İçeriğe atla

Belgrad-Bar demiryolu

Belgrad - Bar demiryolu
Belgrad-Bar demiryolu'nda bir JŽ 461 serisi
Genel bilgiler
DurumAktif
SahibiSırp Demiryolları, ŽICG
İlk - Son durak
Hizmet
İşletmeci(ler)Sırp Demiryolları, ŽPCG
Tarihçe
Açılış1976
Teknik bilgiler
Hat uzunluğu476 km (296 mi)
Hat sayısı1
Hat açıklığı1.435 mm (12 in)
Elektrikleme25 kV, 50 Hz AC
Çalışma Hızı
  • 70 km/sa (43 mph) (şu anda)
  • 75 km/sa (47 mph)–120 km/sa (75 mph) (tasarlanan)
Güzergâh haritası

Pančevo'ya
25 kV AC
elektrikleme
Belgrad Garı (0,0 km)
Gazela Köprüsü
Mostar kavşağı
Eski Demiryolu Köprüsü
Šid ve Zagreb'e
Yeni Demiryolu Köprüsü
Pančevo'ya
NIS Petrol
Topčiderka
Topčider
Košutnjak
Rakovica
Kijevo
Batajnica'ya
Niš'e
Resnik
Mladenovac ve Niš'e
Belgrad sınırı
Bela Reka
Barajevo
Stepojevac
Kolubara kömür madeni
Vreoci
Lazarevac
Lajkovac
Divci Havalimanı
Valjevo
Gradac kanyonu
Gradac
Kosjerić
Požega
Kraljevo'ya
Uzići
Zlakusa
Sevojno
Užice Yük
Užice
Stapari
Sušica
Branešci
Zlatibor Tüneli (6168 m)
Zlatibor
Jablanica
SRB
BIH
(205,5 km)
Štrpci
BIH
SRB
(214,8 km)
Uvac
Rača
Priboj
Poljice
Pribojska Banja
Lim
Prijepolje
Prijepolje Yük
Vrbnica
Gostun
SRB
MNE
(301 km)
Bijelo Polje
Mojkovac Tüneli (3243 m)
Mojkovac
Kolašin
1032 m
Mateševo
Ostrovica Tüneli (3827 m)
Trebesica
Trebesica Tüneli (5122 m)
Bratonožići
Mala Rijeka Viyadüğü
Bioče
Nikšić'e
2,6
Podgorica
Zetratrans
Alüminyum işletmesi
Podgorica
İşkodra'ya
Golubovci
Zeta
Morača
Morača Köprüsü
Lesendro
Lake Skadar
Tanki rt Köprüsü
Virpazar
Sozina Tüneli (6172 m)
Sutomore
Bari, Corfu
Bar (476 km)
Bar Limanı
Mala Rijeka Viyadüğü

Belgrad - Bar demiryolu (Sırp-HırvatçaПруга Београд–Бар/Pruga Beograd–Bar), Sırbistan'ın başkenti Belgrad ile Karadağ'ın önemli liman kenti olan Bar'ı birbirine bağlayan demiryoludur.[1][2] 476 kilometre uzunluğundaki hattın 301 kilometresi Sırbistan, 175 kilometresi Karadağ içinden geçer. Tüm hat elektriklidir. 254 tünel ve 435 köprüyü içinde barındırır.[]

Tarihi

Belgrad ve Bar arasında bir demiryolu inşa etme fikri 1952'de Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin ulusal projelerinden biri olarak gündeme geldiyse de inşası Sırbistan SC ile Karadağ SC'ne bırakılmıştır.

Parça parça inşa edilen hat şu şekilde gelişmiştir:

  • Resnik - Vreoci, 1958
  • Podgorica - Bar, 1959
  • Vreoci - Valjevo, 1968
  • Valjevo - Užice, 1972
  • Užice - Podgorica, 1976

Hattın inşası 22 Kasım 1975'te bitmiş, 28 Mayıs 1976'da işletmeye açılmıştır. Hattın elektrikifikasyonu 1977'de sonunda tamamlanmıştır.

Hattın bakımı 1990'larda yaşanan iç sorunlar nedeniyle yeterli fon ayrılamadığından yeterince yapılamamış ve hat dayanıksız ve güvensiz bir hale gelmiştir. Bioče tren kazasında bir tren hattan çıkmış, 47 yolcu ölmüştür. Olay sonrası hattın yeniden inşasına dair tartışmalar yaşanmıştır.[]

Demiryolunun Sırbistan'da kalan kısmı 1999'da NATO bombardımanına maruz kalmış, hattın bir bölümü büyük zarar görmüştür. Hattın Bosna-Hersek'te kalan küçük bölümü SFOR tarafından işlevsizleştirilmiş, tüm bu zararlar savaş sonrası tamir edilmiştir. []

