İçeriğe atla

Bellamy Cay

Koordinatlar: 18°26′54″K 64°31′58″B / 18.44833°K 64.53278°B / 18.44833; -64.53278
Bellamy Cay
Harita
Coğrafya
BölgeKarayip Denizi
Koordinatlar18°26′54″K 64°31′58″B / 18.44833°K 64.53278°B / 18.44833; -64.53278
TakımadasıVirjin Adaları
Siyasi
Adadaki ülke(ler)

Bellamy Cay, Karayip Denizi'nde Britanya Denizaşırı Toprakları'nın bir parçası olan Britanya Virjin Adaları'na bağlı bir adadır. Ada, tamamen Beef Adası'ndaki Trellis Körfezi'nde yer almaktadır. Eski adı Blanco Adacığı olan bu ada, adını en ünlü sakini "korsanların prensi" olarak adlandırılan "Kara Sam" lakaplı Samuel Bellamy'den almıştır.

Tarihçe

1716 ve 1717'deki çok kısa ama son derece başarılı korsanlık kampanyasının büyük bölümünde Bellamy, o zamanlar Blanco Adacığı olarak adlandırılan bu adacığı operasyon üssü olarak kullanırken, mürettebat üyeleri de gemilerin filolarını korumak için Trellis Körfezi'nin korumasını kullandı. Bellamy çok geçmeden Blanco'dan ve yakındaki Sprat Point'ten gemilerin Sir Francis Drake Kanalı boyunca seyrederken görülebildiğini öğrendi. En sevdiği av, İspanya Kralı ve Kraliçesinin özel kullanımına yönelik hazinelerle dolu İspanyol kalyonlarıydı.

1950'lerin başlarında küçük ada, "ilk Polonyalı yatçı" Władysław (Wladek) Wagner tarafından satın alındı. Wagner, 1932'de yelken açarak dünyayı dolaşmak için Polonya'dan ayrıldı ve sonunda Britanya Virjin Adaları'ndaki Beef Adası Tortola'daki Trellis Körfezi'ne yerleşti. Adalar. Wagner, küçük bir restoran ve otel işlettiği Bellamy Cay'de bulunan binaların çoğuna ek olarak bir tersane ve deniz demiryolu inşa etti. Wagner'in yolculuğu Güneş ve Yıldızlar kitabında anlatılmaktadır.[1]

Cay, 1970'lerden bu yana, Britanya savaş kahramanı Tony Snell'in uzun yıllar sahibi olduğu ve işlettiği "The Last Resort" adlı restoran ve bara ev sahipliği yapmaktadır.[2] Bellamy Cay, Terrance B. Lettsome Uluslararası Havaalanı'nın yakınındadır ve restoranın sahipleri ve çalışanları burada yaşamaktadır.

2017 yılında Irma Kasırgası, Bellamy Cay'deki binaların çoğuna ve diğer yapılara ağır hasar vererek burayı şu anda kullanılamaz hale getirdi. Artık adanın tamamı, kıyılarında sulara gömülmüş bir balıkçı teknesiyle tamamlanmış bir harabe konumundadır.

Kaynakça

  1. ^ Wagner, Wladek (1986). By the sun and stars. Cody Publications). [Winter Park, Fla.]: W. Wagner. ISBN 0-931807-09-3. OCLC 15054488. 
  2. ^ "F/L Tony Snell". 18 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2009. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karayipler</span> Karayip Denizini, adalarını ve çevreleyen sahilleri kapsayan bölge

Karayipler, Karayip Denizi'ni, adalarını ve çevreleyen sahilleri kapsayan ve coğrafî olarak Orta Amerika'ya dâhil edilen bölgedir. Bu adalar, Florida'nın güneyinden başlayıp bir kıvrım oluşturarak Güney Amerika'da Venezuela'nın kuzey batısına dek inmektedir. Bölgede 7.000 dolayında ada, adacık ve kayalık bulunur. Burada otuz beş bağımsız ülke ya da bağımlı bölge yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cunda</span> Balıkesirin Ayvalık ilçesine bağlı ada

Cunda ya da Alibey Adası, idari bakımdan Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı bir ada. Ayvalık koyundaki Ayvalık Adaları olarak adlandırılan irili ufaklı 22 adanın içerisinde yerleşime açık tek ada Alibey'dir. Türkiye'nin Ege Denizi'nde bulunan sırasıyla Gökçeada, Bozcaada ve Uzunada'dan sonra 4. büyük adasıdır. Konumu gereği Batı Anadolu'da deniz yollarının kesişme noktasında bulunan bir adadır.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Virjin Adaları</span> Karayiplerde bulunan Birleşik Krallıka bağlı adalar topluluğu

