İçeriğe atla

Benguela Bölgesi

Benguela Bölgesi
Bölge
Benguela Bölgesi'nin Angola'daki konumu
ÜlkeAngola Angola
Yönetim merkeziBenguela
Yüzölçümü
 • Toplam39827 km²
Nüfus
 (2006 tah.)
 • Toplam2.110,135

Benguela Bölgesi, Angola'nın 18 yönetim bölgesinden birisidir.

Ülkenin batısında Atlas Okyanusu kıyısında yer alır. Yönetim merkezi Benguela şehri olan bölgenin yüzölçümü 39,827 km², 2006 yılı tahminî nüfusu 2,110.135'dir.[1]

Bölgenin belediyeleri şunlardır: Lobito, Bocoio, Balombo, Ganda, Cubal, Caimbambo, Baia-Farta Chongorói

Bölgede tarımı yapılan başlıca ürüner sisal, pamuk, şeker, kahve, muz, fasulye ve bahçecilik faaliyetleridir. Hayvancılık faaliyetleri ise domuz ve sığır eti, süt ve süt ürünleri üretimine dayanır. Bölgede çıkartılan madenler; tungsten, grafit ve diğer minerallerdir. Sanayisi metaller, petrol arıtımı, inşaat malzemeleri, tekstil ve gıda üretimine dayanır.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "GeoHive". 30 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Angola</span> Güneybatı Afrikada bulunan bir ülke

Angola, resmî adıyla Angola Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güneybatı bölümünde yer alan bir ülkedir. Kimbundu, Umbundu ve Kikongo dillerinde Ngola olarak adlandırılan ülkenin komşularını güneyde Namibya, kuzeydoğuda Kongo DC, doğuda Zambiya oluşturmakta olup, ülkenin batısında Atlas Okyanusu yer almaktadır. Angola'ya bağlı olmasına rağmen anakara ile fiziki bağlantısı bulunmayan ve ülkenin kuzeyinde Atlas Okyanusu kıyısında yer alan Cabinda bölgesi de Kongo Cumhuriyeti'nin yanı sıra yine Kongo DC ile sınıra sahiptir. Resmi dili Portekizcedir.

Angola İç Savaşı yeni bağımsızlığını kazanmış olan Angola'nın Portekiz himayesinden Nisan 1974'te çıkmasından sonra oluşmuş bir ihtilaftır. Afrika'nın en uzun süren anlaşmazlığıdır. 2002 yılında resmen biten ve 27 yıl süren savaş, bitene kadar 500,000 insanın ölümüne ve binlerce insanın da göçüne sebep olmuştur.

Süt Endüstrisi Kurumu, süt sanayisini geliştirmek, bu konuda özel kesime örnek ve öğretici olmak, sütçülük bölgelerinde gerekli süt işleme tesislerini kurmak, tarım kooperatifleriyle ilgili teşebbüslerde bulunmak üzere Tarım Bakanlığı'na bağlı olarak ve sermayesinin tamamı devlet tarafından karşılanarak kurulmuş (1963) iktisadi devlet teşekkülüdür. Ocak 2021'de Koç Grubundan Çallı Grubuna satılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Angola Bağımsızlık Savaşı</span>

