih Kraliyet Bilimler Akademisi ve Leyden'deki Hollanda Edebiyatı Derneği üyeliği yapmıştır.[3] Temmuz 1870'te Chiswick'te öldü.

Çalışmaları

İngiltere'nin antik yasaları ve enstitüleri, 1840

1830'da Thorpe, Kopenhag'da Rask'ın Anglo-Sakson Dilbilgisi'nin İngilizce bir versiyonunu çıkardı (bunun ikinci baskısı Londra'da çıktı). Aynı yıl yeni eşi Mary Otte ve kızı Elise Otté ile birlikte Londra'ya taşındı. Thorpe, üvey kızını eğitmiş ve ona baskı yapmıştır ve hayatı boyunca onunla sorunlu bir ilişkisi olmuştur.[4]

1832'de Londra'da Cædmon's Metrical Paraphrase of Parts of the Holy Scriptures in Anglo-Saxon; with an English Translation, Notes, and a Verbal Index çalışmasını yayımladı ve oldukça iyi karşılandı. Bunu 1834'te Anglo-Saxon Version of the Story of Apollonius of Tyre[5] ile Oxford'da Robert Meadows White tarafından kabul edilen Analecta Anglo-Saxonica ders kitabı izledi.[6] Analecta, Vernon'un Anglo-Sakson Rehberi ile birlikte 40 yıl boyunca kullanıldı.[3]

1835'te Thorpe, Libri Psalmorum Versio antiqua Latina[7] ve ardından İngiltere'nin Antik Kanunları ve Enstitüleri'ni (1840) yayımladı.[8] Thorpe tarafından 1842'de iki cilt daha yayımlandı.

1834'te Thorpe, Johann Martin Lappenberg'in eski İngiliz tarihi üzerine eserlerinin bir çevirisine başladı ancak caydırıldı. 1842'de, kendine ait değişiklikler, düzeltmeler ve notlar içeren başka bir versiyona başladı; 1845'te Anglo-Sakson Kralları Altında İngiltere Tarihi olarak iki cilt halinde yayınlandı. Bunu sonunda Lappenberg'in Norman Kings (1857) yönetimindeki İngiltere Tarihi'nin bir versiyonu izledi. Thorpe'un iki ciltlik Worcester Floransa baskısı 1848-49'da yayınlandı.[3][9]

Kaynakça

  1. ^ Amalie M. Kass and Edward H. Kass, Perfecting the World: The life and times of Dr. Thomas Hodgkin, 1798–1866 (1988), pp. 101–3.
  2. ^ Chisholm 1911.
  3. ^ a b c "Thorpe, Benjamin". Dictionary of National Biography. Londra: Smith, Elder & Co. 1885–1900. 
  4. ^ Thomas Seccombe, ‘Thorpe, Benjamin (1781/2–1870)’, rev. John D. Haigh, Oxford Dictionary of National Biography, Oxford University Press, 2004 accessed 17 Feb 2015
  5. ^ Anglo-Saxon Version of the Story of Apollonius of Tyre, upon which is founded the play of "Pericles," from a MS., with a Translation and Glossary.
  6. ^ Analecta Anglo-Saxonica: a selection in prose and verse from Anglo-Saxon authors of various ages, with a Glossary (Oxford, 1834, 1846 and 1868).
  7. ^ Libri Psalmorum Versio antiqua Latina; cum Paraphrasi Anglo-Saxonica … nunc primum e cod. MS. in Bibl. Regia Parisiensi adservato (Oxford).
  8. ^ Ancient Laws and Institutes of England, comprising the Laws enacted under the Anglo-Saxon Kings from Ethelbert to Canut, with an English Translation (London, 1840).
  9. ^ Florentii Wigornensis monachi Chronicon ex Chronicis ab adventu Hengesti … usque ad annum mcxvii, cui accesserunt continuationes duæ, collated and edited with English notes (London).

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Knut (İngiltere kralı)</span> 11. yüzyıl Danimarka, İngiltere ve Norveç kralı

I. Knut ya da Büyük Knut, İngiltere, Norveç ve Danimarka Kralı. Çatalsakal Sweyn'in oğlu.

<span class="mw-page-title-main">Rasmus Christian Rask</span>

Rasmus Christian Rask, Danimarkalı dilbilimci, filolog.

<span class="mw-page-title-main">Æthelred</span> İngiltere kralı

Tedariksiz Ethelred, doğu Anglosakson kraliyeti Wessex'in 18 Mart 978–1013 ve 1014–23 Nisan 1016 dönemleri arasındaki kralı.

