İçeriğe atla

Bendi Keyser

Bendi Keyser
Harita
GeçişKarun Nehri
KonumŞuşter, İran
Koordinatlar32°03′13″N 48°50′55″E / 32.053723°K 48.848687°D / 32.053723; 48.848687
TürüKemer köprü
Uzunluk500 m
En geniş açıklık5.60 m
Bitiş tarihiMS 260-270
Şuşter Tarihî Su Sistemi
UNESCO Dünya Mirası
Konum İran
KriterKültürel: i, ii, v
Referans1315
Tescil2009 (33. oturum)
BölgeAsya-Pasifik

Bendi Keyser (Farsçaبند قیصر), İran'ın Şuşter kentinde bulunan bir kemer köprüdür. Köprü, 3. yüzyılda Sasani ve Roma ile ortak inşa edilmiştir. Köprü aynı zamanda en doğudaki Roma köprüsü ve barajıdır.[1]

Bendi Keyser, 2009 yılında Şuşter Tarihi Su Sistemi'nin bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edildi.[2]

Kaynakça

  1. ^ Schnitter, Niklaus (1978), "Römische Talsperren", Antike Welt, 8 (2), ss. 25-32 (32) 
  2. ^ Shushtar Historical Hydraulic System 5 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., UNESCO, retrieved on May 1, 2010

Konuyla ilgili yayınlar

  • Galliazzo, Vittorio (1995), I ponti romani, Vol. 1, Treviso: Edizioni Canova, ss. 89-90, ISBN 88-85066-66-6 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mostar</span> Bosna-Hersekte şehir

Mostar, Bosna-Hersek'te Hersek bölgesinin en büyük şehri ve Bosna-Hersek Federasyonu'na bağlı Hersek-Neretva Kantonu'nun idarî merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'de yirmi bir tane UNESCO Dünya Mirası bulunmaktadır. İlk olarak 1985'te İstanbul'un Tarihî Alanları, Göreme Millî Parkı ve Kapadokya ile Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, son olarak da 2023'te Gordion ile Anadolu'nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri listeye dâhil edildi. Listedeki varlıklardan on dokuzu kültürel, ikisi karma alandır. Türkiye'nin Dünya Mirası Geçici Listesi'nde ise yetmiş dokuz tane varlığı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Verona</span> Verona iline bağlı komün (Veneto, İtalya)

Verona, kuzeydoğu İtalya'nın Veneto bölgesinde 2019 itibarıyla 259.608 nüfuslu bir şehirdir. Verona, Veneto bölgesinde bulunan yedi ilden biri olan Verona ili merkezidir. Verona şehri kuzey-doğu İtalya'nın en önemli turizm merkezlerinden biridir. Bunun başlıca nedeni kültürel, mimarî ve tarihî eserleridir, yıl içinde organize edilen birkaç önemli uluslararası fuar ve yaz aylarında Klasik Romalılardan kalma antik Arena da yapımlanan tiyatro ve opera temsilleridir.

<span class="mw-page-title-main">Şuşter</span>

Şuşter, İran'ın Huzistan Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Justinianus Köprüsü</span> Serdivanda tarihi bir köprü

Justinianus Köprüsü veya Sangarius Köprüsü, Türkiye'de, Geç Roma Döneminden kalma, Sakarya nehri üzerinde bir taş köprüdür. Yapı Doğu Roma İmparatoru Justinianus (527–565) tarafından başkent Konstaninopolis ile imparatorluğun doğu vilayetleri arasındaki ulaşımı kolaylaştırmak için inşa ettirildi. Neredeyse 430 m uzunluğundaki köprü, dev ölçüleri nedeniyle dönemin yazar ve şairlerin eserlerine konu olmuştu. Justinianus'un Boğaziçi yerine gemiyle Anadolu'dan geçebilmek için kanal projesi planladığı ve köprünün bu projenin bir parçası olduğu iddiası uzmanlar tarafından tartışılmaktadır. Köprü, 2018'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklendi.

<span class="mw-page-title-main">Hadrian Duvarı</span> Roma Britanyasında savunma amaçlı tahkimat

Hadrian Duvarı ya da Roma Duvarı, modern İngiltere'yi doğu-batı doğrultusunda ikiye ayıran ve Roma İmparatorluğu zamanında taştan yapılmış bir settir. Duvar, İngiltere'de inşa edilmiş üç istihkamdan ikincisidir. Bunlardan ilki Gask Ridge, üçüncüsü ise Antoninus Duvarı'dır. Her üç duvar da Roma İmparatorluğu denetimindeki Büyük Britanya'nın ekonomik düzenini ve güvenliğini, İskoçyalı kuzey kabilelerinin akınlarından korunmak için kuzeye inşa edilmiş olup imparatorluğun kuzey sınırlarını çizmiştir. Hadrian Duvarı, bu üç duvar içinde fiziksel varlığını en çok koruyabilen ve bu yüzden en çok bilinenidir.

