Meksika, resmî adıyla Birleşik Meksika Devletleri (İspanyolca: Estados Unidos Mexicanos,
Nikaragua, resmî adıyla Nikaragua Cumhuriyeti, 129.495 km²'lik yüz ölçümüyle Orta Amerika kıstağının en büyük ülkesidir. Ülke, kuzeyde Honduras, güneyde Kosta Rika ile komşudur. Ülkenin batısı Büyük Okyanus, doğusu ise Karayip Denizi ile çevrilidir. 11 ile 14 derece kuzey enlemleri arasında bulunan Nikaragua'nın başkenti Managua'dır. Nüfusun yaklaşık beşte biri bu kentte yaşamaktadır.
Gabriela Mistral,, Şilili şair, eğitimci, diplomat.
Porfirio Díaz, Meksikalı asker ve devlet başkanı. Güçlü bir merkezi yönetim kurarak ülkeyi 30 yılı aşkın bir süre diktatörlükle yönetti.
Habsburglu I. Maximilian, Kutsal Roma İmparatoru. 1493 yılından ölümüne kadar hüküm sürmüş, yaptığı savaşlar ve evlilikler sayesinde Habsburg Hanedanı'nın nüfuzunu arttırmıştır.
I. Maximilian Avusturya İmparatorluk ailesi olan Habsburg-Lorraine'in bir üyesi olarak dünyaya geldi. Fransa imparatoru III. Napolyon'un ve bir grup Meksikalı monarşi yanlısının desteği ile 10 Nisan 1864'te Meksika İmparatoru ilan edildi. Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere pek çok yabancı devlet hükümdarlığını reddetti. Başlarında Benito Juárez olan Cumhuriyetçiler tarafından yakalanıp Santiago de Querétaro'da 1867 yılında kurşuna dizilerek infaz edildi.
Amerika Birleşik Devletleri tarihi veya kısaca Birleşik Devletler tarihi, Amerika Birleşik Devletleri'nin kurulduğu Kuzey Amerika topraklarının üzerinde, tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan geçmişi. Amerika'nın 15. yüzyılın sonlarında Kristof Kolomb tarafından keşfedilmesinden önce bu topraklarda yüzyıllardır sadece Kızılderililer yaşamaktaydı. Keşiften sonra başta İspanya, Fransa ve Büyük Britanya olmak üzere aralarında Hollanda, İsveç ve Portekiz'in de dahil olduğu birçok Avrupa ülkesi buralarda sömürgeler kurdular. Bu sömürgeler arasında Britanya'ya ait On Üç Koloni de vardı. Günümüzdeki ABD 18. yüzyılda Britanya İmparatorluğu'na ait bu sömürgelerin bağımsızlıklarını kazanması sonucu oluşmuştur.
Meksika'ya Fransız müdahalesi, 19. yüzyılda İkinci Fransız İmparatorluğu tarafından Meksika'nın işgal edilmesi sürecini anlatır. İşgal harekâtı ilk başlarda Birleşik Krallık ve İspanya tarafından desteklenmiştir. İşgal kararı Meksika Devlet Başkanı Benito Juárez'in 17 Temmuz 1861 tarihinde aldığı dış borçların faizlerini ödemeyi reddeden karar üzerine alınmıştır.
Bavyera Krallığı, 1805'ten 1918 yılına kadar varlığını sürdürmüş, Bavyera Elektörlüğü'nün ardılı olan bir devletti. 1871'de Almanya'yla birleşmesinin akabinde krallık, yeni kurulan imparatorluğun içinde yer alan bir federe devlet hâline dönüştü. Güç, zenginlik ve yüzölçümü bakımından, yönetici devlet olan Prusya Krallığı'nın hemen ardında ikinci sıradaydı.
Meksika'nın tarihi, Kuzey Amerika'nın güney kısmında bulunan bir ülke olan Meksika'nın, üç bin yıl olarak bilinen sürecini kapsamaktadır. İlk olarak 13,000 yıl önce uygarlıklar tarafından bulunulmuştur. Bölge, 16. yüzyılda İspanyollar tarafından işgal edilmeden önce, Meksika Kızılderilileri ve Aztekler olarak anılan yerli uygarlıklar bulunmaktaydı.
