İçeriğe atla

Benga müziği

Benga
Müzikal kökenleriLuo music, Kamba soukous
Kültürel kökenleriLate 1940s - Late 1960s, Kenya
Bölgesel tarzlar
KenyaTanzania
Diğer konular
  • Muziki wa dansi
  • Ngoma music
  • Singeli


Benga, Kenyalı popüler müziğin bir türüdür. Bu tarz, 1940'ların sonları ile 1960'ların sonları arasında Kenya'nın başkenti Nairobi'de gelişmiştir. Nairobi'deki Afrika Yayın Servisi, 1940'larda Kongo, Güney Afrika kwela, Kongo tarzı parmak tekniği gitarı ve çeşitli Küba dans müziği gibi türlerin sürekli bir akışını yayınlamıştır; bu da benga'nın ortaya çıkmasını büyük ölçüde etkilemiştir. Ayrıca, Tanzania'nın ve Kenya'nın Luo halkının popüler halk şarkıları da benga'nın oluşumunda temel oluşturmuştur.

Luo Benga

Kenya'nın Luo halkı uzun süredir nyatiti adı verilen sekiz telli bir lyre çalmaktadır ve bölgedeki gitaristler bu enstrümanın senkopeli melodilerini taklit etmeye çalışmışlardır. Benga müziğinde, elektro bas gitarı nyatiti'yi anımsatan bir tarzda çalınır. Yirminci yüzyılın başına kadar nyatiti'deki bu bas, toplum hakkında bilgiyi müzik aracılığıyla iletmek için önemli olan ritmi desteklemiştir. Gem Yala'dan Opondo Owenga, Odhiambo Siangla'nın dedesi olarak bilinir ve Luo halkının tarihini öğretmek için müziği bir araç olarak kullanmıştır. Popüler Luo Benga'nın babası ise ünlü George Ramogi (Omogi Wuod Weta) ve CK Jazz'dır. Başkent Nairobi'deki farklı plak şirketlerinde Benga müziklerini kaydederek Benga tutkunlarına yardım etmiştir. Victoria Jazz'dan Dr. Mengo, George Ramogi'nin öğrencisi olmuştur.

1967'de ilk büyük benga grubu olan Shirati Jazz, Daniel Owino Misiani (22 Şubat 1940 - 17 Mayıs 2006) tarafından kuruldu.[1][2] Grup, 1970'ler ve 1980'ler boyunca Doğu Afrika'nın en büyük şarkılarını piyasaya sürdü. Shirati Jazz'ın en büyük rakibi, Ochieng Nelly Mengo ve Collela Mazee tarafından 1972'de kurulan Victoria Jazz'dı. Birçok kişisel değişikliğe rağmen, Victoria Jazz, 1970'ler boyunca popülerliğini korudu, çünkü Kenya Radyo'nun Doğu Afrika popunu hedefleyen bir saldırısı vardı. Awino Lawi'nin Victoria Jazz'dan ayrılan bir grup olan Victoria C Band'i de bu dönemde etkili oldu.

1997 yılında üç önemli Luo Benga sanatçısı hayata veda etti: Heka Heka Band'ın Okatch Biggy'si, George Ramogi ve Prince Jully. Prince Jully'nin Jolly Boys Band'i, eşi Prenses Jully tarafından devralındı ve o zamandan beri önde gelen bir kadın Benga müzisyeni oldu.[3]

Bir başka ünlü Benga grubu olan Migori Super Stars, 1970'lerin ortalarında kuruldu ve Musa Olwete tarafından yönetiliyordu. Daha sonra, grup başka bir popüler benga grubu olan Migori Super Stars C'yi oluşturmak üzere ayrıldı. Bu yeni grup, Joseph Ochola (Kasongo Polo Menyo), Onyango Jamba, Ochieng' Denge denge ve diğer müzisyenlerden oluşuyordu.

Daha modern Benga sanatçıları arasında Kapere Jazz Band ve köklü Ogwang Lelo Okoth bulunmaktaydı. Yeni milenyum, Dola Kabarry ve Musa Juma gibi isimlerin ortaya çıkışına tanık olmuştur. Musa Juma, 2011'de ölene kadar, kariyerine rumba unsurları ekleyerek Benga tarzında bir tür geliştirmiştir. MJ, hayranları tarafından popüler olarak bilinen isimlerden biriydi ve diğer müzisyenler, John Junior, Ogonji, Madanji ve küçük kardeşi Omondi Tonny gibi isimler de onun etkisi altında şekillenmiştir.[4]

Şu anda, Malela Kings Band'den Odhiambo Tusker, Luo Benga müziğinin süperstarı olarak kabul ediliyor ve tüm yaş grupları tarafından sevilen müziğiyle tanınıyor.[5][6]

Ayrıca Kenya dışındaki diğer ülkelerde de benga sanatçıları bulunmaktadır, bunlara örnek olarak Amerika/Kenya kökenli Extra Golden grubu verilebilir.

