İçeriğe atla

Belgrad Nikola Tesla Havalimanı

Koordinatlar: 44°49′10″K 20°18′25″D / 44.81944°K 20.30694°D / 44.81944; 20.30694
Belgrad Nikola Tesla Havalimanı
Аеродром Београд - Никола Тесла
Aerodrom Beograd - Nikola Tesla
Havalimanı pist kesimi
IATA: BEG - ICAO: LYBE
Sırbistan üzerinde BEG
BEG
BEG
Sırbistan’da havalimanının yeri
Özet
Havalimanı tipiSivil
İşleticiVINCI Airports Serbia d.o.o. d.o.o.
YerSurčin, Sırbistan
Açılış28 Nisan 1962
Bağlantı merkezi (hub)
  • Air Serbia
Rakım (ODS)336 ft / 102 m
Koordinatlar44°49′10″K 20°18′25″D / 44.81944°K 20.30694°D / 44.81944; 20.30694
Web sitesibeg.aero
Harita
Harita
Pistler
YönUzunluk Yüzey
ft m
12/30 11,155 3,400 Beton-asfalt

Belgrad Nikola Tesla Havalimanı (IATA: BEG, ICAO: LYBE) (SırpçaАеродром Београд - Никола Тесла / Aerodrom Beograd - Nikola Tesla) Sırbistan’ın en büyük ve en işlek havalimanı olup, başkenti Belgrad şehir merkezinin 18 km (11 mil) batısında yer almaktadır. Surčin banliyösünün yakınında yer almaktadır. Önceden Belgrad Havalimanı ya da Surčin Havalimanı olarak adlandırılan havalimanına “Nikola Tesla” adı, 2006 yılında verilmiştir.

Sırbistan'ın en büyük havayolu şirketi olan Air Serbia ve Flag carrier, Nikola Tesla havalimanını merkez olarak kullanmaktadır.

Burası aynı zamanda düşük maliyetli havayolu Wizz Air'in birçok operasyon üssünden biridir. Hava taksi hizmetleri Air Pink, Eagle Express ve Prince Aviation da havalimanını kendi evleri olarak adlandırmaktadır.

Tarihi

İlk Havalimanı

Belgrad'daki ilk havaalanı 1910 yılında Banjica mahallesinde açılmış ve başlangıçta Simon, Maslenikov, Vidmar ve Čermak gibi havacılık öncüleri tarafından kullanılmıştır. İki yıl sonra, o sırada Türkiye'ye karşı Birinci Balkan Savaşı'na katılan Sırbistan Hava Kuvvetleri için ahşap bir hangar inşa edildi. Banjica havaalanı 1914 yılında Sırp Hava Kuvvetleri filosu ve Balon Şirketi'nin üssü olmuştur. Birinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden sonra Banjica havaalanı havayolu trafiği için kullanılmış ve Novi Sad-Belgrad-Niš-Skoplje ve Belgrad-Saraybosna-Mostar güzergahlarını içermiştir[1].

1911 yılında Belgrad'da, Kalemegdan Kalesi'nin aşağı şehrinde, bugünkü Belgrad Planetaryumu'nun bulunduğu yerde başka bir hava alanı açıldı.

Pančevo'deki Havaalanı

Belgrad'ın kuzeydoğusunda yer alan Pančevo kasabasının eteklerindeki havaalanı, 1923 yılında CFRNA'nın Belgrad üzerinden uçulan Paris-İstanbul uluslararası rotasını açmasıyla faaliyete geçti. Aynı yıl bu güzergâhta tarihte ilk kez gece uçuşu gerçekleştirilmiştir[2]. Aynı yıl havaalanından hava postası hizmeti de verilmeye başlanmıştır. Pančevo havaalanı aynı zamanda Yugoslav Kraliyet Hava Kuvvetleri akademisi tarafından da kullanılıyordu. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra havaalanı, Zemun'dan Pančevo'ya taşınmasının ardından Utva Havacılık Endüstrisi'nin havaalanı haline gelmeden önce Yugoslav Hava Kuvvetleri tarafından kullanıldı[1].

