İçeriğe atla

Benjamin N. Cardozo

Benjamin Nathan Cardozo (24 Mayıs 1870, New York – 9 Temmuz 1938, New York), ABD'li hukukçu ve yargıç. 1932-1938 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi yargıçlığı yapmıştır.[1] Ayrıca Yale Üniversitesi'nde yargı sürecine ilişkin dersler vermiştir.[1]

İlk Yılları ve Ailesi

Benjamin Nathan Cardozo, Amerikan Devrimi öncesinde Londra'dan Amerika'ya göç etmiş Portekizli Yahudi bir ailenin üyesi olarak 1870 yılında New York'ta dünyaya gelmiştir.[2] Babası Albert Jacob Cardozo da hukukçu olup, New York Yüksek Mahkeme yargıçlığı yapmış, 1872 yılında isminin bir yolsuzluk suçlamasına karışması üzerine istifa etmiştir.[3] Annesi Rebbecca Washington ise, Benjamin henüz 9 yaşındayken ölmüştür.[3] 1885 yılında ise babası ve kız kardeşi Grace ölmüştür.[3]

Benjamin'in ilk yıllarında, babasının da etkisiyle dini ritüeller önemli bir yer tutmuştur. Özellikle ABD'nin en eski sinagogu olan[4] Congregation Shearith Israel'de gerçekleştirilen etkinliklere babasıyla birlikte sık sık katılırdı.[3]

Eğitim

Benjamin Cardozo 1885 yılında, 15 yaşındayken Columbia Kolejine başlamıştır. 1889 yılında ise Columbia Law School'a kabul edilmiştir. Burada hukuk eğitimi alırken, aynı zamanda Felsefe Fakültesi ve Siyasal Bilgiler Fakültesine kaydolmuş ve bu fakültelerde de dersler görmüştür.[3]

Meslek Hayatı

1891 yılında Baro'ya kabul edilerek[5] avukatlık yapmaya başlamıştır. Hukuk alanındaki bilgi birikimi nedeniyle kendisine "avukatların avukatı" denilmekteydi.[3] Başarılı avukatlık kariyerinin ardından, 1913 yılında New York Eyaleti Yüksek Mahkemesi'ne yargıç olarak seçilmiştir.[5] 1917 tarihine kadar yürüttüğü bu görevin ardından, 1917-1926 tarihleri arasında New York Temyiz Mahkemesi üyeliği, 1927-1932 tarihleri arasında New York Temyiz Mahkemesi Başyargıçlığı, 1932-1938 tarihleri arasında ise Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi yargıçlığı görevlerini yürütmüştür.[5]

Eserleri

  • The Paradoxes of Legal Science. Columbia University. OCLC 843833 (1928).
  • The Nature of the Judicial Process, The Storrs Lectures Delivered at Yale University (1921).
    • Türkçe Çevirisi: Yargı Sürecinin Doğası, Tekin Yayınevi, 2018, (Çevirenler: Muzaffer Dülger / Sedat Erçin)
  • The Altruist in Politics, commencement oration at Columbia College (1889)

Kaynakça

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 25 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2020. 
  2. ^ Benjamin N. Cardozo, Yargı Sürecinin Doğası, Tekin Yayınevi, 2018, (Çev.: Muzaffer Dülger / Sedat Erçin), s.IX
  3. ^ a b c d e f "Arşivlenmiş kopya". 16 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2020. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2020. 
  5. ^ a b c "Arşivlenmiş kopya". 28 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yargı</span> hukuku yorumlayan ve uygulayan mahkemeler sistemi

Yargı, yasal anlaşmazlıkları/uyuşmazlıkları karara bağlayan ve yasal davalarda yasayı yorumlayan, savunan ve uygulayan mahkemeler sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Hâkim (hukuk)</span> mahkemede duruşmalara bakan ve kararı açıklayan yetkili kişiye verilen isim

Hâkim veya yargıç, adaleti sağlamak üzere bağlı bulunduğu topluluğun hukuk kural ve prensiplerine dayanarak bağımsız ve tarafsız olarak karar veren kimsedir. Bazı hukuk sistemleri tek hâkimli, bazı sistemler ise hâkimler heyetinden oluşan yargılama biçimlerini benimsemiştir. Hâkimler ceza, hukuk, idare veya askeri mahkemelerde görev yapabilirler. Yaptıkları görevden ötürü toplum içerisinde saygınlık sahibi, alanında uzman ve güvenilir kişilerden seçilmeleri gerekir.