Angola Bağımsızlık Savaşı, 1961-1976 yılları arasında yapılmış bağımsızlık savaşı. Portekiz'in şiddete dayalı diktatörü António de Oliveira Salazar'ın ülkesinin Afrika'daki kolonileri kontrol etme konusunda vazgeçme gibi bir niyeti yoktu. Ancak olaylar tam tersi şekilde gerçekleşmişti. Şubat 1961'de Portekiz Batı Afrika'sındaki Marksist eğilimli Angola'nın Bağımsızlığı İçin Halk Hareketi (MPLA) grubu, başkent Luanda'daki baskıcı sömürgecilere karşı bir ayaklanma başlattı. Yaklaşık bir ay sonra kuzey vilayetlerinde ılımlı Angola Halklar Birliği (UPA) tarafından yönetilen hükûmet-karşıtı bir gerilla savaşı başladı. Asiler, acımasız bir şekilde bastırılmıştı ve tahminen 20.000 siyahi Afrikalı çatışmalar sırasında öldü. Ancak MPLA faaliyetlerin yönünü komşu ülke Zambiya'daki üslerinde gerilla seferleri düzenlediği ülkenin doğu kesmine doğru kaydırdığında, ayaklanma içten içe devam etti. 1966 yılında Batı yanlısı Sosyalist Angola Ulusal Kurtuluş Cephesi (FNLA) ve gerilla harekâtlarını güney-merkez bölgesine yönlendirmiş olan ileri Batı Angola Topyekün Bağımsızlık Millî Birliği (UNITA) olmak üzere ikiye ayrıldı. Hükûmet karşıtı gerillalar, faaliyetlerini pusular ve vurkaçlar ile sınırlı tutuyordu. Ancak gerillalar oldukça ısrarlıydılar ve büyük bir Portekiz gücünü de püskürtmüşlerdi. 1960'lı yıllarda Portekiz millî gelirinin yarısı bu savaşa yönlendirildi. Portekizli genç ordu mensupları sonunda zorlu çarpışmaların ardından, gerilemeye başladılar. Ayrıca bu kayıplardan huzursuz olan Portekiz ordusu 1974'te hükûmeti devirdi ve Angola'dan çekilme kararı aldı.

<span class="mw-page-title-main">Portekiz Sömürge Savaşları</span> Portekiz Ordusuyla Portekiz’in Afrika’daki sömürgeleri arasında 1961-1974 yılları arasındaki yaşanmış savaşlar

Portekiz Sömürge Savaşları, aynı zamanda Denizaşırı Savaş ve Kurtuluş Savaşı olarak da bilinir, Portekiz Ordusuyla Portekiz'in Afrika'daki sömürgeleri arasında 1961-1974 yılları arasındaki savaşların adı. Soğuk Savaş döneminde Afrika kıtasındaki belirleyici ideoloji ve silahlı çatışmalardır. Portekiz, diğer Avrupa uluslarının aksine 1950 ve 1960'lı yıllarda Afrika'daki sömürgelerini bırakmamıştır. 1960'lı yıllarda sayısız silahlı kurtuluş örgütü ülkelerdeki komünist hareketin de gelişmesiyle bağımsızlık savaşı vermeye başlayacaktır. Bölgede ABD, Çin ve aparthayd yönetimindeki Güney Afrika desteğinde örgütlenen anti-komünist silahlı kuvvetlerle bağımsızlık yanlıları arasında iç savaşa varacak çatışmalar yaşanacaktır. Bölgedeki Portekiz'e karşı en belirgin kurtuluş savaşı veren ülkeler Angola, Mozambik ve Gine-Bissau olacaktır. Angola'da MPLA, Gine-Bissau'da PAIGC, Mozambik'de FRELIMO koordineli verdikleri silahlı mücadele karşısında Portekiz yönetimi zorlansa da öldürücü darbeyi 1974 yılında Lizbon'da gerçekleşen Karanfil Devrimi indirecektir. Portekiz Ordusu içerisinde örgütlenen Movimento das Forças Armadas Afrika'da sürmekte olan kanlı sömürge savaşları ve Salazar yönetiminden genel olarak kamuoyunun rahatsızlığı nedeniyle halkı da arkasına alarak darbe yapmış ve devrim sürecini başlatmıştır. Ülkedeki siyasal yapıda çok önemli değişiklikler gerçekleştiren yeni yönetim sömürgelerde kalan askerî birlikleri hızla geri çekecek ve Afrika'daki sömürgelerde iktidar yerel örgütlere hızla bırakılacaktır. Nisan 1974'te Lizbon'da gerçekleşen Karanfil Devriminin sömürge savaşını sona erdirmesinin ardından sömürge ülkelerindeki yüzbinlerce Portekiz vatandaşı ülkeye geri dönmeye başlamış, askerî personelin yanı sıra değişik etnik kökenden Afrikalı-Portekiz dönmüştür. Bu devasa göçten sonra özellikle Angola ve Mozambik'de uzun yıllar sürecek olan iç savaşlar çıkmıştır. Eski sömürge ülkeleri bağımsızlıklarını ilan ettikten sonra ciddi sorunlarla karşılaşacak, ekonomik ve sosyal gerilemenin yanı sıra, yolsuzluk, yoksulluk, eşitsizlik ve merkezi planlama eksikliği bağımsızlık dönemi üzerine kurulan beklentileri yerine getirmeye engel olacaktır. Afrika'da ilk sömürge sahibi olan Avrupalı ülke olan Portekiz, sömürgelerini de en son terkeden ülke olacaktır. Eski sömürgelerdeki ülkeler olan Angola'da Agostinho Neto, Mozambik'de Samora Machel, Gine-Bissau'da ise Luis Cabral devlet başkanı olacaklardır.

