İçeriğe atla

Benigno Aquino Jr.

Benigno Aquino Jr.

Benigno Simeon "Ninoy" Aquino, Jr. (27 Kasım 1932 - 21 Ağustos 1983) bir Filipin senatörü ve Tarlac ilinin eski valisiydi.[1] Aquino, Gerry Roxas ve Jovito Salonga ile birlikte Başkan Ferdinand Marcos karşıtı bir grubun lideriydi.[2] Sıkı yönetimden sonra Aquino ve muhalifleri gözaltına alındılar ve yedi yıl hapsedildiler. Aquino, kalp krizine karşı Amerika Birleşik Devletleri'ne tedavi olması için gitmesine izin vermişlerdir. 1983'te hapsinin bitmesinden üç yıl sonra geri dönerken Manila Uluslararası Havalimanı'nda öldürüldü. Onun ölümünden sonra dul eşi Maria Corazon Aquino kocasının başladığı işi bitirmek için UNİDO partisinin içinde 1986 seçimlere başkanlık için aday olmuştur.[3][4]

Onun ölümü anısına öldürüldüğü Manila Uluslararası Havalimanı'nın adını "Ninoy Aquino Uluslararası Havalimanı" olarak değiştirilmiştir ve ölüm yıl dömümü ülkenin resmî tatilidir.

Kaynakça

  1. ^ Leonard, Thomas M. (2006). Encyclopedia of the Developing World (İngilizce). Psychology Press. ISBN 978-1-57958-388-0. 4 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2021. 
  2. ^ "Page Not Found". muntingnayon.com (İngilizce). 16 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2021. 
  3. ^ Lentz, Harris M. (1988). Assassinations and executions : an encyclopedia of political violence, 1865-1986. Internet Archive. Jefferson, N.C. : McFarland. ISBN 978-0-89950-312-7. 
  4. ^ Jessup, John E. (1998). An Encyclopedic Dictionary of Conflict and Conflict Resolution, 1945-1996 (İngilizce). Greenwood Publishing Group. ISBN 978-0-313-28112-9. 4 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı</span> 1939-1945 yılları arasındaki küresel savaş

II. Dünya Savaşı, 1939'dan 1945'e kadar süren küresel savaştır. Savaşa dönemin büyük güçleri ve dünya ülkelerinin büyük çoğunluğu katıldı, Müttefikler ve Mihver olmak üzere iki karşıt askerî ittifak kuruldu. 30'dan fazla ülkeden gelen 100 milyondan fazla personelin doğrudan katıldığı bu topyekûn savaşta, savaşın büyük tarafları tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel kapasitelerini savaş için seferber ettiler. 70 ila 85 milyon ölümle sonuçlanan II. Dünya Savaşı, insanlık tarihindeki en ölümcül savaştı ve savaş boyunca askerî personelden daha çok sivil kayıp verildi. Milyonlarca insan soykırımdan, planlanmış açlık ölümlerinden, katliamlardan ve hastalıklardan öldü. Tanklar, zırhlı araçlar, savaş uçakları, stratejik bombardımanlar, uçak gemileri, radar ve sonar, nükleer silahların geliştirilmesi ve roketler gibi birçok savaş teknolojisi savaşta önemli rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Filipinler</span> Güneydoğu Asya ülkesi

Filipinler, resmî adıyla Filipinler Cumhuriyeti, Pasifik Okyanusu'nun batısındaki coğrafyada konumlanan bir Güneydoğu Asya devletidir. Ülke irili ufaklı 7.641 adet ada ve adacıktan oluşur. Ancak ülkeyi oluşturan üç ana coğrafi kara parçası vardır. Bunlar Luzon, Visayas ve Mindanao'dur. Ülkenin başkenti Manila iken, en kalabalık şehri Quezon City'tir. Bu iki kent de Büyükşehir Manila yönetimsel birimine bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">ASALA</span> Ermeni Milliyetçisi Marksist-Leninist silahlı örgüt

ASALA veya tam adı ile Ermenistan'ın Kurtuluşu için Ermeni Gizli Ordusu, 1975 ve 1994 yılları arasında, Türkiye dahil 16 farklı ülkede Türk ve diğer sivil, mülki ve diplomatik hedeflere karşı bombalı ve silahlı eylemlerde bulunmuş solcu ve aşırı milliyetçi silahlı örgüttür.