Ayrıca bakınız

  • Chandarana Records

Kaynakça

  1. ^ Miles, M. (1989). The Folk and The New Ganged in Kenya. Boston: Phoenix.
  2. ^ Onyor, J.O. (2019). Political imagery and symbolism in Daniel Owino Misiani’s benga songs. Master’s Thesis. Maseno University, Kenya. https://repository.maseno.ac.ke/bitstream/handle/123456789/1435/corrected%20copy%20thesis.pdf?sequence=1&isAllowed=y 16 Ekim 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (25 February 2021).
  3. ^ Trillo, Richard (2002). Rough guide to Kenya. 7th. Rough Guides. ISBN 978-1-85828-859-8. 
  4. ^ Daily Nation, 16 March 2011: Benga maestro leaves fans waiting for more 8 Eylül 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  5. ^ Gwengi, Isaiah (20 Şubat 2021). "Odhiambo Tusker speaks, says Benga is alive amid nonstop Ohangla beat". The Standard (İngilizce). 9 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2023. 
  6. ^ Nyanga, Caroline (31 Mart 2012). "Odhiambo Tusker out to return Benga to its golden days". The Standard (İngilizce). 9 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kenya</span> Doğu Afrikada bir ülke

Kenya, resmî adıyla Kenya Cumhuriyeti, Afrika kıtasının doğu kısmında yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını: Etiyopya, Somali, Tanzanya, bir kısmı Victoria Gölü ile olmak üzere Uganda ve Güney Sudan oluşturmaktadır. Bunun haricinde ülkenin güneydoğusunda Hint Okyanusu yer almaktadır. Ülkenin başkenti ve en büyük şehri Nairobi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Tanzanya</span> Ortadoğu Afrikada bulunan bir ülke

Tanzanya, resmî adıyla Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti, Doğu Afrika'da bir ülkedir. Afrika Büyük Gölleri bölgesinde yer alır. Ülke kuzeybatıda Kenya; kuzeyde Uganda; batıda Ruanda, Burundi ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti; güneybatıda Zambiya; güneyde ise Malavi ve Mozambik ile komşudur. Doğuda Hint Okyanusu'na kıyısı bulunur. Afrika'nın en yüksek dağı olan Kilimanjaro Dağı ülkenin kuzeydoğusundadır. Afrika'nın Büyük Gölleri'nin üçüne kıyısı vardır. Kuzey ve batıda Afrika'nın en büyük gölü olan Victoria Gölü ile kıtanın en derin gölü olan Tanganika Gölü, güneyde ise Malavi Gölü bulunur. Ülkenin doğu kıyıları sıcak ve nemlidir. Zanzibar adaları kıyının biraz açığında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">The Beatles</span> İngiliz rock müzik grubu (1960–1970)

The Beatles, 1960 yılında Birleşik Krallık'ın Liverpool kentinde kurulmuş bir rock grubudur. Ağustos 1962'den dağılışına kadar John Lennon, Paul McCartney, George Harrison ve Ringo Starr dörtlüsünden oluşan The Beatles, kültürel ve ekonomik açıdan müzik tarihinin en etkili gruplarından biri olarak kabul edilmektedir. Birçok satış rekoru kırmış ve elliden fazla şarkısıyla Billboard listelerinde yer almıştır. 1964 yılında ABD'ye gelerek Britanya Müziği'nin Amerika'da popülerleşmesine neden olmuştur. Grup ayrıca 2004'te Rolling Stone dergisi tarafından son elli yılın en önemli ve etkili rock müzik sanatçıları arasında birinci sırada gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Chet Baker</span> Amerikalı caz müzisyeni (1929 – 1988)

Chet Baker (gerçek adıyla Chesney Henry Baker Jr., Amerikalı caz müzisyeni. Caz geçmişinin en büyük trompet çalgıcılarından biridir.

Müzik, geçmiş ve şimdiki bilinen her kültür ve dinde zaman ve mekânlar arasında büyük çeşitlilik gösterir. En izole edilmiş kabile grupları da dâhil olmak üzere dünyadaki tüm insanlar bir müzik türüne sahip olduklarından, müziğin, insanların dünyaya yayılmasından önce atalardan oluşan topluluklarda mevcut olduğu sonucuna varılabilir. Sonuç olarak, ilk müzik Afrika'da icat edilmiş ve daha sonra çeşitli çalgılar yapmak için çeşitli materyaller kullanarak insan hayatının temel bir bileşeni hâline gelmiş olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Rock müzik</span> 1950lerde Amerika Birleşik Devletlerinde "rock and roll" olarak ortaya çıkan popüler müzik türü

Rock, 1950'lerde ABD'de "rock and roll" olarak doğan, 1960'larda ve sonrasında farklı tarzlara ayrılarak özellikle İngiltere ve ABD'de gelişen bir müzik türüdür. Kökleri 1940'ların ve 1950'lerin rock and roll'una dayanır. Rock and roll ise blues, rhythm and blues ve country müzikten yoğun biçimde esinlenmiştir. Rock müzik; electric blues ve folk, caz, klasik müzik gibi diğer müzik kaynaklarından da esinlenir.

