İçeriğe atla

Belh Hanlığı

Belh Hanlığı, Buhara Hanlığının (1526-1702) en büyük idari birimidir. Daha sonra - Güney Türkistan'da (1702-1850) var olan ve daha sonra Afgan Emirliği tarafından ilhak edilen Özbek hanlığı.

Kitabın

  • Abduraimov M. A. Ocherki XVI'da Buhara hanlığında tarım ilişkileri - XIX yüzyılın ilk yarısı : v 2 t. . — Taşkent : İz-vo "Hayran", 1966. — T. 1. — 360 s.
  • Akhmedov B. A. Istoriya Balkha (XVI - XVIII c.) / Gankovsky Yu. V. — Taşkent : "FAN" Özbek SSC, 1982. — 295 s.
  • Akhmedov B. A. Istoriko-geograficheskaya edebiyat Sredney Azii XVI-XVIII yüzyıllar. (Pismennie pamyatniki). . — Taşkent : "FAN" Özbek SSR, 1985. — 264 s.
  • Babur Zahiruddin Muhammed. Babur-adı / Per. Satış MA. — Taşkent : Glavnaya redaksiya ansiklopedisi, 1993. — 464 s.
  • Bartold V. V. Otchyot o komandirovke v Türkistan // Sochineniya : v 9 t. . — Moskova : "Nauka", glavnaya redaksiya Vostochnoy literaturi, 1973. - T. 8. - 725 s.
  • Gankovsky Yu. V. Afganistan Tarihi Drevneyshih vremyon do nashih dney. — Moskova : Misl, 1982. — 368 s.
  • Gafurov B. G. Tajiki. Drevneyshaya, drevnyaya ve srednevekovaya istoriya. - Pazartesi : Irfon, 1989. — 371 s.
  • Ivanov P. P. Ocherki po istorii Sredney Azii (XVI-seredina XIX v.). . — Moskova : Izd-vo vostochnoi lit-ri, 1958. — S. 143. — 245 s.
  • Iskanderov B. I. Vostochnaya Bukhara ve Pamir v dönem prisoedineniya Sredney Azii k Rossii. - Pazartesi : Tacikistan gos. iz-vo, 1960. — 214 s.
  • Korgun V. G. Afganistan Tarihi. XX yüzyıl. — Moskova : "Kraft+", 2004. — 529 s.
  • Kumi Kazi Ahmad. Calligraphax ve khudojnikakh üzerine risale. — Moskova : RAN, 2016. — 485 s.
  • Lugovoy O. M. Praviteli Vostoka. — Odesa : SPD A. Friedman", 2007. — T. 4. — 234 s.
  • Masson VM Afganistan Tarihi : v 2 t. / Romodin VA ; Akhramovich RT, Gankovsky OV, Livshits VA. — Moskova : "Nauka", 1965. — T.2.
  • Mir Muhammed Emin Buhari. Ubaidalla-name / Per. Semenova AA. — Taşkent : Iz-vo AN UzSSR, 1956. — 309 s.
  • Münşi Muhammed Yusuf. Mukim-Khanskaya tarihi / per. Semenova AA. — Taşkent : AN UzSSR, 1956. — 304 s.
  • Saidboboev Z. Gosudarstv Sheybanidov, Ashtarkhanidov ve Harezma'nın tarihi ve ekonomik coğrafyası (XVI - XVIII yüzyılın ilk yarısı.) // Tarihi coğrafya / Murtazaev RX — Chulpan. — Taşkent, 2011. — 224 s.
  • Sistani Melik Şah Hüseyin. Chronicle voskreshenia sarey. — Moskova : Vostochnaya literatura, 2000. — 611 s.
  • Trever K. V. Istoriya narodov Özbekistan. Sheybanidov do Oktabrskoy Revolyutsii'nin gosudarstva'sı. : v 2 t. / Yakubovsky A. Yu., Vorones ME. — Taşkent : AN UzSSR, 1947. — T. 2. — 514 s.
  • Khashimbekov H. Özbeki Severnogo Afganistana. — Moskova : RAN, Institute Vostokovedeniya, 1994. — 56 s.
  • Shokhumorov A. Razdelenie Badakhshana ve sudbi ismailizma / Yemelyanova NM. — Moskova-Duşanbe : IV RAN, 2008. — 126 s.
  • Audrey Burton. Buharanlar. Bir hanedan, diplomatik ve ticari tarih 1550-1702 : [İng. ]. - Curzon, 1997. - 664 s.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cengiz Han</span> Moğol İmparatorluğunun kurucusu ve ilk hükümdarı (1162–1227)

