İçeriğe atla

Benekli geyik

Benekli geyik
Genç benekli geyik
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Takım: Artiodactyla (Çift toynaklılar)
Alt takım: Ruminantia
Familya: Cervidae (Geyikgiller)
Alt familya: Cervinae
Cins: Axis
Tür: A. axis
Axis axis
Erxleben, 1777

Benekli geyik (Axis axis), geyikgiller (Cervidae) familyasından bir geyik türü. Sri Lanka, Bangladeş ve Hindistan'ın büyük kısmında ormanlık arazide bulunur. Hindistan ormanlarında en yaygın olan geyik türüdür.

Kürkü kırmızımsı açık kahverengi ve beyaz beneklidir ve alt kısmı da beyazdır. Her yıl dökülen boynuzları genellikle üç uçlu olup lir şeklinde bükülür ve 75 cm'ye kadar uzayabilir. Kısmen tropik iklim nedeniyle uzun bir çiftleşme dönemi bulunur ve doğumlar yılın her döneminde olabilir. Bu nedenle erkeklerin boynuz dönüşümleri eşzamanlı değildir ve yıl boyunca doğurgan dişilere rastlanır. Sert boynuzları olan erkekler, boynuzları olmayan ya da henüz kadife içinde olanlara karşı üstünlük sağlarlar.

Benekli geyik
Otlayan bir Benekli geyik

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Boynuz</span>

Boynuz, çeşitli hayvanların dengelerini bulmasını sağlayan ve hayatlarını önemli ölçüde kolaylaştıran ve iskeletlerine bağlı olarak derilerinin dışına çıkmış dayanıklı uzantı.

<span class="mw-page-title-main">Asya mandası</span>

Asya mandası, kısaca manda, Boynuzlugiller (Bovidae) familyasının sığırlar (Bovinae) alt familyasına ait bir memeli türü. Çoğunlukla evcil olarak yetiştirilen mandaların yabani nüfusları önemli ölçüde azalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sığın</span> Bir geyik cinsi

Sığın, sığın geyiği, taçboynuzlu geyik ya da mus, geyikgiller (Cervidae) familyasının ve karacagiller (Capreolinae) alt familyasının monotipik Alces cinsinden, Kuzey Avrasya ile Kuzey Amerika'da yaşayan, kürek boynuzlu ve boynu sakallı, yarı sucul iri bir geyik türü. Yaşayan geyik türleri içinde en iri olanıdır. Diğer geyik türlerinin aksine yalnızcıl bir hayvandır ve sürü oluşturmazlar. Hantal ve yavaş olsa da ürktüğünde ya da kızdırıldığında şaşırtıcı biçimde hızlı ve saldırgan olabilmeleriyle ünlüdür. Sonbaharda, Eylül ve Ekim aylarındaki çiftleşme döneminde erkekler arasında sık sık kavga çıkar. Gündüzleri beslenen sığınların ana düşmanları kurt, ayı ve insandır.

<span class="mw-page-title-main">Geyik</span> geyikgiller familyasındaki gevişgetiren memeliler

Geyik, geyikgiller familyasında geviş getiren otobur memeli hayvanların ortak adıdır. Çift toynaklılar takımında bulunan akraba familyalardaki benzer hayvanlar da genel olarak geyik diye adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alageyik</span> hayvan

Alageyik ya da Yağmurca geyikgiller (Cervidae) familyasından, göçmen olmayan ve sürü oluşturan, kürek boynuzlu ve benekli gececil bir geyik türüdür. Dünyada en saf yabani alageyiklerin bulunduğu tek yer Antalya'dır ve yöre halkı tarafından Benekli geyik adı da verilmektedir. Sonradan insanlar tarafından asırlar içinde bütün Avrupa'ya yayılmıştır. İran'ın batı kıyıları ötesinde Asya'da doğal olarak bulunmazlar.

<span class="mw-page-title-main">And geyiği</span>

And geyiği (Hippocamelus), geyikgiller (Cervidae) familyasının Güney Amerika'da Andlar'da yaşayan bir cinsidir. Huemuls olarak da bilinir. İki alt türü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Munçak</span>

Munçak, geyikgiller (Cervidae) familyasında sınıflanan Muntiacus cinsindeki geyiklere verilen isimdir. Çıkardıkları ses nedeniyle havlayan geyik diye de tabir edilirler. Bilinen en eski geyik türü olan ve 15 ile 35 milyon yıl önce ortaya çıktığı sanılan munçakların izlerine Fransa ve Almanya'daki Miyosen döneminden kalma kalıntılarda rastlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hint munçağı</span>

Hint munçağı ya da bayağı munçak, geyikgiller (Cervidae) familyasında munçak geyikleri içinde en kalabalık olan türdür. Yumuşak, kısa ve bazen krem rengi izler taşıyan kahverengimsi ya da grimsi kılları vardır. Hepçil olan Hint munçağı meyve, tomurcuk, tohum, kuş yumurtaları ile beslendiği kadar küçük hayvanlarla ve hatta leşlerle de beslenir. Özellikle avcı hayvanları hissettiği zamanlarda çıkardığı köpek havlamasına benzeyen ses nedeniyle munçaklara havlayan geyik de denir.

