İçeriğe atla

Ben Zyskowicz

Ben Zyskowicz
Finlandiya Parlamentosu Üyesi
Görevde
Makama geliş
24 Mart 1979
Seçim bölgesiHelsinki
Kişisel bilgiler
Doğum 24 Mayıs 1954 (70 yaşında)
Helsinki, Finlandiya
Vatandaşlığı Polonya (1954-1959)
Finlandiya (1959-)
Partisi Ulusal Koalisyon Partisi
Mesleği Politikacı, Hukukçu

Ben Berl Zyskowicz (d. 24 Mayıs 1954), Fin bir politikacı ve Finlandiya Parlamentosu'nun bir üyesidir. Zyskowicz, 1993'ten 2006'ya kadar Finlandiya Ulusal Koalisyon Partisi'nin (Fince: Kansallinen Kokoomus) parlamento grubunun başkanıydı ve 1979'dan beri Ulusal Koalisyon Partisi parlamento üyesidir.[1] Fin parlamentosuna seçilen ilk Yahudi soyundan gelen kişi olmuştur.[2]

İlk yılları

Zyskowicz, Yahudi bir çiftin çocukları olarak Helsinki'de doğdu. Babası Abram, Polonyalı Sefarad Yahudisiydi. Sachsenhausen ve Majdanek toplama kampında bulundu sonrasında İsveç'e mülteci olarak geldi. Annesi Ester ise Finlandiyalı bir Yahudiydi.

Abram ve Ester Zyskowicz'in ilk çocuğu Carmela, 1952'de doğdu ve aile ertesi yıl Finlandiya'ya taşındı. Ben Zyskowicz ise ertesi yıl doğdu. Babası Abram Zyskowicz, Ben Zyskowicz altı yaşındayken yüzme gezisinde boğuldu.[3]

Carmela ve Ben, Finlandiya vatandaşı olana kadar, 1959'a kadar Polonya vatandaşıydı. Zyskowicz ailesi evde İsveççe konuşuyordu ve Ben de gittiği Yahudi okulunda Fince konuşuyordu.[4]

Kişisel hayatı

Ben Zyskowicz, 1982'den beri Fin Tatar topluluğunun bir üyesi olan Rahime Husnetdin-Zyskowicz ile evlidir ve Daniela (1983) ve Dinah (1985) olmak üzere iki kızı vardır. Ayrıca alkolden uzak durur ve Helsinki şehir merkezindeki Pohjoisesplanadi'de ünlü bir ünlü yer olan Café Strindberg'de düzenli olarak bilinir.

Kariyeri

Zyskowicz, yazılması en zor adı taşıyan Finlandiyalı politikacı olduğu için ünlüdür. 2002 yılında Ilta-Sanomat Finlerin sadece %16,6'sının ismini nasıl doğru yazacağını bildiğini bildirdi.[5] 2011 yılında Finlandiya Parlamentosu'nun vekili olarak seçildi. Adının seçilen milletvekillerine kısa mesajla gönderilmesine ilişkin yazım talimatlarına rağmen, iki oy pusulası ismini yanlış yazdığı için diskalifiye edildi.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Ben Zyskowicz / National Coalition Party". Parliament of Finland. 6 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2010. 
  2. ^ "The Virtual Jewish History Tour: Finland". Jewish Virtual Library. 22 Temmuz 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2010. 
  3. ^ Arvonen, Margit: Olimme hyvin köyhiä 1 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Iltalehti 18 December 2006. Accessed on 18 August 2010.
  4. ^ Ben Zyskowiczin lapsuuden muistoksi 1 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Iltalehti Perhe. Accessed on 19 April 2017.
  5. ^ "Ben Tsyskovits, Zyztgovist, Zzyzkovizzits vai Chyskowitch?" (Fince). Ilta-Sanomat. 25 Şubat 2002. 15 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020. 
  6. ^ "Eduskunta läpäisi kirjoitustestin" (Fince). Helsingin Uutiset. 1 Mayıs 2011. 24 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Fin Yahudileri, Finlandiya vatandaşı olan Yahudilere denir. Yaklaşık 1500 kişi olan Yahudi nüfusunun %80'i Helsinki'de yaşamaktadır. Finlandiya'daki Yahudilerin tarihi 18. yüzyılda başladı. Fin Yahudilerinin çoğu 19. yüzyılda Finlandiya'ya girmiş olan Rus askerlerinin soyundan gelir.

