İçeriğe atla

Benedikten Tarikatı

Benedikten Tarikatı
Ordo Sancti Benedicti
KısaltmaOSB
SloganOra et Labora
Kuruluş529 (1494 yıl önce) (529)
Kuruluş yeriSubiaco Manastırı
TürKatolik Manastır Düzeni
MerkezSant'Anselmo all'Aventino
Abbot PrimateGregory Polan, OSB
Resmî siteosb.org

Benedikten Tarikatı (Latince: Ordo Sancti Benedicti) Aziz Benediktus'un Düzeni'ni takip eden Hristiyanlığın Katolik mezhebine bağlı bir manastır tarikatıdır. Tarikat içindeki her bir manastır bağımsızdır ancak Benedikten Konfederasyonu altında amaçları doğrultusunda ortak hareket ederler.[1]

Kuruluş ve tarihi

Tarikata bağlı ilk manastır 529 yılında İtalya'nın Subiaco kenti yakınlarında Nursialı Aziz Benediktus tarafından kurulmuştur.[2]

Orta Çağ boyunca kurulan manastırların çoğu Aziz Benediktus'un kurallarını kendilerine kılavuz edindikleri için bu kurallar Batı manastır yaşamında bir standart haline gelmiştir.

Her manastır zaman içinde kendi gelişimini sağlamış ve topluluklar oluşturmuşlardır. İngiliz Cemaati (1336), Macar Cemaati (1514), İsviçre Cemaati (1602), Avusturya Cemaati (1625), Bavyera Cemaati (1684) bu Benedikten topluluklarından bazılarıdır.

12 Temmuz 1883'te cemaatler arasında diyalog ve iş birliği sağlamak için Papa XIII. Leo tarafından Benedikten Konfederasyonu kurulmuştur.

Günümüzde her bir manastırın bağımsız oluşu ve bir üst yöneticiye bağlı olmayışı sebebiyle Benedikten manastır yaşamı Hristiyanlıktaki diğer dini tarikatlardan ayrılmaktadır.

Aziz Benediktus'un Düzeni

Aziz Benediktus yaşamı boyunca bir düzene manastırdan kurmuştur ancak bu manastırları kurarken kendine ait bir tarikat kurmayı hedeflememiştir. Aksine Aziz Benediktus'un kuralları her manastırın bağımsız olduğunu kabul eder.

Aziz Benediktus'un kuralları topluluğa katılacak adayların aynı manastır içinde kalması, davranışların değişmesine (conversatio morum) ve itaat üzerine söz vermesi öngörülür. Davranışların değişmesi demek özetle manastır yaşamı kurallarına uyulması demektir. Başrahip, manastır, keşişler ve rahibeler üzerinde tam yetkiye sahiptir.[3] Bu yetki keşiş ve rahibelere görev atanmasını, onların hangi kitapları okuyacağına karar vermeyi, cezalandırmayı ve aforoz etmeyi kapsar. Burada aforoz manastır topluluğundan izole etme manasındadır. Keşişler tanrının verdiği zamanın israf edilmemesi için çok sıkı bir plan uygularlar. Sessizlik yemini yoktur fakat sessiz olunacak zamanlar da planla belirtilmiştir. Bu kurallar manastırın yöneticisi tarafından belirlenir.[4]

Aziz Benediktus'un kuralları temelini Benedikten tarikatından alan Trappistler ve Sistersiyenler gibi diğer tarikatlar tarafından uygulanmaktadır.

Benedikten Konfederasyonu Üyeleri

Erkek alt-grubu

Toplam: 21[5]

  • Olivetan
  • Camaldolese
  • Solesmes
  • Sublacense Cassinese
  • Sylvestrin
  • Vallumbrosian
  • ...

Kadın alt-grubu

Toplam: 61

Benedikten Azizler Listesi

Benediktin keşişleri Kutsal Cumartesi'de Günbatımı İlahisi söylerken

Erkek alt-grubu

  • Aibert
  • Lobbesli Ermin
  • Brogneli Gerard
  • Stavelotlu Godwin
  • Nursialı Aziz Benediktus
  • Canterbury'li Augustinus
  • Canterbury'li Adrianus
  • Bede
  • Bonifatius
  • Willibrord
  • Saint-Trondlu Libert
  • Jonatus
  • Sturmius
  • Vincent Madelgarius
  • Benedictus Anianensis
  • Petrus Damianus
  • Canterbury'li Anselmus
  • Ambrose Barlow
Bénédictines.
Bénédictines.

