İçeriğe atla

Ben Anadolu (oyun)

Ben Anadolu
Ben Anadolu'nun bir turne afişi
Ben Anadolu'nun bir turne afişi
YazarGüngör Dilmen
ÜlkeTürkiye
Orijinal dilTürkçe
Zaman ve mekânAnadolu

Ben Anadolu, Güngör Dilmen tarafından yazılan seyirlik oyun.

1984 yılında Güngör Dilmen'in oyuncu Yıldız Kenter'in önerisiyle kaleme aldığı oyun, İngilizce, Almanca, Fransızca ve İtalyancaya da[1] çevrilerek, yurt dışında ve yurt içinde çeşitli topluluklar tarafından sahnelendi.

Oyun, en çok, Kent Oyuncuları'nın organizasyonunda, Yıldız Kenter'in canlandırmasıyla ses getirdi. Kenter oyunu yalnızca Türkiye'de değil, İngiltere ve Amerika başta olmak üzere, pek çok ülkede İngilizce olarak oynadı. 16 farklı kadını, tek başına oynayan Kenter, oyunu 17 yıl arayla, Kent Oyuncuları'nın kuruluşunun 45. yılında yeniden sergiledi. Kent Oyuncuları dışında, Şehir Tiyatroları ve bazı özel tiyatro kuruluşları tarafından da oynanan Ben Anadolunun Kent Oyuncuları sahnelemesini Yücel Erten yönetti, dekor ve kostümlerini Osman Şengezer, müziklerini Durul Gence yaptı. Yıldız Kenter, Yücel Erten ve Osman Şengezer bu prodüksiyondan pek çok ödül kazandılar.

Konusu

Altı bin yıl geçmişi bulunan Anadolu'da kadın, 16 ayrı karakterle sahnede canlandırılıyor. Trajediden güldürüye, her kadının ayrı bir öyküsü, binlerce yıla yayılan bir zaman dilimi içinde, tarihsel kronolojik sıralamayla, mitolojik çağlardan, Türk Kurtuluş Savaşına kadar gelip dayanıyor.

Anadolu'nun anatanrıçası, Kibele, 2. Ramses'le zorla evlendirilen Hitit kraliçesi Puduhepa, ticaretin bazı kurallarının yüzyıllar geçse de değişmeyeceğini kanıtlayan bir kişilik olarak Hint tüccarın eşi Lamassi, ölü çocukları için yas tutarken tanrıdan kendisini taş haline getirmesini isteyen ve taş olan Niobe, güzelliği ile ünlü Sard kralı Kandaule'nin karısı, Anadolu'da putperestliğin sonlandığı dönemin Efes'li Artemis, bir ayı oynatıcısının kızıyken Bizans imparatoriçesi olan Theodora, dünyanın ilk kadın tarihçisi Anna Komnini, Bizanslı bir kızken, Osmanlıların kurucusu Osman Bey'in gelini olan Nilüfer Hatun, Ayşe Sultan, gerçek adı Neé Aimé olan, Martinik adasında doğmuş bir Katolik kadın: Nakşidil Sultan, 19. yüzyıl kadın ozanı Şair Nigar, Kantocu Seniye, Nasreddin Hoca'nın karısı, Esirci Raziye, Anadolu'dan çocuklarını yitirmiş bir ana ve Halide Edib Adıvar gibi kadınların yaşam öyküleri anlatılmaktadır.

Kadrosu

Şehir Tiyatroları, 2006 sahnelemesi

Teknik kadro

  • Yönetmen: Engin Alkan
  • Dekor Tasarımı: Rıfkı Demirelli
  • Kostüm Tasarımı: Gamze Kuş
  • Koreografi: Sonay Yücel
  • Işık Tasarımı: Murat İşçi
  • Yardımcı Yönetmen: Sinem Özlek
  • Reji Asistanları: İbrahim Can, Koray Onur, Zafer Kırşen

Oyuncular

Müzikler

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ [1][]

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Kenter</span> Türk oyuncu ve tiyatrocu (1928–2019)

Yıldız Kenter, tam adıyla Ayşe Yıldız Kenter Güngör, Türk oyuncudur. Aynı zamanda Devlet Sanatçısı ve UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kent Oyuncuları</span> İstanbulda özel tiyatro

Kent Oyuncuları (Kenterler), 1962-2014 arasında temsiller vermiş İstanbul'da yerleşik özel tiyatro topluluğu.

<span class="mw-page-title-main">Afife Tiyatro Ödülleri</span> Türkiyede düzenlenen tiyatro ödül töreni

Afife Tiyatro Ödülleri, tiyatro sahnesine çıkan ilk Türk kadın oyuncu Afife Jale anısına İstanbul'da 1996-1997 tiyatro sezonundan beri her yıl Yapı Kredi Bankası dağıtılan sanat ödülüdür.

3. Afife Tiyatro Ödülleri ya da 3. Afife Jale Ödülleri, 1999 yılında, 12 dalda verilmiş olan tiyatro ödülleridir. Ödüller adlarını, ilk Türk kadın oyuncu Afife Jale'den almaktadır. İlk iki yıl 13 dalda verilmiş olan ödüller, bu yıl, ışık ve efekt tasarımcılığı ödüllerinin birleştirilmesi ile 12 dalda verilmeye başlanmıştır.

