İçeriğe atla

Belucistan, Pakistan

Belucistan
بلوچستان
Eyalet
Belucistan bayrağı
Bayrak
Belucistan mührü
Mühür
Eyaletin ülke içindeki konumu
Eyaletin ülke içindeki konumu
ÜlkePakistan Pakistan
Yönetim merkeziQuetta
İdare
 • ValiZulfikar Ali
Yüzölçümü
 • Toplam347190 km²
Nüfus
 (2011)
 • Toplam13.162,222
 • Yoğunluk22.5/km²
Zaman dilimiUTC+05.00 (PZD)
 • Yaz (YSU)UTC+05.00 (PZD)
Resmî site
(İngilizce) balochistan.gov.pk

Belucistan, Pakistan'ın en batıdaki ve en büyük eyâleti. Batıdan İran, kuzey ve kuzeybatıdan Afganistan, kuzeydoğudan Hayber Pahtunhva, doğudan Pencab ve Sind eyâletleri ile çevrilidir. Güneyde Umman Denizine 1062 kilometrelik kıyısı vardır.[1] Eyâlet bugünkü sınırlarıyla 1 Temmuz 1970'te oluşmuştur.

Beluci

Ad, "Baluch / Baloch" olduğu tartışma bürünmüş. Bazıları anlam bir Aryan (Eski Farsça) sözcük olduğunu iddia ederken, "göçebe" anlamına gelir ki "horoz sorguç."

Beluci dili İran, Pakistan, Afganistan, Hindistan, İran Körfezi, Arap ülkeleri, Türkmenistan ve Doğu Afrika'da konuşulur. Kürtçe, Farsça, Peştuca, Dari, Tacik, Osetya içerir Hint-Avrupa dil ailesinin İran grubunun bir üyesi olarak sınıflandırılır. Baluchi yakından Kürtçe ve Farsça ile ilgilidir.

Doğu ve Batı: İki ana lehçeleri vardır. Ama, Baluchi konuşanların toplam sayısı tahmin etmek zordur çoğu aynı zamanda en yaygın Baluchi literatürde kullanılmış lehçesi olan Batı Baluchi, konuşuyoruz, altı milyon civarında muhtemelen vardır. Batı lehçesi içinde iki ayrı lehçeleri, Rakhshani (kuzey bölgelerinde) ve Makrani (güneyde) vardır. Doğu Baluchi lehçeleri (Pakistan Belucistan, Pencap ve Sindh kuzey-doğu bölgelerde) konuşulan bölgelerde bunun çok az yazılı olarak kullanıldığı için hesaplar eğitim, gelir, özellikle az gelişmiş birçok yolu vardır.[2]

Coğrafya

Belucistan coğrafi bölgelere göre Pakistan, ülkenin en büyük ili, Pakistan toplam alanının yaklaşık% 48 teşkil olduğunu. 2009 tahminlerine göre, Balochistan yaklaşık 10 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Komşu bölgelere İran doğuya kuzeyinde, Pencap ve Sindh için batısında, Afganistan ve Kuzey Batı Sınır Eyaleti üzeresiniz. Güneyde Arap Denizi olduğunu, Eyaletteki ana dilleri yerel Beluçça ve Brahui, ancak çoğunluk dili Peştuca olduğunu belirtir.

Provincial symbols of Balochistan (unofficial)
Eyalet bayrağı
Eyalet mührü
Eyalet hayvanı
Eyalet kuşu
Eyalet ağacı
Eyalet çiçeği
Eyalet sporu

Eyaletin ilçeleri

Eyalete bağlı olan ilçeler ve eyalet içindeki konumları aşağıda gösterilmiştir.

  1. Awaran
  2. Barkhan
  3. Bolan
  4. Chagai
  5. Dera Bugti
  6. Gwadar
  7. Harnai
  8. Jafarabad
  9. Jhal Magsi
  10. Kalat
  11. Kech
  12. Kharan
  13. Huzdar
  14. Kohlu
  15. Killa Abdullah
  1. Killa Saifullah
  2. Lasbela
  3. Loralai
  4. Mastung
  5. Musakhel
  6. Nasirabad
  7. Nushki
  8. Panjgur
  9. Pishin
  10. Ketta
  11. Sherani
  12. Sibi
  13. Washuk
  14. Zhob
  15. Ziarat

Demografi

Belucistan'ın nüfusu yaklaşık 13,162,222 milyondur ve Pakistan nüfusunun %5'ini oluşturur. Eyalet nüfusunun %52'sini Beluçlar %40'ını Peştunlar %8'ini Pencabi, Kürtler ve Farslar oluşturur.

