İçeriğe atla

Bellona

Rodin'in Bellona tasviri

Bellona, Roma mitolojisinde savaş tanrıçasıdır.

Adı Latince "savaş" anlamına gelen, "bellum" kökündendir. İngilizce "belligerent" kelimesi de Bellona'dan türemiştir ve Türkçe karşılığı "savaş çıkaran", "savaşçı", "savaşa meyili olan"dır. Kendisi Romalıların gözünde büyük bir tanrı olmasına karşın bir mit ya da bir efsane olarak görülmez. Mars'ın savaşçı kimliğinden dolayı Mars'la bağdaştırılır. M.Ö. 1. yüzyılda Anadolu'nun kent ve ana tanrıçası Ma ile eş tutulmuştur. Yunanların Enyo tanrıçasıyla bir tutulmuştur. Mars'ın eşi olarak da gösterilir. Bir savaş arabasında elinde kılıç veya yanan bir çıra ile tasvir edilir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nuit</span>

Mısır mitolojisinde tanrıça Nuit, Şu ve Tefnut'un kızları, Geb'in eşi, yeryüzünün tanrısıdır. Gündüz gökyüzünün ve bulutların yaratıldığı yerin tanrıçasıdır. Daha sonraki dönemlerde, yalnızca gündüz değil genel olarak gökyüzünün tanrıçası oldu. Güneş ve Ay onun vücudu etrafında dolaşarak, gündüz ve geceyi meydana getirirlerdi. Nut'u gökyüzünde Hava Tanrısı olan Shu tutuyordu. Nut'un kocası olan Tanrı Geb ise dünyaya hükmediyordu. Nut'un piramitlerde ki kazı çalışmalarında çıkartılmış olan heykeli Louvre Müzesi'ndedir.

<span class="mw-page-title-main">Ninhursag</span>

Ninhursag veya Ki, Sümer mitolojisindeki ana-tanrıça, Yer tanrıçasıdır. Genellikle Enlil'in kız kardeşi olarak gösterilir.

Libitina, Roma mitolojisinde ölümün, cesetlerin ve cenazenin tanrıçasıdır. İsmi ölüm sözcüğü ile eş anlamlı olarak kullanılmaktaydı. Bazı geleneklerde Venüs veya Persephone ile bir tutulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tanrıça</span> kadın tanrı

Tanrıça, dişi ya da dişil ilah anlamlarına gelebilir. Soyut bir ilahi varlıktır. Birçok kültürde tanrıçalardan bahsedilir. Bazen tek başına, ama çoğunlukla bir panteonun üyesi olarak tanrıça inanışı özellikle paganizmde yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Mars (mitoloji)</span> Roma mitolojisinde savaş Tanrısı

Mars, Roma mitolojisindeki savaş tanrısıdır. Juno ile Jüpiter'in oğludur. Mars sözcüğünün herhangi bir Hint-Avrupalı türevi olmadığına göre, büyük ihtimalle Etrüsk ziraat tanrısı Maris'in Latinize edilmiş bir biçimidir. Başlarda Romalı bereket ve bitki tanrısı, çiftlik hayvanlarının, ekin alanlarının koruyucusuyken daha sonraları savaşla özdeşleştirilmiştir; sonunda Yunan mitolojisindeki Ares'in Roma mitolojisindeki dengi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Takhisis</span>

Takhisis, Ejderha Mızrağı evrenindeki hayali karakterlerden biridir. O Krynn dünyasının kötülük tanrıçasıdır. O kötülüğün ana tanrıçası ve karanlık pantheonun başıdır.

<span class="mw-page-title-main">Valkür</span> İskandinav mitolojisinden karakterler

Valkürler, İskandinav mitolojisinde Odin'in yardımcıları olan, miğfer ve mızrakla silahlanmış genç ve güzel bakirelerdir. Gökten kanatlarıyla savaş alanına inip Einherjar denilen savaştaki cesur kahramanları Valhalla'ya götürürler. Buraya götürmelerinin nedeni Ragnarok'da yani dünyanın sonunda olacak savaşta Odin'in yanında savaşacak güçlü savaşçılar toplamaktır.

<span class="mw-page-title-main">Flora (mitoloji)</span> Roma mitolojisinde çiçek ve bahar tanrıçası

Flora, Roma mitolojisinde çiçek ve bahar tanrıçasıdır.

Cermen tanrıları, temel olarak Aesir ve Vanir olarak iki başlıkta görünseler de Dev'lerin de zaman zaman bu gruplara dâhil olmasıyla ayrım tam olarak netlik kazanmaz. Yine de genel olarak kabul gören düşünce Aesir'in savaş, Vanir'in ise bereket tanrılarından oluşmuş topluluklar olduğu yönündedir.

<span class="mw-page-title-main">Æsir</span>

Aesir ; İskandinav mitolojisinde başlıca tanrı topluluğunun genel adı. Diğer topluluğun adı Vanir'dir ve Odin'le birlikte ölümlü insanların hayatlarını yönetirler. Asgard'da yaşarlar. Tanrılar güçlü, güzel ve normal insanlardan daha iridirler. İnsanlardan uzun yaşarlar ama ölümsüz değillerdir. Her tanrı değişik alanlarda bilgiye sahiptir. İyi, sıcakkanlı ve yardımseverdirler. Asgard'da çok uzun süreden beri yaşayan Vanir'ler de Æsir tanrıları arasında sayılırlar.

