İçeriğe atla

Belinda Wilkes

Belinda J. Wilkes
Wilkes, 2012
DoğumStaffordshire  İngiltere
Mezun olduğu okul(lar)
Kariyeri
DalıAstrofizik

Belinda Jane Wilkes ABD'deki Cambridge, Massachusetts'de bulunan Smithsonian Astrofizik Gözlemevi'nde (SAO) Kıdemli Astrofizikçi ve Chandra X-ray Merkezi'nin eski direktörüdür.[1]

Eğitimi ve kariyeri

İngiltere, Staffordshire'da doğdu ve Albrighton, Shropshire'da büyüdü, Wolverhampton Kız Lisesi'ne devam etti, ardından İskoçya'da Saint Andrews Üniversitesi'nde Fizik ve Astronomi alanında BS (Hons) ve ardından İngiltere'de Cambridge Üniversitesi'nde Astronomi alanında PhD yaptı. 1982'de NATO doktora sonrası araştırmacısı olarak Arizona Üniversitesi Steward Gözlemevi'ne ve 1984'te Astrofizik Merkezi'nin bir parçası olan SAO'nun Yüksek Enerji Astrofizik Bölümüne geçti.

Araştırmaları

Araştırmaları, kuasarların çok dalga boylu çalışmalarıyla ilgilidir: merkezlerinde süper kütleli kara delikler içeren galaksiler ve Evrendeki en parlak kaynaklar.[2][3][4][5][6][7][8]

Hakemli bilim dergilerinde 165'ten fazla makalenin yazarıdır ve çok çeşitli profesyonel komitelerin yanı sıra çeşitli kullanıcı ve danışma komitelerinde ve uzay ve yer tabanlı teleskoplar için inceleme kurullarında hizmet vermiştir. Kraliyet Astronomi Topluluğu ve Cambridge Felsefe Topluluğu Üyesi ve Uluslararası Astronomi Birliği üyesidir.

Ödülleri

2018'de eğitim aldığı Cambridge Jesus College'ın Onursal Üyesi seçildi. 2020'de "emisyon mekanizmaları ve evrimsel yolları da dahil olmak üzere aktif galaktik çekirdeklerin anlaşılmasına önemli katkıları ve Chandra X ışını Gözlemevi'nin yenilikçi liderliği için" Amerikan Fizik Topluluğu üyesi olarak seçildi.[9] 2021'de Amerikan Astronomi Topluluğu'nun "Chandra X-ray Merkezi'nin direktörü olarak astronomik topluluğun adanmış liderliği için" bir üyesi olarak seçildi ve Bilimsel Gelişme için Amerikan Birliği derneği'nin 2021 üyesi seçildi.[10]

Kaynakça

  1. ^ "Dr. Belinda Wilkes Chosen to Lead the Chandra X-ray Center". Chandra.si.edu. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2014. 
  2. ^ Revealing the Universe: The Making of the Chandra X-ray Observatory 23 Haziran 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. By Wallace H. Tucker, Karen Tucker
  3. ^ Reviews in Modern Astronomy, The Cosmic Circuit of Matter 23 Haziran 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. edited by Reinhard E. Schielicke
  4. ^ Exploring the X-ray Universe 23 Haziran 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. By Frederick D. Seward
  5. ^ NOAO Newsletter, Issues 69-72 23 Haziran 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The Observatories, 2002
  6. ^ NOAO-NSO Newsletter, Issues 41-44 23 Haziran 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The Observatories, 1995
  7. ^ "National Optical Astronomy Observatories Newsletter, Issues 65-72". 23 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2022. 
  8. ^ "BL Lac objects: proceedings of a workshop held in Como, Italy, September 20-23, 1988". 23 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2022. 
  9. ^ APS Fellow Archive, erişim tarihi: 6 Kasım 2020 
  10. ^ 2021 Fellows, American Association for the Advancement of Science, 11 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 30 Ocak 2022 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Astronomi</span> kökenleri, evrimleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile gök cisimlerini açıklamaya çalışmak üzere gözleyen bilim dalı

Astronomi, gök bilimi ya da gökbilim gök cisimlerinin kökenlerini, evrimlerini, fiziksel ve kimyasal özelliklerini açıklamaya çalışan doğa bilimi dalıdır. Astronominin sınırlı ve özel bir alanı olan gök mekaniği ile karıştırılmaması gerekir. Astronomi daha açık bir deyişle, yörüngesel cisimleri ve Dünya atmosferinin dışında gerçekleşen, yıldızlar, gezegenler, kuyrukluyıldızlar, kutup ışıkları, gökadalar ve kozmik mikrodalga arkaalan ışınımı gibi gözlemlenebilir tüm olay ve olguları inceleyen bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yengeç Bulutsusu</span>

Yengeç Bulutsusu Boğa takımyıldızı bölgesinde yer alan bir süpernova kalıntısı ve atarca rüzgarı bulutsusudur.