Kaynakça

  1. ^ Ed. Burzanoviç, С. 100 godina željeznice Crne Gore. Beograd — Bar. (Rusça) — Цетине: Obod, 2009. ISBN 978-86-7420-054-4.
  2. ^ Стање пруге Београд - Бар алармантно 1 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Erişim tarihi: 21 Mart 2016.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan-Karadağ</span> Balkanlarda federal cumhuriyet (1992-2003) ve siyasi birlik (2003-2006)

Sırbistan-Karadağ Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin bir arada kalan son parçaları olan Sırbistan ve Karadağ devletleri arasında kurulan devlet birliği. 1992 yılından Yugoslavya Federal Cumhuriyeti adı altında kuruluşlarını ilan ettiler. Yeni devletin bu adı alması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin yasal mirasçısı olduğu sonucunu çıkarıyordu. Bu duruma Yugoslavya SFC'den kopan diğer devletlerin karşı çıkmaları üzerine Birleşmiş Milletler bu yeni devletin üyeliğini reddetti. 2003 yılında Sırbistan-Karadağ adı altında yeni bir devletin kuruluşu ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad</span> Sırbistanın başkenti

Belgrad (Sırpça: Београд / Beograd

<span class="mw-page-title-main">Karadağ</span> Balkanlarda bir ülke

Karadağ, Avrupa'nın güneydoğusunda Balkanların Adriyatik kıyısında bir ülkedir. Kuzeyde Bosna-Hersek, kuzeydoğuda Sırbistan, doğuda Kosova, güneydoğuda Arnavutluk, batıda ise Hırvatistan ve Adriyatik Denizi ile çevrilidir. Başkenti ve en büyük şehri Podgorica ülke topraklarının %10,4'ünü ve nüfusun %29,9'unu kapsamaktadır, Çetine kenti eski krallık başkenti statüsündedir. Ülkenin büyük çoğunluğunu Karadağlılar oluşturur, Sırplar %28,7 ile en büyük azınlıktır. Ayrıca Boşnaklar, Arnavutlar ve Hırvatlar da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Haydarpaşa Garı</span> İstanbul, Türkiyede bir ana tren istasyonu

Haydarpaşa Garı, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Kadıköy ilçesi Rasimpaşa Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait ana tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Bağdat Demiryolu</span> Osmanlı İmparatorluğu’nda inşa edilmiş demiryolu hattı

Bağdat Demiryolu, Osmanlı İmparatorluğu'nda Konya'dan Bağdat'a ulaşmak üzere 1903'te yapımına başlanan 1597 km. uzunluğundaki demiryolu hattıdır. Demiryolu hattının uzunluğu İstanbul - Konya arasındaki Osmanlı Anadolu Demiryolları ve diğer bağlı hatlarla beraber 3205 km.'ye ulaşmaktadır. Zamanının en büyük altyapı projelerinden biri olan demiryolu hattının inşası on yıllar sürmüştür. I. Dünya Savaşı'nın başında bile hattın tamamlanabilmesi için 960 km. gerekmekteydi. Demiryolu hattının Bağdat'a uzanan kesimi ancak 1930'ların sonunda tamamlanabilmiş ve İstanbul'dan Bağdat'a ilk tren 1940'ta yola çıkmıştır. 1940'tan Irak'ın işgali'nin başladığı 2003'e kadar Türkiye – Suriye – Irak arasında kesintisiz bir şekilde tren işletmeciliği yapılmıştır. Irak'ın işgaliyle birlikte özellikle Irak'ta tren işletmeciliği sekteye uğramıştır. 2000'li yılların sonlarında üç ülke arasında tren işletmeciliği yeniden başlamış ancak 2011'de Suriye İç Savaşı'nın patlak vermesiyle yeniden durmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mavi Akım</span>

Mavi Akım Rusya'dan Türkiye'ye doğal gaz nakletmek için Karadeniz geçişli büyük boru hattıdır. Boru hattı merkezi Hollanda olan Rus Gazprom ve İtalyan ENI ortaklığıyla kurulan Blue Stream Pipeline B.V. tarafından inşa edilmiştir. Blue Stream Pipeline B.V. boru hattının deniz bölümünün ve Beregovaya kompresör istasyonunun sahibidir, Gazprom boru hattının Rus topraklarında kalan bölümünün işletmesini üstenmiş olup Türk topraklarında bulunan bölümün işletmesi ise Türk enerji şirketi BOTAŞ tarafından gerçekleştirilmektedir. Gazprom'un boru hattını inşa etmesindeki amacı Rus gaz iletim hatlarını artırmak ve Türkiye'nin üçüncü ülkelerle enerji anlaşmaları yapmasına engel olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları</span> Türk devlet kurumu

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Türkiye'deki demiryolu ulaşımının altyapısını geliştiren, düzenleyen ve kontrol eden resmî kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ tarihi</span>

Karadağ tarihi Karadağ'da günümüze kadar yer almış tarihsel olayları kapsar.