<span class="mw-page-title-main">II. Æthelberht</span>

Æthelberht veya Aziz Kral Ethelbert, sekizinci yüzyılda yaşamış Doğu Anglia kralı ve Hristiyanlar için bir aziz idi. Bir Anglosakson krallığı olan Doğu Anglia Krallığı, günümüzde İngiltere'nin Norfolk ve Suffolk bölgelerini kapsamaktadır. Æthelberht'in saltanatı hakkında fazla bilgi bulunmamaktadır, bazı kaynaklara göre hükümdarlığı 779 yılında başladı. Anglo-Sakson Kronolojisi'ne dayanan bilgilere göre 794 yılında Mercialı Offa'nın emri ile öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Edward (Æthelred'in oğlu)</span>

Günah Çıkartıcı Edward 8 Haziran 1042 – 5 Ocak 1066 döneminde İngiltere kralı. Anglo-Sakson Wessex Hanedanı'na mensup olarak İngiltere tahtına çıkan son kraldır.

<span class="mw-page-title-main">Grendel</span>

Grendel Anglo-Sakson destanı Beowulf'da, Grendel'in annesi ve ejderha ile birlikte üç düşman karakterden biridir. Bu bilimsel tartışma konusu olmasına rağmen Grendel, genellikle bir canavar, Troll ya da bir dev olarak tasvir edilir. Destanda Grendel, Beowulf hariç herkes tarafından korkulan bir karakterdir.

<span class="mw-page-title-main">I. Harold</span> İngiltere Kralı

Tavşanayak Harold ya da I. Harold, 1035 ile 1040 yılları arası İngiltere Kralı. "Tavşanayak" lakabı hızına ve av yeteneklerini vurgular. İngiltere, Danimarka ve Norveç Kralı Büyük Knud'un ilk karısından doğan en küçük oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Æthelstan</span> Athelstan

Æthelstan ya da Athelstan, 924 ile 927 yılları arasında Anglo-Saksonların Kralı ve 927 ile 939 yılları arasında İngilizlerin Kralı. Kral Yaşlı Edward ve ilk karısı Ecgwynn'ın oğludur. Modern tarihçiler onu İngiltere'nin ilk kralı ve en büyük Anglo-Sakson krallardan biri olarak belirtirler. Hiçbir zaman evlenmemiştir ve yerine baba olan bir kardeşi I. Edmund geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Edward (Wessex kralı)</span> Yaşlı Edward

Yaşlı Edward, 899 yılında babası Büyük Alfred'in ölümüyle kral olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Iclingas</span>

İclingas 7. ve 8. yüzyıllarda Mercian kralların sülalesiydi. Adları Anglusların söylencesel kralı Offa'nın torunun oğlu İcel'den geliyormuş. Offa ise Anglus göçmenlerin söylencesel figürlerinden biridir ve Anglo-Sakson Kraliyet jenealojisinde Woden'in soyundan geldiği söylenir.

<span class="mw-page-title-main">Beorhtric</span>

Beorhtric, ayrıca Beorhtric yani "Muhteşem hükümdar" 786 dan 802'ye kadar Wessex Kralı olarak hüküm sürdü ve Cynewulf'un yerine geçti ancak hükümdarlığı süresince gücün çoğuna eşi ve kayınpederi sahipti.

<span class="mw-page-title-main">I. Ethelred (Wessex kralı)</span>

I. Ethelred 865'ten ölümüne kadar Wessex Kralıydı.

<span class="mw-page-title-main">Cüce (folklor)</span> mitolojik varlık

Germen mitolojisi de dahil olmak üzere Germen folklorunda cüce, dağlarda ve yeryüzünde yaşayan bir varlıktır. Bu varlık; bilgelik, demircilik, madencilik ve zanaatkarlık ile çeşitli şekillerde ilişkilidir. Cüceler bazen kısa ve çirkin olarak tanımlanırken bazı bilim insanları, bunun varlıkların komik tasvirlerinden kaynaklanan daha sonraki bir gelişme olup olmadığını sorgulamıştır. Cüceler; modern popüler kültürde, çeşitli medyada tasvir edilmeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Witan</span>

Witan, yedinci yüzyıldan 11. yüzyıla kadar Anglo-Sakson İngiltere'de kralın konseyiydi. Hem dini hem de seküler önde gelen kodamanlardan oluşuyordu ve konsey toplantılarına bazen Witenagemot deniyordu. Birincil işlevi, kanunların ilanı, yargı kararları, arazi devrine ilişkin sözleşmelerin onaylanması, anlaşmazlıkların çözümü, başpiskopos ve piskoposların seçimi gibi ulusal öneme sahip diğer konularda krala tavsiyelerde bulunmaktı. Witan ayrıca yeni bir kralın atamasını yapmak ve onaylamak zorundaydı. Üyeleri ealdormanler, thegnler ve kıdemli din adamları da dahil olmak üzere en önemli soylulardan oluşuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Ealdred (York başpiskoposu)</span>

