İçeriğe atla

Benim Çocuğum

Benim Çocuğum
YönetmenCan Candan
YapımcıAyşe Çetinbaş
Gökçe İnce
OyuncularLİSTAG katılımcıları[1]
Görüntü yönetmeniOğuz Yenen
KurguGökçe İnce
StüdyoSurela Film Yapım
DağıtıcıBelgesel
TürüAile, Dram
Çıkış tarih(ler)i7 Haziran 2013 (2013-06-07) (Türkiye geneli)
Süre82 dakika
Ülke Türkiye
DilTürkçe
Bütçe18,000 €[2]
Diğer adlarıİngilizceMy Child
Resmî sitesi

Benim Çocuğum yönetmenliğini Can Candan'ın yaptığı aile ve belgesel türündeki film. Türkiye'deki LİSTAG eşcinsel dayanışma örgütünün 5 ailesinin katılımıyla[3] hayata geçirilen belgesel projesinde lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender çocuklara anne ile babalarının gözünden bakılmasının hikâyesi anlatılmıştır. Filmde ağırlıklı olarak homofobinin ve transfobinin çocuklarına olan etkisi, LGBT olarak yaşamanın zorluğu ve çocuklarının[4] cinsel kimlik ile yönelimini tüm zorluklara karşı kabul eden ailelerinin dilinden Türkiye'de LGBT olmak anlatılmaktadır.[4] 3. Filmamed Belgesel Film Festivali'nde "Jüri Özel Ödülü" alan film birçok ülkenin film festivallerinde gösterilmiştir.

Konu

Ergenlikten yetişkinliğe geçen çocuğun bir gün ebeveynine cinsel yönelimini anlatması, ondan destek ve anlayış beklemesi, bu durumda çocuğu üzerindeki hayalleri bambaşka olan ebeveynlerin çocuğuna destek olması[4] ve birlikte yeni bir hayat şekillendirmesi yapmalarını konu edinen belgesel-filmde ebeveyne; "Sırf cinsel kimliğini farklı hissediyor diye biricik evladınıza kızabilir misiniz? Onu suçlar mısınız? Bir insan cinsel kimliği fiziki görünüşünden farklıysa suçlu mudur?" sorusu soruluyor. LGBT çocukların ebevyenlerinin anlatımıyla ve çocukların hissettiği ayrımcılık, travma, çaresizlik, korku, utanç ve kabullenme gibi insani duygularla hayat hikâyeleri anlatılıyor.

Gösterim

Belgesel filmin İngiltere, aynı zamanda ilk film galası İnsan Hakları Çalışma Merkezi (LSE) işbirliğiyle 21 Haziran 2013 tarihinde Open City Docs Fest'te yapılmış,[5] film Türkiye'de, İstanbul'da sadece Cine Majestic adlı sinema salonunda yayınlanmıştır.[4]

Ödüller

Kaynakça

  1. ^ Ben bir dönme annesiyim 13 Şubat 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Kaynak: Hürriyet Yazar: Ayşe Arman, Tarih: 10 Şubat 2013
  2. ^ "Benim Çocuğum" uzun metraj belgesel film geliyor 28 Temmuz 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. LGBT Yaşam. Yayın: 13 Ekim 2012
  3. ^ "Benim Çocuğum Fragman İzle 07 Haziran Sinemalarda". Hürriyet. 6 Haziran 2013. Erişim tarihi: 21 Haziran 2013. []
  4. ^ a b c d Aileler ve LİSTAG 17 Mayıs 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. LİSTAG. 21 Haziran 2013
  5. ^ Programme 2013, "My Child" 12 Mayıs 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 21 Haziran 2013
  6. ^ Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali Samsun da 26 Şubat 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Yayın: 21 Şubat 2013, Erişim tarihi: 21 Haziran 2013 AtakumunSesi.com

