İçeriğe atla

Benim de Söyleyeceklerim Var

"Benim de Söyleyeceklerim Var" ön kapak resmi

"Benim de Söyleyeceklerim Var!", Umut Sarıkaya'nın Penguen ve Uykusuz dergilerinde yazdığı yazıların genel başlığıdır.

Yazılarında, olayların seyrinde başladığı bir anda tüm örgünün kırılarak yön değiştirmesi ile gerçek ile hayalin birbirine girdiği sıkça görülür. Gerçeklik duygusunu tüketmediği için de hikâyelerin ayağı okur tarafından kabullenilir miktarda her daim yere basar, beklenmedik bir anda beklenmedik laflar eden kahramanların tümü tanıdıktır ve çevremizdedir.

Umut Sarıkaya dil konusunda da oldukça akıcı ve ilgi çekici olan üslubunu, zaman zaman hikâyelerindeki atmosfere göre yönlendirerek bazen bir Rus edebiyatı dili, bazen bir Amerikan underground edebiyat dili yaratır.

Yazarın bu yazıları, Ekim 2005'te kitaplaştırılmıştır. "Benim de Söyleyeceklerim Var!" için tanıtım yazışında şöyle denmektedir; "Umut Sarıkaya, çizerliğiyle olduğu kadar yazarlığıyla da anlatıyor kendini. Öykü ya da anı, ne derseniz deyin, bu kitaptaki metinler genç ve sıcak. "Benim de Söyleyeceklerim Var!" yazarın dergideki ve evdeki hayatından ya da çizer arkadaşları Ersin Karabulut, Metin Üstündağ, Bahadır Baruter arasında geçen olaylardan kesitler sunuyor okuyucuya. Sıradan ve bir o kadar da komik olan hikâyeler bunlar. Hayatın alışılagelmiş ayrıntıları, günlük diyalogları Sarıkaya'nın kaleminde başka bir anlam ve şekil kazanıyor. Espriler birbirini kovalıyor, kahkahalar yüksek sesle atılıyor. İçten ve doğal bir dil kitabın tamamına hâkim oluyor. "Benim de Söyleyeceklerim Var!" günümüz yaşantısının bir uzantısı sanki. Monotonluktan uzak bir uzantı… Eğlenceli, neşeli ve farklı… Gelin onların hayatına katılalım, renklerin tadını çıkaralım!.."

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Oktay Akbal</span> Türk gazeteci yazar

Mehmet Oktay Akbal, Türk gazeteci ve yazar.

Yaşar Nabi Nayır, Türk şair, yazar ve yayıncıydı.

Anı, edebiyatta kişisel yaşantının bütününü veya belli bölümlerini kapsayan, bu dönemlerdeki gözlemleri dile getirmek amacıyla yazılmış metinlerdir. Otobiyografi ile karıştırılabilen anı, ondan dışsal olaylara verdiği önem ile ayrılır. Anıda kişisel yaşam izlenimlerinin yanı sıra bu izlenimlerin dış boyutları da geniş olarak yer alır. Otobiyografide yazar öncelikle kendilerini konu edinirken anı yazarları çoğunlukla çeşitli tarihsel olaylarda rol oynamış veya bu olayların yakın gözlemcisi olmuş kişilerdir.

<i>Penguen</i> (dergi) Türk mizah dergisi

Penguen, 2002 ile 2017 yılları arasında Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ta yayımlanmış haftalık bağımsız mizah ve hiciv dergisi.

Cevdet Kudret Solok, Yedi Meşale edebiyat topluluğunun kurucuları arasında yer alan Türk edebiyatçı ve edebiyat tarihçisi. Yazar, Cevdet Kudret adı ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Halid Ziya Uşaklıgil</span> Türk romancı ve yazar (1866–1945)

Halid Ziya Uşaklıgil, Servet-i Fünûn ve cumhuriyet dönemi Türk romancı ve yazar. Bâzı edebî yazılarını Hazine-i Evrak dergisinde Mehmet Halid Ziyaeddin adıyla yayımlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Günlük</span>

Günlük ya da günce, bir kişinin yaşadıklarını, duygu ve izlenimlerini, tarih belirterek günü gününe anlatmasıyla oluşan edebî türdür. Günlükler her gün yazıldığı için çoğunlukla kısadır. Bu yazılar yazarın yaşamından izler taşır. Anı ile günlük çoğu zaman karıştırılmaktadır. Günlük adından anlaşılacağı üzere; yaşanırken, günü gününe yazılır. Anı ise aradan zaman geçtikten sonra yazılır.

Umut Sarıkaya, Türk karikatürist, yazar ve gemi inşaat mühendisi.

<span class="mw-page-title-main">Refik Halit Karay</span> Türk yazar

Refik Halid Karay, Türk yazar.

<span class="mw-page-title-main">Talip Apaydın</span> Yazar

Talip Apaydın, Türk toplumcu yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Seyda</span>

Mehmet Seyda,, Türk yazardır.

Mehmet Çilingir ya da kullandığı takma adla Memo Tembelçizer, karikatür, resimleme ve grafik alanlarında çalışan Türk çizer ve mizahçıdır.

<i>Uykusuz</i> (dergi) mizah dergisi

Uykusuz, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ta haftada bir yayımlanan ve Türkiye'nin en çok satan mizah dergisi. Mürekkep Yayıncılık tarafından perşembe günleri çıkarılan dergi, 16 sayfadır.

Anlatım biçimleri, anlatılacak olay veya kavramların nasıl anlatıldığını belirten edebiyat terimidir; yazarın anlatımını yaparken kullandığı üsluba, başvurduğu yönteme anlatım biçimi denir. Anlatılacakların türüne ya da amacına göre değişik anlatım biçimleri kullanılır. Örneğin romanda kullanılan anlatım biçimi ile bir makalede kullanılan anlatım biçimi birbirinden farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cihan Aktaş</span> Türk gazeteci

Cihan Aktaş, Türk gazeteci, yazar ve mimar. Yazar Ümit Aktaş'ın kardeşidir. Aktaş'ın romanları, kadının uzunca bir süre boyunca ikinci ya da üçüncü bir öğe olarak yer aldığı Türk edebiyatı içerisinde atılmış büyük bir adım olarak vasfedilmiş, eserlerinde kadın haklarının kamusal alan savrulmalarının arka planında bir kadir kıymet bilmezlik mirası olduğunun altı çizilmiştir.

Mustafa Kutlu, Türk yazar. Hikâye ve denemeleriyle tanınır.

Murat Menteş,, Türk yazar, roman yazarı.

Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Türk öykü ve roman yazarı, şair, akademisyen.

<i>Naber</i> Türk mizah dergisi

Naber, 2015'te yayın hayatına başlayan mizah dergisi. Türkçe olarak Türkiye'de yayımlanmaktadır.

Aslı Tohumcu, yazar, şair ve çevirmen.