4. Afife Tiyatro Ödülleri ya da 4. Afife Jale Ödülleri, 2000 yılında, 12 dalda verilmiş olan tiyatro ödülleridir. Ödüller adlarını, ilk Türk kadın oyuncu Afife Jale'den almaktadır.

7. Afife Tiyatro Ödülleri ya da 7. Afife Jale Ödülleri, 2003 yılında, 14 dalda verilmiş olan tiyatro ödülleridir. Ödüller adlarını, ilk Türk kadın oyuncu Afife Jale'den almaktadır.

9. Afife Tiyatro Ödülleri ya da 9. Afife Jale Ödülleri, 2005 yılında, 14 dalda verilmiş olan tiyatro ödülleridir. Ödüller adlarını, ilk Türk kadın oyuncu Afife Jale'den almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Güngör Dilmen</span>

Güngör Dilmen Kalyoncu, Türk oyun yazarı, dramaturg.

<span class="mw-page-title-main">Bozkurt Kuruç</span> Türk oyuncu ve yönetmen (1935–2022)

Mehmet Bozkurt Kuruç, Türk tiyatro oyuncusu, yönetmen ve öğretim üyesidir.

Esra Bezen Bilgin,, Türk tiyatro ve sinema oyuncusudur.

<i>Martı</i> (oyun) Rus yazar Anton Çehov tarafından 1896 yılında yayınlanan komedi

Martı, Anton Çehov'un dört büyük tiyatro oyunu kabul edilenler arasında ilk yazılmış olanıdır. 1895'te yazılan oyun, dört ana karakter arasındaki romantik ve sanatsal çatışmalar etrafında geçer. Bu karakterler, saf bir kız olan Nina, sönmekte olan yıldız Irina Arkadina, deneysel oyun yazarı oğlu Konstantin Treplev ile ünlü ve pek kültürlü olmayan yazar Trigorin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Yücel Erten</span> Türk oyuncu, yönetmen, yazar ve çevirmen

Yücel Erten, Türk oyuncu, yönetmen, sanat yönetmeni, yazar, çevirmen.

<i>Eskici Dükkanı</i> (oyun)

Eskici Dükkanı, Orhan Kemal tarafından yazılan seyirlik bir oyundur.

<span class="mw-page-title-main">Tatlı Charity</span>

Orijinal adı "Sweet Charity" olan Tatlı Charity olan müzikal Amerikalı oyun yazarı, Neil Simon tarafından 1966 yılında yazılmış bir Müzikaldir. Müzikalin müziklerini, dönemin önde gelen bestecilerinden olan, Cy Coleman'ın yapmıştır, Şarkı sözlerini ise Dorothy Fields yazmıştır. Tatlı Charity ilk olarak 1966 da Broadway'da Palace Tiyatro'da Bob Fosse'un rejisi ile sahnelnmiştir. Bu özgün Broadway gösterisi 608 kez sahnelenmiş ve 12 kategoride Tony Ödülüne aday gösterilmiştir. Sahnelendiği günden bu yana en gözde müzikaller arasında yer alıyor. Tatlı Charity, Bob Fosse'un yönetmenliğinde 1969 yılında Sinemaya uyarlanmış, filmde Charity rolünü, Shirley Mc Laine oynamıştır. Eser 1999 yılında İstanbul Devlet Opera Ve Balesi tarafından Atatürk Kültür Merkezi'nde sahnelenmiştir.

Oscar ve Pembeli Meleği, orijinal adı Oscar et La Dame Rose olan tiyatro oyunu. Fransız oyun yazarı Éric-Emmanuel Schmitt tarafından 2002 yılında önce öykü olarak yazılmış, daha sonra tiyatro metni haline getirilmiştir. Türkiye'de ise 2004 yılında Kent Oyuncuları tarafından oynanmıştır. Yıldız Kenter tarafından tek kişilik bir performans olarak yorumlanan oyun, büyük beğeni toplamıştır. Oscar ve Pembeli Meleği 2009 yılında Éric-Emmanuel Schmitt'in ikinci yönetmenlik deneyimi olarak aynı adla sinemaya da uyarlanmıştır.

Avni Dilligil Ödülleri tiyatro oyuncusu ve yönetmeni Avni Dilligil anısına Tiyatro Sanatını Geliştirme Vakfı tarafından her yıl farklı dallarda ödüllerin verildiği bir organizasyondur. İlk kez 1978 yılında organize edilen ve 25 kez gerçekleştirilen tören Avni Dilligil'in kızı Çiçek Dilligil'in 26 yıl sonunda 2003 yılından itibaren devam ettirmeme kararıyla kaldırılmıştır.

<i>Sırça Kümes</i>

Sırça Kümes, Tennessee Williams'ın 1944 yılında prömiyer yapan anımsama oyunu. Oyunda, Williams'ın kendisine, annesine ve zihinsel sorunlu kız kardeşi Rose'a dayanan karakterler güçlü otobiyografik unsurlar içeriyor.

İbrahim Ozan Gözel, Türk tiyatro, dizi ve sinema oyuncusu, mimar.

Metin Deniz Uygulamalarında değişik malzemeler kullanan Türk sahne tasarımcısı, yönetmen.

1984-1985 Dönemi Sanat Kurumu Ödülleri, Sanat Kurumu Derneği tarafından 1984-1985 döneminde tiyatro ve plastik sanatlar alanlarında verilen ödüllerdir.