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Gey, eşcinsel anlamında bir sıfat, terim ve isim. Genellikle eşcinsel erkekleri belirtmek üzere kullanılan terim, aynı zamanda eşcinsel kadınları tanımlamak için de kullanılmaktadır. Türkçeye İngilizcedeki "gay" kelimesinden; İngilizceye ise Eski Fransızcadaki "gai" kökeninden geçmiştir. Aslen "neşeli, umursamaz" ve "canlı renkli, gösterişli" anlamlarına gelen gey terimi ilk olarak 1960'lı yıllardan itibaren erkek eşcinseller tarafından kendilerini tanımlamak amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. İngilizcedeki "gay" kelimesinin diğer anlamlarında kullanımı da zamanla yok olmaya yüz tutmuştur. Kadın eşcinsel anlamına gelen lezbiyen kelimesi ise 1800'lü yıllardan beri kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Reha Erdem</span> Türk yönetmen

Reha Erdem, Türk yönetmen ve senarist. Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi'nde eğitim gördü. Paris 8 Üniversitesi'nde Sinema ve Plastik Sanatlar Bölümünü bitirdi. Metis yayınlarından eşi Nilüfer Erdem Güngörmüş ile birlikte yazdığı uzun metrajlı film senaryosu Korkuyorum Anne, Metis Yayınları tarafından kitap olarak basıldı.

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kutluğ Ataman</span> Türk sinemacı

Kutluğ Ataman, Türk film yönetmeni ve çağdaş sanatçı.

İnan Temelkuran, Türk film yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Semira Mahmelbaf</span> İranlı film yönetmeni ve senarist

Samira Mahmelbaf, İranlı film yönetmeni, senarist.

<span class="mw-page-title-main">LGBT</span> Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireyler için kullanılan kısaltma

LGBT veya GLBT ya da LGBTQ+, 1990'larda LGB kısaltmasından sonra ortaya çıktı ve 1980'lerin ortaları ile sonlarından bu yana gey sözcüğü yerine kullanılarak LGBT topluluğunu temsil etmeye başladı. Birçok etkinci, gey topluluğu kullanımının eksik bir tanımlama olduğunu düşünerek LGBT topluluğu kullanımına geçti.

Mizgin Müjde Arslan, gazeteci, yazar, senarist ve yönetmendir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu</span>

Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu, farklı ülkelerden profesyonel film eleştirmenleri ve sinema yazarlarının oluşturmuş oldukları ulusal örgütlerin aynı çatı altında birleşmeleriyle oluşmuş bir federasyondur. Kurum, Haziran 1930'da Belçika'nın başkenti Brüksel'de kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de LGBT hakları</span> Türkiyede lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireylerin hakları

Türkiye'de lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler diğer vatandaşlara göre dezavantajlı durumdadırlar. Türkiye eşcinsel ilişkileri tanısa da medeni kanununda cinsel yönelim ya da cinsiyet kimliği gibi bir ifadeye yer vermez ve eşcinsel çiftlerin birlikteliklerini yasal zeminde tanımaz. 2013 yılında ILGA-Europe, Türkiye'yi LGBT haklarının korunması konusunda 49 ülke arasında 39. sıraya yerleştirmişti ancak 2024 yılında 46. sıraya geriledi. Türkiye'yi sıralamada sadece Azerbaycan ve Rusya takip etti.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda'da LGBT hakları</span>

İrlanda'da LGBT hakları, İrlanda sınırları içerisindeki eşcinsel bireylerin yaşam biçimidir.

<span class="mw-page-title-main">LİSTAG</span>

Lezbiyen Gey Biseksüel Trans İnterseks Bireylerin Aileleri ve Yakınları Derneği veya kısaca LİSTAG, LGBT bireylerin aile ve yakınlarına destek olmak için kurulmuş bir dernek. Grup düzenli olarak toplantılar yapmakta, LGBTİ bireylerin yakınlarını buluşturmakta, onların ve toplumun LGBTİ ve homofobi konusunda bilgilenmesi ve bilinçlenmesi yönünde faaliyetlerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ergenlikte eşcinsellik</span>

Ergenlikte eşcinsellik, ergenlik süresi içerisinde keşfettiği eşcinsel kimliği ya da ergenlikte çocuğun yaşadığı homoseksüellik benzeri eğilim taşıyan davranışlar bütünü. Çocukluk ve ergenlik çağında çocuğun başından geçen eşcinsel dürtü ve eğilimler bütünü olarak adlandırılır. Bu cinsel dürtüler bireyin cinsel yönelimi, cinsel kimlik arayışı sürecinde kendini bulmasında önemli bir yere sahiptir.