Dojno Polje (Yeni Belgrad) Havalimanı

Pančevo'dan Belgrad şehir merkezine olan mesafe nedeniyle ki o zamanlar Tuna Nehri'ni geçmek gerekiyordu, daha yakın olacak yeni bir havaalanı inşa edilmesine karar verildi. Havaalanının Sava nehrinin hemen karşısında, bugün Novi Beograd olarak bilinen bölgede inşa edilmesi planlandı. Resmi adı Belgrad Uluslararası Havalimanı (Dojno polje Havalimanı olarak da bilinir) olan havalimanı 25 Mart 1927 tarihinde açıldı. Şubat 1928'den itibaren ilk yerel havayolu şirketi Aeroput'a ait uçaklar yeni havalimanından kalkmaya başladı. Havalimanında dört adet 1,100-2,900 metre (3,610-9,510 ft) uzunluğunda çim pist bulunuyordu. Havaalanında inşa edilen betonarme hangarın tasarımı, iklim değişikliği teorisiyle tanınan Sırp bilim adamı Milutin Milanković tarafından yapılmıştır. Modern bir terminal binası 1931 yılında inşa edilirken, zayıf görüş koşulları için iniş ekipmanı 1936 yılında kurulmuştur[1].

Dünya Savaşı'ndan önce Belgrad, Schlesinger Afrika Hava Yarışı gibi bazı büyük hava yarışları için bir mola yeri olarak da kullanılıyordu.

Aeroput'un yanı sıra Air France, Deutsche Luft Hansa, KLM, Imperial Airways ve İtalya, Avusturya, Macaristan, Romanya ve Polonya'dan havayolları da İkinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesine kadar havalimanını kullandı. Belgrad, Imperial Airways'in Belgrad üzerinden kıtalararası seferler başlatması ve Londra'nın havalimanı üzerinden Hindistan'a bağlanmasıyla daha da önem kazandı[3]. Belgrad, sırasıyla CIDNA ve Deutsche Luft Hansa'nın Belgrad'ı İstanbul'a giden rotalarına dahil etmeleri nedeniyle Paris ve Breslau ile bağlantılıydı[4]. 1931 yılına gelindiğinde Belgrad, Londra, Madrid, Venedik, Brüksel, Berlin, Köln, Varşova, Prag, Viyana, Graz, Klagenfurt, Budapeşte, Bükreş, Sofya, Varna, Selanik, Atina, İstanbul gibi uluslararası destinasyonlarla düzenli uçuşlarla ve ayrıca Kahire, Karaçi ve Hindistan ile kıtalararası bağlantılarla bağlantılı önemli bir hava merkezi haline geldi[3].

Nisan 1941'den itibaren Alman işgal kuvvetleri havaalanını kullanmıştır. 1944 yılında Müttefikler tarafından bombalandı ve aynı yılın Ekim ayında Alman ordusu ülkeden çekilirken kalan tesisleri de imha etti[1].

Havaalanı Ekim 1944'te yeniden inşa edildi ve savaşın sonuna kadar Müttefik savaş çabalarının bir parçası olarak Sovyetler Birliği ve Yugoslavya tarafından kullanıldı.

Bu havaalanından Yugoslav Hava Kuvvetleri'ne ait kargo uçaklarıyla yapılan sivil taşımacılık 1945 yılı sonunda yeniden başlatılmıştır. 1947'nin başında JAT Yugoslav Havayolları ve JUSTA iç ve dış hat trafiğini devraldı ve 1948'den itibaren Batı Avrupa havayolları Belgrad'a uçuşlara yeniden başladı.

Trafikteki sürekli artış ve yolcu uçağı çağının başlaması, havalimanının önemli ölçüde genişletilmesini gerektirdi. Bu arada, havaalanının bulunduğu yerde Novi Beograd adında bir konut ve iş merkezi inşa etme planı ortaya atıldı. Bu nedenle yetkililer, batıdaki Surčin köyü yakınlarında yeni bir uluslararası havalimanı inşa edilmesine karar verdi. Eski havaalanından kalkan son uçuş 1964 yılının başlarında gerçekleşti[5].

Kaynakça

  1. ^ a b c d Belgrade Nikola Tesla Airport. "History: International Belgrade Airport (1927)". 5 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2007. 
  2. ^ "The story of JAT: the best and the worst of Balkan air travel". 31 Temmuz 2012. 19 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2022. 
  3. ^ a b "World Airlines Directory". Flight International. 8 Mayıs 1931. s. 407. 
  4. ^ International Air Guide: Air Atlas: The Reference Book on Civil and Commercial Aviation. Imprimerie Crété S.A. 2017. s. 431. ISBN 978-1-5430-2191-2. 
  5. ^ Nikolić, Jovan (8 Mayıs 2007). "Svi Beogradski aerodromi" (Sırpça). Glas javnosti. 13 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2007. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Frankfurt Havalimanı</span> Havalimanı

Frankfurt Havalimanı ; Almanya'nın en büyük ticarî havalimanlarındandır. Yolcu hacimi bakımından 2019 yılında 71 milyon yolcu ile Londra Heathrow, Paris Charles de Gaulle ve Amsterdam Schiphol havalimanlarından sonra Avrupa'nın dördüncü, dünyanın 15'inci en büyük havalimanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Zürih Havalimanı</span> İsviçrenin en büyük uluslararası havalimanı

Zürih Havalimanı,, İsviçre´nin en büyük uluslararası havalimanıdır ve Unique tarafından işletilir.

