İçeriğe atla

Ben Bu Şöhreti Sevmedim

Ben Bu Şöreti Sevmedim
Ben Bu Şöreti Sevmedim Şiirler
Yazarİbrahim Erkal
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
KonuŞiir
TürŞiir
YayımcıOkumuş Adam
Sayfa102
ISBN9789758513178

Ben Bu Şöhreti Sevmedim İbrahim Erkal'ın 1990'lı yılların başından itibaren yazmış olduğu şiirlerden oluşan kitap Şubat 2002 tarihinde Okumuş Adam tarafından piyasaya sunuldu. İbrahim Erkal şarkılarında da sıkça şiirler okumaktaydı. Yazdığı şiirler oldukça beğenildi ve kitap dönemin en çok satan şiir kitapları arasına girdi. 2001 yılı öncesi yazdığı şiirlerden oluşan kitapta 44 şiir vardı.[1]

Genel

Şiirlere genel manada bakınca derin bir insan sevgisi kendisini belli etmektedir. İbrahim Erkal bir şiirinde ben, sanat çorbasında bir kaşığım / derya ben, okyanus benim / ben güzel insana aşığım / Mevlana’yım Yunus benim ifadesiyle de bunu en güzel şekilde izah etmiş olmaktadır. "Menfaatlerin ötesindeyim / beklerim” sözünü herkesin her şeyi olsun / ben sadece dost istiyorum mısralarıyla daha da anlaşılır kılmaktadır. Sevmek güzel şey amma / sevgiyi göstermek daha güzel bir şey diyen İbrahim Erkal yer yer sitem etmektedir. En çok da sevgisizlikten, vefasızlıktan ve yalnızlıktan. İbrahim Erkal şiirlerinde sevmeyi ve sevilmeyi ön plana çıkarmaktadır. Yer yer ayrılıkçı fikir ve ideolojilere karşı çıkarak da annesi üzerinden mesaj vermektedir: herkes bir tarafta / herkes bir şeyci / herkes birilerini tutuyor / herkes birilerini seviyor, olsun! / ben senciyim, ben seninleyim / annem benim… annem benim.

Bir şiirinde sazına hitaben benden de yakınsın bana / bıraktım kendimi sana / şöyle içten kana kana / sazım beni anlatsana / dün neredeydin bugün nerde / salındım düştüm bu derde / nota nota perde perde / sazım beni anlatsana şeklinde ifade eden İbrahim Erkal, katil şarkılar şiiriyle de sazına şöyle cevap vermektedir: Günahım sevabım o nağmelerde / mahşerde ömrüme kefil şarkılar / sakız gibi döner durur dillerde / anlatılır gibi değil şarkılar / unutsam bırakmaz anılarımı / körükler kanayan sancılarımı / tazeler gönlümde acılarımı / kanıma susamış katil şarkılar / tanrının verdiği en büyük ceza / yüreğim eriyor vurdukça saza / uşşağa, hüzzama, rasta, hicaza / selam dur mahkûm ol ezil şarkılar. "Usta be!" şiiri İbrahim Erkal bir nevi tüm hayatını ve anlatmak istediğini acı bir sitemle ifade etmiştir. Âşık olmayı, yalnız kalmayı, korkmayı ve şöhretin ateşten nasıl bir gömlek olduğunu ifade eden bir şiirdir. Netice itibarıyla İbrahim Erkal'ın şiirleri, şarkıları kadar kuvvetli olmasa da bütün şiirleri oldukça beğenildi.[2]

[3]