Cengiz Han,, Moğol İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk Kağanı olan Moğol komutan ve hükümdardır. Hükümdarlığı döneminde gerçekleştirdiği hiçbir savaşı kaybetmeyen Cengiz Han, dünya tarihinin en büyük askerî liderlerinden birisi olarak kabul edilmektedir. 13. yüzyılın başında Orta Asya'daki tüm göçebe bozkır kavimlerini birleştirip, bir ulus hâline getirerek Moğol siyasi kimliği çatısı altında toplamıştır. Cengiz Han, hükümdarlığı döneminde 1206-1227 arasında, Kuzey Çin'deki Batı Xia ve Jin Hanedanı; Türkistan'daki Kara Hıtay, Maveraünnehir; Harezm, Horasan ve İran'daki Harezmşahlar, Kafkasya'daki Gürcüler, Deşt-i Kıpçak'taki Rus Knezlikleri, Kıpçaklar ile İdil Bulgarları üzerine seferler yaptı. Bunların sonucunda Pasifik Okyanusu'ndan Hazar Denizi'ne ve Karadeniz'in kuzeyine kadar uzanan bir imparatorluk kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Kumuklar</span> Türk etnik grubu

Kumuklar, veya Kumuk Türkleri, Dağıstan, Çeçenya ve Kuzey Osetya'nın yerlisi bir Türk halkıdır Kuzey Kafkasya'daki Türkler arasında en kalabalık olanlardır. 1930'lara kadar Kuzey Kafkasya halkları arasında Kumukça lingua franca olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Safevîler</span> 1501–1736 arasında İranda varlığını sürdürmüş devlet

Safevî İmparatorluğu, Safevîler veya Safevî Devleti, 1501 ve 1736 yılları arasında varlığını sürdürmüş, sıkça modern İran tarihinin başlangıcı olarak kabul edilen, İran tarihindeki en önemli hanedanlıklardan biri olan Türk kökenli Safevi Hanedanı tarafından yönetilmiş devlet. Bugünkü İran, Azerbaycan, Ermenistan, Irak, Afganistan, Türkmenistan ve Türkiye'nin doğu kesiminde varlığını sürdürmüş, Şiî Onikiciliği resmî mezhep olarak kabul etmiş ve İran'ın varisi olduğu Safevî Hanedanı'nın devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Semerkant</span> Özbekistan şehri

Semerkant, Özbekistan'ın 12 ilinden biri olan Semerkant ilinin yönetim merkezi olan şehir. Zerefşan Nehri vadisinde, başkent Taşkent'in 275 km güneybatısında yer alır. Nüfus açısından Özbekistan'ın en büyük ikinci şehri, tarihi ve sosyo-kültürel açıdan en önemli şehridir. 2500 sene öncesine dayanan tarihiyle dünyanın en eski şehirleri arasında yer alan Semerkant, İpek Yolu'nun önemli bir kavşağında yer almasından dolayı tarih boyunca siyasi, ekonomik ve kültürel açıdan önemli bir yerleşim yeri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Çağatayca</span>

Çağatayca, Çağatay Türkçesi veya Doğu Türkçesi, 15. yüzyılda Timurluların idaresi altında gelişen ve 15. yüzyıldan 20. yüzyılın başlarına dek Orta Asya'daki Müslüman Türk halkları tarafından ortak yazı dili olarak kullanılan dildir.

<span class="mw-page-title-main">Şorlar</span>

Şorlar Rusya'nın Kemerovo Oblastı'nda yerli bir Türk etnik grubudur. 1926 yılına kadar Şorların tüm boy gruplarının ortak adı Tadar-Kizhi idi. Güney Kuzbass'ın Türkçe konuşan nüfusunun "Şorlar" adı, Akademisyen V. Radlov'un sözde Mras ve Kondoma Tatarlarının etnokültürel birliği hakkındaki açıklamaları dikkate alınarak, yetkililer tarafından tüm resmi belgelerde yer aldı. Şor ülkesinde Rus egemenliği ve misyonerlik faaliyetleri</ref> sonucu anadilini bilenlerin sayısı azalmıştır. Ak Şor, Kızıl Şor, Kara Şor, Sarı Şor olarak ayrılırlar.

<span class="mw-page-title-main">I. İsmail</span> Safevî Devletinin kurucusu ve ilk hükümdarı

I. İsmail, bilinen adıyla Şah İsmail veya tam unvanıyla Ebu'l-Muzaffer Bahadır el-Hüseynî, Safevî Tarikatı'nın lideri, Safevî Devleti'nin kurucusu ve ilk hükümdarıdır. Alevilik ve Bektaşilikte Yedi Ulu Ozan'dan birisi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızlar</span> Orta Asyada yaşayan bir Türk halkı

Kırgızlar, çoğunluğu Kırgızistan'da yaşayan Türk halkı. Türklerin bilinen en eski yazılı belgeleri olan Yenisey ve Orhon Yazıtları'nda Kırgızlar, tarihleri çok eskiye dayanan Türk kavimleri arasında zikredilmektedir.

Kanglılar veya Kao-ch'e'lar, Türk tarihinin ve coğrafyasının önemli bir bölümünde rol oynamış Türk boylarından birisi olmakla birlikte, 12. yüzyıl öncesi tarihleri ve kökenleri, kaynakların bilgi vermeyişine bağlı olarak karanlıktır.