<span class="mw-page-title-main">Savaş</span> Topluluklar arasında yapılan silahlı veya silahsız yoğun çatışma eylemi

Savaş veya harp; ülkeler, hükûmetler, bloklar ya da bir ülke içerisindeki toplumlar, isyancılar veya milisler gibi büyük gruplar arasında gerçekleşen silahlı çatışmaya denir.

<span class="mw-page-title-main">Devşirme</span> Osmanlının asker ve bürokrat yetiştirme politikası

Devşirme, Osmanlı Devleti'nin fethettiği topraklardan -özellikle Balkanlar- Hristiyan genç ve yetenekli çocukların toplanması, sıkı bir eğitimden geçirilerek üstün bir asker veya bürokrat oluşturulması sistemidir. Sistem Balkanlarda 'kan vergisi' olarak adlandırılmış, Balkan devletlerinin tarih kitaplarında 'Osmanlı Köleliği' tabiri kullanılmıştır. İlk olarak 1438'de yazılı kayıtlarda bahsedilmiştir, ancak muhtemelen daha önce başlamıştır. Sultana sadık bir asker ve memur grubu yaratmıştır. Sistem, 1400'lerden 1600'lere kadar tüm sadrazamları yetiştirmiştir. Bu sistem ile yetiştirilip bürokrat olan devşirmeler arasında Rum Mehmed Paşa, Veli Mahmud Paşa, Yunus Paşa, Rüstem Paşa, Sokollu Mehmed Paşa, Kuyucu Murat Paşa ve Pargalı İbrahim Paşa gibi kişiler vardır. Osmanlı imparatorluğunun eyalet valilerinin ve askeri komutanlarının çoğunu da yetiştirmiştir. Devşirmeler bazen ailelerine yardım etmek için pozisyonlarını kullanmışlardır. Balkanların imarında devşirmelerin de etkileri olmuştur.

Hafızullah Emin Afganistan'daki sosyalist rejimin ikinci devlet başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand Marcos</span> Filipinler Devlet Başkanı (1965-1986)

Ferdinand Emmanuel Edralín Marcos, 1965-1986 arasında Filipinler devlet başkanı. Kurduğu otoriter rejim, yolsuzluklar ve baskı uygulamaları nedeniyle büyük tepki uyandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bannockburn Muharebesi</span> bannockburn muharebesi

Bannockburn Savaşı 23-24 Haziran 1314'te İskoçlar ile İngilizler arasında gerçekleşen savaştır.

<span class="mw-page-title-main">İnsanlık tarihi</span> İnsanlığın kayıtlı ve detaylı tarihi

İnsanlık tarihi, insanlığın geçmişinin tasviridir. Arkeoloji, antropoloji, genetik, dilbilim, epigrafi, filoloji, paleografi ve diğer disiplinler ile yazının icadından bu yana kayıtlı tarih, ikincil kaynaklar ve araştırmalar yoluyla incelenir.

<span class="mw-page-title-main">Atropatena</span>

Atropatena veya Medya Atropatena, MÖ 4. yüzyılda çoğu bugünkü İran Azerbaycanı ve İran Kürdistanı olarak bilinen bölgede kurulmuş ve başkenti Gazaka kenti olmuş eski bir krallık. Günümüzdeki Azerbaycan'ın tarihi adı Atropatena'dan kaynaklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Benigno Aquino III</span>

Benigno Simeon Cojuangco Aquino III, Haziran 2010-30 Haziran 2016 tarihleri arası Filipinler'in 15. devlet başkanı olan Filipinli politikacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Kızılhaç Komitesi</span> insani yardım kuruluşu

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Cenevre, İsviçre merkezli bir insani yardım kuruluşu. 1949 yılındaki Cenevre Sözleşmeleri ve 1977 tarihli Ek Protokoller ve 2005 yılındaki III. Protokol ile ve taraf devletlerin imzası ile ICRC uluslararası ve iç çatışmalarda kurbanları korumak için yetki almıştır. Kurbanlar savaş yaralıları, esirler, mülteciler, siviller ve diğer muharebe dışı zarar görenler olarak sayılabilir. Kurum üç kez Nobel Barış Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey İrlanda sorunu</span>

Kuzey İrlanda sorunu, Kuzey İrlanda'da süren ve çeşitli zamanlarda İrlanda Cumhuriyeti, İngiltere ve ana kara Avrupa'ya yayılan etnik milliyetçi çatışmalardır. "The Troubles" dönemi 1960'ların sonunda başladı ve yaygın görüşe göre 1998 Belfast Anlaşması ile sona erdi. Ancak şiddet eylemleri o zamandan beri ara sıra devam etmektedir.