Kadın alt-grubu

Benedikten Papalar Listesi

Benedikten Mistikler Listesi

Kaynakça

  1. ^ New Catholic encyclopedia. A. G. Biggs/ R. K. Seasoltz. 2nd ed (İngilizce). Catholic University of America. Detroit: Thomson/Gale. 2003. s. 267. ISBN 0-7876-4004-2. OCLC 50723247. 18 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2022. 
  2. ^ Hıristiyanlık tarihi. Sibel Sel, Levent Kınran. İstanbul: Yeni Yaşam. 2004. s. 220. ISBN 975-8318-86-1. OCLC 1030076477. 
  3. ^ Encyclopedia of early Christianity. Terrence G. Kardong. Second edition (İngilizce). Everett Ferguson, Michael P. McHugh, Frederick W. Norris. New York. 1999. s. 180. ISBN 978-1-136-61158-2. OCLC 890137175. 25 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2022. 
  4. ^ Hıristiyanlık tarihi. s. 222. 
  5. ^ New Catholic Encyclopedia - Second Edition. s. 273 - Cilt 2. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nursialı Benediktus</span> İtalyada yaşamış hem ortodoks hem katolik mezhebine göre aziz kabul edilen bir din adamı

Nursialı Benediktus, İtalya'da yaşamış, Ortodoks ve Katolik Kiliselerince aziz kabul edilen bir din adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Anselmus</span> Filozof, ilahiyatçı

Canterbury'li Anselmus, Tanrı'nın varlığına ilişkin ontolojik kanıtıyla tanınan Benedikten keşişi, filozof ve ilahiyatçı. Felsefe tarihçilerine göre Anselmus Skolastiğin babasıdır ve "İkinci Augustinus". Öldükten sonra hemen Katolik Kilisesi tarafından Aziz olarak ilan edilmiştir. 1720'de Papa XI. Clemens tarafından Kilise Doktoru ilan edilmiştir. Yortusu 21 Nisandır.

<span class="mw-page-title-main">Ávilalı Teresa</span>

Ávilalı Teresa, İspanyol Katolik rahibe ve mistik. 12 Mart 1622 tarihinde Papa XV. Gregorius tarafından Azize ilan edildi. Papa VI. Pavlus 1970 yılında Teresa'ya Kilisesi Doktoru" unvanını verdi. Yortusu 15 Ekim'dir.

<span class="mw-page-title-main">Manastır</span> din görevlilerinin ve kendini dine adayan kimselerin bir arada yaşadığı dinî yapı

Manastır, din görevlilerinin ve kendini dine adayan kimselerin bir arada yaşadığı dinî yapıdır. Hristiyanlıkta, Budizm'de ve Hinduizm'de önemli bir yer tutar. Genelde şehirden ve uygarlıktan uzakta, ulaşılması zor alanlara kurulurlar. Bunun amacı, inzivaya çekilen kişilerin beşerî sorunlardan olabilecek en az düzeyde etkilenmesi ve şehirlere yapılacak olası askerî saldırıları en az zararla atlatmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Sistersiyenler</span>

Sistersiyen tarikatı Hristiyanlığın Katolik koluna bağlı kendilerini Dünya işlerinden uzaklaştırmış keşiş ve rahibelerden oluşan bir tarikattır.

<span class="mw-page-title-main">Maurus</span>

Maurus, Nursialı Benedikt'in ilk öğrencisidir. Büyük Gregorius'un naklettiğine göre asil bir Romalı aile tarafından manastır hayatında yetiştirilmek üzere küçük yaşta manastıra verilmiştir. Maurus örnek bir Benediktin keşişi olarak Gregorius yazdığı biyografide Maurus'a dair 4 hikâyeye yer vermiştir. Bunlardan en meşhuru Maurus'un kendisi ile aynı zamanlarda manastıra verilen Placidus'u kurtarma hikâyesidir. Bu hikâye Orta Çağ ve Rönesans tablolarında sıkça resmedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kapusenler</span> Tarikat Kolu

Kapusenler, Hristiyanlıkta Katolik Kilisesi'ne bağlı Fransisken tarikatının 1528'de kurulmuş bir koludur.

