İçeriğe atla

Ben Küba'yım

Ben Küba'yım
Soy Cuba
YönetmenMihail Kalatozov
YapımcıBela Fridman
Semyon Maryakhin
Miguel Mendoza
YazarEnrique Pineda Barnet
Yevgeny Yevtushenko
OyuncularSergio Corrieri
Salvador Wood
José Gallardo
Jean Bouise
MüzikCarlos Fariñas
Görüntü yönetmeniSergey Urusevsky
KurguNina Glagoleva
DağıtıcıInstituto Cubano del Arte e Industrias Cinematográficos (ICAIC)
Milestone Films
Çıkış tarih(ler)i1964
8 Mart 1995 (ABD)
22 Mayıs 2003 (Cannes Film Festivali)
ÜlkeKüba
Sovyetler Birliği
Dilİspanyolca
İngilizce

Ben Küba'yım (İspanyolcaSoy Cuba), yapımcılığını Mosfilm'in yaptığı yönetmenliğini de Mikhail Kalatozov'un üstlendiği 1964 yılı yapımlı Sovyetler Birliği-Küba yapımlı bir filmdir. Film, hem Sovyetler Birliği hem de Küba halkına yeterince iyi ulaşamamıştır.[1] 30 yıl sonra Amerikalı film yapımcıları tarafından tekrar keşfedilinceye kadar, neredeyse tamamen unutulmak üzereydi.[1] 1990'ların başlarında Martin Scorsese gibi bazı Hollywood'lu yönetmenler, akrobatik kaydırmalı çekimler ve idiosenkratik mizansen yöntemleri ile filmi tekrar restore ederek çekme yarışı içine girdiler.

Film siyah-beyaz çekilmiş, bazen Sovyet ordusunun kullandığı aşırı kontrastlı kızılötesi fotoğraflar (açık güneşli havada, ağaçları ve tarlaları beyaz, gökyüzünü karanlık gösterme) kullanıldı. Çoğu çekim aşırı geniş açılı olarak çekildi ve sahne geçişleri çok yakındır.

Tarih

1959 Küba Devriminde Fulgencio Batista'nın devrilmesinin hemen ardından, sosyalist Castro Hükûmetine diplomatik ve ticari ambargo ABD tarafından ambargo uygulandı. Sovyet Hükûmeti, uluslararası sosyalizmi desteklemek niyetindeydi ve Küba Devrimi hakkında filmin finansmanı konusunda anlaştı.

Filmin yönetmeni tamamen özgür bir eser olması konusunda Küba ve Sovyet hükhmetleri tarafından desteklendi. Filmde su altı çekimlerine dayanıklı kameralar gibi yenilikçi teknikler kullanıldı. Küba Füze Krizi olmasına rağmen sonrasında filmin bir sahnesinde Kübalı 1000 asker hareket ettirildi.

1990'larında başlarında Sovyet Rusya çökerken, Ben Küba'yım filmi tamamen bilinmiyordu. 1992'de Kübalı yazar Guillermo Cabrera Infante misafir olarak geldiği Telluride Film Festivali'nde Mihail Kalatozov'un eski bir fotoğrafının üstünde filmin basılı halini görmüştür. Film San Francisco Uluslararası Film Festivalinde gösterilir. Çok az sayıda film dağıtım şirketi filmin kayıp olan birkaç kopyasına ulaşır. Martin Scorsese'nin bir arkadaşı kendisine özel olarak filmi gösterir. Scorsese çok etkilenir bazı yapım şirketleri ile filmin yeniden çekilmesi işine girer.

Hikâye

Film Küba devrimi yıllarında 4 farklı kişinin kısa hayat hikâyesini konu alıyor.

Belgesel

2005 yılında Brezilyalı yönetmen Vicente Ferraz tarafından Soy Cuba: O Mamute Siberiano veya Sibirya Mamutu adında bir belgesel çekildi. Belgesel bu filmin yapım aşamasında gösterilen üstün başarıyı, filmde çalışmış birçok insanın değerlendirmesi ile anlatır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b The New Cult Canon: I am Cuba 10 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. AV Club, May 1. 2008.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Stanley Kubrick</span> Amerikalı film yönetmeni (1928 – 1999)

Stanley Kubrick, Amerikalı film yönetmeni, senarist, yapımcı, fotoğrafçı ve sinematograf. Estetik kusursuzluğu elde edebilmek için denediği farklı teknik yöntemlerle dünya çapında sinemayı etkilemiş ve tüm zamanların en iyi yönetmenlerinden biri olarak kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nuri Bilge Ceylan</span> Türk yönetmen, senarist, film yapımcısı ve fotoğrafçı

Nuri Bilge Ceylan, Türk yönetmen, senarist ve fotoğrafçı.

<i>Tabutta Rövaşata</i> Derviş Zaimin 1996 tarihli filmi

Tabutta Rövaşata, 1996 yapımı bir Derviş Zaim filmi. Başrolü Ahmet Uğurlu'nun üstlendiği film, Rumeli Hisarı'nda yaşayan evsiz barksız bir adamın hüzünlü hikâyesini konu edinir. Filmde ülkede yaşanan genel ekonomik sıkıntılar ve süregelen zorlu yaşam koşulları kentli-yoksul kesimin öncüsü olarak Mahsun karakteriyle işlenir. Tabutta Rövaşata En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kurgu ve En İyi Erkek Oyuncu ile dördü Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden olmak üzere 12 ödül kazandı.

