İçeriğe atla

Benjamin Osgood Peirce

Benjamin Osgood Peirce
Doğum11 Şubat 1854
Beverly, Massachusetts, Amerika Birleşik Devletleri
Ölüm14 Ocak 1914 (59 yaşında)
Cambridge, Massachusetts, Amerika Birleşik Devletleri
MilliyetAmerika Birleşik Devletleri Amerikan
EğitimHarvard Üniversitesi
Leipzig Üniversitesi
Kariyeri
DalıMatematik
Fizik
Çalıştığı kurumlarHarvard Üniversitesi
Doktora öğrencileriWilliam Elwood Byerly
İmza

Benjamin Osgood Peirce (11 Şubat 1854 - 14 Ocak 1914), 1888'den 1914'teki ölümüne kadar Harvard Üniversitesi'nde Hollis Matematik ve Doğa Felsefesi Kürsüsü'nde görev yapmış Amerikalı matematikçi.[1]

Hayatı

Erken yaşam ve eğitim

11 Şubat 1854'te Beverly, Massachusetts'te doğdu. Harvard Üniversitesi'nden 1876 yılında mezun oldu. Daha sonra 1879'da Leipzig Üniversitesi'nden doktora derecesi aldı.[2]

Kariyer

1 yıl boyunca Boston Latin Okulu'nda öğretmenlik yaptı. 1881-1884 yılları arasında Harvard Üniversitesi'nde matematik dersleri verdi. Daha sonra 1888'e kadar yardımcı doçent olarak matematik ve fizik dersleri verdi. 1888 yılında Hollis Matematik ve Doğa Felsefesi Kürsüsü'ne atandı.[3]

1896'dan 1898'e kadar görev yaptığı Amerikan Matematik Topluluğu Konseyi'ne seçildi. Amerikan Fizik Topluluğu 1899'da kurulduğunda kurucuları arasında yer aldı ve 1906'da Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçildi. Palermo Matematik Çevresi ve Fransız Fizik Topluluğu gibi yabancı akademilere seçilerek onurlandırıldı. 1910 yılında Harvard Üniversitesi'nden onursal derece aldı. 1912'de Royal Society'nin 250. yıldönümü kutlamalarında Harvard Üniversitesi'ni temsil etti.[4]

Aile

1882 yılında Isabella Turnbull Landreth ile evlendi ve iki kızları oldu. Birkaç derece uzaktan Charles Sanders Peirce'ın kuzeniydi. Babası Benjamin Peirce, Benjamin Osgood Peirce'ın Hollis Matematik ve Doğa Felsefesi Kürsüsü sahibi selefi Joseph Lovering'in akademik danışmanı olarak çalışmıştı.

Kaynakça

  1. ^ Webster, Arthur Gordon (1914). "Benjamin Osgood Peirce". Science. 39 (999): 274-277. ISSN 0036-8075. 18 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2023. 
  2. ^ Hall, Edwin H. (1918). "Benjamin Osgood Peirce (1854-1914)". Proceedings of the American Academy of Arts and Sciences. 53 (10): 850-854. ISSN 0199-9818. 18 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2023. 
  3. ^ "Benjamin Osgood Peirce - Biography". Maths History (İngilizce). 8 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2023. 
  4. ^ "Hollis Professor at Harvard Dead; 15 Jan 1914; The Boston Globe; 16". The Boston Globe. 15 Ocak 1914. s. 16. 18 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Harvard Üniversitesi</span> ABD, Massachusettste kurulu vakıf üniversitesi

Harvard Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri'nde Massachusetts eyaletinin Cambridge şehrinde bulunan ve alanında dünyanın en önde gelen üniversitelerinden biri olarak tanınan özel bir yükseköğretim kurumudur. 1636 yılında kurulan ve Ivy League üyesi olan Harvard Üniversitesi, ABD'de hâlâ eğitim vermekte olan en eski yükseköğretim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Erwin Schrödinger</span> Avusturyalı fizikçi (1887-1961)

Erwin Rudolf Josef Alexander Schrödinger, Avusturyalı fizikçi ve bilim kuramcısıydı. Schrödinger, kuantum mekaniğinin kurucularından biri olarak kabul edilir. Atom teorisinin yeni, üretken işlevlerinin keşfedilmesine yaptığı katkılar için 1933'te Paul Dirac ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Princeton Üniversitesi</span> ABD, New Jerseyde kurulu vakıf üniversitesi

Princeton Üniversitesi, New Jersey'de yer alan özel bir üniversitedir. Ivy League'e ait 8 üniversiteden birisidir. İlk olarak Elizabeth, New Jersey'de 1746'da New Jersey Koleji (College of New Jersey) adıyla kurulan üniversite, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en eski dördüncü yüksek öğrenim kurumudur ve Amerikan Devrimi'nden önce kurulan dokuz üniversiteden biridir. 1896 yılında ise adı Princeton Üniversitesi olarak değiştirilmiştir. Princeton'ın 40 Nobel Ödülü, 17 Ulusal Bilim Madalyası ve 3 Ulusal Beşeri Bilimler Madalyası kazananıyla ilişkisi olmuştur. Princeton, dünyanın öğrenci başına en büyük bağışı olan üniversitesidir. Ünlü fizikçi Albert Einstein 1933 yılından itibaren Princeton'da çalışmaya başlamıştır. Öldüğü yıl 1955'e dek bu görevi sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">J. Willard Gibbs</span>

Josiah Willard Gibbs Amerikalı bilim insanı. Fizik, kimya, matematik ve makine mühendisliği alanlarında çalışan Gibbs, klasik termodinamiğin ve kurucusu sayıldığı fiziksel kimyanın teorik temellerini ortaya koydu. Matematikçi olarak diğer alanlardaki çalışmalarının da katkısıyla vektör hesabını geliştirdi. 1863'te Amerika Birleşik Devletleri üniversitelerinde mühendislik alanında verilen ilk, doğa bilimleri dalında verilen ikinci doktor unvanının sahibi oldu ve kariyeri boyunca doktorasını yaptığı Yale Üniversitesi'nde çalıştı.