<span class="mw-page-title-main">Chick Corea</span> Amerikalı besteci ve caz müzisyeni (1941 – 2021)

Armando Anthony " Chick " Corea Amerikalı bir caz bestecisi, klavyeci, grup lideri ve ara sıra perküsyonistti. Besteleri "Spain", "500 Miles High", "La Fiesta", "Armando's Rhumba" ve "Windows", geniş çapta caz standartları olarak kabul edilir. 1960'ların sonunda Miles Davis'in grubunun bir üyesi olarak caz füzyonunun doğuşuna katıldı. 1970'lerde Return to Forever grubunu kurdu. Herbie Hancock, McCoy Tyner, Keith Jarrett ve Bill Evans ile birlikte, John Coltrane sonrası dönemin önde gelen caz piyanistlerinden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Louis Armstrong</span> Amerikalı caz müzisyeni (1901 – 1971)

Louis Daniel Armstrong, Amerikalı caz müzisyenidir.

Caz, ilk kez ABD'nin güney eyaletlerinde, 1900'lerin başında gelişmeye başlamış bir Afro-Amerikan müzik türüdür. 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında New Orleans, Louisiana'daki Afrikalı-Amerikalı topluluklarda ortaya çıktı. Caz müziği, mavi notalar, senkop, swing, çoklu ritim, atışma ve doğaçlama tekniklerini kullanır; Afrikalı-Amerikalı ve Batı müziği tekniklerinin harmanlanmasıdır. Bu müziğin dünya ile tanışması ise 1917 yılında Dixieland Jazz Band'in ilk plaklarının piyasaya çıkmasıyla olmuştur. 1920 ile 1930'larda popülerliğinin artmasıyla başta ABD olmak üzere tüm dünya genelinde Caz Çağı yaşanmıştır. Caz yalnızca geçmişte değil, bugün dahi çok sevilen ve ünü gün geçtikçe artan müzik türlerinden biridir. 1920'lerin Caz Çağı'ndan bu yana, geleneksel müzik ve popüler müzikte önemli bir müzikal ifade biçimi olarak kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">1980'ler</span> onyıl

1980'ler veya 80'ler, 1 Ocak 1980'de başlayan ve 31 Aralık 1989'da sona eren, Gregoryen takviminin içinde bulunan bir onyıl.

<span class="mw-page-title-main">Cliff Richard</span>

Sir Cliff Richard, hem Britanya hem de Barbados vatandaşlığına sahip bir İngiliz şarkıcıdır. Dünya çapında 250 milyondan fazla albüm satarak tüm zamanların en çok satan müzik sanatçılarından biri olmuştur. Birleşik Krallık'ta toplam 21,5 milyondan fazla single satışına sahiptir ve UK Singles Chart tarihinde The Beatles ve Elvis Presley'den sonra en çok satan üçüncü sanatçıdır.

Deneysel pop, geleneksel müzik sınırlarıyla kategorilendirilemeyen veya var olan popüler biçimleri yeni yönlere çekme gayreti gösteren bir pop müzik türüdür. Musique concrète, aleatorik müzik veya eklektizm gibi deneysel tekniklerini pop dokularıyla birleştirebilir. Sıklıkla, sesleri ve aranjmanları manipüle etmek için elektronik efektleri kullanılır ve her zaman aynı anda olmasa da kurgusunda ses-tabanlı ve nota-tabanlı çalışmaları bir araya getirebilir.

<span class="mw-page-title-main">Caz Çağı</span>

Caz Çağı, 1920'lerde ve 1930'larda caz müziğinin ve dans tarzlarının ülke çapında hızla popülerlik elde ettiği dönemdir. Caz Çağı'nın kültürel yansımaları öncelikle cazın doğduğu yer olan Amerika Birleşik Devletleri'nde hissedildi. New Orleans’ta Afrika ve Avrupalı müziğin bir karışımı olarak ortaya çıkan caz, bu dönemde daha geniş kültürel değişimlerde önemli rol oynadı ve pop kültürüne olan etkisi uzun süre devam etti. Caz Çağı'na genellikle Kükreyen Yirmiler ile bağlantılı olarak atıf yapılır. Amerikalı yazar F. Scott Fitzgerald, ilk olarak 1922'deki kısa öykü koleksiyonu Caz Çağı Öyküleri'nin adında bu terimi ilk defa kullanarak terimle genel olarak ilişkilendirilmektedir.