<span class="mw-page-title-main">Riccardo Giacconi</span> Amerikalı fizikçi (1931 – 2018)

Riccardo Giacconi ; İtalya doğumlu, Amerikalı Nobel Ödülü sahibi astrofizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi</span>

Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi (HSAM) bir astronomi araştırma ve eğitim enstitüsüdür. 1973 yılında Smithsonian Enstitüsü ve Harvard Üniversitesi ortaklığıyla kurulmuştur. Merkezi Cambridge, Massachusetts'tedir. Harvard Kolej Rasathanesi ve Smithsonian Astrofizik Gözlemevi'nden oluşur. 1982'den 2004'e kadar Irwin I. Shapiro tarafından yönetilen HSAM, 2004 yılından beri Charles R. Alcock yönetimindedir.

Bu listede gözlemevleri alfabetik sıraya göre düzenlenmiş ve işlemdeki son yıllarına gelen pek çok gözlem evini de kapsamaktadır. Pek çok modern teleskop ve gözlem evi atmosferik türbülans ın etkilerinden korunmak için uzaya yerleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rozet Bulutsusu</span>

Rozet Bulutsusu Samanyolu bölgesinde Tekboynuz takımyıldızı içindeki dev moleküler bulutun bir ucunun kenarında yer alan, büyük ve yuvarlak bir H II bölgesi. Açık yıldız kümesi NGC 2244, bulutsu ile yakından ilgilidir, kümenin yıldızları bulutsunun maddesinden oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">NGC 5247</span> galaksi

NGC 5247 Başak takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 50 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan bir çubuksuz sarmal gökada. Başak II Grupları'nın bir üyesi olan gökada, William Herschel tarafından 17 Şubat 1785 tarihinde keşfedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Brian Schmidt</span> Amerikalı-Avustralyalı astrofizikçi (d. 1967)

Brian P. Schmidt astronomi ve astrofizik dalında çalışmaları bulunan, Stromlo Rasathanesi ve Araştırma Okulu'nda profesörlük görevi yapan, Avustralya Araştırma Konseyi Laureate Fellow 'da süpernovalar kullanarak yaptığı araştırmalar ile tanınan bilim insanı. 2011 yılında Nobel Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Subrahmanyan Chandrasekhar</span>

Subrahmanyan Chandrasekhar, Hint asıllı Amerikalı astrofizikçi. A. Fowler ile birlikte 1983'te kara deliklerin yüksek kütleli yıldızların evrimlerinin son aşamalarından biri olduğunu matematiksel teori haline getirdiklerinden dolayı Nobel Fizik Ödülünü kazanmıştır. 1930 Nobel Fizik Ödülü sahibi Chandrasekhara Venkata Raman'ın yeğenidir. Chandrasekhar limiti olarak bilinen astrofizik kavramını ortaya atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mauna Kea Gözlemevleri</span>

Mauna Kea Gözlemevleri; ABD'ye bağlı Hawaii eyaletinin Büyük Hawaii Adasındaki Mauna Kea Dağının zirvesinde bulunan bir dizi astronomik araştırma tesisidir. Tesisler Mauna Kea Science Reserve'de bulunan "Astronomi Semti" olarak bilinen 500 dönümlük özel bir arazide yer almaktadır. Astronomi Semti 1967 yılında kurulmuş ve Tarihsel Koruma Yasası tarafından korunan bir arazi üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Reinhard Genzel</span> Alman gökbilimci

Reinhard Genzel Max-Planck-Institut für extraterrestrische Physik'de yönetici, LMU'da profesör ve Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley' de emeritus profesör olan bir Alman astrofizikçi. Andrea Ghez ve Roger Penrose ile paylaştığı " galaksimizin merkezinde süper kütleli kompakt bir nesnenin keşfi için" 2020 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Sandra Faber</span>

Sandra Moore Faber, galaksilerin evrimi üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan bir astrofizikçidir. Kaliforniya Üniversitesi, Santa Cruz'da Astronomi ve Astrofizik Profesörüdür ve Lick Gözlemevi'nde çalışmaktadır. Galaksilerin parlaklığını içlerindeki yıldızların hızına bağlayan önemli keşifler yaptı ve Faber-Jackson ilişkisinin ortak kaşiifi oldu. Faber, Hawaii'deki Keck teleskoplarının tasarımında da etkili oldu.