Gürcü sineması ya da Gürcistan sineması, Avrupa’nın önde gelen sinematografilerinden biridir. İtalyan film yönetmeni Federico Fellini, Gürcü sinemasının hayranlarından biriydi: "Gürcü sineması tamamen benzersiz bir fenomen, canlı, felsefi açıdan ilham verici, çok bilgece, çocuk ruhlu. Beni ağlatabilecek her şey var ve söylemeliyim ki (ağlamam) kolay bir şey değil.”

<span class="mw-page-title-main">Wim Wenders</span>

Ernst Wilhelm ("Wim") Wenders Alman film yönetmeni, oyun yazarı, fotoğraf sanatçısı, yapımcı.

<span class="mw-page-title-main">Mosfilm</span>

Mosfilm Stüdyosu, Sovyetler Birliği'nin ve aynı zamanda Avrupa'nın en büyük ve eski film stüdyolarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Abbas Kiyarüstemi</span> İranlı yönetmen, senarist, fotoğrafçı ve yapımcı

Abbas Kiyarüstemi, dünya çapında tanınan ve takdir gören İranlı yönetmen, senarist ve yapımcıdır. 1970'ten bu yana sinema alanında çalışmakta olan Kiyarüstemi, kısa film ve belgeseller de dahil olmak üzere, 40'tan fazla filmde çalıştı. Özellikle Köker Üçlemesi, Kirazın Tadı ve Rüzgâr Bizi Sürükleyecek filmleriyle dikkat çekti ve eleştirel başarı kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Lenfilm</span>

Lenfilm, Sovyet sinema endüstrisinin Leningrad'da bulunan film stüdyosudur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan sineması</span>

Azerbaycan sineması, Azerbaycan'ın uluslararası film kültürü ve sinematografisinin bir parçasıdır.

<i>New York Çeteleri</i>

New York Çeteleri, 2002 yapımı Martin Scorsese filmi. Bir Herbert Asbury romanı olan The Gangs of New York'tan uyarlanmıştır. Hikâye 1800'li yıllar New York'unda bir ve iki nesil öncesinden yeni kıtaya gelip yerleşmiş ve kendilerini bu toprakların yerlisi/sahibi olarak görenler ile bu dönemde yoğunlukla İrlanda'dan gelen yeni nesil göçmenlerin şehirde yer bulma ve nüfuz mücadelelerini konu edinmektedir. Martin Scorsese bu film ile En İyi Yönetmen Altın Küre Ödülü'nü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kutluğ Ataman</span> Türk sinemacı

Kutluğ Ataman, Türk film yönetmeni ve çağdaş sanatçı.

<i>Roma, Açık Şehir</i> Roberto Rossellininin yönettiği 1945 tarihli film

Roma, Açık Şehir, 1945 İtalya yapımı dramatik savaş filmidir. Özgün adı Roma, Città Aperta olan film İngilizce konuşulan ülkelerde Rome, Open City ve Open City adları ile gösterilmişti. Film Mart 1993'te 13. Uluslararası İstanbul Film Festivali kapsamında da gösterilmişti.

<i>Dava</i> (film)

Dava 1962 Fransa, İtalya, Almanya ortak yapımı psikolojik dramatik filmdir. Özgün adı Le Procès dir. Film ABD'de The Trial adı ile gösterime sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde sinema</span>

Sovyetler Birliği'nde sinema veya Sovyet sineması veya Devrim sineması diye Sovyetler Birliği'nde üretilen sinema filmleri adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">D. W. Griffith</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni (1875 – 1948)

David Llewelyn Wark Griffith, Akademi Ödülü sahibi Amerikalı film yönetmenidir. 1915 yılında yaptığı sinematografik gücüyle alkışlanan, tüm zamanların en tartışmalı filmlerinden birisi olan The Birth of a Nation ile tanınmıştır.

<i>Cléo Beşten Yediye</i>

Cléo Beşten Yediye 1962 Fransa - İtalya ortak yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Cléo de 5 à 7 olan film İngilizce konuşulan ülkelerde Cleo from 5 to 7 adı ile gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jack Cardiff</span> İngiliz görüntü yönetmeni (1914-2009)

Jack Cardiff, Oscar ödüllü İngiliz görüntü yönetmeni, yönetmen. Cardiff aynı zamanda bir fotoğraf sanatçısıdır. Sinemada 1930'lu yıllardan 1980'li yıllara kadar aktif olarak çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Paracanov</span> Gürcistanlı Ermeni Sovyet sinema yönetmeni, senaryo yazarı ve çok yönlü sanatçı

Sergei Paracanov ya da Sergo Paracanov, Gürcistan’lı Ermeni Sovyet sinema yönetmeni, senaryo yazarı ve çok yönlü sanatçı. Sovyet rejimi muhalifi olarak tanınır. Ağır baskılara ve üç kez hapis cezasına çarptırılmasına rağmen kendine özgü yaratıcılıktan ve sinema anlayışından geri adım atmamıştır.

<i>Güneş Yanığı</i> (film, 1994) film

Güneş Yanığı, 1994 Rusya-Fransa ortak yapımı psikolojik dramatik filmdir. Uluslararası adı Burnt by the Sun olan film Türkiye'de ilk kez Nisan 1995'te 14. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde gösterilmişti.