Yıllara Göre Belucistan'ın Nüfusu
YılNüfusArtış
19511,167,16712.38%
19611,353,48416.87%
19722,428,67816.45%
19814,332,37615.62%
19986,565,88523.89%
200911,934,33923.89%
2011 13,162,222  10,28%

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Farsça</span> Bir batı İran dili

Farsça ya da Persçe, Hint-Avrupa dillerinin İran dilleri koluna ait bir batı İran dilidir. Başta İran olmak üzere, kuzeyde Rusya ve Azerbaycan, doğuda Afganistan ve Tacikistan, Orta Asya'da Özbekistan ve Basra Körfezi üzerinde Kuveyt ve Irak gibi ülkelerde 100 milyonun üzerinde kişi tarafından konuşulmaktadır. Antik Pers halkının konuştuğu dilden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Peştuca</span> dil

Peştuca ya da Afganca, Afganistan’da ve Pakistan’ın batı kesiminde yaşayan Peştunların konuştuğu dil. Hint-Avrupa dillerinin Hint-İran dilleri öbeğine bağlıdır. Kırk beş harfli bir alfabesi vardır. Bazı sesler Sanskritçede de bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Sistan ve Belucistan</span>

Sistan ve Belucistan Eyaleti, İran'ın 31 eyaletinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Horasan</span>

Güney Horasan,, İran'ın 31 eyaletinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kandehar (il)</span>

Kandehar Vilayeti (Peştuca: کندھار veya قندهار) Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.

Pazuki, farklı bölgelerde harflerle telaffuz edilen bir Türk kabilesinin adıdır. Pazuki, zamanla farklı kelimeler haline gelen Türkçe kelimeleri Bezuki, Bozuk, Bozuki, Pizuk, Bizik'e benzer, ancak genel olarak fonetik kökenleri Türkçedir. Türkçe Buzuk kelimesi aynı zamanda kabile bölünmelerinden biri olan Oğuz Türklerinin adıdır. Tarihin iniş ve çıkışları nedeniyle, bu kabile farklı bölgelere göç etmiş ve birçok dili kabul etmiştir ve uzak iklim ve topraklardaki bu göçler bu insanların zaman içinde birçok farklı kültür ve dili kabul etmesine neden olmuştur. Ve zamanla, bu insanların orijinal kimlikleri bir belirsizlik döneminde kalıyor, ancak bu kabilenin ana dili bu insanların çoğunun bu dili unuttuğu Türkçe idi.

<span class="mw-page-title-main">Beluçlar</span> İranlı bir ulus

Beluçlar, Pakistan'nın Belucistan eyaletinde, İran ve Afganistan'da yaşayan bir İran halkıdır. Nüfusları 9 milyondan fazladır. Beluçça ve Brohice dilleri konuşurlar.

<span class="mw-page-title-main">Beluçça</span>

Beluçça, Hint-Avrupa dil ailesinin İran dilleri koluna ait bir dildir. İran'ın güneydoğusunda Sistan ve Belucistan, Pakistan'ın güneybatısında Belucistan eyaletleri, Afganistan'ın güney bölgelerinde ve Türkmenistan'da konuşulmaktadır. Ethnologue'a göre,8,8 milyon konuşanı olan dilin konuşurlarının 6.28 milyonunun Pakistan'da yaşadığı düşünülmektedir. İsa öncesinde Hazar ve komşu bölgelerinde hüküm süren Pers ve Med uygarlıkları ile bağı olan bir dildir. Hint-Avrupa dil ailesine bağlı bir kuzeybatı İran dili olan Beluçça aynı gruptan olan Farsçayla yakından ilişkilidir. Günümüzde Pakistan, Belucistan, doğu İran ve Afganistan'da konuşulmaktadır. Afganistan'da bazı bölgelerde halkın çoğunluğunun konuştuğu bölgesel dillerden biridir. Yoğun olarak konuşulduğu bölgeler için üçüncü resmi dil olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Zahidan</span>

Zahidan, İran'ın güneydoğusunda, Sistan ve Belucistan Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Miyanduab şehristanı</span> İranın Batı Azerbaycan Eyaletinin 17 şehristanından birisi

