İçeriğe atla

Belogradçik Kalesi

Koordinatlar: 43°37′24″K 22°40′38″D / 43.62333°K 22.67722°D / 43.62333; 22.67722
Belogradçik Kalesi
Белоградчишка крепост
Belogradçik, Bulgaristan
Belogradçik Kalesi
Bulgaria üzerinde Belogradçik Kalesi
Belogradçik Kalesi
Belogradçik Kalesi
Belogradçik Kalesi (Bulgaria)
Koordinatlar43°37′24″K 22°40′38″D / 43.62333°K 22.67722°D / 43.62333; 22.67722
Yapı bilgisi
Bugünkü durumuYeniden inşa edilmiş

Belogradçik Kalesi (Bulgarca: Belogradchishka krepost ) veya Kaleto (Калето, Türk "kale" kelimesinden türemiştir) olarak da bilinen, Balkan Dağları'nın kuzey yamaçlarında, Bulgaristan'ın kuzey batısında yer alan Belogradçik kasabasının yakınında yer alan eski bir kaledir ve Belgradcık Kayalıkları ile birlikte bölgeye başlıca turistik cazibe merkezlerindendir.[1] Bulgaristan'ın en iyi korunmuş kalelerinden biridir ve ulusal öneme sahip bir kültür anıtıdır.

Kalenin duvarları, temel kısımları daha kalın olmakla beraber 2 m kalınlığında ve 12 m'ye yaklaşan yüksekliktedir. Birbirine kapılarla bağlanan üç ayrı müstahkem avlusu bulunmaktadır. Kalenin toplam alanı 10.210 metrekaredir. Belogradçik Kalesi kültürel bir anıt olarak ilan edilecek şekilde yeniden düzenlenmiştir. Alanın kontrolü, Yerel Tarih Müzesinin yönetimi altındadır.

Tarih

Burada inşa edilmiş ilk kale, bölgenin Roma İmparatorluğu'nun bir parçası olduğu dönemde inşa edilmiştir. Bölgedeki kaya oluşumları doğal bir koruma görevi gördüğünden müstahkem duvarlar yalnızca kuzeybatı ve güneydoğuda inşa edilmiştir ve avlunun diğer yönlerden 70 metre yüksekliğinde kayalarla çevrilidir.

İlk inşa edildiği dönemde Belogradçik Kalesi, yalnızca savunma amaçlı değil gözetleme amaçlı da kullanılmaktaydı. Bulgar Vidin Çarı Ivan Stratsimir, 14. yüzyılda eski kaleyi genişleterek mevcut kayaların önüne müstahkem garnizonlar inşa ettirmiştir. Stratsimir'in yönetimi sırasında Belogradçik Kalesi, Çar'ın başkenti Vidin'deki kalesi Baba Vida'dan sonra bölgenin en önemli kalelerinden biri haline gelmiştir.

Osmanlı'nın Bulgaristan'ı fethi sırasında kale 1396'da Osmanlılar tarafından ele geçirilmiştir. Osmanlı kaynaklarında kalenin bahsine ilk defa 1455 tarihli Tahrir Defteri'nde rastlanmaktadır. Ayrıca 1466, 1528 ve 1586 tarihli defterlerde de kaledeki garnizona dair bilgiler verilmektedir. Bu kaynaklara göre 1528'de garnizonda bir imam ve bir dizdarın aralarında bulunduğu on altı muhafız görev yapmaktayken, 1586'da ise yirmi yedi muhafız ile bunlara mensup dokuz kişi bulunuyordu ve ayrıca tarımla uğraşan kırk kişilik (7 hane) müslüman bir nüfus da kalede yaşamaktaydı.[2]

19. yüzyılın başlarında II. Mahmud döneminde Sırbistan'ın bağımsızlığını kazanmasının ardından yeni çizilen Osmanlı-Sırp sınırının kalenin 15 km batısından geçmesi nedeniyle kalede önemli değişiklikler yapılmıştır. Bu yapılan değişikliklere dönemin Osmanlı kale mimarisinde sıklıkla rastlanmaktaydı. Bu dönemde yapı tamamen elden geçirilmiş ve alanı genişletilmiştir. Bu genişletme sırasında Fransız ve İtalyan mühendislerin yardımlarıyla Belogradçik Kalesi'ne tipik Avrupa mimari unsurları da eklenmiştir.

Kale, 1850'de Tanzimat'a karşı çıkan Bulgar Belogradçik Ayaklanması'nın Osmanlı tarafından bastırılmasında önemli bir rol oynamıştır. Yapı askeri amaçlarla en son 1885'teki Sırp-Bulgar Savaşı sırasında savaşta kullanılmıştır.

