İçeriğe atla

Ben Barres

Ben Barres

Benjamin Anthony "Ben" Barres (1954 ; ö. 27 Aralık 2017), Amerikalı bilim insanı ve nörobiyolog. Kendisi West Orange, New Jersey'de doğdu. Stanford Üniversitesi'nde eğitim gördü.[1] Araştırmalarında, sinir sistemindeki nöronlar ve glial hücreler arasındaki etkileşime odaklandı.

2008 yılından 2017 yılına kadar Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi Nörobiyoloji Bölümü Başkanı olarak görev yaptı.

1997'de cinsiyet değiştirip erkek olan Barres; 2013'te ABD Ulusal Bilimler Akademisi'nin ilk transseksüel bilim insanı olarak tarihe geçmiştir.[2]

Amerikalı transseksüel bilim insanı ve nörobiyolog Ben Barres 27 Aralık 2017'de 63 yaşında Stanford, Kaliforniya'da pankreas kanserinden ölmüştür.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Ben Barres Professor of Neurobiology, of Developmental Biology and of Neurology". Stanford School o0f Medicine. 2 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2014. 
  2. ^ Goldman, Bruce (8 Mayıs 2013). "Distinction with a difference: Transgender neurobiologist picked for National Academy of Science membership". Scope (İngilizce). 16 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2020. 
  3. ^ "Neuroscientist Ben Barres, who identified crucial roles of glial cells, dies at 63". stanford News Center (İngilizce). 28 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Stanford Üniversitesi</span> ABD, Kaliforniyada kurulu vakıf üniversitesi

Leland Stanford Junior Üniversitesi ya da bilinen adıyla Stanford Üniversitesi, ABD'nin Kaliforniya eyaletinde San Francisco'nun 40 km güneydoğusunda bulunan özel bir üniversitedir. Üniversite, şu anda dünyadaki en büyük bütçeye sahip 3. üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Sırp Cumhuriyeti</span> Bosna-Hersek Federasyonunun içinde bulunan Sırp Cumhuriyeti bölgesi

Sırp Cumhuriyeti, Bosna-Hersek'in iki entitesinden biri, diğeri ise Bosna-Hersek Federasyonu'dur. Ülkenin kuzeyinde ve doğusunda yer almaktadır. En büyük şehri ve idari merkezi, Vrbas nehri üzerinde yer alan Banja Luka'dır.

Transgender, transcinsel veya trans, kişinin cinsiyet kimliği ile atanmış olan cinsinin uyumlu olmaması durumu. Bu duruma sahip kimseleri tanımlamak için trans birey ifadesi kullanılır ve cinsel yönelimden tamamen bağımsız bir olgudur; translar aynı zamanda karşıcinsel, eşcinsel, çiftcinsel vs. şeklinde tanımlanabilirler; bazı trans bireyler ise geleneksel cinsel yönelim etiketlerinin yetersiz veya kendilerine uygulanamaz olduğunu düşünmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Eric Schmidt</span>

Eric Schmidt ya da tam adıyla Eric Emerson Schmidt, Amerikalı yazılım mühendisi, iş insanı ve Alphabet Inc. Yönetim Kurulu Başkanıdır. 2021 yılında Forbes'e göre Schmidt tahmini 23,1 milyar USD (2021) serveti ile dünyanın en zengin 100 insanı arasında gösterilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Martin Perl</span>

Martin Lewis Perl, keşfini gerçekleştirdiği Tau leptonu ile 1995 yılında Nobel Fizik Ödülünü kazanmış olan Amerikalı fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Henry Kendall (fizikçi)</span>

Henry Way Kendall, derin inelastik saçılma ilgili öncü niteliğindeki araştırmaları için "Jerome Isaac Friedman ve Richard E. Taylor ile birlikte 1990 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Amerikalı parçacık fizikçisi.