<i>Teslimiyet</i> (film, 2010) 2010 filmi

Teslimiyet yönetmenliğini Emre Yalgın'ın yaptığı, başrollerinde 4 travestinin rol aldığı bir grup travestinin hayatla mücadelesinden yola çıkarak travestilerin yaşamlarını anlatan filmdir. Türü dramadır. Filmin orijinal adı "Teslimiyet Diğer Melekler"dir. Araştırmalara göre homofobinin hat safhalarda olduğu Türkiye için; kısıtlı ve belirli sinemalarda gösterime girmiştir. Buna karşın film 29. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde tamamı yayınlanmak suretiyle seyirciyle buluşmuştur. Filmde Hayat karakterini canlandıran Seyhan Arman film için; "Bizi tamamen ötekileştiren, transları çirkin gösteren bir film olsaydı belki Kültür Bakanlığı yardım ederdi. Filmi çok küçük bir bütçeyle çekmek durumunda kaldık." demiştir.

LGBT gençler arasında intihar veya lezbiyen, gey, biseksüel, transgender gençler arasında intihar oranları genel nüfustaki diğer bireylerin intihar oranlarına göre daha yüksektir. LGBT gençler ve genç yetişkinler arasında ise intihara eğilim ve intihar vakaları ise çok daha yüksektir. Bu durumun nedenleri olarak eşcinsel bireylere karşı kültürel, toplumsal ve bireysel homofobi ve baskı, eşcinsel evliliğin kanunlar nezdinde yasal olmaması, tacizlerin ve azarlamaların olması gösterilebilir. Yapılan tüm ayrımcılıkların bir sonucu olarak LGBT bireyler arasında depresyon, bilinçli ya da bilinçsiz ilaç kullanımı ve intihara eğilim çok yaygındır.

<i>Darwinin Kabusu</i> 2004 yapımı bir Hubert Sauper belgesel filmi

Darwin'in Kabusu 2004 yapımı bir Hubert Sauper belgesel filmidir. Has adı Darwin's Nightmare'dir. Film, 2006 yılında En İyi Belgesel Film dalında Akademi Ödülleri'ne (Oscar) aday gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">50. Altın Portakal Film Festivali</span>

50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, 1964'te başlayan Uluslararası Antalya Film Festivali'nin 53.'südür. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) işbirliğiyle düzenlenen festival, 4-11 Ekim 2013 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

AFM Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali veya daha yaygın olarak !f İstanbul olarak bilinen tüm dünyadan bağımsız filmlere adanmış, her yıl bir defaya mahsus Şubat ayında düzenlenen ve 11 gün süren uluslararası film festivali. Festival ilk yıllar İstanbul'da AFM Sinemaları'nda yapılmıştır. Ayrıca festival 2004 yılından beri Ankara'da ve 2012 yılından itibaren de İzmir'de İstanbul ayağının sona ermesinin hemen ardından gerçekleştirilmektedir.

<i>Tomboy</i> (film, 2011)

Erkek Fatma, karşılığı olan, yönetmenliğini Céline Sciamma'nin üstlendiği dram türündeki 2011 yapımı Fransa filmi. Başrolünde Zoé Héran'ın oynadığı film, ailesiyle yeni taşındığı mahallede, erkek elbiseleri giyen ve erkek gibi davranan, arkadaşlarına kendini "Mickäel" olarak tanıtan "Laure" adında 10 yaşındaki bir transerkeğin yaşamını anlatıyor. Film transseksüellik temalı olup, transerkek bir çocuğun toplum içindeki zor yaşantısını irdeliyor. Amatör çocuk oyunculardan oluşan kadrosuyla film yurt dışı eleştirmenlerden iyi puan almayı başarmıştır.

Filmamed Belgesel Film Festivali Diyarbakır'da Kürtçe, Türkçe ve İngilizce olarak düzenlenen çok dilli belgesel film festivali.