İçeriğe atla

Belostoklu Gavrîl

Belostoklu Gavrîl'in ikonu

Belostoklu Gavrîl (RusçaГавриил Белостокский Telâffuz: gavrîl belostokskiy LehçeGabriel Białostocki, Telâffuz: gabriel biavistotski; 1684 - 1690) Rus Ortodoks Kilisesi tarafından tâziz edilen bir çocuk azizdir. Kaybolma ve ölüm sebebi, geleneğe göre, bir Yahudi'nin hamursuz bayramında kanlı börek yapmak için çocuğu, kanını akıtarak öldürmesidir. Dînî anma günü 20 Nîsan[1][2] ilâ 3 Mayıs aralığında[3][4] ifâ edilir.

Kaynakça

  1. ^ (Yunanca) Büyük Sinaksaristis: Ὁ Ἅγιος Γαβριὴλ ὁ Μάρτυρας 16 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. 20 Απριλίου. ΜΕΓΑΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ.
  2. ^ (İngilizce) Orthodox Church in America 24 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Childmartyr Gabriel of Bialystok (1690) 12 Kasım 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim Târihi: 2016-08-24.
  3. ^ (Rusça) 20 Nîsan-3 Mayıs 11 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Ortodoks Takvimi (pravoslavie.ru)
  4. ^ (İngilizce) 20 Nîsan-3 Mayıs 21 Eylül 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Rus Ortodoks Kutsal Teslis Kilisesi (Moskova Patrikliği'nin tâbisi)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ortodoks Kilisesi</span> Bir Hristiyanlık mezhebi

Ortodoks Kiliseleri veya Bizans Ortodoks Kiliseleri, Bizans ayininin Reform öncesi kiliseleridir. Başlangıçtan itibaren hem katolik hem de havarilerin ardıllığında havariseldirler..

<span class="mw-page-title-main">Rusça</span> Doğu Slav dili

Rusça, Hint-Avrupa dil ailesinin Slav dilleri koluna bağlı bir dil. Rusça, Belarus ve Ukrayna dilleri ile yaşayan üç Doğu Slav dilinden biridir. Yaklaşık 260 milyon konuşanı olan Rusça dünyanın en çok konuşulan dillerinden biri olup Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova (Gagavuzya) ile kısmî olarak tanınan Abhazya, Güney Osetya, Transdinyester'de resmî dil statüsündedir. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler'in altı resmî dilinden biri ve Uluslararası Uzay İstasyonu'nun İngilizce ile birlikte kullanılan iki dilinden biridir. Orta Asya, Kafkasya, Ukrayna ve kısmen Baltık devletlerinde lingua franca olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ruslar</span> Doğu Slav halkı

Ruslar, genellikle Rusya'da yaşayan Doğu Slav halkı veya bu halkın soyundan olan kimselere denir. Dünya çapında yaklaşık 132 milyon kişi civarında bir nüfusa sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Kabardino-Balkarya</span> Rusya Federasyonundaki özerk cumhuriyet

Kabardino-Balkarya Cumhuriyeti ya da Kabardino-Balkarya, Rusya'nın 8 bölgesinden (okrug), 7 bölgeyi (region) içeren Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi'nde (okrug), "etnik adlar taşıyan" çokuluslu cumhuriyetlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Çuvaşlar</span>

Çuvaşlar (Çăvaşsem), Orta Volga bölgesinde özerk Çuvaşistan Cumhuriyeti'nde yaşamakta olan, Çuvaşça konuşan yaklaşık 2 milyon nüfuslu bir Türk halkıdır. Ortodoks Hristiyan olan iki Türk halkından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Nevski</span>

Aleksandr Nevski, Novgorod'un Büyük Prensi, Rus savaş kahramanı ve Rus Ortodoks aziz.

<span class="mw-page-title-main">Doğu ve Batı kiliselerinin ayrılması</span> Doğu ve Batı kiliselerinin bölünmesi

Doğu - Batı Kiliselerinin Ayrılması, Doğu (Bizans/Ortodoks) ve Batı (Roma/Katolik) kiliselerinin birbirinden ayrılmasını ifade eden bir kavramdır.

<span class="mw-page-title-main">Eski İnananlar</span> 1650lerde Rus Ortodoks Kilisesi içerisinde yaşanan tartışmalar sonucunda ayrılan bir inanç hizbi

Eski İnananlar, Rus Ortodoks Kilisesi tarihinin Eski İnananları ya da Eski Ritüelcileri, 1652 ve 1666 arasında Moskova Patriği Nikon tarafından yapılan kilise reformlarına karşı protesto olarak resmi Rus Ortodoks Kilisesi'nden 1666 sonrasında ayrılan topluluk. Eski İnananlar Rus Ortodoks Kilisesi'nin bu reformlarından önceki dini uygulamalarını devam ettirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kirill</span> Rus Ortodok Kilisesi patriği

Kirill, Rus Ortodoks Kilisesi patriği.