Paseo de la Reforma, Meksika'nın başkenti Meksiko'nun merkezinde bulunan cadde. 1860'larda, Avrupa'daki bulvarlar örnek alınarak Ferdinand von Rosenzweig tarafından tasarlandı. Meksika'ya Fransız müdahalesi sonrasında ülkenin başına geçen İmparator I. Maximilian'ın, yaşadığı ve şehrin güneybatı kenarında bulunan Chapultepec Kalesi ile şehir merkezi arasında bağlantı kurulması amacıyla inşa edildi. Önceleri, Maximilian'ın eşi ve kuzeni olan Charlotte'a atfen Paseo de la Emperatriz adı kullanılsa da; Benito Juárez'in ülke yönetimini tekrar devralması ve Maximilian'ın idam edilmesi sonrasında, Reform Savaşı'na atfen caddenin adı Paseo de le Reforma olarak değiştirildi.
Reform Savaşı, İkinci Meksika Federal Cumhuriyeti döneminde, 1857-1861 yılları arasında Meksika'da gerçekleşen iç savaş. 1854'teki Ayutla Planı ile birlikte yönetime gelen liberaller ile hükûmetin meşru olmadığını öne süren ve La Reforma adıyla yapılan radikal değişikliklerle 1857'de yürürlüğe giren yeni anayasaya karşı olan muhalif muhafazakârlar yaşandı. Meksika Yüksek Mahkemesi Başkanı Benito Juárez'in önderliğinde kurulan liberal hükûmet, muhalefet lideri Félix María Zuloaga ile general Miguel Miramón'un önderliklerindeki muhaliflerle mücadele etti. Liberallerin zaferiyle sonuçlanan iç savaş sonunda, Mart 1861'de yapılan seçimlerde, savaş sırasında geçici olarak devlet başkanlığı pozisyonunda bulunan Benito Juárez devlet başkanı seçildi.
İspanyolların Amerika'ya gelişinden çok önce Mezoamerikan kültürde fermente edilmiş alkollü içkiler ve mısır birası bilinirken, Meksikalılar arpa ile hazırlanan Avrupa usulü birayla Hernán Cortés'in gelişiyle tanıştı. Bira üretimi malzeme yetmezliğinden dolayı sömürge döneminde ve İspanyol sömürgeciler tarafından ürüne konan ağır kısıtlamalar ve vergilerden dolayı sınırlıydı. Meksika Bağımsızlık Savaşı yaşandıktan sonra bu kısıtlamalar kayboldu ve endüstri gelişim için olanak sağladı. Ayrıca buraya gelen Alman göçmenler ve Meksika İmparatoru I. Maximilian, 19. yüzyılda ülkenin çeşitli yerlerinde bira fabrikasının açılabilmesi için teşvik sağladı. Ancak Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere pek çok yabancı devlet hükümdarlığını reddetti. Başlarında Benito Juárez olan Cumhuriyetçiler tarafından yakalanıp Santiago de Querétaro'da 1867 yılında kurşuna dizilerek infaz edildi. 1918'de 36 bira şirketi vardı ama 20. yüzyılda bugüne kadar sağlam iş şirketinden sadece iki tane kaldı. Bunlar, ülkedeki bira piyasasının yaklaşık %90'ını kontrol eden Grupo Modelo ve FEMSA'dır. Bu endüstri çeşidi ülkede en yaygın olanlardan biridir. Meksika nüfusunun %63'ünden fazlası bira satın alıyor. Bira ayrıca ülke için en önemli ihracatlardan biridir. Bu biraları en çok ithal eden ülke ise Amerika Birleşik Devletleri'dir. Ancak bira dünyada 150'den fazla ülkede mevcuttur.
