
Belçika, resmî adıyla Belçika Krallığı, Batı Avrupa'da bulunan bir devlettir. Avrupa Birliği'ne üyedir. Birliğin ve NATO gibi bazı uluslararası organizasyonların merkezlerini barındırır. 30.528 km²'lik bir alanı kaplayan ülkenin nüfusu yaklaşık 11,4 milyon kişidir.

Brüksel veya resmî adıyla Brüksel Başkent Bölgesi, Belçika'nın başkenti ve üç federal bölgesinden biridir. Birkaç yüzyıl önce bataklığın kurutulması sonucu ortaya çıkmış bir şehirdir. Adı bataklığın içindeki yerleşim yeri anlamına gelir. Brüksel büyükşehrine bağlı 19 belediyenin toplam nüfusu 1.191.604'tir (2017). Büyükşehrin bir parçası haline gelmiş civar belediyelerin nüfusu ve gün içinde işleri için Brüksel'e gelenlerin miktarı da göz önüne alındığında toplam kapsamlı nüfusun birkaç milyona çıktığı hesaplanmaktadır.

Batı Avrupa Birliği ya da kısaca BAB, yarı etkin bir Avrupa güvenlik ve savunma örgütüdür. 17 Mart 1948 tarihinde imzalanan Brüksel Antlaşması'yla birlikte kurulmuş ve 1954 yılında İtalya ile Batı Almanya'nın katılımlarıyla büyümüştür. Batı Avrupa Birliğinin genel merkezi Brüksel'dedir. Günümüzde başka bir uluslararası örgüt olan Avrupa Birliği ile karıştırılmamalıdır. Lizbon Antlaşmasının yürürlüğe girmesiyle işlevsiz kalmış ve 30 Haziran 2011 tarihinde Avrupa Birliği ile birleştirilmiştir.

Belçika Futbol Federasyonu Belçika futbolunun yönetim organıdır. Merkez Brüksel'de Kral Baudouin Stadyumu yakınındadır.
Belediye başkanı, bir şehir veya kasabanın belediye hükûmetindeki en üst düzey yetkili olarak görev yapar. Dünya genelinde, bir belediye başkanının yetkileri ve sorumlulukları ile bir belediye başkanının seçimi veya diğer şekillerde görevlendirilmesi konusunda yerel yasalar ve adetler arasında geniş bir farklılık bulunmaktadır. Seçilen sistemlere bağlı olarak, bir belediye başkanı belediye hükûmetinin baş yürütme görevlisi olabilir, sadece bağımsız gücü olmayan çok üyeli bir yönetim kurulunu yönetebilir veya sadece sembolik bir rol oynayabilir. Bir belediye başkanının görev ve sorumlulukları, belediye yöneticilerini ve çalışanlarını atamak ve denetlemek, seçmenlere temel hükûmet hizmetleri sağlamak ve bir belediye yönetim organı tarafından kabul edilen yasaları ve yönetmelikleri uygulamaktır. Bir belediye başkanının seçilme seçenekleri, halk tarafından doğrudan seçilme veya seçilmiş bir yönetim kurulu veya kurul tarafından seçilme gibi seçenekleri içerebilir.

Fransa'nın belediyeleri, Fransa'nın en küçük idari bölümleridir. Belediyeler genellikle şehir veya köylere karşılık gelir. Belediye sistemi Fransız Devrimi'nin ardından kurulmuştur. Belediyelerin yüzölçümleri ve nüfusları önemli ölçüde değişmekte olup 2,2 milyon nüfusluk Paris gibi bir şehir, 10.000 nüfusluk bir kasaba veya 10 kişilik mezra da olabilmektedir. Buna karşın altı yılda bir seçilen belediye meclisi ve belediye başkanı olmak üzere tüm belediyelerin yönetim sistemi aynıdır.

Letonya'nın idari bölümleri, 1 Temmuz 2009 tarihinde yenilenmiş olup ilçe ve belediyelerden (novadi) oluşan iki düzeyli sistemden 110 belediye ile dokuz cumhuriyet şehrinden oluşan tek düzeyli sisteme geçilmiştir. Belediyelerde şehir (pilsētas) ve bucaklara (pagasti) ayrılmaktadır.

Finlandiya'nın bölgeleri, Finlandiya'nın birinci düzey idari bölümleridir. Finlandiya 19 adet bölgeye ayrılmaktadır.

İsviçre'nin belediyeleri, İsviçre'nin en küçük idari bölümleridir. Her belediye bir kantona bağlı olup bazen kantonlara bağlı ilçe veya diğer alt birimlere de bağlı olabilmektedir.

Gürcistan'ın belediyeleri, Gürcistan'ın yerel yönetim bölümleridir. Gürcistan, 12 şehir ve 55 topluluk olmak üzere toplam 67 belediyeye ayrılmaktadır.

İsveç'in belediyeleri, İsveç'in en küçük idari bölümleridir. Belediyeler, okullar, acil durum hizmetleri ve fiziksel planlama dahil olmak üzere yerel hizmetlerin büyük bir kısmından sorumludur.
Aşağıdaki listede ülkeler ve onların büyük bağımlı toprakları tarafından kullanılan idari bölünüşlerin tipleri, sayıları ve yerel dildeki adları listelenmektedir.
Belçika Krallığı, resmi olarak üç farklı idari bölgeye bölünmüş durumdadır. Bunlardan ikisi olan Flandre ve Valonya beşer ilden oluşurken başkent Brüksel ise tek başına bir bölge olarak kabul edilir ve Brüksel Başkent Bölgesi adıyla anılır. Belçika Anayasası'nın beşinci maddesi uyarınca düzenlenen idari bölünmelere göre ülkede 43 ilçe ve 581 belediye bulunur.

Brezilya'nın belediyeleri, Brezilya'nın en küçük idari bölümleridir. Belediyeler, Brezilya'daki yerel yönetim düzeyini temsil etmektedirler.
Şili'nin belediyeleri, Şili'nin en küçük idari bölümleridir. Belediyeler, Şili'deki yerel yönetim düzeyini temsil etmektedirler.

Cezayir'in belediyeleri, Cezayir'in en küçük idari bölümleridir. Belediyeler, ülkenin üçüncü düzey idari bölümleridir.

Hollanda'nın belediyeleri, Hollanda'nın en küçük idari bölümleridir. Belediyeler, illerin alt bölümleri olup görevleri merkezi hükûmet tarafından belirlenir ve dört yılda bir seçilen bir belediye meclisi tarafından yönetilirler. 19. yüzyılın ortalarında ilk resmi sınırların oluşturulmasından bu yana, belediye birleşmeleri toplam belediye sayısını üçte iki oranında azaltmıştır. Belediyeler, idari ve istatistiki amaçlarla gayri resmi olarak mahallelere ve mahallelere bölünmüştür.

Portekiz'in belediyeleri, Portekiz'in ikinci düzey idari bölümleridir. Belediyeler, ilçeler ve özerk bölgelerin alt bölümleri olup 1976 Anayasası'nda tanımlanmışlardır.

Slovenya'nın belediyeleri, Slovenya'nın birinci düzey idari bölümleridir. Belediyeler, ek olarak mahallelere ve semtlere ayrılmaktadır.

Brüksel Şehri, Belçika'nın başkenti Brüksel'in 19 belediyesinden biridir. Belediye, kentin kuzey ve ortasında yer almakta olup kentin tarihi merkezini oluşturmaktadır. Yüzölçümü 32,61 km² olan belediyenin nüfusu 1 Ocak 2018 tarihi itibarı ile 179.277'dir.