İçeriğe atla

Ben Burtt

Ben Burtt
Ben Burtt soldan dördüncü sırada
Doğum12 Temmuz 1948 (76 yaşında)
Jamesville, New York

Benjamin Burtt, Jr.[1] (12 Temmuz, 1948) dört kez Akademi Ödülü kazanmış ses tasarımcısı.

Burtt'ın en bilinen işlerinden biri Star Wars serisinde R2-D2'nun sesi ve ışın kılıcının gibi çeşitli ses efektleridir. Ayrıca filmde ağır nefes alan Darth Vader'in sesini yaratmıştır. 1978 yapımı bir yeniden çevrim film olan Invasion of the Body Snatchers filminin ses efektlerinde çalışmıştır. 2008 yılında Pixar yapımı film WALL-Enin sesleri için çalışmış ana karakterleri için robotik sesler tasarlamıştır.

1982'de E.T.: The Extra-Terrestrial, 1989'da Indiana Jones and the Last Crusade filmleri ile iki kez En İyi Ses Kurgusu dalında Oscar kazanmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2008. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Savaşları</span> Amerikan yapımı epik uzay temalı franchise

Yıldız Savaşları, George Lucas tarafından yaratılmış, öncelikle filmleriyle tanınmış, sonraki yıllarda çizgi roman, video oyunları, televizyon yapımları vb. dallarda ününü arttırmış kurgusal bir evren ve markadır. Serinin ilk filmi, 25 Mayıs 1977'de 20th Century Fox tarafından Star Wars (Yıldız Savaşları) ismiyle yayınlanmış ve dünya çapında bir popüler kültür fenomeni olmuştur. Üçer yıl arayla iki devam filmi yayınlanmıştır. Orijinal üçlemenin son filminin yayınlanmasının 16 yıl ardından, "öncül" üçlemenin ilk filmi yayımlanmış ve yine üçer yıl arayla diğer iki film de yayımlanmıştır. 2015 yılında "ardıl" üçleme başlamış, 2 yıl arayla devam filmleri yayınlanmıştır.

<i>Matrix</i> (film) Matrix serisinin ilk filmi (1999)

"Matrix, 1999 yapımı bir bilimkurgu aksiyon filmidir. Wachowski kardeşler tarafından yazılmış ve yönetilmiştir.[a] Matrix film serisinin ilk bölümü olup, Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving ve Joe Pantoliano'nun başrollerini paylaştığı film, insanoğlunun, zekice makineler tarafından yaratılmış olan ve insanların bedenlerini enerji kaynağı olarak kullanırken dikkatlerini dağıtmak için yarattığı bir simülasyon olan Matrix'in içinde bilinçsizce tutsak olduğu distopik bir geleceği tasvir eder. Bilgisayar programcısı Thomas Anderson, hacker takma adı "Neo" olarak gerçeği ortaya çıkardığında, diğer Matrix'ten kurtulan insanlarla birlikte makinelerle bir isyana katılır.

<span class="mw-page-title-main">David Fincher</span> Amerikalı film yönetmeni

David Leo Fincher, Akademi Ödülü adayı olmuş sinema filmi ve video klip yönetmenidir. Yedi, Dövüş Kulübü, Sosyal Ağ, Zodiac, Panik Odası ve Benjamin Button'un Tuhaf Hikayesi gibi filmlerle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Akademi Ödülleri</span> filmler kapsamında her yıl düzenlenen ödül töreni

Akademi Ödülleri veya popüler adıyla Oscar ödülleri, film endüstrisindeki sanatsal ve teknik başarılara verilen ödüllerdir. Ödüller, Kaliforniya merkezli Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından yılda bir kez verilir. Akademi üyelerinin oylarıyla verilen ödüller, sinema dünyasında uluslararası bir başarı göstergesi olarak kabul edilir. Ödül kazananlara verilen heykelciğin resmi adı "Akademi Liyakat Ödülü" olmasına rağmen heykelcik çoğu zaman "Oscar" lakabıyla anılır. Heykelcik, art deco üslubunda tasvir edilmiş bir şövalyedir.

<span class="mw-page-title-main">Christopher Nolan</span> İngiliz-Amerikalı film yönetmeni

Sir Christopher Edward Nolan CBE, İngiliz film yönetmeni, senarist, yapımcı, görüntü yönetmeni ve editördür. Yönettiği filmler dünya çapında 6 milyar dolardan fazla hasılat elde etmiştir. Ayrıca 36 Oscar adaylığı ve 10 ödülü vardır. Oppenheimer filmiyle Altın Küre En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Peter Gabriel</span> İngiliz müzisyen, besteci ve söz yazarı (d. 1950)

Peter Brian Gabriel, İngiliz kült müzisyen. Gelmiş geçmiş en iyi ve en çok etki bırakmış sanatçılardan biri olarak kabul görür.