<span class="mw-page-title-main">Sauli Niinistö</span> 12. Finlandiya cumhurbaşkanı

Sauli Väinämö Niinistö, Ulusal Koalisyon Partisi'nden Finlandiyalı bir politikacı. Finlandiya cumhurbaşkanı seçilmiş olup, 1 Mart 2012 - 1 Mart 2024 tarihleri arasında bu görevi üstlenmiştir. Eğitim görmüş bir avukat olarak, 1996-2003 yılları arası Maliye Bakanı oldu. 2006 başkanlık seçimlerinde ve Ulusal Koalisyon Partisi adayı oldu. 2007 yılından 2011 yılına kadar Finlandiya Parlamentosu Başkanı olarak görev yapmış ve 2002 yılından bu yana Avrupa Halk Partisi (EPP) Onursal Başkanı olmuştur. Aynı zamanda Finlandiya Futbol Federasyonu başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya Parlamentosu</span>

Finlandiya Parlamentosu, 9 Mayıs 1906'da kurulan Finlandiya'nın tek kamaralı yüksek yasama organıdır. Finlandiya Anayasası uyarınca, egemenlik halka aittir ve bu güç Parlamentoya verilmiştir. Parlamento, her dört yılda bir, D'Hondt sistemi kullanılarak seçilen 200 üyeden oluşur. Bu üyelerin 199'u Finlandiya'dan 1 tanesi ise Åland'dan seçilir.

Jätkäsaari, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de bulunan bir ada. Helsinki'nin ana konteyner limanı 2008'den önce buradaydı. Tallinn, Estonya'ya giden yolcu gemileri Länsisatama'dan kalkmaktadır. Günümüzde Jätkäsaari olarak bilinen yer, eskiden Jätkäsaari, Hietasaari ve Saukko adalarından oluşmaktaydı. Adaların arasındaki deniz doldurularak bir yarımada meydana getirildi. Ruoholahti Kanalı inşa edildikten sonra bölge tekrar bir ada hâline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Maarit Feldt-Ranta</span> Finli siyasetçi

Maarit Kristiina Feldt-Ranta , Fin kadın siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Pia Kauma</span> Finli siyasetçi

Pia Liisa Kauma, şu anda Ulusal Koalisyon Partisi'nin Fin bir politikacısı ve Finlandiya Parlamentosu'nda Uusimaa milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Anna-Maja Henriksson</span> Finli siyasetçi

Anna-Maja Kristina Henriksson, bir Fin siyasetçidir. İlk olarak 2011 yılından 2015'e kadar Finlandiya Adalet Bakanı olarak görev yapan Henriksson 2019'da yeniden bu göreve başlamıştır. 2007'den beri Finlandiya Parlamentosu üyesidir. 2010-2016 yılları arasında Finlandiya Halk Partisi başkan yardımcısı ve 2015-2016 İsveç Parlamento Grubu başkanıdı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Antti Häkkänen</span> Finli siyasetçi

Antti Edvard Häkkänen, Ulusal Koalisyon Partisi'ni temsil eden bir Fin politikacısıdır. 22 Nisan 2015 tarihinden bu yana Finlandiya Parlamentosu Üyesi olarak görev yapmaktadır. Häkkänen, 2017-2019 yılları arasında Juha Sipilä'nın Kabinesinde Adalet Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Riikka Purra</span> Fin siyasetçi

Riikka Purra, 2023'ten beri Finlandiya Başbakan Yardımcısı olarak görev yapan Finlandiyalı bir siyasetçidir. Ayrıca Finlandiya Parlamentosu'nda Uusimaa seçim bölgesi için görev yapan, Gerçek Finler üyesidir. Ağustos 2021'de Jussi Halla-aho'dan sonra partinin yeni lideri seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Anne-Mari Virolainen</span> Finli siyasetçi