Kaynakça

  1. ^ "Ben Bu Şöhreti Sevmedim". Kitap. Kitap Yurdu. Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2022. 
  2. ^ "Ben Bu Şöhreti Sevmedim". Kitap. İbrahim Erkal'ın şiir ve şarkı sözlerinden yansıyanları. 2 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2022. 
  3. ^ "İbrahim Erkal, Ben Bu Şöhreti Sevmedim". Kitap. D&R. Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Türklerin Anadolu'ya geldikten sonra edebiyatları iki gruba ayrılmıştır. Arapça ve Farsçayı çok iyi bilen aydınların oluşturduğu "Yüksek Zümre Edebiyatı" ve İslam öncesinden gelen sözlü bir "Halk Edebiyatı". Anadolu'ya göç eden Türkler arasında aynı ayrım devam etti. Medrese eğitimi gören aydın kesim Arap ve Fars edebiyatlarının tesirini devam ettirirken, halk yine saz şairleri aracılığıyla halk edebiyatını devam ettirdi. Dolayısı ile Anadolu Türk Edebiyatı iki grupta incelenmektedir. Bu gruplardan biri halk edebiyatıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fikret Kızılok</span> Türk müzisyen

Münir Fikret Kızılok, Türk rock müziği sanatçısıdır. Hafif Türk müziği için rock tınıları ve deneysel çalışmalarıyla yakın dönemin en önemli sanatçılarından biridir.

Âşık Dertli, Türk halk ozanı. Bolu Çağa'nın Şahnalar köyünde doğdu. Asıl adı İbrahim ve mahlası Lütfi'dir. Geçimini aşık kahvelerinde saz çalıp şiir söyleyerek sağlamıştır. İstanbul, Konya ve Mısır'da bulunmuştur. Divan, halk ve tekke edebiyatlarındaki geniş kültürü sayesinde daha sağlığında yaygın bir şöhret kazanmış, divanı taş baskısıyla birçok defa basılmıştır. Fuzûlî, Âşık Ömer, Gevheri gibi şairlerin etkilerini taşıyan Dertli, çağının öbür saz şairleri gibi aruzla gazeller, divanlar, kalenderiler yazmıştır.

Âşık Feymani, ünlü Türk halk şairidir.

<span class="mw-page-title-main">Âşık Alesker</span>

Âşık Alesker, 19. yüzyıl Azerbaycan saz üstadlarının en önemli temsilcisi, Azerbaycan aşık edebiyatının klasiklerinden biridir.

Erzurumlu Emrah, Türk halk şairi. Anadolu'da üzerinde geçici olarak Sivas ve Kastamonu'da uzun süre kaldığı, Dertli'yi koruyan Alişan Bey'e sığındığı, bir ara Sinop ve İstanbul'a gittiği söylenir. Medrese öğrenimi gördüğü için klasik şiire yönelmiş, Fuzûlî, Baki, Nedim gibi usta bildiklerini örnek almış, Nakşibendilik'in Halidi koluna bağlı olduğu için tasavvuf öğelerini şiirine katmış, koşmalarında Karacaoğlan'ı, kimi zaman da Aşık Ömer ve Gevheri'yi izlemiştir. Aşık geleneğine bağlı kaldığı koşmalarında ustaca bir söyleyişe ulaştığı, yerli zevki dile getirdiği görülür.

Ruhsati, asıl adı Mustafa olan köy şairi. Sivas'ın Deliktaş bucağında 1835 yılında doğmuş ve ömrünün hemen hemen tamamını burada geçirmiştir. Babasının adı Mehmet'tir. Eflatun Cem Güney, annesinin adının Safiye olduğunu savunur.

<span class="mw-page-title-main">Âşık İhsanî</span> Halk Ozanı

Aşık İhsani, Türk halk ozanı.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan müziği</span>

Azerbaycan müziği, Kafkas, Orta Asya ve İran ağırlıklı etkileri görülür. Tar, kemençe, ut, bağlama, balaban, zurna, kaval, nağara, garmon, tütek, tef ve davul kullanılan başlıca müzik aletleridir.

Âşık, Anadolu, Güney Kafkasya ve İran'da sürdürülen, genellikle bağlama veya başka bir telli müzik aleti eşliğinde söylenen sözlü halk müziği geleneğini icra eden kişidir. Aşıklık geleneği, Türk kökenli ve Türkler arasında yaygın olan Anadolu, Ortadoğu ve Orta Asya'ya özgü bir halk şairliği türüdür. Türkçe "Ozan" kavramı ile de ifade edilir.