<span class="mw-page-title-main">Çin munçağı</span>

Çin munçağı ya da Reeves munçağı, Tayvan munçağı geyikgiller (Cervidae) familyasından bir munçak türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Püsküllü geyik</span> geyikgiller (Cervidae) familyasından, munçak geyiğinin yakın akrabası olan bir geyik türü

Püsküllü geyik geyikgiller (Cervidae) familyasından, munçak geyiğinin yakın akrabası olan bir geyik türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kariyaku</span>

Kariyaku, geyikgiller (Cervidae) familyasında bulunan Mazama cinsindeki geyik türlerine verilen ortak addır. Boyut olarak küçük olan bu geyikler ormanlarda yaşar ve Güney Amerika ile Yukatan Yarımadası'nda bulunur. Duiker antilop türlerine benzeseler de ilişkileri yoktur. Birbiriyle çok yakın ilişkide olan bilinen yedi kariyaku türü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Pampa geyiği</span>

Pampa geyiği geyikgiller (Cervidae) familyasından bir geyik türüdür. Güney Amerika'da Arjantin, Bolivya, Brezilya, Uruguay ve Paraguay'da bulunur. Pampa geyiği özellikle Pampa ve Cerrado olmak üzere açık alanlarda yaşar. Erişkin hâlde kahverengi renktedir. Erişkin erkeklerin iki-üç dallı dar boynuzları ve bölgelerini belirlemek için kullandıkları toynaklarının üzerinde koku bezleri vardır. Yavrular ise beneklidir.

<span class="mw-page-title-main">Su geyiği</span> geyikgiller (Cervidae) familyasından bir geyik

Su geyiği, geyikgiller (Cervidae) familyasından bir geyik türü. Yüzeysel özellikleriyle daha çok bir misk geyiğine benzer. Boynuzlar yerine aşağı doğru uzamış olan köpekdişleri olmasına ve diğer anatomik anormalliklerine rağmen geyikgiller familyasında sınıflanmıştır. Bu eşsiz özellikleri nedeniyle kendine ait bir cins (Hydropotes) ve kendine ait bir alt familyada (Hydropotinae) sınıflanmıştır. Çin ve Kore'ye özgü olan su geyiğinin iki alt türü bulunmaktadır:

<span class="mw-page-title-main">Ren geyiği</span>

Ren geyiği, geyikgiller (Cervidae) familyasından arktik ve subarktik bölgelerinde yaşayan bir geyik türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Domuz geyiği</span>

Domuz geyiği, geyikgiller familyasından bir geyik türüdür. Pakistan, Hindistan'ın kuzeyi ve Güneydoğu Asya'nın anakaradaki bölümünde bulunur. İnsanlar tarafından Avustralya, ABD ve Sri Lanka'ya sokulmuştur. Adını ormanda dolaşırken başını domuz gibi aşağıya eğmesinden alır. Önlerine çıkan engelleri üzerinden zıplayarak aşan diğer geyiklerin aksine domuz geyiği altlarından geçer.

<span class="mw-page-title-main">Calamian geyiği</span>

Calamian geyiği, Calamian domuz geyiği ya da Filipinler geyiği geyikgiller familyasından Filipinler'in Palawan eyaletinde bulunan Calamian Adalar Grubu'na özgü bir geyik türüdür. Filipinlere özgü üç geyik türünden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bawean geyiği</span> Endonezyanın Bawean Adasına özgü bir geyik türü

Bawean geyiği, Bawean domuz geyiği ya da Kuhl domuz geyiği geyikgiller familyasından Endonezya'nın Bawean Adası'na özgü bir geyik türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Cüce geyikgiller</span> Geviş getiren çift toynaklıların günümüzde yaşayan en bazal familyası

Cüce geyikgiller (Tragulidae), Afrika'nın ve Asya'nın tropik ormanlarında rastlanılan bir çift toynaklı familyası. Sadece 10 türden oluşan bu familyanın mensupları ancak tavşan büyüklüğündedirler ve geviş getirenler alt takımının evrensel açıdan en ilkel üyeleridir.

<span class="mw-page-title-main">Ak dudaklı geyik</span>

Ak dudaklı geyik, Geyikgiller (Cervidae) familyasından, memeli hayvan türü.

<i>Gorsachius melanolophus</i>

Gorsachius melanolophus balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türü. Hindistan, Tayvan, Çin ve Filipinler'de üreme dönemini geçiren ve Güneydoğu Asya'da bulunan bir kuştur.