İçeriğe atla

Benjamin Balansa

Benjamin Balansa
Benjamin Balansa
DoğumGaspard Joseph Benedict Balansa
25 Mart 1825(1825-03-25)
Narbonne
Ölüm02 Kasım 1891 (66 yaşında)
Hanoi
MeslekBotanikçi
Etkin yıllar1847-1889
Tanınma nedeniBitki toplama ve tanıtım gezileri düzenlemesi

Gaspard Joseph Benedict Balansa veya yaygın olarak bilinen adıyla Benjamin Balansa veya Benedict Balansa (25 Mart 1825 - 2 Kasım 1891), Fransız botanikçi.

Hayatı

1825'te Narbonne'da doğan Balansa, Paris'teki Ulusal Doğa Tarihi Müzesi'ne örnek getirmek için sayısız bitki toplama gezisi düzenledi. Getirdiği bitki örneklerinin çoğu bu müzede, diğerleri Muséum de Toulouse'dadır.

1847-1848 yılları arasında ilk bitki toplama gezisini Cezayir'in Cezayir ve Mostaganem şehirlerine yaptı.

1850'de tekrar Cezayir'e dönen Balansa, 1853'e kadar sırasıyla Mostaganem, Vahran, Muaskar, Kuzey Sahra, Biskra ve Batna'da bitki örnekleri topladı.

1854-1855 yılları arasında ilk Asya seyahatini gerçekleştirdi. Nisan-Mayıs 1854'te Smirni'den, Mart-Ekim 1855'te Mersin ve Kilikya'nın Toros Dağları'ndan örnek topladı. Haziran 1855 ve Eylül 1856 tarihleri arasında Tarsus ve Kayseri'de araştırmalarına devam etti. 1857'de ailesiyle birlikte İzmir'e yerleşti. Mayıs-Temmuz 1857'de Uşak ve çevresindeki bitki türlerini araştırdı. Sonraki 8 yıl Frigya ve Kilikya'ya geziler düzenledi. 1866'da Lazistan ve Kafkasya gezisi düzenledi. Haziran-Ağustos ayları arasında Trabzon ve Rize'den örnek topladı. 1866'nın sonbaharında Fransa'ya döndü.

Bir yıl sonra Fas'a giden Balansa, Suvayr, Atlas Dağları ve Marakeş bölgesinden örnek topladı.

1868'den 1872'ye kadar Yeni Kaledonya ve denizaşırı ülkelere geziler düzenledi. Bu süre zarfında Nouméa'daki Jardin d'Acclimatation'ın direktörlüğünü yaptı. 1873-1877 ve 1878-1884 yılları arasında Paraguay'da araştırmalar yaptı. 1885-1889 yılları arasında çalışmalarına Kuzey Vietnam ve Java adasında devam etti. 1890'da Hanoi'de öldü.

Galeri

Ayrıca bakınız

Notlar

Kaynakça

  • Gaston Astre, 1947. La Vie de Benjamin Balansa, botaniste explorateur. Muséum d'Histoire Naturelle, Tolouse.
  • Asuman Baytop, Michele Nicolas,2006. Ondokuzuncu yüzyılda Anadolu’da bir bitki toplayıcısı: Benjamin Balansa (1825–1891). In: Osmanlı Bilimi Araştırmaları. Band 8, Nummer 1, 2006, S. 105–112 (Pdf).
  • A. Chevalier, 1942. L'oeuvre d'un grand botaniste colonial méconnu: Benjamin Balansa. In: Revue de Botanique appliquée et d’Agronomie tropicale. Band 22, 1942, S. 241-251.
  • A. Guillaumin, 1911. Histoire des explorations botaniques en Nouvelle-Calédonie et aux îles Loyalty. In: Annales du Musée colonial de Marseille. 2. Folge, Band 19, 1911, S. 291–299 (online).
  • Philippe Morat, 2005. Les Botanistes récolteurs en Nouvelle-Calédonie de 1774 à 2005. In: Adansonia. Band 32, Nummer 2, 2010, S. 159–216 (doi:10.5252/a2010n2a1).