<span class="mw-page-title-main">Peter Jackson</span>

Peter Robert Jackson, üç kez Akademi Ödülü kazanmış Yeni Zelandalı film yapımcısı, senarist ve yönetmen. Kariyerinin ilk döneminde slasher türü filmler çekti. İlk filmi Bad Taste'i 1987 yılında çekti. Bu filmin aldığı olumlu yorumlardan sonra Meet the Feebles'ı (1989) yönetti; ancak bu film, Bad Taste kadar başarılı olamadı. 1993 yılında Weta Digital isimli şirketi kurdu. Cennet Yaratıkları filmi ile ilk Akademi Ödülü adaylığını kazandı. Kendisinin ilk büyük bütçeli Hollywood filmi olan Sevimli Hayaletler 1996 yılında gösterime girdi.

<i>Abyss</i> (film)

The Abyss, 1989 ABD yapımı bilimkurgu filmidir. Türkiye'de sinemalarda özgün adıyla gösterilen filmin Türkiye'deki DVD dağıtımında kullanılan ismi ise Derinlik Sarhoşluğu'dur. Film için kullanılan bir diğer Türkçe isim de Işığın Bittiği Yer'dir. Film çevrildikten 2 yıl sonra Nisan 1990'da Türkiye'de gösterime girmiştir.

<i>Iron Man</i> (film, 2008)

Iron Man, 2008 yapımı, Marvel Comics Şirketi'nin yayımladığı ilk Marvel Sinematik Evreni filmidir. Demir Adam isimli çizgi romanın beyazperde uyarlamasıdır. Robert Downey Jr., filmin kahramanı Demir Adam'ı canlandırmıştır. Filmde oyuncuya Terrence Howard, Gwyneth Paltrow ve Jeff Bridges eşlik ediyor. Filmin devamı 2010 yılında gösterime girdi ve başrolde yine Robert Downey Jr. oynadı.

Stan Winston Amerikalı görsel efekt süpervizörü, makyaj sanatçısı ve film yönetmeniydi. Çalışmaları için toplam dört Akademi Ödülü kazanan Winston en çok Terminatör serisi, Jurassic Park serisi, Aliens, the Predator ve Edward Scissorhands çalışmalarıyla tanınır.

<i>VOL-İ</i> 2008 yapımı Amerikan animasyon filmi

VOL•İ, 2008 yapımı 3D animasyon filmi. Pixar Animation Studios tarafından yapılmıştır. Dağıtımı ise Walt Disney Pictures tarafından üstlenilmiştir. Film ilk kez 27 Haziran 2008'de ABD'de gösterime girmiştir. Yönetmenliğini daha önce Kayıp Balık Nemo filmini de yönetmiş olan Andrew Stanton yapmıştır. Film gelecekte geçmekte ve iki robot arasındaki romantik ilişkiyi anlatmaktadır. Filmin ana karakterlerinde hayvan sesi kullanılmamış, bunun yerine Ben Burtt tarafından tasarlanmış olan beden dili ve robotik sesler yer almıştır. Şu ana kadar yapılmış en yüksek maliyetli Pixar Animation Studios filmidir.

<i>Karayip Korsanları</i> (film serisi) macera filmi serisi

Karayip Korsanları, yapımcılığını Jerry Bruckheimer'ın, yönetmenliğini Gore Verbinski'nin, senaristliğini Ted Elliot ve Terry Rossio'nun yaptığı bir macera filmi serisidir. Walt Disney'de bulunan korsan parkı bu filmleri temel almıştır. Üçlemenin ilk filmi olan Karayip Korsanları: Siyah İnci'nin Laneti adlı yapım 9 Temmuz 2003 tarihinde sinemalarda gösterilmeye başlandı. Bu filmin gişedeki beklenilmeyen başarısından sonra Walt Disney filmi bir üçlemeye dönüştürme kararı aldı. Karayip Korsanları: Ölü Adamın Sandığı ilk filmden üç yıl sonra, 7 Temmuz 2006'da gösterime girdi. Devam filmi, ilk filmin başarısının tesadüf olmadığını kanıtlayarak açılış gününde birçok gişe rekoru kırdı. Film sinemalardan çıktığında 1,066,179,725$ gişe hasılatı elde etmişti. Üçlemenin son filmi Karayip Korsanları: Dünyanın Sonu, 24 Mayıs 2007'de tüm dünyada aynı anda gösterime girdi. Sonunda üçleme dünya çapında yaklaşık olarak 2.79 milyar $ kazandı. Serinin dördüncüsü ve ilk 3D filmi olan Karayip Korsanları Gizemli Denizlerde 20 Mayıs 2011′de ABD'de vizyona girdi.