Sırbistan tarihi, bugünkü Sırbistan topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Ankara-İstanbul yüksek hızlı demiryolu</span> Yüksek hızlı demiryolu hattı

Ankara – İstanbul yüksek hızlı demiryolu ya da kısaca Ankara – İstanbul YHD, Ankara YHT – Halkalı arasında Yüksek Hızlı Tren hizmeti verilen azami 250 kilometre/saat (160 mph) hıza uygun çift hatlı, elektrikli, sinyalli yüksek hızlı demiryolu hattıdır.

Yugoslavya Krallığı idari yapılanması, krallığın idari sistemini belirtir. Krallık, tarihî süreç içinde üç farklı idari yapı sistemine sahip olmuştur. 1918-1922 arasındaki idari yapı, I. Dünya Savaşı öncesindeki yapının devamı niteliğindedir. 1922 yılında ise krallık, idari olarak 33 bölgeye (oblast) bölünmüştür. 1929’da krallığın idari yapısı 9 banlık üzerine düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bar, Karadağ</span> Karadağda turistik bir kıyı kasabası

Bar, Karadağ'da Adriyatik Denizi kıyısında yer alan turistik ve tarihî kasabadır. Bar aynı zamanda Karadağ'ın ana limanıdır. Burası, kuzeydeki komşu ülke Sırbistan'ın denizle bağlantısının sağlanması noktasında çok önemlidir. Tito döneminde inşa edilen Belgrad-Bar demiryolunun son noktasıdır. Buradan her gün Belgrad'a tren seferleri düzenlenir.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Nikola Tesla Havalimanı</span> Sırbistan ana uluslararası havalimanı

Belgrad Nikola Tesla Havalimanı Sırbistan’ın en büyük ve en işlek havalimanı olup, başkenti Belgrad şehir merkezinin 18 km batısında yer almaktadır. Surčin banliyösünün yakınında yer almaktadır. Önceden Belgrad Havalimanı ya da Surčin Havalimanı olarak adlandırılan havalimanına “Nikola Tesla” adı, 2006 yılında verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Halkalı Aktarma Merkezi</span> Küçükçekmece, İstanbulda bir aktarma merkezi

Halkalı Aktarma Merkezi, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, Küçükçekmece ilçesinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na ait inşa halindeki yer altı metro istasyonu, Metro İstanbul'a ait inşa hâlindeki viyadük metro istasyonu ve İETT otobüslerine hizmet veren otobüs duraklarını kapsayan ve hatlar arasında aktarma imkanı sağlayan aktarma merkezidir.

<i>Titonun Mavi Treni</i> Titonun kullanımı için ayrılmış lüks tren

Tito'nun Mavi Treni, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin başkanı Josip Broz Tito'nun kullanımı için ayrılmış lüks tren. Günümüzde Sırbistan'ın başkenti Belgrad ile Karadağ'ın liman kenti Bar arasındaki Belgrad-Bar demiryolunda turistik amaçla işletilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karşıyaka Tren İstasyonu</span> Karşıyaka, İzmirde bir tren istasyonu

Karşıyaka Tren İstasyonu, eskiden Kordelio Tren İstasyonu, İzmir'in Karşıyaka ilçesi Donanmacı Mahallesi'nde 1732. Sokak üzerinde yer alan TCDD'ye ait eski hemzemin tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">İzmir-Eğirdir demiryolu</span> Türkiyede bir demiryolu hattı

İzmir-Alsancak – Eğirdir demiryolu, İzmir-Alsancak – Eğirdir arasında bulunan TCDD'ye ait ana demiryolu hattıdır.

Sırbistan'da ulaşım; kara yolu, demiryolu, su ve hava yoluyla taşımacılığı içerir. Karayolu taşımacılığı, ana ve küçük yollardan oluşan kapsamlı bir ağ içermektedir. Çift hat ve elektrifikasyon çok yaygın olmasa da, demiryolu ulaşımı da oldukça gelişmiştir. Su ulaşımı nehirlerde gerçekleşir. Ülkenin iki ana uluslararası havalimanı ile de hava taşımacılığı yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Budapeşte-Belgrad demiryolu</span>

Budapeşte-Belgrad demiryolu, Macaristan başkenti Budapeşte'deki Keleti İstasyonu ile Sırbistan başkenti Belgrad'daki Belgrad Merkez demiryolu istasyonu arasında bağlantı oluşturan bir demiryolu hattı.

Bu makale, hem kamu hem de özel olmak üzere Belgrad'daki ulaşım sistemini ele almaktadır.