Astrahan Seferi, Osmanlı Devleti ve Osmanlı Devleti'ne bağlı olan Kırım Hanlığı'nın 1556 yılında Rusya'nın eline geçen Astrahan Hanlığı'nı geri almak için Astrahan ve Azak bölgeleri üzerine düzenledikleri seferdir.

<span class="mw-page-title-main">Bedehşan</span>

Bedehşan, Afganistan'ın kuzeydoğusunun, Tacikistan'ın güneydoğusunun ve ve Çin'deki Taşkurgan ilçesinin bölümlerinden oluşan tarihi bir bölgedir. Tarihi Bedehşan bölgesinin büyük bir kısmı günümüzde Tacikistan sınırları içerisindedir. Afganistan'ın Bedehşan ili ve Tacikistan'ın Dağlık Bedehşan bölgesi adlarını tarihi Bedehşan bölgesinden alır. Bedahşan bölgesinin müziği, bölgenin kültürel mirasının önemli bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tınçtıkbek Çorotegin</span> Kırgız Tarihçi ve Gazeteci

Tınçtıkbek Kadırmambetoviç Çoroev / Çorotegin – Kırgız tarihçisi ve gazetecisi. Tarih Alanında Doktor (1998), Profesör (2002). Cengiz Aytmatov adındaki uluslararası Akademi üyesi. Milleti - Kırgız.

<span class="mw-page-title-main">Merv Savaşı</span>

Merv savaşı, 2 Aralık 1510 yılında meydana gelen ve Safevi devletinin, Şeybani Hanlığı üzerinde kritik bir galibiyetle tamamladığı savaştır. Sonuçta, Safeviler Horasan'ı kontrol altına aldılar.

Türk dili tarihi, çivi yazılı Sümerce tabletlerdeki alıntı kelimeler şeklinde bilinen ilk örneklerine rastlanan, coğrafya olarak Moğolistan ve Çin içlerinden Avrupa’nın ortalarına, Sibirya’dan Hindistan ve Kuzey Afrika sahasına kadar yayılmış olan Türk dilinin tarihidir. Günümüzde Asya ve Avrupa kıtalarında konuşulan ve yazılan Türk yazı dilleri ve bunların ağızlarının tarihî süreçlerini kapsar.

Durdy Bayramov, ülkesınde en yüksek onur unvanı olan “People’s Artist of Turkmen SSR”ı kazanan bir akademisyen ve sanatçı. Anadili olan Türkmence'de, Durdy Bayramov’un ismi Durdy Bayram'dır. Bayram ismi Türkçe olup "kutlama" anlamına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Skobelev</span>

Mihail Skobelev, Rus subay. Rus İmparatorluğu'nun Türkistan'ı işgali sırasında ve 93 Harbi olarak da bilinen 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı'nda önemli görevlerde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">II. Abdullah Han</span> Eski Buhara Hanlığı hükümdarı

II. Abdullah Han (1533-1598) "Eski Han" olarak bilinen Buhara Hanlığı'nın (1500-1785) Özbek hükümdarıydı. 1583'ten ölümüne kadar Buhara'nın son Şeybanîler Hanedanı hanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Orta Asyası</span> orta Asyadaki Sovyet Cumhuriyetleri

Sovyet Orta Asyası, Orta Asya'nın bir dönem Sovyetler Birliği tarafından kontrol edilen bölümünü ve Sovyet yönetiminin kontrol sağladığı zaman aralığını ifade eder (1918-1991). Orta Asya Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri (SSC) 1991'de bağımsızlıklarını ilan etti. Bölgesel kullanım açısından, bölgenin adı Rus İmparatorluğu sırasında kullanılan Rus Türkistanı ile neredeyse eş anlamlıdır. Sovyet Orta Asyası, mevcut sınırlar 1920'lerde ve 1930'larda oluşturulmadan önce birçok bölgesel bölünmeden geçti.

Semerkant Devlet Üniversitesi Semerkant, Özbekistan'da bir yüksek öğretim kurumudur. Özbekistan'daki en eski üniversitedir ve Orta Asya, Taşkent'teki Özbekistan Ulusal Üniversitesi'nden sonra Özbekistan'daki en büyük ikinci üniversitedir. Üniversitenin yerleşkeleri ve çok sayıda binası Semerkant'ın orta kesiminde ve çevresinde Üniversite Bulvarı bulunmaktadır.

Bedahşan Hanlığı, Güney Türkistan'da (1658-1873) var olan ve daha sonra Afgan Emirliği tarafından ilhak edilen bir Özbek hanlığıdır. Özbek hanedanından Yariler tarafından yönetildi. İlk hükümdar Yorbek Han, sonuncusu ise Jahandarshokh idi. Buhara Hanlığından ayrıldı.