Adil Savaş teorisi veya adil savaş kuramı, savaşın gerekçesini, koşullarını ve ilkelerini belirlemeye yönelik kuram. Savaşın ahlaki boyutları üzerinde düşünmeye, sorgulamaya dayalı, Batı kaynaklı bir anlayışı ifade eden adil savaş kuramı, Adil savaş, sivillerin savaştaki rolü ve savaşın koşulları hakkında birçok filozof yorum yapmıştır. Tarih boyunca filozofların katkılarıyla oluşan savaş ahlakı bazı kurallar gözetmiştir. Aristoteles, İbni Rüşd, John Locke, J.S. Mill, Cicero ve daha birçok düşünür savaşın kaçınılmaz olması ve hak arayışının niteliklerini betimlemiştir. Antik çağlardan modern zamanlara gelene dek savaşın ahlaki boyutu göz ardı edilmeye başlanmıştır. 20. yüzyılın başında savaş hala savaşanlar arasındayken bu yüzyıldaki I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı ile savaştaki sivil ölümler artmıştır. Savaşlardaki ortalama %10'luk sivil kayıp II. Dünya Savaşında %50'ye, 20. yüzyılın sonunda ise %75'e yükselmiştir. Savaşlarda sivillerin rolü ve savaş koşulları hakkında Cenevre Sözleşmeleri ile bazı kurallar ve yaptırımlar getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vanir</span>

Vanir, İskandinav mitolojisinde Aesir'den sonra gelen tanrı topluluktur. Vanaheim'da yaşarlar. Bereket, sağlık ve büyü konularında becerileri vardır. Aesirler gibi onlar da uzun yaşarlar.

<span class="mw-page-title-main">Ma</span> Anadolunun ana tanrıçası

Ma, Anadolu'nun ana tanrıçasıdır. Kibele'ye benzer ve onun gibi orgiastik tapınım görürdü. Adı Ma, Anne anlamına gelir ve ayrıca Yenilmez ve Zafer Getiren lakaplarına sahiptir. Sahip olduğu savaşçı doğası nedeniyle Romalılar tarafından Bellona ile eş tutulur.

Antik Roma'da din, kökenleri büyük ölçüde Antik Yunan ve İtalya Yarımadası'nın pagan geleneklerinden alan, inanç ve kültlerin bileşimidir.

"Empress of Mars", Büyük Britanya bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun onuncu sezonunun dokuzuncu bölümü. 10 Haziran 2017 tarihinde BBC One kanalında yayınlanmıştır. Mark Gatiss'in yazdığı bölümün yönetmenliğini Wayne Yip üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Neith</span> Antik Mısır tanrıçası

Neith, ilk ve birincil yaratıcı olduğu söylenen erken bir eski Mısır tanrısıydı. Evrenin ve içerdiği her şeyin yaratıcısı olduğu söyleniyordu ve nasıl işlediğini o yönetiyor. Bilgeliğin, dokumanın, kozmosun, annelerin, nehirlerin, suyun, doğumun, avlanmanın, savaşın ve kaderin tanrıçasıydı. Savaşçı bir tanrıçaydı.

Antik Roma dini ve mitolojisinde Nerio eski bir savaş tanrıçası vekahramanlığın kişiselleştirilmesiydi. Eski kült uygulamalarında Mars'ın ortağıydı ve bazen tanrıça Bellona ve bazen de tanrıça Minerva ile özdeşleştirildi. Düşmanlardan alınan ganimetler bazen Romalılar tarafından Nerio'ya ithaf edildi. Nerio daha sonra başka dinlerden esir alınan ve uyarlanan mitolojik tanrılar tarafından değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Savaş tanrıları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Savaş tanrısı, mitolojide savaş, çatışma veya kan dökmeyle ilişkili ilahi varlıktır. Hem tek tanrılı hem de çok tanrılı dinlerde yaygın olarak görülürler.

<span class="mw-page-title-main">Sif (Marvel Comics)</span>

Sif, Marvel Comics tarafından yayınlanan çizgi romanlarda görünen kurgusal bir karakterdir. Karakter genellikle süper kahraman Thor ile birlikte tasvir edilir. İskandinav tanrıçası Sif'e dayanarak, Stan Lee ve Jack Kirby tarafından yaratıldı ve ilk olarak Journey Into Mystery #102'de göründü. Asgardlı bir savaşçı ve Thor'un sevgilisi olarak Sif, sık sık Thor'a savaşta eşlik eder. Ayrıca Balder'ın yanında savaşmıştır. Heimdall'ın kız kardeşi Sif, Thor ve Balder'ın çocukluklarından beri sürekli yol arkadaşı olmuştur. Aslında doğduğunda Sif altın saçlıydı. Onunki, Loki tarafından kesildikten ve cüceler tarafından yapılan büyülü saçlarla değiştirdikten sonra siyaha döndü.Erken yaşta bir savaşçı olarak büyük bir cesaret gösterdi ve tüm Asgard'daki en iyi kadın savaşçı olarak kabul edildi, sadece Brunnhilde ona denk sayıldı.Sif, Thor'un çeşitli medya uyarlamalarında yer aldı. Yenilmezler:Dünyanın Kuvvetli Kahramaları çizgi dizisinde Nika Futterman tarafından seslendirildi.Jaimie Alexander, Marvel Sinematik Evreni filmleri Thor (2011) ve Thor: The Dark World (2013)' te Lady Sif'i ve televizyon dizisi Agents of SHIELD'in birinci ve ikinci sezonlarının iki bölümünü, televizyon dizisinin bir bölümünü canlandırıyor. Loki ve Disney+ animasyon dizisinin iki bölümü What If...? alternatif zaman çizelgelerinde yer almıştır. Alexander, yakında çıkacak olan Thor: Love and Thunder (2022) filminde rolü tekrar oynayacak.