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fransa</span> Batı Avrupada yer alan ülke

Fransa, resmî adıyla Fransız Cumhuriyeti, Batı Avrupa'da bulunan ve dünyanın pek çok bölgesinde denizaşırı toprakları olan bir ülkedir. Fransa'nın Avrupa kıtasındaki komşuları Belçika, Lüksemburg, Almanya, İsviçre, İtalya, İspanya, Monako ve Andorra'dır. Akdeniz'de İtalya'ya ait Sardinya Adası'ndan sadece 12 km uzaktaki Korsika adası da Fransa'ya aittir. Sahip olduğu denizaşırı illerde de, Fransız Guyanası aracılığıyla Brezilya ve Surinam'a, Saint Martin Adası aracılığıyla da Hollanda Antilleri'ne sınırı vardır. Fransa, Manş Denizi'nde deniz yüzeyinin altından geçen Manş Tüneli'yle Birleşik Krallık'a bağlanmaktadır.

Oryantalizm veya Şarkiyatçılık, Yakın Doğu ve Uzak Doğu toplumlarının, kültürlerinin, dillerinin ve halklarının incelendiği Batı kökenli araştırma alanlarının tümüne verilen isimdir. Sanat tarihi, edebiyatı ve kültürel çalışmalarda, Oryantalizm, Doğu dünyasındaki yönlerin taklidi veya tasviridir. Bu tasvirler genellikle Batılı yazarlar, tasarımcılar ve sanatçılar tarafından yapılır. Özellikle, daha spesifik olarak "Orta Doğu" yu tasvir eden Oryantalist tablolar, 19. yüzyıl akademik sanatının popülerlerinden biriydi ve aynı şekilde Batı edebiyatı Doğu temalarına da benzer ilgi göstermiştir. Edward Said'in Oryantalizm adlı kitabının 1978'de yayımlanmasından itibaren, çok sayıda akademik söylem “Oryantalizm” terimini, Batı'nın Orta Doğu, Asya ve Kuzey Afrika toplumlarına yönelik genel tavrına atıfta bulunmak için kullanmaya başlamıştır. Said'in analizinde Batı, bu toplumları statik ve gelişmemiş olarak özümsemekte, böylece emperyal gücün hizmetinde incelenebilecek, tasvir edilebilecek ve çoğaltılabilecek bir Doğu kültürü görüşü üretmektedir. Bu görüşü ile Said, Batı toplumunun gelişmiş, rasyonel, esnek ve üstün olduğu fikrini ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alexander von Humboldt</span> Prusyalı doğabilimci ve kâşif

Friedrich Wilhelm Heinrich Alexander Freiherr von Humboldt, Prusyalı doğabilimci ve kâşif. Prusyalı bakan, filozof ve dilbilimci Wilhelm von Humboldt'un küçük kardeşi. Humboldt'un botanik coğrafya üzerine yaptığı çalışmalar biyocoğrafya dalının temelini oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pırnal meşe</span>

Pırnal meşe, kayıngiller (Fagaceae) familyasından 20 metreye kadar boylanabilen ağaçtır.

<span class="mw-page-title-main">Ceratopsia</span> kuş kalçalı dinozor kladı

Ceratopsia veya Ceratopia, Kretase döneminde şimdiki Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'da yaşamış, otçul bir kuş kalçalı dinozor grubudur. Bilinen en eski ceratopsian olan Yinlong downsi, 161,2 ile 155,7 milyon yıl önce yaşamıştır. Son ceratopsian türü olan Triceratops prorsus'un ise, 66 milyon yıl önce meydana gelen Kretase-Tersiyer yok oluşunda soyu tükendi.

<span class="mw-page-title-main">Asuman Baytop</span> Türk bitkibilimci

Asuman Baytop, Türk botanikçi, bitki toplayıcısı ve eczacı. Türk bilim tarihinin önemli isimlerinden biridir. Türkiye florasına katkılarından dolayı 9 bitki türüne adı verildi. Bunlardan biri 1979 yılında Akseki'de kendi topladığı Crocus asumaniae’dir. Türkiye florası üzerine uzmanlaşıp bu alanda akademik çalışmalar yürüttü. 150'den fazla arazi gezisinde 23.000 bitki örneği topladı ve inceledi. Türkiye florasına bilim için yeni 8 tür ve 3 alttür kazandırdı. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Herbayumu (ISTE) ve Farmasötik Botanik Anabilim Dalı'nın kurucusudur. 1989 yılından itibaren Türkiye'de botanik eğitiminin ve araştırmalarının tarihini inceledi. Akademik çalışmaları ile birçok ödüle layık görüldü. Kendisi Turhan Baytop'un eşi, bilim tarihçisi Feza Günergun'un annesidir. Ulusal ve uluslararası 260 kadar bilimsel yayını vardır. Başlıca yapıtları : Bitkisel Drogların Anatomik Yapısı (1959), Tıbbi Bitkiler Atlası (1978), Farmasötik Botanik (1967), Farmasötik Botanik Uygulamaları (1993), Bitkilerin Bilimsel Adlarındaki Niteleyiciler ve Anlamları (1995), İngilizce-Türkçe Botanik Kılavuzu (1998) ve Türkiye’de Botanik Tarihi Araştırmaları'dır (2003).