<span class="mw-page-title-main">Jat Airways</span>

Jat Havayolları veya Jat Airlines, Sırbistan'ın ulusal havayolu şirketidir. Şirket eskiden Yugoslavya'nın millî havayolu şirketi idi. Şirketin merkezi Belgrad'dır. Şirket iç hatlarda, bölgesel ve uluslararası uçuşlar düzenemektedir. Kuzey Afrika, Avrupa ve Ortadoğu'da 39 uçuş noktasında çalışmaktadır. Havayolunun ana üssü Belgrad Nikola Tesla Havaalanıdır. Şirketin filosunda 16 adet uçak bulunmaktadır. Şirketin sloganı 2007'e kadar "Uçmaktan daha fazlası" iken şirket sloganı değiştirilerek "Jat ile en iyi uçuş" kullanılmaya başlanmıştır. 28 Ekim 2013'te şirketin ismini Air Serbia olarak değiştirdiler.

<span class="mw-page-title-main">Sivas Nuri Demirağ Havalimanı</span>

Sivas Nuri Demirağ Havalimanı, askeri amaçlı kullanılmak üzere 1957 yılında hava trafiğine açılmış, 1990 yılında DHMİ tarafından inşa edilen 2217 m²'lik Terminal binasında sivil hava trafiğine hizmet vermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı</span> Tahran, İrandaki önemli uluslararası havalimanı

İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı Tahran’ın 40 km güneyinde ve Tahran-Kum ve Tahran-Saveh otobanlarının üzerinde yer alan havalimanı. Bu havalimanı İran’ın en büyük havalimanıdır. Havalimanının adı, 1979 yılındaki İran İslam Devriminin lideri Ruhullah Humeyni'den gelmektedir. Bu havaalanının yıllık kapasitesi 5,4 milyon yolcu ve 120 bin ton yüktür ve yolcu kapasitesinin 5,6 milyon kişiye kadar yükseltme imkânı vardır. Bu havaalanının resmi açılışından sonra bütün uluslararası uçuşlar Mehrabad Havalimanından bu havalimanına geçirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna Uluslararası Havalimanı</span>

Saraybosna Uluslararası Havalimanı ve aynı zamanda Butmir Havalimanı olarak da bilinen Bosna-Hersek'teki en büyük havalimanlarındandır. Havalimanı Saraybosna şehri yakınlarındadır ve şehrin güneybatısındadır. Aynı zamanda şehre düzenlenen kısa geziler için de popülerdir. Yugoslavya döneminde 1966'da yapımına başlanmış, 2 Haziran 1969'da hizmete açılmıştır.

Gence Havalimanı, Azerbaycan'ın ikinci büyük şehri Gence kentinde yer alan havalimanıdır. Aynı zamanda Azerbaycan Hava ve Hava Savunma Kuvvetleri tarafından kullanılır ve daha önce Sovyet Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Juba Uluslararası Havalimanı</span>

Juba Uluslararası Havalimanı

<span class="mw-page-title-main">Berlin Tempelhof Havalimanı</span>

Berlin Tempelhof Havalimanı, Almanya'nın Berlin kentinde bulunan bir havalimanıdır. Güney Berlin'in merkez ilçesinde yer alan Tempelhof-Schöneberg'dedir. Tempelhof Havaalanı, Schönefeld Havaalanının kurulması sürecinde Berlin'in tek ticari havaalanı olarak faaliyet gösterdi. 2008 yılında faaliyetleri durdurularak kapatıldı.

<span class="mw-page-title-main">EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg</span>

EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg, İsviçre'nin Basel, Fransa'nın Mulhouse ve Almanya'nın Freiburg kentleri tarafından ortaklaşa kullanılan uluslararası havaalanı.

<span class="mw-page-title-main">Havacılık Müzesi (Belgrad)</span>

Havacılık Müzesi, eski adıyla Yugoslav Havacılık Müzesi, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ın Surčin belediyesinde 1957 yılında kurulan müze. Müze Belgrad Nikola Tesla Havalimanı'nın bitişiğindedir. Bugünkü haliyle açılması 21 Mayıs 1989 yılında olmuştur. Müze Fiat G.50 gibi bir bölümünün dünyada kendi türlerinde kalan son örnekler olduğu 200'den fazla hava aracına sahiptir ve bunların 50 kadarı sergilenmektedir. Müze aynı zamanda ABD ve NATO'ya bombardımanlarında düşürülen F-117 ve F-16 gibi savaş uçaklarının parçalarını da barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Podgorica Havalimanı</span> Havalimanı