Galeri

Kaynaklar

  1. ^ "Belogradchik Attractions". 30 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2014. 
  2. ^ MACHIEL KIEL, "BELGRADCIK", TDV İslâm Ansiklopedisi, https://islamansiklopedisi.org.tr/belgradcik 23 Eylül 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (04.01.2024).

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Silistre</span> Kuzeydoğu Bulgaristanda şehir

Silistre, Bulgaristan'ın kuzeydoğu kesiminde, Romanya sınırında, Tuna kıyısındaki şehir. Aynı adlı Silistre ilinin idari merkezi olan Silistre, tarihî Güney Dobruca bölgesindeki en önemli şehirlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bodrum Kalesi</span> Bodrum ilçesinde tarihi bir yapı

Bodrum Kalesi, Türkiye'nin liman kenti Bodrum'da yer alan ve 1402 yılında St. Jean Şövalyeleri tarafından Aziz Peter Kalesi adıyla inşa edilmiş kale. Bodrum'un simgesi haline gelmiş kale, 1960 yılından beri "Sualtı Arkeoloji Müzesi" olarak kullanılanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vidin</span> Kuzeybatı Bulgaristanda kent; ikinci Bulgar İmparatorluğu başkenti

Vidin, Bulgaristan'ın kuzeybatı ucunda Tuna nehri kıyısında yer alan bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Florina</span>

Florina ya da Filorina, Yunanistan'ın Batı Makedonya bölgesinde, aynı adı taşıyan ilin (nomos) merkezi olan küçük bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Köprülü, Kuzey Makedonya</span> Makedonyada şehir

Köprülü, Vardar Nehri üzerinde Kuzey Makedonya'nın orta kısmında bulunan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Tırnovo</span> Kuzey-Merkez Bulgaristanda şehir

Tırnovo, Bulgaristan'ın bir şehridir. 1187-1393 yılları arasında İkinci Bulgar İmparatorluğu'na başkentlik yaptığı için Bulgar tarihi açısından önemli bir şehir olan Tırnova'ya, 1965 yılında büyük, yüce anlamlarına gelen veliko unvanı verildi.

<span class="mw-page-title-main">Niş, Sırbistan</span>

Niş, Sırbistan'ın güneyinde yer alan bir şehirdir. Sırbistan'ın Belgrad ve Novi Sad'dan sonraki üçüncü büyük şehridir. Nişava İlçesi sınırları içindedir ve bu ilçenin merkezidir. Şehrin nüfusu 190 bin civarındadır (2011). Konum olarak ülkenin Bulgaristan sınırına yakın bir kesiminde yer alan Niş, Balkanlar'ın tarihî ve büyük şehirlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan-Türkiye ilişkileri</span>

Bulgaristan-Türkiye ilişkileri, Türkiye ile Bulgaristan'ın sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Balkan Savaşı</span> Balkan Birliği ile Osmanlı Devleti arasında 7 Ekim 1912-30 Mayıs 1913 tarihleri arasında gerçekleşen savaş

Birinci Balkan Savaşı, 7 Ekim 1912-30 Mayıs 1913'te Bulgaristan Krallığı, Sırbistan Krallığı, Yunanistan Krallığı ve Karadağ Krallığı'ndan oluşan Balkan Birliği'nin Osmanlı Devleti'ne karşı başlattığı savaş. Bu savaş ile Balkan devletleri, Osmanlı Devleti'nin Balkanlardaki topraklarının büyük bir bölümünü ele geçirmiştir. Bu savaş sonucunda Osmanlı Devleti Edirne ve Kırklareli'ne kadar olan Midye-Enez Hattı'nın batısındaki tüm topraklarını Balkan devletlerine bırakmak zorunda kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Belogradçik</span> Bulgaristanın Vidin ili, Belgradçık ilçesine bağlı kent

Belgradcık Bulgaristan'ın Vidin ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan Krallığı</span> Güneydoğu Avrupada 1908-1946 arasında hüküm sürmüş krallık

Bulgaristan Krallığı veya Bulgaristan Çarlığı, 1908-1946 yılları arasında var olmuş bir devlet. 1885'te Doğu Rumeli'yi Osmanlılardan alan Bulgaristan Prensliği'nin 5 Ekim 1908 tarihinde krallık olmasıyla kurulmuştur. Bulgaristan de jure olarak Osmanlı'ya karşı bağımsızlığını bildirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Taarruzu</span>