Mbaqanga, günümüzde dünya çapında müzisyenleri etkilemeye devam eden kırsal Zulu kökenli bir Güney Afrika müziği tarzıdır. Tarz, 1960'ların başında ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Fletcher Henderson</span> Amerikalı aranjör, besteci ve piyanist (1897 – 1952)

James Fletcher Hamilton Henderson Amerikalı bir piyanist, grup lideri, aranjör ve bestecidir, big band caz ve swing müziğinin gelişiminde önemli bir figürdür. Henderson, oldukça üretken siyah müzik aranjörlerinden biriydi ve Duke Ellington ile birlikte caz tarihinin en etkili aranjör ve grup liderlerinden biri olarak kabul edilir. Henderson'ın etkisi çok büyüktür. Dixieland ve hareketli dönemler arasındaki boşluğun kapatılmasına yardımcı oldu. "Smack" Henderson olarak da bilinir..

Fin rock, Finlandiya'da yapılan rock müziğidir. 1950'lerin ilk rock and roll patlamasından önce de uzun bir popüler kültür geçmişi vardır. Suomirock, genel olarak Fin rock müziği veya Fin dilinde söylenen rock müziği anlamlarına gelebilir.

<span class="mw-page-title-main">Barotseland</span> Güney Afrikada bir bölge

Barotseland, Namibya, Angola, Botswana, Zimbabwe arasında, Zambiya'nın doğu ve kuzey eyaletlerinin yarısı ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Katanga Eyaleti'nin tamamı dahil bir krallıktır. Orijinal kolları Luyi (Maluyi) olan ve aynı zamanda Güney Sotho kabilesini asimile eden, akrabalık yoluyla birbirine bağlı 46'dan fazla bireysel, önceden farklı kabileden oluşan birleşik bir grup olan Lozi halkının veya Barotse veya Malozi'nin anavatanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Afrika popüler müziği</span>

Afrika popüler müziği, Afrika geleneksel müziği gibi çok geniş ve çeşitlidir. Çoğu çağdaş Afrika popüler müziği türü, Batı popüler müziğinin birleşimi üzerine kuruludur. Birçok popüler müzik türü gibi blues, cass, salsa, zouk ve rumba gibi türler, Afrika'dan Amerika'ya köle olarak götürülen Afrikalılar tarafından getirilen müzik geleneklerine dayanır. Bu ritimler ve sesler daha sonra rock ve ritim ve blues gibi yeni türlere uyarlanmıştır. Benzer şekilde, Afrika popüler müziği, özellikle Batı müzik endüstrisinin enstrümanlarını ve kayıt stüdyosu tekniklerini benimsemiştir. Terim belirli bir tarz veya sese atıfta bulunmaz, ancak genel olarak Afrika popüler müziği için genel bir terim olarak kullanılır.

Palm-wine müziği, Batı Afrika bir müzik türüdür. Kökenleri 1920'lerde Liberya ve Sierra Leone'daki Kru halkı arasında gelişmiştir. Denizciler tarafından getirilen Portekiz gitarlarıyla yerel melodileri ve ritimleri Trinidad calypso müziği ile birleştirerek "hafif, kolay, melodiğe sahip bir tarz" oluşturmuşlardır. Bu müzik, başlangıçta kıyı bölgelerinde çalınandan daha geleneksel bir tarzda iç kesimlere doğru yayılmıştır. Popülerlik kazanması Sierra Leone'lu müzisyen Ebenezer Calendar'ın 1950'ler ve 1960'larda şarkılar kaydetmesinden sonra olmuş ve hala küçük bir popülerliğe sahiptir.

Afrika heavy metal, özellikle Kenya ve Uganda gibi Doğu Afrika ülkelerinde ve Namibya, Madagaskar, Angola, Botsvana, Güney Afrika, Mozambik ve Zimbabve gibi Güney Afrika ülkelerinde yapılan heavy metal müziği ifade eder. Ayrıca, Kuzey Afrika'daki Cezayir, Mısır, Libya, Fas ve Tunus gibi ülkelere de uzanır, ancak Kuzey Afrika bölgesindeki gruplar, kültürel ve sosyal tutarlılıklar açısından kendilerini daha çok MENA bölgesi ile ilişkilendirirler. Afrika heavy metal, genellikle Avrupa ve Amerikan metal türlerinin kullanılması, geleneksel Afrika enstrümanları ve müzik tarzları ile harmanlanmasıyla karakterize edilir, bu da bölgesel farklılıklar yaratır.