<span class="mw-page-title-main">Victoria Kaspi</span>

Victoria Michelle Kaspi Amerikalı-Kanadalı bir astrofizikçi ve McGill Üniversitesi'nde profesördür. Araştırmaları öncelikle nötron yıldızları ve pulsarlarla ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">Megan Donahue</span> Amerikalı astrofizikçi ve astronom

Megan Donahue, galaksi ve galaksi kümelerini inceleyen Amerikalı astronom. Michigan Eyalet Üniversitesi'nde fizik ve astrofizik profesörü ve 2018-2020 dönemi için Amerikan Astronomi Topluluğu başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Meg Urry</span> Amerikalı astrofizikçi

Claudia Megan Urry, Amerikan Astronomi Topluluğu Başkanı, Yale Üniversitesi Fizik Bölümü başkanı ve Hubble Uzay Teleskobu ekibinin bir parçası olarak görev yapmış Amerikalı bir astrofizikçi. Halen Yale Üniversitesi'nde İsrail Munson Fizik ve Astronomi Profesörü ve Yale Astronomi ve Astrofizik Merkezi Direktörüdür. Urry, yalnızca kara delikler ve çok dalga boylu araştırmalar da dahil olmak üzere astronomi ve astrofiziğe katkılarıyla değil, aynı zamanda astronomi, bilim ve daha genel olarak akademide cinsiyetçilik ve cinsiyet eşitliğini ele alan çalışmalarıyla da dikkate değerdir.

<span class="mw-page-title-main">Neta Bahcall</span> İsrailli astrofizikçi ve kozmolog

Neta Assaf Bahcall, İsrailli astrofizikçi ve kozmologdur. Princeton Üniversitesi'nde astronomi profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Wendy Freedman</span> Amerikalı astronom, astrofizikçi ve akademisyen

Wendy Laurel Freedman, Hubble sabitini ölçmesiyle tanınan Kanada asıllı Amerikalı astronom ve astrofizikçi. Carnegie ve Şili'deki Las Calampanas Gözlemevlerinin yöneticiliğini yaptı. Günümüzde Chicago Üniversitesi'nde astronomi ve astrofizik profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Heidelberg-Königstuhl Devlet Gözlemevi</span> Almanyada bir gözlemevi

Heidelberg-Königstuhl Devlet Gözlemevi, Almanya'nın Heidelberg kentindeki Königstuhl tepesinin zirvesi yakınlarında bulunan tarihi bir astronomik gözlemevidir. Mevcut gözlemevinin öncülü ilk olarak 1774 yılında yakındaki Mannheim kentinde açılmış, ancak buradaki gözlem koşullarının bozulması 1898 yılında Königstuhl'a taşınmasına neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Samuel Langley</span>

Samuel Pierpont Langley, bolometreyi icat eden Amerikan havacılık öncüsü, gökbilimci ve fizikçi. Smithsonian Enstitüsü'nün üçüncü sekreteri. Allegheny Gözlemevi'nin yöneticisi olarak görev yaptığı Pittsburgh Üniversitesi'nde astronomi profesörüydü.

<span class="mw-page-title-main">Kanada-Fransa-Hawaii Teleskobu</span> gözlemevi

Kanada–Fransa–Hawaii Teleskobu, Mauna Kea Gözlemevi'nin bir parçası olan, Hawaii'nin Büyük Adası'nda bulunan Mauna Kea dağının zirvesine yakın bir konumda 4.204 metre yükseklikte konuşlanmış bir teleskoptur. Teleskop, 1979'dan beri faaliyette olup, Prime Focus/Cassegrain konfigürasyonuna sahip olarak 358 metre (1.175 ft) kullanılabilir açıklık çapına sahiptir.