Belgrad Taarruzu ya da Belgrad Stratejik Taarruz Harekâtı, II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya Cephesi'nde, Kızıl Ordu ve Yugoslav Partizanlar'la Wehrmacht arasında gerçekleşen muharebelerdir. Esas olarak Yugoslavya'nın başkenti Belgrad'a yönelik olan bu genel taarruz harekâtı, 14 Eylül - 24 Kasım 1944 tarihleri arasında devam etmiş ve sonunda Alman işgalindeki Yugoslavya bu işgalden çıkmıştır. Sovyet ve Yugoslav kuvvetleri ayrı ve yeterli eşgüdüm olmadan harekât yaptılar. Bu durum Alman birliklerinin Belgrad bölgesinden tahliyesi için fırsat yarattı.

<span class="mw-page-title-main">Boyabat Kalesi</span>

Boyabat Kalesi, Sinop'un Boyabat ilçesinde yer alır. M.Ö. 7. yüzyılda Paflagonya'lılar tarafından yaptırılan kale, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarının izlerini taşımaktadır. Günümüze kadar ayakta kalan kale, günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zerzevan Kalesi</span>

Zerzevan Kalesi, Diyarbakır ile Mardin arasında, Çınar ilçesine bağlı Demirölçek mahallesi sınırları içinde yer alan ve Roma İmparatorluğu döneminde sınır garnizonu olarak kullanılan askeri tahkimâttır..

<span class="mw-page-title-main">Çar Samuel Kalesi</span>

Çar Samuel Kalesi günümüzde Kuzey Makedonya sınırları içerisinde, inşa edildiği dönemde başkentliğini yaptığı Birinci Bulgar İmparatorluğu'nun Ohri şehrinde inşa edilen, Ohri gölüne hâkim büyük bir tepenin üzerinde bulunan bir Orta Çağ kalesidir. Semavi Eyice'ye göre kalenin Bulgar çar Samuel tarafından yaptırıldığı yolundaki hipotez bir dayanağa sahip değildir.

Osmanlı döneminde Bulgaristan tarihi, Osmanlı İmparatorluğu'nun, 14. yüzyılın sonlarında İkinci Bulgar İmparatorluğu'nun dağılmasıyla birlikte ortaya çıkan daha küçük krallıkların fethinden başlayıp, 1878'de Bulgaristan'ın bağımsızlığına kadar yaklaşık 500 yıllık bir zamanı kapsamaktadır. 93 Harbi'nin sonuçları ile beraber, işlevsel olarak bağımsızlığını kazanan yarı bağımsız bir Bulgaristan Prensliği kurulmuştur. 1885'te Doğu Rumeli'yi içerisine alan özerk Bulgaristan Prensliği, 1908 senesinde bağımsızlığını ilan etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">1387-1388 Osmanlı-Bulgar Savaşı</span>

1387-1388 Osmanlı-Bulgar Savaşı, Osmanlı Devleti ile İkinci Bulgar İmparatorluğu arasında yapılan ve Osmanlıların kesin zaferiyle sonuçlanan askerî mücadeledir.

Vidin Kuşatması Sırp Ordusu'nca Bulgar şehri olan Vidin'e İkinci Balkan Savaşı sırasında yapılan kuşatmadır. Bu kuşatma 12-18 Temmuz 1913 tarihleri arasında yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vidin Çarlığı</span>

Vidin Çarlığı, 1257'de kurulan ve 1356-1396 arasında Vidin merkezli olarak yarı bağımsız yaşayan Orta Çağ Bulgar devletçiği.

<span class="mw-page-title-main">Bulgar-Osmanlı savaşları</span>

Bulgar-Osmanlı savaşları, 14. yüzyılın ikinci yarısında dağılan İkinci Bulgar İmparatorluğu'ndan arta kalan krallıklar ile Osmanlı İmparatorluğu arasında gerçekleşmiştir. Savaşlar, Bulgar İmparatorluğu'nun çökmesi ve Osmanlı İmparatorluğu'na tabi kılınmasıyla sonuçlandı ve Temmuz 1393'te Osmanlı'nın Tırnovo'yu fethi ile fiilen sona erdi ancak Vidin Çarlığı 1396'ya kadar ve Dobruca Despotluğu 1411'e kadar biraz daha uzun süre ayakta kaldı. Savaşlar sonucunda Osmanlı İmparatorluğu, Tuna Nehri'nden Ege Denizi'ne uzanan Balkan yarımadasındaki topraklarını büyük ölçüde genişletti.