Gevherî, 17. yüzyılda yaşamış olduğu tahmin edilen bir Türk halk ozanıdır. 1998 yılında Prof. Dr. Şükrü Elçin tarafından yayımlanan Gevherî Divanı adlı eserde, ozanın cönklerde ve yazmalarda yer alan 945 şiiri bir araya getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Erkal</span> Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci, şair, oyuncu

İbrahim Erkal , Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci, şair ve oyuncu. "Fantezi Müziğin Kralı" olarak anılan sanatçı, 1990'lı yılların başından itibaren çıkardığı albümlerle fantezi ve arabesk müziğin en önemli sanatçılarından birisidir. Otuz yıldan fazla bir kariyeri olan sanatçının, yazdığı sözler ve yaptığı besteler onu fantezi ve arabesk müzik dalında oldukça ön plana çıkardı. İbrahim Erkal, birçok müzik türündeki sanatçıyı etkiledi. Ulus Müzik döneminde keşfettiği birçok sanatçıya albüm çıkardı ve sanatçılara verdiği eserlerle çok sayıda müzisyenin popüler hale gelmesini sağladı. Erkal, Türkiye ve dünya çapında 10 milyona yakın satışıyla, Türkiye'de tüm zamanların en çok satan müzik sanatçılarından biridir.

Çocuk Şiirleri, İbrahim Alaettin Gövsa'in çocuklar için yazdığı şiirlerden oluşan 1911 yılında İstanbul’da yayımlanmış olan kitabı.

Türk müzisyen İbrahim Erkal'ın diskografisidir. 1984 yılında, İbrahim Güzelses adıyla ilk albümünü çıkarmıştır. Fakat olumlu tepkiler alamamıştır. 1993 yılında kendi adıyla çıkardığı ilk albümü Tutku'yu yayınladı. 150 bin kadar satan albüm İbrahim Erkal'ın adını duyurmayı başardı. Albümden sadece albümle aynı adı taşıyan "Tutku" isimli parça yayınlandı. 1994 yılında Galatasaray için altı parçadan oluşan Ölümüne Cim Bom albümünü çıkardı. İlk albümünün olumlu sonuçlar almasından hemen sonra ikinci albümünün kayıtlarına başladı. 8 Mart 1995 tarihinde Sıra Bende/Aklımdasın adlı ikinci albümünü yayınladı. İkinci albümü ilk albümünden daha çok getirmeyi başardı ve daha fazla sattı. Albümdeki, "İnsafsız" adlı parçasıyla döneme damgasını vurdu. Hızla yükselişe geçtiği bu dönemde üçüncü albümünün kayıtlarına başladı. 1996 yılının yaz aylarında Gönlünüze Talibim adlı üçüncü albümünü yayınladı. Albümden ilk olarak "Unutmayacağım" adlı parça yayınlandı. Şarkı bir anda yükselişe geçti ve dinleyiciler tarından olumlu tepkiler aldı. Ardından "Canısı" adlı ikinci parça yayınlandı. Şarkı yayınlandığı anda listeleri alt-üst etti. Listelerde bir numaraya kadar yükseldi ve bir anda tüm ülkeyi sardı. Herkes tarafından söylenen parça albümün satışlarında patlama yaratmıştır. Albümden daha sonra "Erzurum'a Gel" adlı türkü yayınladı ve büyük derecede olumlu tepkiler aldı. Dönemin en popüler türküsü olmuştur. Albümden son olarak "Yalnızım" adlı parçayı yayınladı ve diğer parçalar kadar çok dinlendi. Albümün büyük başarısından sonra 3. Kral TV Video Müzik Ödülleri'ne dört ayrı kategoride aday oldu. Törende En İyi Arabesk-Fantezi Erkek ve En İyi Şarkı Sözü dalında iki ödülü kazandı. Mustafa Sandal ile birlikte ödül gecesine damga vurdular. Törende en çok ödül alan ikinci sanatçı oldu. Albüm, 1.4 milyon satarak yılın en çok satan albümleri arasında yer almıştır. Bu büyük başarısının ardından sonra 1998 yılında, Sırılsıklam adlı dördüncü albümünü yayınladı. Albüm büyük bir çıkış yaptı. Albümden ilk olarak "Sen Aldırma" adlı parça yayınlandı ve listelere girmeyi başardı. 2.2 milyon satarak 1998 yılının en çok satan albümü oldu.

