İçeriğe atla

Bengal Sultanlığı

Bengal Sultanlığı
1352-1576
bayrağı
bayrak
BaşkentGaur
Pandua
Sonargaon
Yaygın dil(ler)Bengalce (halk dili)
Farsça
Arapça
HükûmetMonarşi
• 1342-1358
Şemseddin İlyas Şah(ilk)
• 1572-1576
Davud Han Karrani(son)
Tarihçe 
• Kuruluşu
1352
• Delhi Sultanlığından Bağımsızlık
1340
• Batı Ve Doğu bengalin birleşmesi
1352
• Babür Hakimiyetine Girmesi
1576
• Dağılışı
1576
Para birimiRupi
Öncüller
Ardıllar
Delhi Sultanlığı
Sur İmparatorluğu
Sur İmparatorluğu
Babür İmparatorluğu
Bengal Sultanlığı sanatı

Bengal Sultanlığı, Türk kökenli hükümdar Şemseddin İlyas Şah tarafından kurulmuştur.[1]

Bengal Sultanlığı, Türk, Bengal, Arap, Habeş, Peştun ve Fars seçkinlerinden oluşan bir Sünni Müslüman monarşisiydi. En önemli iki hanedanı İlyas Şah ve Hüseyin Şah idi. İmparatorluk, gayrimüslim toplulukların barış içinde bir arada yaşadığı dini çoğulculuğuyla biliniyordu. Farsça birincil resmi, diplomatik ve ticari dil olarak kullanılırken, Bengalce'nin resmi dil olarak mahkeme tarafından ilk kez tanınması Sultanlar döneminde olmuştur .  Bengal Sultanlığı şehirleri, tarihi taka'nın basıldığı Darphane Kasabaları olarak adlandırılır.. Bu şehirler görkemli Orta Çağ binalarıyla süslenmiştir.  1500 yılında, kraliyet başkenti Gaur, dünyanın en kalabalık beşinci şehriydi.  Diğer önemli şehirler arasında ilk kraliyet başkenti Pandua, Sonargaon'un ekonomik merkezi, Bagerhat Cami Şehri ve Chittagong'un liman ve ticaret merkezi vardı.. Bengal Sultanlığı, deniz bağlantıları ve kara ticaret yolları aracılığıyla Asya, Afrika, Hint Okyanusu ve Avrupa'daki devletlere bağlandı. Bengal Sultanlığı, Bengal Körfezi kıyısında büyük bir ticaret merkeziydi. Dünyanın farklı yerlerinden göçmenleri ve tüccarları kendine çekti. Bengal gemileri ve tüccarları, Malacca, Çin ve Maldivler de dahil olmak üzere bölge genelinde ticaret yaptı.

Kaynakça

  1. ^ Concise History of Islam, Muzaffar Husain, s. 276

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bağdat</span> Irakın başkenti

Bağdat, Irak'ın başkenti ve en büyük kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Kopenhag</span> Danimarkanın başkenti

Kopenhag, Danimarka'nın başkenti ve en yüksek nüfuslu şehridir. 1 Ocak 2022 itibarıyla şehrin nüfusu 805.420'dir. Kopenhag, Zelanda adasının doğu kıyısında yer almaktadır; şehrin diğer kısmı Amager'de yer alır ve Øresund boğazı ile İsveç'in Malmö kentinden ayrılır. Öresund Köprüsü, iki şehri demiryolu ve karayolu ile birbirine bağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Münih</span> Almanyada Bavyera eyaletinin başkenti

Münih, Berlin ve Hamburg'dan sonra Almanya'nın en büyük üçüncü şehridir. Bavyera eyaletinin en büyük şehri ve başkentidir. Avrupa Birliği'nin onikinci en büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Cakarta</span> Endonezyanın başkenti