<span class="mw-page-title-main">Fransa'nın Cezayir'i İşgali</span> Fransa Krallığı’nın, Osmanlı hakimiyetindeki Cezayir bölgesine 1830-1847 yılları arasında düzenlediği işgal

Fransa'nın Cezayir'i İşgali Fransa Krallığı'nın Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı Cezayir-i Garp Eyaleti 'ni işgalidir. 1827- 1830 arası işgal öncesi Cezayir abluka altına alınmıştır. 1830'da Cezayir'in işgali ile birlikte Cezayir'de 300 yıldan fazla süren Osmanlı egemenliği sona erdi ancak toplu direniş 1847'ye kadar kısmi direniş ise 1903'e kadar devam etmiştir. Cezayir'in işgali Fransa'daki iç siyasi çekişmenin ortasında gerçekleşmiş olup sonraki yıllarda Fransa ülkedeki direnişi kırmak için ek askeri kuvvetler getirmiştir. 1827'de Cezayir-i Garp eyaleti'nin yöneticisi Hüseyin Dayı ile Fransız konsolos arasındaki bir tartışma ablukaya dönüştü ve ardından Fransa'nın Temmuz Monarşisi, 1830'da Cezayir'i işgal edip hızla ele geçirdi ve diğer kıyı topluluklarını ele geçirdi. Fransa'daki iç siyasi çekişmelerin ortasında, bölgenin kontrolünü elde tutmak için defalarca kararlar alındı ve sonraki yıllarda ülkenin iç kesimlerindeki direnişi bastırmak için ek askerî güçler getirildi.

<span class="mw-page-title-main">1. Timoteos</span> MS y. 62de Pavlus tarafından yazılan ve cemaat önderine yazıldığı için "pastoral" olarak sınıflandırılan mektup

Timoteos'a Birinci Mektup ya da Pavlus'un Timoteos'a Birinci Mektubu Yunanca Kutsal Yazıların bir kitabıdır. Sadece 1. Timoteos olarak da adlandırılmaktadır. Bu mektup elçi Pavlus'un değişik cemaatlere ya da kişilere yazdığı 14 mektubun biridir. Pavlus bu mektubu adı Timoteos olan bir Hristiyana yazdı.

<span class="mw-page-title-main">Thaddäus Haenke</span> Çekyalı botanikçi

Thaddeus Xaverius Peregrinus Haenke, Kuzey ve Güney Amerika, Avustralya, Filipinler, Yeni Zelanda ve Marianas kıyıları da dahil olmak üzere Pasifik havzasının önemli bir bölümünün florasını araştıran Çek botanikçi. Topladığı bitki örnekleri, bu bölgelerdeki, özellikle Güney Amerika ve Filipinler'deki birçok bitkinin ilk bilimsel açıklamalarının temelini oluşturdu. Kapsamlı botanik çalışmaları ve geniş kapsamlı seyahatleri nedeniyle "Çek Humboldt"u olarak anıldı. Bitki bilim mahlası Haenke'dir.

<span class="mw-page-title-main">Karl Georg Theodor Kotschy</span> Avusturyalı botanikçi ve kâşif

Karl Georg Theodor Kotschy Avusturyalı botanikçi ve kâşif. Botanik araştırmalarında Kotschy çok miktarda bitki topladı. Ayrıca bu çalışmada, bazıları bilim için yeni olan kırk meşe (Quercus) türünü tanımladı. Bitki bilim mahlası Kotschy'dir.