George Wells Beadle, Amerikalı genetikçi bilim insanı. 1958 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahibi. Nobel Ödülü'nü Edward Lawrie Tatum ile hücreler içinde biyokimyasal olayların düzenlenmesinde genlerin rolünü keşfettikleri için paylaşmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Andrew Z. Fire</span> Amerikalı biyolog

Andrew Z. Fire patoloji ve Tıp bölümünde Stanford Üniversitesi Okulu'nda Amerikalı biyoloji profesörüdür. Kendisi RNA müdahalesi (RNAi) keşfi için, Craig C. Mello ile birlikte, Fizyoloji veya Tıp 2006 Nobel Ödülü kazandı. Bu araştırma, Washington Carnegie Enstitüsü'nde yürütülen ve 1998 yılında yayımlanmış bir çalışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Eric Cornell</span> Amerikalı fizikçi

Eric Allin Cornell Carl E. Wieman ile Bose-Einstein yoğunlaşması üzerine yaptıkları buluş nedeniyle 2001 Nobel Fizik Ödülü kazanmış Amerikan fizikçidir.

Stanford Moore, Amerikalı biyokimyacı. 1972 yılında, Christian B. Anfinsen ve William H. Stein ile birlikte, ribonükleaz molekülünün kimyasal yapısı ve katalitik aktivitesi arasındaki bağı anlamamıza katkıları ve ribonükleazlar üzerine çalışmaları için Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Meryem Mirzahani</span> İranlı kadın matematikçi (1977-2017)

Meryem Mirzahani, İranlı matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Thomas C. Südhof</span>

Thomas Christian Südhof , Alman-Amerikan biyokimyacıdır. Bugün Stanford Üniversitesi'nde çalışmaktadır. 2013'te Nobel Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Katie Ledecky</span> Amerikalı yüzücü

Kathleen Genevieve Ledecky,, Çek asıllı Amerikalı yüzücü. Olimpiyat Oyunları'nda 2 altın madalya ve 9 dünya şampiyonluğu vardır. Yüzme sporunda 400, 800 ve 1500 metre yarışmalarında çeşitli dünya rekorlarına sahiptir. İlk çıkışını 15 yaşındayken 2012 Londra Yaz Olimpiyatları'nda 800 metre serbestte altın madalya alarak yapmıştır. Yaz Olimpiyatları, Dünya Şampiyonası ve Pan Pacific Şampiyonalarında 16 altın 1 de gümüş madalya olmak üzere 17 madalyası vardır. 12 kez dünya rekoru kırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Walter J. Ong</span> Amerikalı filozof ve tarihçi (1912 – 2003)

Walter Jackson Ong, Amerikalı Cizvit rahip ve bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Hatice Altuğ</span> Türk bilim insanı

Hatice Altuğ, Boston Üniversitesi'nde nanoteknoloji alanında çalışan Türk bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Martin Hellman</span>

Martin Edward Hellman, Amerikalı şifrebilimci. Whitfield Diffie ve Ralph Merkle'la birlikte geliştirdiği açık anahtarlı şifreleme teknolojisi ile tanınmıştır. Bilgisayar gizliliği konusunda uzun süreli çalışmalar yapmış olan Hellman, nükleer caydırıcılığa risk temelli bir açıklama da getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Stanley Whittingham</span>

Michael Stanley Whittingham İngiliz - Amerikalı kimyager. Binghamton Üniversitesi'nde hâlen kimya profesörlüğü ve Malzeme Araştırmaları Enstitüsü ile Malzeme Bilimi ve Mühendisliği programının yöneticiliğini yapmaktadır. Ayrıca Binghamton'daki Kimyasal Enerji Depolama Merkezi'nin de (NECCES) yöneticiliğini yapmaktadır Akira Yoshino ve John B. Goodenough ile birlikte 2019 yılında Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Ardem Patapoutian</span> Amerikalı moleküler biyolog ve araştırmacı

Artem Pataputyan, Lübnan Ermenisi asıllı Amerikalı moleküler biyolog, nörobiyolog ve bilim insanı. Pataputyan, David Julius ile birlikte "ısı ve temas reseptörlerinin keşfi" nedeniyle 2021 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Carolyn R. Bertozzi</span> Amerikalı kimyager

Carolyn Ruth Bertozzi, Amerikalı kimyager. Hem kimya hem de biyolojiyi kapsayan geniş kapsamlı çalışmaları ile tanınmaktadır.

Larry Laudan, Amerikalı bir bilim filozofu ve epistemologdur. Pozitivizm, realizm ve rölativizm geleneklerini şiddetle eleştirdi ve popüler meydan okumalara karşı ayrıcalıklı ve ilerici bir kurum olarak bilim görüşünü savundu. Laudan'ın "araştırma gelenekleri"ne ilişkin felsefi görüşü, Imre Lakatos'un "araştırma programlarına" önemli bir alternatif olarak görülüyor.