<span class="mw-page-title-main">I. Fyodor</span>

I. Fyodor (Teodor) İvanoviç veya Fyodor I. İoanoviç ; 31 Mayıs 1557 – 16 veya 17 Ocak 1598), Zangoç Fyodor olarak da anılan, 1584–1598 yılları arasında hüküm sürmüş, Rurik hanedanına mensup son Rus çarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Liberius (papa)</span>

Papa Liberius 6 Şubat 337 ile 12 Nisan 352 arası Roma Episkoposu, papa. Roma Katolik Kilisesi için henüz azizler listesine alınmamış en eski Papa. Ama Doğu Ortodoks Kilisesi içinde bir Aziz olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Ortodoks Kilisesi (Moskova Patrikhanesi)</span>

Ukrayna Ortodoks Kilisesi Rus Ortodoks Kilisesi'nin Ukrayna'daki özerk bir kilisesidir. Şu anki ROK Statüsü kilisenin statüsünü "geniş özerklik haklarına sahip kendi kendini yöneten bir kilise" olarak tanımlıyor. Resmen böyle bir statü, Rus Ortodoks Kilisesi dışında tanınmıyor.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Ortodoks Kilisesi</span>

Ukrayna Ortodoks Kilisesi, kanonik bölgesi Ukrayna olan otosefal Doğu Ortodoks kilisesi. Kilise 15 Aralık 2018 tarihinde bir birleşme konseyi tarafından kurulmuştur. Konsey, kanonik bağımsızlık temelinde mevcut Ukrayna Ortodoks kiliselerinin temsilcileri aracılığıyla birleşmeye oy verdi. Kilise primatı, "Tüm Ukrayna'nın ve Kiev'in Metropoliti" olarak tanımlandı. Birleşme konseyi Epifanios'i ilk primat olarak seçti.

<span class="mw-page-title-main">Vsevolod Çaplin</span>

Vsevolod Chaplin Rus Ortodoks Kilisesi 'nde görevli Rus din adamı ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Paramuşir Adası</span> Büyük Okyanustaki bir Rus adası

Paramuşir Adası, Büyük Okyanus'ta Kuril Adaları'nın parçası olan Rusya'ya ait bir adadır. Ada, Kuril Adaları'nın anakaraya en yakın olanlarından biri olup aktif bir volkana sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Bellingshausen İstasyonu</span>

Bellingshausen İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Rus araştırma istasyonudur. İstasyon, 1968 yılında Sovyetler Birliği döneminde açılmış olup Güney Shetland Adaları'nda bulunan Kral George Adası'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yurtsever Simun</span> İsanın havarisi

Yurtsever Simun, İsa'nın 12 havarisi arasında en belirsiz olanlardan biriydi. Birkaç psödopigrafik yazı Simun'a atfedilmiş olmakla birlikte, Hieronymus Simun'u MS 392-393 arasında yazılmış De viris illustribus'a dahil etmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Polonya Ortodoks Kilisesi</span>

Polonya Otosefal Ortodoks Kilisesi veya bilinen adıyla Polonya Ortodoks Kilisesi, Doğu Ortodoks kiliselerinden biridir. Kilise, Polonya'nın Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra bağımsızlığını yeniden kazandığında ülkenin doğu kesimindeki Polonya kökenli Ortodoks Hristiyanları barındırmak için 1924'te kuruldu.

Moldova'da din ağırlıklı olarak Ortodoks Hristiyandır. Moldova Cumhuriyeti Anayasası din özgürlüğünü korur ve ulusal hükûmet uygulamada bu hakka genel olarak saygı gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Rus Aziz Yuhanna</span>

Rus Aziz Yuhanna, Doğu Ortodoks Kilisesi'nin en meşhur azizlerinden biridir. Rus Çarlığı'na bağlı bir asker olup akabinde bir Türk Ağa'sına esir düşmesine rağmen, alçakgönüllülüğü, imandaki kararlılığı ve yardımseverliği ile Müslüman efendisini bile cezbetti ve ondan saygı gördü. Kutsal emanetleri bozulmamış ve harikalar yaratmaktadır. Bu azizin özellikle hasta çocuklara ve kanserden mustarip kimselere yardım ettiğine dair vakalar görülmüştür.