Cakarta, Endonezya'nın 17 Ağustos 2024'e kadar başkenti ve en kalabalık şehridir. -17 Ağustos 2024 tarihinde Nusantara resmen başkent ilan edilmiştir.- Cava Adası'nın kuzeybatısında 661,52 km² alana kurulu olup, nüfusu 8.490.000'dir. Cakarta ülkenin ekonomik, kültürel ve siyasi merkezidir. Endonezya ve Güneydoğu Asya'nın en kalabalık şehri olmakla birlikte dünyanın da on ikinci en büyük şehridir. Cakarta ismi Sanskritçe bir kelime olan "Cayakarta"'dan gelmekte olup "muzafferiyet" veya "zafer" anlamlarına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Tebriz</span> İranda bir şehir

Tebriz, İran'da Doğu Azerbaycan Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehir. Tebriz İran'ın kuzey batısındaki en büyük şehri, aynı zamanda İran Azerileri'nin yoğunluklu olarak yaşadığı bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Kilikya Ermeni Krallığı</span> Ortaçağda kurulmuş, Tarsus merkezli Ermeni krallığı

Kilikya Ermeni Krallığı, Kilikya Ermeni Prensliği ya da kısaca Kilikya, 1080-1198 arası prenslik ve 1198-1375 arası krallık olan Çukurova bölgesinde bulunan bir devlettir. Bölgedeki I. Ruben adında olan bir Ermeni beyi tarafından Bizans İmparatorluğundan aldığı toprak üzerine kurulmuştur ve zamanla daha geniş bir alana yayılmıştır. 1375'te Memlük Sultanlığı tarafından varlığına son verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mogadişu</span> Somalinin başkenti

Mogadişu, Afrika'nın doğusunda, Hint Okyanusu kıyısında bulunan Somali'nin başkentidir. Aynı zamanda Banaadir eyaletinin de merkezidir. Piri Reis'in Muğdiş dediği şehre Somali dilinde Muqdisho, Arapça kaynaklarda Makdeşû, İtalyancada Mogadiscio, Türkçe eserlerde Mogadişu (Magdişu) denilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Lahor</span> Pakistanda bir şehir

Lahor, Pakistan'ın Pencap eyaletinin başkenti ve en büyük şehridir. Karaçi'den sonra Pakistan'ın en büyük ikinci, 13 milyonu aşan nüfusuyla da dünyanın en büyük 26. şehridir. Pencap'ın kuzeydoğu bölgesinde, Ravi Nehri boyunca yer almaktadır. Lahor, Pakistan'ın başlıca sanayi ve ekonomi merkezlerinden biridir. Geniş Pencap bölgesinin tarihi başkenti ve kültür merkezi olmakla birlikte Pakistan'ın sosyal açıdan en liberal, ilerici ve kozmopolit şehirlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Maskat</span> Ummanın başkenti

Maskat, Umman Sultanlığı'nın başkenti ve en büyük şehri. Arabistan yarımadasının güneydoğu sahilinde olup eskiden beri denizcilikle uğraşan Umman halkının başlıca ticaret limanıdır. 2014 yılı verilerine göre şehrin toplam nüfusu 1.208.114 olup bu nüfusun 464.236'sı Ummanlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Banjul</span> Gambiyanın başkenti

Banjul, Afrika kıtasında bulunan Gambiya'nın başkentidir. Atlas Okyanusu kıyısında Gambiya Nehri'nin deniz ile birleştiği noktada ada üzerine kurulu olan şehir, 2012 tahmini nüfus verilerine göre merkez nüfusu ile ülkenin en büyük altıncı şehri konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Şiraz</span> İranın en büyük beşinci şehri

Şiraz, İran'ın en büyük beşinci şehri ve Fars Eyaleti'nin yönetim merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Bergen, Norveç</span> Norveçte bir kent

Bergen, tarihsel ismiyle Bjørgvin, Norveç'in güneybatı kıyısında Hordaland eyaletine bağlı ve Norveç'in en büyük ikinci şehridir. 2019 sayımlarına göre nüfusu 283.929 kişidir. Bergen, Norveç'in en büyük ikinci şehri olan Bergen Bergenshalvøyen yarımadasında 465 kilometrekarelik bir alanı kaplar. Dağlarla çevrili olan şehir bu yüzden "yedi dağ şehri" olarak bilinir. Şehir dışı banliyölerin çoğu adalardadır. Bergen, Vestland ilçesinin idari merkezidir. Şehir Arna, Bergenhus, Fana, Fyllingsdalen, Laksevåg, Ytrebygda, Årstad ve Åsane olmak üzere sekiz ilçeden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Delhi Sultanlığı</span> Türk-Hint devleti