John Henry Schwarz, Amerikalı teorik fizikçi. Yoichiro Nambu, Holger Bech Nielsen, Joël Scherk, Gabriele Veneziano, Michio Kaku, Michael Green, Leonard Susskind ve Edward Witten ile birlikte sicim kuramının kurucularından kabul edilen bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Nicolaas Bloembergen</span> Hollandalı-Amerikalı fizikçi (1920 – 2017)

Nicolaas Bloembergen, Hollanda doğumlu Amerikalı Nobel Ödülü sahibi fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">İgor Tamm</span> Rus fizikçi

İgor Yevgenyeviç Tamm, Rus fizikçi.

Ahmet Nihat Berker, Türk bilim insanı, araştırmacı ve fizik akademisyenidir. 2009-2016 yılları arasında Sabancı Üniversitesi'nde rektörlük görevini yürütmüştür. Kadir Has Üniversitesi'nde, Rektör Yardımcılığı ile birlikte ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde emeritus öğretim üyesi olarak ders ve araştırmalarına devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hilary Putnam</span> Amerikalı filozof (1926 – 2016)

Hilary Whitehall Putnam, Amerikalı filozof, bilişim uzmanı, matematikçi ve bilim insanı. Analitik bilimin 1960'larda en başarılı temsilcisi oldu. Bilim ve matematiği sentezleyerek makalelerde yazmıştır. Kendisi ölene kadar Cogan Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi'nde öğretim görevlisi ve profesör olarak görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Pogge</span>

Thomas Winfried Menko Pogge Siyaset ve ahlak felsefesi profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Wacław Sierpiński</span>

Wacław Franciszek Sierpiński (Lehçe: ˈvat͡swaf fraɲˈt͡ɕiʂɛk ɕɛrˈpij̃skʲi Polonyalı bir matematikçiydi. Küme teorisine, sayı teorisi, fonksiyonlar teorisi ve topolojiye yaptığı katkılarla biliniyordu. 700'ün üzerinde makale ve 50 kitap yayınladı.

<span class="mw-page-title-main">Maxime Bôcher</span> Amerikalı matematikçi (1867 – 1918)

Maxime Bôcher diferansiyel denklemler, seriler ve cebir üzerine yaklaşık 100 makale yayınlayan bir Amerikalı matematikçi. Ayrıca Trigonometri ve Analitik Geometri gibi temel metinler yazdı. Bôcher teoremi, Bôcher denklemi ve Bôcher Anma Ödülü onun adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">James Joseph Sylvester</span> İngiliz matematikçi

James Joseph Sylvester İngiliz matematikçiydi. Matris teorisine, değişmez teoriye, sayı teorisine, bölünme teorisine ve kombinatoriklere temel katkılarda bulundu. 19. yüzyılın son yarısında Johns Hopkins Üniversitesi'nde profesör olarak ve American Journal of Mathematics'in kurucusu olarak Amerikan matematiğinde liderlik rolü oynadı. Ölümünde Oxford Üniversitesi'nde profesördü.

<span class="mw-page-title-main">Mary Watson Whitney</span> Amerikalı gökbilimci (1847 – 1921)

Mary Watson Whitney, Amerikalı bir astronomdur. Vassar College Gözlemevi'nin başkanlığını yapmıştır ve başkanlığı sırasında 102 bilimsel makale yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lawrence Sklar</span> Amerikalı filozof

Lawrence Sklar, Amerikalı bir filozoftur. Michigan Üniversitesinde Carl G. Hempel ve William K. Frankena Seçkin Üniversite Fahri Profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Gordon Webster</span> Amerikalı fizikçi (1863 – 1923)

Arthur Gordon Webster, Amerikalı fizikçi ve Amerikan Fizik Topluluğu'nun kurucusu.

Hollis Matematik ve Doğa Felsefesi Kürsüsü, 1727 yılında Thomas Hollis tarafından Harvard Üniversitesi'nde kurulmuş olan bir kürsüdür. Günümüzde fizik bölümünün bir parçası olan kürsü, Harvard Üniversitesi'ndeki en eski ikinci ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en eski bilim kürsüsüdür.

Isaac Greenwood, Amerikalı bir matematikçi. Harvard Üniversitesi'ndeki ilk Hollis Matematik ve Doğa Felsefesi profesörüdür.

Bertrand I. Halperin, Harvard Üniversitesi fizik bölümünde Hollis Matematik ve Doğa Felsefesi Kürsüsü'nün eski başkanı olan Amerikalı fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">William Fogg Osgood</span> Amerikalı matematikçi (1864 – 1943)

William Fogg Osgood karmaşık analizdeki çalışmaları ve kaynak kitaplarıyla tanınmış Amerikalı matematikçi.