Anne-Mari Virolainen, Fin bir siyasetçidir. Ulusal Koalisyon Partisi üyesi olarak, 2007'den beri Finlandiya Parlamentosu'nda görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nasima Razmyar</span> Finli siyasetçi

Nasima Razmyar, Sosyal Demokrat Partisi temsil eden Afgan-Fin bir politikacıdır. Razmyar, 2015 yılındaki seçimde 5.156 oy aldı ve Finlandiya Parlamentosu'na seçildi. Haziran 2017'ye kadar Parlamentoda görev yaptı. Ayrıca 2012 yılından bu yana Helsinki Belediye Meclisi üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Janne Heikkinen</span> Finli siyasetçi

Janne Artturi Heikkinen, Fin bir politikacı ve Finlandiya Parlamentosu'nun bir üyesidir. Oulu seçim bölgesinden 4124 oyla seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Juhana Vartiainen</span> Finli siyasetçi

Juhana Vartiainen, Finlandiya Parlamentosu'nda Ulusal Koalisyon Partisi için görev yapan bir Fin politikacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Iina Kuustonen</span>

Iina Kuustonen, Finlandiyalı oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Hedvig Gebhard</span> Finli siyasetçi

Hedvig Maria Gebhard Finlandiyalı bir gazeteci ve politikacıydı. Finlandiya Parlamentosu üyesiydi ve 1907'den 1909'a kadar Finlandiya Partisi'ni ve 1919'dan 1922'ye ve yine 1924'ten 1929'a kadar Ulusal Koalisyon Partisi'ni temsil etti. 1922'de bir aile dergisi olan Kotiliesi'yi kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Fin karşıtlığı</span> Finlandiya ve Fin kültürüne karşı duyulan karşıtlık, önyargı, ayrımcılık ve ırkçılık

Fin karşıtlığı, Fin düşmanlığı veya Finofobi, Finlere, İngriya Finlerine, Orman Finlerine, Torne Vadisi Finlerine, İsveç Finlerine, Finlandiya'ya ve Fin kültürüne karşı olan düşmanlık olarak tanımlanır.

Anna-Liisa Hyvönen, Fin siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">2019 Finlandiya parlamento seçimleri</span>

Finlandiya'da 14 Nisan 2019'da parlamento seçimleri yapıldı. İlk kez hiçbir parti oyların yüzde 20'sinden fazlasını elde edemedi. 2015 seçimlerinde birinci parti olan Merkez Parti, 18 sandalye kaybederek 1917'deki seçimden sonraki en düşük oy oranını elde etti ve dördüncü sıraya geriledi. Sosyal Demokrat Parti ise bir önceki seçime göre altı sandalye daha kazanarak az bir oy farkla birinci parti ünvanını eline aldı, bu 1999'dan sonra parti adına bir ilkti. Aynı zamanda bu seçimde bir önceki seçime göre Yeşiller 5 sandalye ve Sol İttifak ise 4 sandalye daha fazla kazandı.

<span class="mw-page-title-main">2023 Finlandiya parlamento seçimleri</span>

2 Nisan 2023 tarihinde Finlandiya'da Finlandiya Parlamentosu üyelerini seçmek üzere parlamento seçimleri yapıldı. Muhalefetteki Ulusal Koalisyon Partisi (KOK) seçimleri %20,8 oy oranıyla ve parlamentoda 48 sandalye kazanarak parti tarihindeki üçüncü en yüksek sonucu elde etti. Finlandiya tarihinde ilk kez, Merkez Parti (KESK) hiçbir seçim bölgesinde birinci parti olma unvanını elde edemedi. Beş hükûmet partisi 100 milletvekili elde ederken, dört muhalefet partisi ise aynı sayıda milletvekili çıkararak parlamentodaki sandalye sayılarını yarı yarıya paylaşmış oldu. KOK'tan Petteri Orpo'nun elde ettiği çoğunluk ile Paskalya'yı takip eden hafta parlamentonun toplanmasıyla hükûmet kurma görüşmelerine başlanması ve cumhurbaşkanı ile birlikte parlamentonun kendisini hükûmet kurma adayı olarak göstermesi bekleniyor.

Timo Antero Roos, Fin eğitimci ve siyasetçi.