<span class="mw-page-title-main">Bengo Bölgesi</span>

Bengo Bölgesi, Angola'nın 18 yönetim bölgesinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Bié Bölgesi</span> Angolada bulunan bir yönetim bölgesi

Bié Bölgesi, Angola'nın 18 yönetim bölgesinden birisidir.

Cuando Cubango Bölgesi, Angola'nın 18 yönetim bölgesinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Huambo Bölgesi</span> Angolanın ili

Huambo Bölgesi, Angola'nın 18 yönetim bölgesinden birisidir.

Huíla Bölgesi, Angola'nın 18 yönetim bölgesinden birisidir.

Luanda Bölgesi, Angola'nın 18 yönetim bölgesinden birisidir.

Lunda Norte Bölgesi, Angola'nın 18 yönetim bölgesinden birisidir.

Lunda Sul Bölgesi, Angola'nın 18 yönetim bölgesinden birisidir.

Malanje Bölgesi, Angola'nın 18 yönetim bölgesinden birisidir.

Moxico Bölgesi, Angola'nın 18 yönetim bölgesinden birisidir.

Namibe Bölgesi, Angola'nın 18 yönetim bölgesinden birisidir.

Uíge Bölgesi, Angola'nın 18 yönetim bölgesinden birisidir.

Zaire Bölgesi, Angola'nın 18 yönetim bölgesinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Rui Jordão</span>

Rui Manuel Trindade Jordão Angola doğumlu Portekizli eski futbolcudur. Portekiz'in iki büyük kulübü Benfica ve Sporting Lizbon'da uzun yıllar forma giyen oyuncu, iki kulüpte de birer kez gol kralı olarak Bola de Prata ödülü kazanmıştır. 43 kez de Portekiz millî futbol takımı forması giymiş ve 1984 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda millî formayla iki gol atmıştır.

Beyaz Angolalılar, daha çok Portekiz'den gelen Avrupa sömürge nüfuslarının torunlarıdır. Angola'daki beyaz yerleşimcilerin büyük çoğunluğu hem sömürge günlerinde hem de bugün Portekiz kökenlidir. Almanlar ve Afrikanerler Angola'nın güney bölgelerine yerleşti, Almanlar Moçamedes ve Benguela'da, Afrikanerler ise Huíla Eyaletinde yoğunlaştı. Boerlerin ve Almanların çoğu 1975'te Namibya ve Güney Afrika'ya gitti. 1975 yılına kadar Benguela'da Deutsche Schule Benguela adında Almanca eğitim veren bir okul vardı. Ayrıca Ruslar, Ukraynalılar, Polonyalılar ve Beyaz Brezilyalılar da nüfusu oluşturmaktadır.