<i>Sıra Bende / Aklımdasın</i>

Sıra Bende / Aklımdasın, Türk şarkıcı İbrahim Erkal'ın 8 Mart 1995 tarihinde çıkardığı dördüncü stüdyo albümüdür. 1994 yılının sonunda albümün kayıtlarına başlamıştır. Albüm, Ulus Müzik tarafından satışa sunulmuştur. İbrahim Erkal'ın Tutku albümüne göre iyi bir satış elde etmesiyle bu albümün kayıtlarına başlamıştır. Albümde, fantezi ve arabesk gibi müzik türleri yer almaktadır. Albümdeki tüm parçaların söz ve müziği İbrahim Erkal'a aittir.

<i>Yüreğimden Yüreğinize Sazım</i>

Yüreğimden Yüreğinize Sazım Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 14 Mart 2017 tarihinde çıkardığı on yedinci albümüdür. Albüm, Özdemir Müzik etiketiyle piyasaya çıkmıştır. Güler Duman'ın 2010'lu yıllarda çıkardığı son albümdür.

<i>Nefes, Vol. 1</i>

Nefes, Vol. 1, Türk şarkıcı İbrahim Erkal'ın 30 Mart 2015 tarihinde yayınladığı on dördüncü albümüdür. Albüm Poll Production etiketiyle yayınlandı. Albümün yapımcılığını Polat Yağcı üstlendi. Albümde sekiz parça yer almaktadır ve albümdeki tüm eserlerin söz ve müziği İbrahim Erkal'a aittir. Albüm yayınlandığı gün albümden "Vur Dibine" adlı parça yayınlandı. Bu eserle birlikte albüm iyi bir çıkış yakaladı ve İbrahim Erkal uzun zaman sonra iyi bir çıkış yakaladı. Albümde "Unutulanlar", "Gülüm Nanay" ve "Bugün Hava Erzurum" gibi parçalar albümün ön plana çıkan eserleri oldu.

Fantezi, arabesk ve Türk halk müziği sanatçısı İbrahim Erkal'ın videografisi. 15 albümünde yer alan şarkılara çektiği 29 müzik videosunun yanı sıra, diğer sanatçılarla düet yaptığı şarkılara çekilen müzik videolarından oluşmaktadır. İlk klibini 1993 senesinde çıkardığı Tutku adlı albümünün çıkış parçası olan ve aynı adı taşıyan şarkısına çeken sanatçı daha sonraki yıllarda çıkardığı albümlerin de yer alan şarkılara çekilen klipler de Kemal Başbuğ, Ertuğrul Solakoğlu ve Alparslan Bozkurt gibi ünlü yönetmenlerle çalıştı.

<i>Ömrüm</i> (Nefes, Vol. 1)

Ömrüm , Türk şarkıcı İbrahim Erkal'ın 8 Şubat 2017 tarihinde yayınladığı on beşinci ve son albümüdür. Albüm Poll Production etiketiyle yayınlandı. Albümün yapımcılığını Polat Yağcı üstlendi. Albümde on bir parça yer almaktadır ve albümdeki tüm eserlerin söz ve müziği İbrahim Erkal'a aittir. Albümdeki sekiz parça daha önce yayınladığı Nefes, Vol. 1 (2015) albümünde yer alan parçalardır.

Şakir Askan, Türk söz yazarı, besteci ve şairdir.