<i>Masum Sanık Roger Rabbit</i>

Masum Sanık Roger Rabbit, Robert Zemeckis'in yönetmenliğini, Steven Spielberg'in yapımcılığını yaptığı 1988 yapımı bir fantezi komedi filmi. Gary K. Wolf'un Who Censored Roger Rabbit? adlı kitabından uyarlanmıştır. Animasyon tekniği ve canlı hareket kombinasyonu ile çekilen filmin başrollerinde Bob Hoskins, Charles Fleischer, Christopher Lloyd, Kathleen Turner ve Joanna Cassidy oynamıştır.

Annie Ödülleri, International Animated Film Association, ASIFA-Hollywood'un Los Angeles'taki şubesi tarafından 1972 yılından itibaren verilmeye başlanmıştır. Başlangıçta, prodüksiyon, yönetim, animasyon, tasarım, senaryo, dublaj, ses ve ses efektleri dallarında anismayona yapılan katkıları ömür boyu ya da kariyer olarak ödüllendirmeyi amaçladı, 1992 yılında bir bütün olarak animasyonu ödüllendirmeye başladı ve En İyi Animasyon Film kategorisini oluşturdu.

<i>Ölümcül Tuzak</i> 2009 ABD yapımı gerilim filmi

Ölümcül Tuzak 2009 ABD yapımı gerilim filmidir. Kathryn Bigelow'un yönettiği film 2009'un en fazla övülen filmlerinden biri oldu ve birçok festival, organizasyon ve gruptan ödüller kazandı. Filmde Irak Savaşı esnasında bir Birleşik Devletler Ordusu Patlamamış Bomba İmhası (EOD) takımının hikâyesi anlatılır.

<span class="mw-page-title-main">İmaj</span>

İmaj, 1981'de Cemal Noyan tarafından kurulmuş Türk prodüksiyon, müzik yapım ve yapım sonrası firması.

Wilhelm çığlığı, ilk kez 1951 yılında Gary Cooper'ın başrolünü oynadığı Distant Drums adlı bir western filminde kullanılması için kaydedilen ve o tarihten bu yana 400'den fazla filmde kullanılan çığlık sesidir.

<span class="mw-page-title-main">Joe Johnston</span> Amerikalı film yönetmeni

Joseph Eggleston Johnston II, Amerikalı film yönetmeni, en çok Honey, I Shrunk the Kids (1989), Jumanji (1995), Jurassic Park III (2001) gibi efekt odaklı filmlerle tanınan eski görsel efekt sanatçısı. Filmleri arasında The Rocketeer (1991), The Wolfman (2010) ve Captain America: The First Avenger (2011) gibi bir dizi dönem filmi yer alıyor. Johnston ayrıca biyografik dram Ekim Düşü'nü (1999) yönetti.

50. Akademi Ödülleri töreni, 1977'de vizyona giren filmleri ödüllendirmek amacıyla 3 Nisan 1978'de Los Angeles'taki Dorothy Chandler Pavilion'da saat 19.00'da gerçekleşti. Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) 23 kategoride Akademi Ödüllerinisahiplerine sundu. Amerika Birleşik Devletleri'nde ABC tarafından yayınlanan törenin yapımcılığını Howard W. Koch, yönetmenliğini Marty Pasetta üstlendi. Oyuncu ve komedyen Bob Hope törene on dokuzuncu kez ev sahipliği yaptı. İlk olarak 1940'ta düzenlenen 12. törene ev sahipliği yapmıştı ve en son 1975'te düzenlenen 47. törenin sunucularından biriydi. Törenden beş gün önce, 29 Mart'ta Beverly Hills, California'daki The Beverly Hilton'da düzenlenen ayrı bir törenle Akademi Bilimsel ve Teknik Ödülleri, sunucular Kirk Douglas ve Gregory Peck tarafından sahiplerine takdim edildi.

<span class="mw-page-title-main">54. Akademi Ödülleri</span>

54. Akademi Ödülleri 29 Mart 1982'de Los Angeles'taki Dorothy Chandler Pavilion'da sahiplerine sunuldu. Törenlere Johnny Carson ev sahipliği yaptı.