Kuvvetler ayrılığı veya güçler ayrılığı, devlet organları olan yasama, yürütme ve yargı güçlerinin birbirinden ayrılmış oldukları bir devlet yönetim modelidir. Devletin her biri birbirinden ayrı ve bağımsız güçlerdeki kol ve sorumluluk alanlarına ayrıldığı ve böylece her bir güç ve kolun bir diğeri ile güç ve sorumluluk alanları bakımından bir çatışma yaşamadıkları bu model ilk olarak antik Yunan ve Roma'da geliştirildi. Kuvvetler ayrılığında güçler normal olarak yasama, yürütme ve yargı olmak üzere üç kola ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">John Roberts</span> Amerikalı yargıç

John Glover Roberts Jr., ABD Yüksek Mahkemesi'nin 17. ve hâlen görevdeki başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin devlet yapısı</span>

Kuzey Kıbrıs'ın devlet yapısı, Kuzey Kıbrıs cumhuriyetle yönetilmekte olup yarı başkanlık sistemi bulunmaktadır. Cumhurbaşkanı aynı zamanda devlet başkanı, başbakan ise hükûmetin başkanıdır. Çok partili sistem uygulanmaktadır. Yürütme yetkisi hükûmetin elindedir. Yasama yetkisi ise hükûmetle beraber Cumhuriyet Meclisi'ne aittir.

Bruno Cotte Fransız yargıç.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Yüce Mahkemesi</span> Amerika Birleşik Devletlerindeki en yüksek mahkeme

Amerika Birleşik Devletleri Yüce Mahkemesi, en üst düzey temyiz mahkemesi ve kararlarıyla ABD Anayasası'nı yorumlayan organ. Açılan davalar çerçevesinde devletin ulusa, eyaletin eyalete ve hükûmetin yurttaşa karşı yetkilerinin sınırlarını belirler.

<span class="mw-page-title-main">Maryanne Trump Barry</span> Amerikalı yargıç (1937 – 2023)

Maryanne Trump Barry, Amerikalı üst düzey Mahkeme üyesi avukat ve yargıç. Eski Başkan Bill Clinton döneminde ABD Temyiz Mahkemesi Başyargıcı olarak atanmıştır. 1999'dan 2011 yılında kadar emekli olana kadar yargıçlık yapmıştır. Küçük erkek kardeşi Donald Trump, Kasım 2016 seçimlerinde ABD'nin yeni başkanı seçilmiştir.

Sheila Abdus-Salaam, New York bölgesi İstinaf mahkemesine bağlı yüksek yargıç ve hukukçudur. New York'un en yüksek mahkemesinde atanan ilk siyah müslüman kadın yargıçtır. Müslüman ve siyahi kişilerin haklarını savunmak için çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ruth Bader Ginsburg</span> Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi eski yargıçı

Ruth Bader Ginsburg, 1993'ten ölümüne kadar Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi yargıçlığını yapmış Amerikalı avukat ve hukukçu. Başkan Bill Clinton tarafından yüksek mahkeme üyeliğine atanan Ginsburg 10 Ağustos 1993’te yemin ederek göreve başladı. Bu süre zarfında Ginsburg güçlü muhalefetleriyle hukuk dünyasında ve popüler kültürde dikkat çekti. Genel olarak yüksek mahkemenin liberal kanadına mensup olduğu düşünülür. ABD Yüksek Mahkemenin 2. kadın üyesi olan Ginsburg 2006-2009 yılları arasında bu mahkemedeki tek kadın üyeydi.

Deborah Anne Batts, Amerikalı hukukçu ve siyasetçi.

Narin Ferdi Şefik, Kıbrıs Türkü hukukçu. 2015 ve 2024 yılları arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesi Başkanlığını yürütmüştür.

André Braunschweig, Fransız yargıç ve sendikacı.

<span class="mw-page-title-main">Neil Gorsuch</span> Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi Yüksek Yargıçı

Neil McGill Gorsuch Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi yargıcı. 31 Ocak 2017'de Başkan Donald Trump tarafından aday gösterildi ve 10 Nisan 2017'de göreve başladı.

<span class="mw-page-title-main">Charles J. Folger</span> Amerikalı siyasetçi (1818 – 1884)

Charles James Folger Amerikalı avukat ve politikacıydı. 1881'den ölümüne kadar ABD Hazine Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Charles Evans Hughes</span>

Charles Evans Hughes Sr., 1930'dan 1941'e kadar Amerika Birleşik Devletleri'nin 11. Başyargıcı olarak görev yapan Amerikalı bir devlet adamı, politikacı ve hukukçuydu. Cumhuriyetçi Parti üyesi, aynı zamanda 36. New York Valisi, 1916 başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi aday ve 44. Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı idi.

<span class="mw-page-title-main">Tehani el-Cibali</span>

Tehani el-Cibali , Mısırlı kadın hukukçu. Mısır Yüksek Anayasa Mahkemesi'nin eski Başkan Yardımcısıydı.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Mushabber Ahmedi</span>

Aziz Mushabber Ahmadi, Hint hukukçu ve bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Chima Centus Nweze</span> Nijeryalı hukukçu

Chima Centus Nweze, Nijeryalı hukukçu

Görevde kalma referandumu, bir yargıcın genel seçimle aynı anda düzenlenen bir referandumla karşı karşıya kaldığı bir süreçtir. Yargıç, görevde kalınmasına karşı kullanılan oylar çoğunluk oluşturursa görevinden alınır.