,
José Ignacio Pavón Meksikalı bir avukat, hukukçu ve politikacıydı. 13 Ağustos 1860 - 15 Ağustos 1860 arasında, anayasal başkan Benito Juárez'e karşı, anayasal olmayan geçici muhafazakâr cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.
Juan Nepomuceno Méndez Meksikalı general ve siyasetçidir. Porfirio Díaz yanlısı olup Porfiriato döneminde birkaç ay boyunca geçici olarak Meksika başkanıydı. 6 Aralık 1876'dan 17 Şubat 1877'ye kadar görev yaptı.
José Venustiano Carranza de la Garza, Meksikalı siyasetçi. Diktatör Porfirio Díaz'ın devrilmesini izleyen Meksika Devrimi'nin önderlerinden ve demokrasiye dönüş sonrasında yeni rejimin ilk devlet başkanı.
Manuel del Refugio González Flores, 1880'den 1884'e kadar Meksika'nın 35. devlet başkanı olarak görev yapmış Meksikalı askerî general ve liberal politikacı. Devlet başkanlığı kariyerine başlamadan önce González, Meksika-Amerikan Savaşı'nda bir teğmen olarak ve daha sonra muhafazakar tarafta genel olarak Reform Savaşı'nda önemli roller oynadı. Meksika'nın Fransa'daki müdahalesinde González, General Porfirio Díaz komutası altında Meksika Cumhuriyeti için savaştı. Díaz'ın 1876 yılında başarılı olan Meksika başkanlığını kazanma girişimlerini destekledi. 1878'den 1879'a kadar Díaz yönetiminde Meksika Savaş Sekreteri olarak görev yaptı. Díaz, Sebastián Lerdo de Tejada'ya yaptığı darbeden dolayı yeniden seçilmeme ilkesi olduğundan 1880'de yeniden başkanlığa seçilemedi. Bu nedenle Díaz, zayıf rakibi olması gereken siyasi müşterisi González'in seçilmesi için çalıştı. 1880 yılından 1884 yılına kadar olan devlet başkanlığında diplomatik ve tarihçi Friedrich Katz'ın Meksika'nın "derin dönüşümden" daha az olduğunu düşündüğü yerel başarılar elde etti. González başkanlığının yolsuz olduğu düşünülse de, bu değerlendirme 1884'teki zor finansal şartlar ve Díaz'ın halefini itibarsızlaştırma kampanyasıyla renklendirildi ve 1884'te kendi seçimlerinin önünü açtı.
Guadalajara Karteli,1980'lerde Rafael Caro Quintero, Miguel Ángel Félix Gallardo ve Ernesto Fonseca Carrillo tarafından Amerika Birleşik Devletleri'ne kokain ve esrar göndermek için kurulan bir Meksikalı uyuşturucu karteliydi. Kolombiyalı kokain mafyalarıyla çalışan ilk Meksikalı uyuşturucu kaçakçılığı gruplarından biri olan Guadalajara karteli, uyuşturucu ticaretinden zenginleşti.
Juárez Karteli (İspanyolca): Cártel de Juárez), aynı zamanda Vicente Carrillo Fuentes Örgütü olarak da bilinir, merkezi Meksika-ABD'nin Ciudad Juárez, Chihuahua şehrinde bulunan bir Meksikalı uyuşturucu kartelidir. Kartel, rakiplerinin başlarını kestiği, cesetlerini parçaladığı ve yalnızca kamuoyunda değil, aynı zamanda yerel kolluk kuvvetleri ve rakipleri Sinaloa Kartelinde de korku uyandırmak için onları halka açık yerlere attığı bilinen çok sayıda uyuşturucu kaçakçılığı örgütünden biridir. Şu anki bilinen lideri Juan Pablo Ledezma'dır. Juárez Kartelinin, genellikle infazları gerçekleştiren bir Juárez sokak çetesi olan La Línea olarak bilinen silahlı bir kanadı vardır ve şu anda kartelin en güçlü ve önde gelen grubudur. Ayrıca düşmanlarına saldırmak için Barrio Azteca çetesini de kullanıyor.