<span class="mw-page-title-main">Dominikan Tarikatı</span>

Dominikan tarikatı, Aziz Dominik tarafından kurulmuş ve Papa III. Honorius tarafından 22 Aralık 1216'da onaylanmış bir Katolik tarikatıdır.

<span class="mw-page-title-main">Saint-Germain-des-Prés Manastırı</span>

Saint-Germain-des-Prés Manastırı şu an Paris 6. bölgede bulunan 6. yüzyılda inşa edilmiş Benediktin tarikatına ait bir manastırdır. Bu manastır Paris'in Saint-German-des-Prés mahallesine adını vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">XI. Clemens</span> 243. Katolik Kilisesi papası (1649-1721; pd. 1700-1721)

Papa XI. Clemens, 1700 - 1721 arasında papa.

Şartrö Tarikatı veya Aziz Bruno Tarikatı, Hristiyanlığın Katolik mezhebine bağlı bir tarikatıdır.

<span class="mw-page-title-main">Salezyenler</span>

Salezyenler veya Don Bosco'nun Salesyenleri İtalyan Aziz Giovanni Don Bosco tarafından kurulmuş tarikattır.

<span class="mw-page-title-main">Fraumünster</span>

Fraumünster Zürih'te bir kilise. Reformasyon dönemine kadar aynı bölgedeki Grossmünster ve Wasserkirche ile birlikte şehrin azizleri olan Felix ve Regula ile ilşkili kabul edilirlerdi.

<span class="mw-page-title-main">Bingenli Hildegard</span> Alman rahibe, yazar, besteci, filozof, alfabe mucidi ve hezarfen

Azize Bingenli Hildegard, Benedikten tarikatına mensup Alman rahibe, yazar, besteci, alfabe mucidi, filozof, hezârfen.

<span class="mw-page-title-main">Frer</span>

Frer, bir erkek kardeş ve on ikinci veya on üçüncü yüzyılda kurulan dindar tarikatlardan birinin üyesi. Bu terim, yalancıların, daha eski manastır tarikatlarının istikrar yeminleriyle resmîleştirilen tek bir manastıra bağlılığından, üst düzey bir generalin yetkisi altında uygulanan gezgin havarisel karakterini ayırt eder. Rahiplerin en önemli toplulukları Dominikliler, Fransiskenler, Augustinianlar ve Karmelitlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Çöl Babaları</span>

Çöl Babaları 3.yy’dan itibaren Mısır’ın Scates çölünde hayatlarının büyük bir kısmını yaşayan keşiş ve rahiplerdi.

<span class="mw-page-title-main">Schönaulu Elisabet</span>

Schönau'lu Elisabet, Alman Benediktin rahibe ve vizyoner. Hiçbir zaman resmi olarak azize ilan edilmemesine rağmen Katolik Kilisesi tarafından saygı gösterilir ve 18 Haziran’da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Saint-Thierryli Guillaume</span>

Saint-Thierryli Guillaume daha sonra Sistersiyenlere katılmış Benediktin bir keşiş ve Hristiyan mistizminin bir teorisyeni.

<span class="mw-page-title-main">Yuhanna Kassian</span>

Yuhanna Kassian, Hristiyan bir keşiş ve mistik bir yazar. Ortodoks ve Katolik kiliseleri tarafından Kilise Babası ve Aziz olarak kabul edilir. Yortusu Katolik Kilisesi tarafından her 23 Şubat kutlanır. Ortodoks Kilisesi’nde ise Şubat’ın 28’i veya 29’unda kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">Ora et labora</span> Latince deyim

Ora et labora ifadesi, genellikle Aziz Benedikt Kuralıyla ilişkilendirilen Katolik manastır çalışma ve dua etme uygulamasına atıfta bulunur.