<span class="mw-page-title-main">Nazi yağması</span>

Nazi yağması, Almanya'nın iktidardaki Nazi Partisi adına hareket eden ajanlar tarafından Üçüncü Reich döneminde Avrupa ülkelerinin organize yağmalanması sonucunda sanat eserlerini ve diğer eşyaları çalınması olayına denir. Yahudi mülklerinin yağmalanması, Holokost'un önemli bir parçasıydı. Yağma, 1933'ten, Alman Yahudilerinin mülklerine el konulmasından başlayarak, II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar, özellikle de Kunstschutz olarak bilinen askeri birimler tarafından yapıldı, ancak çoğu yağma savaş sırasında elde edildi. Altın, gümüş ve paranın yanı sıra, resimler, seramikler, kitaplar ve dini hazineler dahil olmak üzere büyük öneme sahip kültürel öğeler çalındı. Bu öğelerin çoğu, Savaşın hemen ardından Müttefikler adına Anıtlar, Güzel Sanatlar ve Arşivler programının ajanları tarafından kurtarılmış olsa da, çoğu hala kayıp. Öğeleri hak sahiplerine, ailelerine veya kendi ülkelerine iade etmek amacıyla, hala hesaba katılmamış olan Nazi yağmasını tespit etmek için uluslararası bir çaba gerçekleştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Augustin Saint-Hilaire</span> Fransız kaşif (1779-1853)

Augustin François César Prouvençal de Saint-Hilaire, Fransız botanikçi ve seyyah. 4 Ekim 1779'da Fransa'nın Orléans kentinde doğdu. Bitki bilim mahlası A.St.-Hil.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Linnaeus'un Havarileri</span>

Linnaeus'un Havarileri, dünya çapında botanik ve zoolojik keşifler yapan ve botanikçi Carl Linnaeus tarafından görevlendirilen ya da önerilen bir grup öğrenciyi tanımlamak için kullanılan bir kavramdır. Söz konusu keşifler 18. yüzyılın ikinci yarısında gerçekleşti ve bu öğrenciler Linnaeus tarafından 'havariler' olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Robert Kaye Greville</span>

Robert Kaye Greville FRSE FLS LLD, İngiliz mikolog, briyolog ve botanikçi. Başarılı bir sanatçı ve doğa tarihi illüstratörüydü. Sanat ve bilime ek olarak, köleliğin kaldırılması, ölüm cezası, Pazar gününün özel tutulması ve ölçülülük hareketi gibi sorunlarla ilgilendi. Queensland'de bir dağa adı verilmiştir. Bitki bilim mahlası Grev.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Aimé Bonpland</span> Fransız kaşif (1773 – 1858)

Aimé Jacques Alexandre Bonpland, 1799'dan 1804'e kadar Latin Amerika'da Alexander von Humboldt ile birlikte seyahat eden bir Fransız kaşif ve botanikçidir. Seferlerinin bilimsel sonuçlarının ciltler dolusu yazarlarından biri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Carl Friedrich Philipp von Martius</span>

Carl Friedrich Philipp von Martius, Alman botanikçi ve kaşiftir.

<span class="mw-page-title-main">Johann Christian Gerning</span>

Johann Christian Gerning (1745-1802) bir Alman bankacı, sanat koleksiyoncusu ve böcek bilimcisidir (entomolog).

<span class="mw-page-title-main">Johann Wilhelm Meigen</span>

Johann Wilhelm Meigen, Diptera'daki öncü çalışmaları ile ünlü bir Alman entomologdur.

<span class="mw-page-title-main">Sanford Robinson Gifford</span> Amerikalı ressam (1823 – 1880)

Sanford Robinson Gifford Amerikalı bir manzara ressamı ve ikinci nesil Hudson Nehri Ekolü sanatçılarının önde gelen üyelerinden biriydi. Çok saygın Luminizm uygulayıcısı olan çalışmaları, hafif ve yumuşak atmosferik etkilere yaptığı vurguyla dikkat çekti.

<span class="mw-page-title-main">Manchester Müzesi</span> bir Futbool kulubu muzesi

Manchester Müzesi, Manchester Üniversitesi'ne ait olan arkeoloji, antropoloji ve doğa tarihî eserlerinin sergilendiği, İngiltere'deki bir müzedir. Üniversitenin neo-Gotik bina grubunun kalbinde, Oxford Yolu (A34) üzerinde yer alan bina, her kıtadan yaklaşık 4,5 milyon nesne bulunduran bir müzedir. Birleşik Krallık'ın en büyük üniversite müzesinin olmasının yanı sıra hem önemli sayıda ziyaretçi çeken hem de akademik araştırma ve öğretim için bir kaynak olarak hizmet vermektedir. Her yıl yaklaşık 430.000 kişi müzeyi ziyaret etmektedir.