Podgorica Havalimanı başkent Podgorica'ya 11 km mesafedeki Zeta'da bulunan ve Tivat Havalimanı ile beraber Karadağ'da bulunan iki havalimanından biridir. Şu an devlete bağlı bir kuruluş olan Karadağ Havalimanları tarafından aktif olarak işletilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Strigino Havalimanı</span>

Strigino Havalimanı Rusya'nın Nijniy Novgorod şehrinde hizmet veren uluslararası bir havalimanıdır. Avtozavodsky District kentinin yakınlarında yer alır, Şehir merkezinin 14 km (8.5 mi) güneybatısındadır. Strigino Havalimanı Nijniy Novgorod Oblastı ve 3.281.000 sakinlerinin hizmetinden sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Banja Luka Uluslararası Havalimanı</span>

Mahovljani Havalimanı olarak da bilinen Banja Luka Uluslararası Havalimanı, Sırp Cumhuriyeti'nin en büyük kenti, Bosna-Hersek'in ise en büyük ikinci kenti Banja Luka'da yer alan bir havalimanıdır. Adını, aynı adı taşıyan yakındaki bir köyden almıştır. Havalimanı şehirdeki tren istasyonunun 18 km (11 mi) kuzeydoğusunda yer alır ve devlete ait "Aerodromi Republike Srpske" şirketi tarafından yönetilir.

Sırbistan'da ulaşım; kara yolu, demiryolu, su ve hava yoluyla taşımacılığı içerir. Karayolu taşımacılığı, ana ve küçük yollardan oluşan kapsamlı bir ağ içermektedir. Çift hat ve elektrifikasyon çok yaygın olmasa da, demiryolu ulaşımı da oldukça gelişmiştir. Su ulaşımı nehirlerde gerçekleşir. Ülkenin iki ana uluslararası havalimanı ile de hava taşımacılığı yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Niş Büyük Konstantin Havalimanı</span>

Niş Büyük Konstantin Havalimanı, Niş şehir merkezinin 4 km (2.5 mi) kuzeybatısında, Medoševac ve Popovac banliyölerinde yer alan uluslararası havalimanı. Belgrad Nikola Tesla Havalimanı'ndan sonra Sırbistan'daki en büyük ve en işlek ikinci havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dubrovnik Havalimanı</span>

Dubrovnik Havalimanı, ayrıca Čilipi Havaalanı olarak da anılır, Hırvatistan'ın Dubrovnik kentinin uluslararası havalimanıdır. Havaalanı Dubrovnik şehir merkezine yaklaşık 15.5 km (9,5 mi) mesafede, Čilipi yakınındadır. Yolcu hacmi açısından 2019 yılında Zagreb Havalimanı ve Split Havalimanı'ndan sonra Hırvatistan'ın en yoğun üçüncü havalimanı oldu. Aynı zamanda ülkenin en uzun pistine sahiptir ve ağır uzun mesafeli uçakların kullanmasına imkan verir. Havaalanı, Avrupa yaz tatili sezonunda eğlence amaçlı uçuşlar için önemli bir destinasyondur.

<span class="mw-page-title-main">Qeshm Airlines</span>

Qeshm Air, İranlı bir havayolu şirketidir. Genel merkezi İran, Tahran'dadır ve tarifeli iç ve dış hat yolcu hizmetlerinin yanı sıra charter uçuşları da yürütmektedir. Havayolu 1993 yılında Faraz Qeshm Airline olarak kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Nottingham Havalimanı</span> Nottinghamshire, İngilterede bir havalimanı

Nottingham Havalimanı veya Nottingham City Havalimanı olarak bilinen havalimanı Tollerton, Nottinghamshire, İngiltere'dedir. Nottingham City Şehir Merkezi'nin 3 deniz mili güneydoğusunda yer alır ve at Trent Köprüsü'ndeki A52 ve A606'da yön tabelası bulunur. Bu sebeble havalimanı, Birleşik Krallık'ta bir şehir merkezine en yakın havalimanlarından birisidir. Havaalanı özel havacılık, iş havacılığı ve uçuş eğitimi için donatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bari Karol Wojtyła Havalimanı</span> İtalyanın Bari şehrine hizmet veren havalimanıdır

Bari Karol Wojtyła Havaalanı, İtalya'nın Bari şehrine hizmet veren havalimanıdır. Şehir merkezinin yaklaşık 8 km (5,0 mi) kuzeybatısında yer alır. Adını Karol Wojtyła olarak dünyaya gelen II. Ioannes Paulus'tan alan havaalanı, yakın bir mahalleden aldığı ismiyle Palese Havaalanı olarak da bilinir.