Delhi Sultanlığı ya da Sultanat-ı Hint, 1206-1526 yılları arasında Hindistan'da hüküm sürmüş olan sultanlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Cohar</span>

Johore Sultanlığı Malezya federasyonu'nu meydana getiren devletlerden biridir. İngilizce Johore olmakla beraber resmi isim Arapça Darul Ta'zim olmaktadır. "Johor" sözcüğünün kökeni Arapçadaki "değerli taş" anlamındaki cevherden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dakka</span> Bangladeşin başkenti

Dakka, Bangladeş'in başkenti ve Dakka ilinin merkezi. Dakka bir megakenttir ve Güney Asya'daki en büyük şehirlerden biridir. Buriganga Nehrinin kıyısında yer alan Dakka'nın nüfusu büyükşehir alanı ile birlikte 12 milyondur ve bu özelliğiyle Bangladeş'in en büyük şehridir. Dünyanın en fazla nüfusa sahip 9. şehridir ve ayrıca dünyadaki nüfusu en yoğun şehirlerden de biridir. Dakka "Camiler Şehri" olarak bilinir ve dünyanın en iyi muslinini üretmesiyle tanınmıştır. Aynı zamanda "dünyanın çekçek başkenti" olarak da bilinir. Her gün yaklaşık 400 bin kişi şehirde çekçek kullanmaktadır. Bugün bölgedeki en büyük kültür, eğitim ve iş merkezlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Firuz Şah Tuğluk</span>

Firuz Şah Tuğluk, 1351-88 arasında Delhi Sultanlığı'nın yöneten Tuğluklu hükümdarı.

Tigranakert veya Dikranagerd, Diyarbakır'ın Silvan ilçesinin doğusunda bulunan, tarihteki eski Ermeni başkentlerinden biri.

<span class="mw-page-title-main">Sylhet</span>

Sylhet, ayrıca Celalabad ve Şah Celal Şehri olarak da bilinen; Kuzeydoğu Bangladeş'te yer alan bir şehirdir. Sylhet Bangladeş'in en zengin şehirlerinden birisidir. Sylhet Bölümü'nün ana şehri ve idari başkentidir. Surma Nehri'nin yanına ve Surma Vadisi'ne kurulmuş olan şehir 2.500.000 kişilik nüfusu ile Bangladeş'in en büyük üçüncü kentidir. Şehir Şah Celal ve Şah Farhan'a ait anıt mezarlar ve camilere ev sahipliği yapmakta ve bu nedenle Bengal ve Hint Yarımadası'nın tasavvuf şehri özelliğine sahiptir. Her yıl, Sylhet'teki Şah Celal'in ve Şah Farhan'ın dergahna binlerce insan inanç turizmi yapmaktadırlar.

Şemseddin İlyas Şah Bengal Sultanlığı'nın kurucusudur. Bengal'i 150 yıl yöneten Hint-Türk hanedanı olan İlyasşahlar hanedanını kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Tarihî Ahmedabad Şehri</span>

Hindistan'daki Tarihi Ahmedabad Şehri veya Suriçi Ahmedabad Şehri olarak da bilinen Eski Ahmedabad, 1411'de Gucerat Sultanlığı'ndan I. Ahmed Şah tarafından kurulmuş olan şehrin tarihî merkezidir. Şehir Gucerat Sultanlığı'nın başkenti ve daha sonraki dönemlerde Guceratşehrinin önemli politik ve ticaret merkezi olarak kalmıştır. Günümüzde, son derece kalabalık ve harap olmasına rağmen, hala büyükşehir Ahmedabad'ın sembolik merkezi olarak hizmet vermektedir. Temmuz 2017'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Alanı olarak listelenmiştir.