Britanya Virjin Adaları, Karayipler'de Küçük Antiller'in bir parçası olan ve Britanya Denizaşırı Toprakları olarak Birleşik Krallık'a bağlı olan adalar topluluğudur. Virjin Adaları'nda, ABD Virjin Adaları ve İspanyol Virjin Adalarının dışında kalan adalar topluluğudur. Başkenti Road Town olan Britanya Virjin Adaları, toplamda Tortola, Virjin Gorda, Anegada ve Jost Van Dyke gibi yerleşimin olduğu dört büyük ve irili ufaklı yaklaşık elli adacıktan meydana gelmektedir. Bu dört büyük ada dışında yaklaşık on beş adada da küçük yerleşimler görülebilmektedir. Britanya Virjin Adaları'na bağlı en büyük ada başkent Road Town'ın da bulunduğu Tortola adasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mercan Denizi Adaları</span>

Mercan Denizi Adaları Bölgesi, Avustralya'da, Queensland eyaletinin kuzeydoğusundaki Mercan Denizi'ndeki bir grup küçük ve çoğunlukla ıssız tropik ada ve resiflerden oluşan Avustralya'nın dış bölgesidir. Yaşanılan tek ada Willis Adası'dır. Bölge, çoğu okyanus olan, Büyük Set Resifi'nin dış kenarından doğuya ve güneye uzanan ve Heralds Beacon Adası, Osprey Resifi, Willis Grubu ve on beş diğer resif/ada grubunu içeren 780.000 km²'yi kapsar. Cato Adası, bölgedeki en yüksek noktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kerguelen Adaları</span>

Kerguelen Adaları Hint Okyanusu'nun güneyinde yer alan Fransa'ya bağlı takım adalarıdır. Kerguelen Adaları konum olarak Afrika, Avustralya ve Antarktika kıtalarının arasında kalmaktadır. Ada Afrika'ya 3400 km, Antarktika'ya 2000 km ve Avustralya'ya 4800 km mesafededir. Yalnızlık Adası olarak adlandırılan ana ada 6,675 km² büyüklüğündedir ve etrafındaki 300 küçük adacıkla beraber 7,215 km²'dir. Adanın en yüksek noktası 1850 metre ile Ross Dağı'dır. Ada batı ucundan doğu ucuna kadar yaklaşık olarak 150 km'dir, kuzey ucundan güney ucuna kadar olan kısım ise 120 km'dir. Adanın başkenti doğu kısmında yer alan Port-aux-Français'dir. Genelde iklim olarak soğuk ve rüzgarlıdır ve denizler dalgalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hebridler</span>

Hebridler İskoçya'nın batı kıyılarında, Britanya Adası'nın en eski kayalarının bulunduğu adalar topluluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Wight Adası</span> Büyük Britanya adasının güneyinde yer alan İngiltereye bağlı ada

Wight Adası, Birleşik Krallık'ta İngiltere ülkesinin Güney Doğu bölgesinde bir "törensel kontluk" ve "bir tek seviyeli yerel idare birimi"dir. Tek seviyeli yerel idare biriminin yönetim merkezi Newport'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Antarktika Toprakları</span> Birleşik Krallıkın Antarktikada hak sahibi olduğu bölge

Britanya Antarktika Toprakları, Birleşik Krallık'ın Antarktika'da hak iddia ettiği ancak uluslararası alanda kabul görmeyen bölgedir. Ana üssü Rothera olup Birleşik Krallık'ın 14 deniz aşırı toprağından biridir. Bölgede görevli üs personeli hariç yaşam bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul iline bağlı adalar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İstanbul, kuzeyde Karadeniz, güneyde Marmara Denizi ile sınırlandırılmış; iki farklı denize kıyısı olan bir ildir. İstanbul Boğazı da, ili kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda kabaca ikiye bölmektedir. Coğrafyasını büyük ölçüde suyun biçimlendirdiği şehir, irili ufaklı pek çok adaya sahiptir. Bu adaların pek çoğu, yerleşime olanak vermeyecek derece küçük, çorak ve kayalıktır.

<span class="mw-page-title-main">Basilan</span> Filipinlerin güneyindeki bir il

Basilan, Filipinler'in güneyinde, Selebes Denizinde ada ve bu adayla birlikte çevresindeki bazı küçük adacıkları da kapsayan il. Basilan Adası Mindanao'daki Zamboanga Yarımadasının güney ucundan 8 km açıkta, Basilan Boğazında yer alır. Sulu Takımadalarının en büyük ve en kuzeydeki adasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Caroline Adası</span>

Caroline Adası ya da diğer adıyla Milenyum Adası, Pasifik Okyanusu'nun orta kesiminde yer alan Kiribati ülkesindeki güney Line Adaları'nı oluşturan ıssız mercan atollerinin en doğusundadır.

Arnavutluk; topraklarının büyük bir bölümü dağlık bölgelerden oluşan, Güneydoğu Avrupa'da, Adriyatik ve İyon Denizi arasında bulunan, Akdeniz'le bağlantılı bir Balkan ülkesidir. Çoğu küçük olan 13 ada ve adacığa sahiptir. Bu adalardan sadece Sazan ve Kunë adını taşıyanlar bir kilometrekareden büyüktür.