Miyandoab şehristanı, İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nin 17 şehristanından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Racastan</span> Hindistanın kuzeybatısında bir eyalet

Racastan, Kuzey Hindistan'da bulunan bir eyalettir. 342.239 kilometrekare büyüklükte olup Hindistan'ın toplam coğrafî alanının %10.4'ünü kaplamaktadır. Bölgeye göre en büyük Hint eyaleti olmasının yanı sıra nüfusa göre yedinci en büyük eyalet konumundadır. Hindistan'ın kuzeybatısında yer alan ve Tar Çölü'nün çoğunu kapsayan Racastan; kuzeybatıda Pakistan'ın Pencap ve batıda ise Sindh eyaletleriyle sınırdaş konumundadır. Ayrıca; kuzeyde Pencap, kuzeydoğuda Haryana ve Uttar Pradeş, güneydoğuda Madhya Pradeş ve güneybatıda Gucerat eyaletleriyle komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Zerenc</span> Afganistanın güneybatısında, Nimruz Vilayetinin merkezi olan şehir

Zaranc, Afganistan'ın güneybatısında, Nimruz Vilayeti'nin merkezi olan şehir. Zaranc, İran sınırına yakın bir ildir. Nemruz eyaletinin başkentidir ve karayolları ile doğuda Leşkergâh, kuzeyde Ferah ve batıda İran şehri Zabul ile bağlantılıdır. Zaranc, Orta Asya - Güney Asya ile Orta Doğu arasındaki ticaret yolu için büyük önem taşıyan Afganistan ve İran arasındaki önemli bir sınır kapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan coğrafyası</span>

Pakistan coğrafyası, kuzeydoğusundaki Çin, kuzeybatısında ve batısındaki Afganistan, doğusundaki Hindistan ve güneybatısındaki İran sınırında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">İrani devletler ve hanedanlar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İran Devletleri, günümüzde İrani Halklar tarafından kurulmuş olan devletler dir. Günümüzde İranlı'lar tarafından kurulmuş 4 bağımsız 4 özerk 1 eyalet 1 özerk ilçe olarak 10 devlet vardır

<span class="mw-page-title-main">Belucistan</span> İran platosunun güneydoğusude bir bölge.

Belucistan, Güneybatı Asya'da Beluçların yaşadığı kurak ve dağlık bir bölgedir.

Batı İran dilleri, Doğu İran dilleri ile birlikte Hint-Avrupa dil ailesinin İran dilleri grubunu oluşturan iki koldan biridir. Batı İran dilleri temelde Kuzeybatı İran dilleri ve Güneybatı İran dilleri olmak üzere iki kola ayrılmaktadır. Eski Farsça, Medce, Partça ve Orta Farsça gibi diller İran dillerinin batı grubunda yer almış belgelenmiş en eski dilleridir. Farsça, Kürtçe, Beluçça, Lurca, Zazaca, Talışça, Tatça, Simnanca, Sengserce, Gilekçe gibi diller bu grupta yer almaktadır.

Doğu İran dilleri, Orta İran dilleri döneminde ortaya çıkmış bir İran dili alt grubudur. Avestaca genellikle bir erken Doğu İran dili olarak sınıflandırılır. En büyük modern Doğu İran dili, Hindukuş dağları ile İndus Nehri arasındaki bölgede yaşayan 50-60 milyon konuşura sahip Peştucadır.

Pamir dilleri, Pamir Dağları'nda, özellikle Panç Nehri ve kolları boyunca konuşulan bir Doğu İran dilleri bölgesel grubudur.

Arapça, Suriye'nin resmi dilidir ve ülkede en çok konuşulan dildir. Günlük yaşamda, özellikle batıda Levanten ve kuzeydoğuda Mezopotamya olmak üzere birçok modern Arap lehçesi kullanılmaktadır. Arap Dili ve Dilbilin Ansiklopedisine göre, ülkede Arapça'ya ek olarak, konuşmacı sayısına göre şu diller konuşulmaktadır: Kürtçe, Türkçe, Aramice, Çerkesçe, Çeçence, Ermenice ve Yunanca. Bu dillerin hiçbiri resmi statüye sahip değildir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Beluççası</span>

Doğu Beluççası Pakistan'ın güneybatısındaki Belucistan ile Sind ve Pencap eyaletlerinde konuşulan Beluçça lehçelerinden biridir.