<span class="mw-page-title-main">Hersonisos</span>

Hersonisos, yaklaşık 2500 yıl önce, Kırım'ın güneybatısında kurulan ve o zamanlar Taurica adıyla bilinen Antik Yunan kolonisi. 2013 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Avignon</span> Fransada komün

Avignon, Fransa'nın Provence-Alpes-Côte d'Azur bölgesinde Vaucluse departmaninda, Rhône Nehri'nin kıyısında bulunan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Roma köprüleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Romalılar dünyanın ilk büyük köprü inşacılarıydı. Aşağıdaki liste, bugün hala hayatta kaldığı bilinen bütün pek çok Roma köprülerini oluşturmanın bir denemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Changdeokgung</span>

Changdeokgung, Güney Kore'nin başkenti Seul'de bulunan bir saraydır. Saray Joseon Hanedanı döneminde inşa edilen beş büyük saraydan biridir. Deoksugung, Joseon Hanedanı kralları tarafından yaptırılan "Beş Büyük Saray"'dan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Wulingyuan</span>

Wulingyuan, Çin'in Hunan eyaletinde bulunan kırsal manzara ve tarihi alandır. Bölgenin çakıl taşları, havuzlar, göller, nehirler ve şelalelerle birlikte birçok dağ ve yamaçlarla birlikte çoğu 200 metreden fazla yüksekliğe sahip 3000'den fazla kuvarsit kumtaşı direk ve doruğun bulunduğu belirtilmektedir. Wulingyuan, 40 mağara ve iki doğal köprü olan Xianrenqiao ve Tianqiashengkong'a ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 1972 yılında yayımlanan Dünya Mirası Sözleşmesi'nin 11.4 maddesine uygun olarak Dünya Miras Komitesi tarafından Dünya Mirası Alanları'nı belirlemek ve yönetmek amacıyla derlenmiştir. Listelenen alanlar, korunması için büyük operasyonların gerekli olduğu ve "yardım talep edilen" Dünya Mirası Alanları'ndan oluşmaktadır. Listenin amacı uluslararası farkındalığı artırmak ve tehditlere karşı önlemler almaktır. Alana yönelik tehditler arasında yakın zamanlı, gerçekleşmesi kesinleşmiş tehditler veya alanda olumsuz etkilere neden olabilecek potansiyel tehlikeler sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Camino Real de Tierra Adentro</span> Dört büyük "Kraliyet Yolu"ndan oluşan tarihi ticaret yolu

Camino Real de Tierra Adentro 1598'den 1882'ye kadar Meksiko ile New Mexico'daki San Juan Pueblo arasındaki 2560 kilometrelik ticaret yoluydu.

<span class="mw-page-title-main">Şuşter Tarihi Su Sistemi</span>

Şuster Tarihi Su Sistemi,, karmaşık bir sulama sistemi olan Sasani döneminden kalma bir ada şehridir. İran'ın Huzistan Eyaleti'nde bulunur. 2009 yılında UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak ilan edildi ve İran'ın Birleşmiş Milletler'in listesinde yer alan 10. miras alanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Jantar Mantar, Jaipur</span>

Jantar Mantar anıtı, Hindistan'ın Racastan Eyaletinin, Jaipur şehrinde yer alan on dokuz mimari astronomik alet koleksiyonudur; Rajput kralı Sawai Jai Singh II tarafından yaptırılmış ve 1734'te tamamlanmıştır. Dünyadaki en büyük taş güneş saatine ev sahipliği yapmaktadır ve UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

Aşağıdaki liste UNESCO tarafından Güney Amerika'da ilan edilmiş Dünya Mirası listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Alplerin çevresinde yer alan Tarihöncesi Kazık Evler</span>

Alplerin çevresinde yer alan Tarihöncesi Kazık Evler, M.Ö. 5000 - M.Ö. 500 yılları arasında Alplerde ve çevresindeki göllerin, nehirlerin veya sulak alanların kenarlarında inşa edilmiş bir dizi tarih öncesi kazık konut yerleşimleridir. 2011 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine Avusturya'da, Fransa'da (11), Almanya'da (18), İtalya'da (19), Slovenya'da (2) ve İsviçre'de (56) bulunan 111 site eklendi. Ayrıca, bu Dünya Mirası alanı, Slovenya'da listelenen ilk kültürel dünya mirası oldu.

<span class="mw-page-title-main">Makapansgat</span>

Makapansgat, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Limpopo eyaletindeki Mokopane'nin kuzeydoğusunda, Makapansgat ve Zwartkrans Vadileri'nde yer alan bir arkeolojik alandır. Günümüzden 3.0 ila 2.6 milyon yıl öncesinetarihlenen Australopithecus fosil kalıntıları ile önemli bir paleontolojik alandır. 1999 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Speyer Katedrali</span>

Speyer Katedrali, resmi olarak Aziz Stefan ve Meryem'in Göğe Yükselişi İmparatorluk Katedrali, Latince: Domus sanctae Mariae Spirae, Speyer, Almanya 'da yer alan bir katedraldir ve Roma Katolik Speyer Piskoposu'nun makamıdır. 1981'de katedral, "Alman İmparatorluğunda Romanesk sanatının önemli bir anıtı" olarak UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Lugo'daki Antik Roma Surları</span>

Lugo'nun Roma surları 3. yüzyılda inşa edilmiş ve Galiçya'daki tarihi merkez Lugo'nun etrafında yer alan 2 kilometre uzanan bugün hala büyük ölçüde bozulmamış durumda bulunan surlardır. 2000 yılında UNESCO tarafından "Batı Avrupa'da geç Roma kalelerine en iyi örnek" tanımlamasıyla Dünya Mirası olarak ilan edildi. Surlar ayrıca 1921'den beri İspanyol anıt statüsünü elinde tutmaktadır. 2007 yılında, Çin'in o zamanki Büyükelçisi Qiu Xiaoqi'nin katıldığı bir törenle surlar, Çin Seddi ile kardeş ilan edildi.