<span class="mw-page-title-main">İleryoz</span> Ege Denizinde Yunanistana bağlı ada

İleryoz veya İleriye, Yunanistan'ın Güney Ege bölgesinde bulunan bir ada, şehir ve belediyedir.

<span class="mw-page-title-main">Terrance B. Lettsome Uluslararası Havalimanı</span> Britanya Virjin Adalarında bulunan havalimanı

Terrance B. Lettsome Uluslararası Havalimanı veya eski adıyla Beef Adası Havalimanı, Karayipler'de bir Britanya Denizaşırı Toprakları'ndan biri konumunda olan Britanya Virjin Adaları'nda hizmet veren ana havalimanıdır. Havaalanı, Britanya Virjin Adaları içindeki hemen hemen tüm adalara açılan kapı görevi görür. Havaalanı aynı zamanda yakınlardaki ABD Virjin Adaları'na giden yolcular için de bir kapıdır. Havaalanı, Tortola Adası'nın açıklarındaki küçük bir ada olan ve Tortola Adası'na Kraliçe II. Elizabeth Köprüsü ile bağlanan Beef Adası'nda yer almaktadır. Birçok yolcu, diğer küçük Britanya Virjin Adaları'na feribotla gitmek için Beef Adası'na uçar.

<span class="mw-page-title-main">İspanyol Virjin Adaları</span>

İspanyol Virgin Adaları, ya da daha eski ismi olan Geçit Adaları olarak adlandırılan ve Porto Riko Virjin Adaları ya da Batı Virjin Adaları olarak da bilinen ve Culebra ve Vieques adalarından oluşan, günümüzde Karayipler'de yer alan ve Amerika Birleşik Devletleri'nin denizaşırı ada bölgelerinden biri konumunda olan Porto Riko Milletler Topluluğu'na bağlı adalar.

<span class="mw-page-title-main">Anegada</span>

Anegada, Virjin Takımadaları'nın bir parçasını oluşturan bir grup ada olan ve Birleşik Krallık'ın Britanya Denizaşırı Toprakları'nın bir parçası olan Britanya Virjin Adaları'nın (BVI) en kuzeyinde yer alan adasıdır. Ada Virgin Gorda'nın yaklaşık 15 mil (24 km) kuzeyinde bulunmaktadır. Anegada, volkanik kökenli olmayan üzerinde yerleşim yeri olan tek mercan ve kireçtaşından oluşan adasıdır. Diğer adalar dağlık iken Anegada düz ve alçaktır. En yüksek noktası yalnızca 28 fit (8,5 m) deniz seviyesinin üstünde olup, ada adını İspanyolcada sular altında kalan arazi için kullanılan bir terim olan "tierra anegada" adından almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Beef Adası</span>

Beef Adası, Karayip Denizi'nde Britanya Denizaşırı Toprakları'nın bir parçası olan Britanya Virjin Adaları'na bağlı bir adadır. Tortola'nın doğusunda yer alır ve bu iki ada Kraliçe Elizabeth Köprüsü ile birbirine bağlanır. Beef Adası, Tortola'ya ve Britanya Virjin Adaları'nın geri kalanına hizmet veren ana ticarî havaalanı olan Terrance B. Lettsome Uluslararası Havaalanı'nın bulunduğu yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Tortola</span>

Tortola ( ), Karayip Denizi'nde Britanya Denizaşırı Toprakları'nın bir parçası olan Britanya Virjin Adaları'nın en büyük ve en kalabalık adasıdır. Adada 9400'ü Road Town'da olmak üzere toplam 23.908 nüfusuyla 557 kilometrekare bir yüzey alanına sahiptir. Adaçayı Dağı, deniz seviyesinden 530 metre yüksekliktedir ve adanın en yüksek noktasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cooper Adası (Britanya Virjin Adaları)</span>

Cooper Adası, Karayip Denizi'nde Britanya Denizaşırı Toprakları'nın bir parçası olan Britanya Virjin Adaları'na bağlı küçük bir adadır.

<span class="mw-page-title-main">Jost Van Dyke</span>

Jost Van Dyke, Karayip Denizi'nde Britanya Denizaşırı Toprakları'nın bir parçası olan Britanya Virjin Adaları'na bağlı, Britanya Virjin Adaları'nın dört ana adasının en küçüğü olan adadır. Ada yaklaşık 8 kilometrekare alana sahiptir. Atlantik Okyanusu ve Karayip Denizi'nde bulunan Virjin Adaları'nın kuzey kesiminde yer almaktadır. Jost Van Dyke Tortola'nın 8 km (5 mi) kuzeybatısında, Saint John'un da 8 km (5 mi) kuzeyinde yer almaktadır. Küçük Jost Van Dyke adası da doğu ucunda bulunmaktadır.