Halkın Gücü Devrimi veya 1986 Filipin Devrimi, 22-25 Şubat 1986 tarihleri arasında Filipinler'de Ferdinand Marcos rejimine karşı gerçekleştirilen protesto gösterileridir. Rejim şiddetine ve seçim hilelerine karşı sürekli bir barışçıl sivil direniş kampanyası yapıldı. Gösterilerin sonunda Başkan Ferdinand Marcos devrildi ve Filipinler'de demokratik yönetim yeniden kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Seferi</span>

Kuzey Seferi, 1926-1928 yılları arasında Çan Kay Şek önderliğindeki Kuomintang'ın kuzeydeki Beiyang Hükûmeti ve savaş ağalarına karşı düzenlediği harekâttır.

<span class="mw-page-title-main">Philippine Airlines</span> Filipinler Havayolları

Filipinler Havayolları, PAL Holdings, Inc.'in ticari adı, aynı zamanda tarihsel olarak Filipin Hava Yolları olarak da bilinir, Filipinler'in bayrak taşıyıcısıdır. Merkezi Pasay'daki PNB Finans Merkezi'nde bulunan havayolu, 1941 yılında kurulmuş olup, Asya'nın orijinal adıyla faaliyet gösteren ilk ve en eski ticari havayoludur.

<span class="mw-page-title-main">Golan Tepeleri'nin statüsü</span> İsrail-Suriye sınırına yakın platonun uluslararası yasal statüsü

Golan Tepeleri, Batı Asya'nın Levant bölgesinde yer alan ve 1967'deki Altı Gün Savaşı'nda İsrail tarafından Suriye'den ele geçirilen kayalık bir platodur. İsrail ve ABD dışındaki uluslararası toplum, Golan Tepeleri'nin İsrail tarafından askeri işgal altında tutulan Suriye toprağı olduğunu kabul etmektedir. Savaşın ardından Suriye, Hartum Kararı'nın bir parçası olarak İsrail ile herhangi bir müzakereyi reddetti.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Estrada</span>

Joseph Ejercito Estrada, doğum ismi: Jose Marcelo Ejercito;, Erap takma adıyla da bilinen Filipinli bir politikacı ve eski bir aktördür. 1998'den 2001'e kadar Filipinler'in 13. cumhurbaşkanı, 1992'den 1998'e kadar Filipinler'in 9. başkan yardımcısı ve 2013'ten 2019'a kadar ülkenin başkenti Manila şehrinin 21. belediye başkanı olarak görev yaptı. 2001'de, Asya'da resmen görevden alınan ilk devlet başkanı oldu ve iktidardan istifa etti.

<span class="mw-page-title-main">İlahi varlık</span> doğal veya doğaüstü tanrı veya tanrıça, yüce varlık

İlahi varlık, ilahi ya da kutsal kabul edilen doğaüstü varlıklardır. Dinler, taptıkları tanrı sayısına göre sınıflandırılabilir. Politeist dinler birden çok ilahi varlığı kabul ederken, monoteist dinler yalnızca bir tane ilahi varlığı kabul eder. Henoteist dinler, diğer tanrıları inkâr etmeden yalnızca bir ilahi varlığı kabul eder ve diğer inançları aynı ilahi ilkenin farklı yönleri olarak görür. Nonteist dinler, herhangi bir yaratıcıyı reddeder ancak bir panteonu kabul edebilir.

<span class="mw-page-title-main">Ninoy Aquino Uluslararası Havalimanı</span>

Ninoy Aquino Uluslararası Havalimanı (Filipince: Paliparang Pandaigdig ng Ninoy Aquino, NAIA,, Filipinler'in başkenti Manila'ya servis sağlayan uluslararası havalimanı.