Ealdred, erken Orta Çağ İngilteresi'nde Tavistock Başrahibi, Worcester Piskoposu ve York Başpiskoposu'ydu. Dönemin bir dizi başka din adamıyla akrabaydı. Winchester'daki manastırda keşiş olduktan sonra, yaklaşık olarak 1027 yılında Tavistock Manastırı Başrahibi olarak atandı. 1046'da Worcester Piskoposluğu'na seçildi. Ealdred, piskoposluk görevlerinin yanı sıra, İngiltere Kralı Günah Çıkartıcı Edward'a bir diplomat ve askeri lider olarak hizmet etti. Kralın ardında bir veliaht bırakmadan ölmesinin ardından veraseti güvence altına almak için kralın akrabalarından biri olan Sürgün Edward'ı Macaristan'dan İngiltere'ye geri getirmek için çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Stigand</span>

Stigand, Norman Fethi öncesinde İngiltere'de Canterbury Başpiskoposu olan Anglo-Sakson bir din adamıydı. Doğum tarihi bilinmemekle beraber 1020 yılına gelindiğinde kraliyet papazı ve danışmanı olarak görev yapıyordu. 1043'te Elmham Piskoposu seçildi ve daha sonra Winchester Piskoposu ve Canterbury Başpiskoposu oldu. Stigand, birkaç Anglo-Sakson ve Norman kraliyet hanedanı üyesi olan İngiltere hükümdarının danışmanıydı ve birbiri ardına altı krala hizmet etti. Winchester ve Canterbury'nin piskoposluğunu aynı anda elinde tutma konusundaki çoğulculuğu, kısaca aynı anda iki makamı birden elinde tutması nedeniyle birkaç papa tarafından aforoz edildi. En nihayetinde 1070 yılında tahttan indirildi ve mülklerine ve kişisel servetine Fatih William tarafından el konuldu. Stigand, Winchester'da hapsedildi ve burada öldü.

<span class="mw-page-title-main">Hereward</span>

Uyanık Hereward bir Anglo-Sakson soylusu ve İngiltere'nin Normanlar tarafından fethine karşı yerel direnişin lideriydi. Norman hükümdarlara karşı isyanı yönetirken üssü Doğu İngiltere'deki Ely Adası idi. Efsaneye göre, günümüzde Cambridgeshire, Lincolnshire ve Norfolk'un modern kontluklarının bazı kısımlarını kapsayan Fens'te dolaştı ve Fatih William'a karşı ünlü bir muhalefete yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Sussex Krallığı</span>

Güney Saksonya Krallığı veya Sussex Krallığı, Roma sonrası Britanya'da Anglosaksonlar tarafından kurulan yedi geleneksel krallıktan biriydi. Krallık, Büyük Britanya adasının güney kıyısında, başlangıçta altıncı yüzyıldan kalma bir Sakson kolonisiydi ve daha sonra bağımsız bir krallıh haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Anglosakson mimarisi</span>

Anglosakson mimarisi, İngiltere'deki mimarlık tarihinde 5. yüzyılın ortalarından 1066'daki Norman Fethi'ne kadar olan bir dönemdi. Britanya'daki Anglosakson laik binaları genellikle basitti ve çatı kaplaması için esas olarak sazlı ahşap kullanılarak inşa edilmişti. Evrensel olarak kabul edilen hiçbir örnek yer üstünde günümüze ulaşamamıştır. Genellikle eski Roma şehirlerine yerleşmeyi tercih etmeyen Anglo-Saksonlar, tarım merkezlerinin yakınında, nehirlerdeki sığ yerlerde veya liman görevi görecek küçük kasabalar inşa ettiler. Her kasabanın merkezinde, merkezi bir ocakla donatılmış bir ana koridor bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Cerdic</span> 519dan 534e kadar ilk Wessex kralı

Cerdic, Anglosakson Kroniği'nde Britanya'daki Anglosakson yerleşiminin lideri, Wessex'in kurucusu ve ilk kralıdır. 519'dan 534'e kadar hüküm sürmüştür. Wessex'in sonraki krallarının her birinin Anglosakson kroniği tarafından Cerdic'in soyundan geldiği iddia edildi. Kökeni, etnik kökeni ve hatta varlığı bile tartışılıyor. Bununla birlikte, daha sonraki Batı Sakson kralları tarafından Wessex'in kurucusu olduğu iddia edilse de, çağdaşları tarafından bir halk veya kabile olan Gewissae'nin kralı olarak biliniyordu. Gewissae'nin kralı olup kendisine 'Batı Saksonların Kralı' diyen ilk kişi, 686 tarihli bir tüzüğe göre Cædwalla idi