İçeriğe atla

Belediye itfaiyesi

Belediye itfaiyesi
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi1714
25 Eylül 1923
Türüİtfaiye
BağlılığıBelediyeler

Belediye itfaiyesi, Türkiye'de belediyelere bağlı olarak yangın söndürme işlemi ve gelişen afetlerde ilk yardım arama-kurtarmadan sorumlu bir kamu kurumudur.[1]

Tarihçe

İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait bir itfaiye aracı
Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı binası

İstanbul'da yaşanan depremlerden dolayı 1500'lü yıllarda evler, taş yerine ahşaptan yapılmaya başlamıştır. Ahşap malzeme kullanımı yangınların çok hızlı büyümesine neden olmuş ve büyük hasarlar oluşmuştur. Türkiye'de itfaiye teşkilatı ilk olarak 1714 yılında Osmanlı İmparatorluğu döneminde Yeniçeri Ocağı'na bağlı olarak Dergâh-ı Âli Tulumbacı Ocağı adıyla kurulmuştur. Yeniçeri Ocağı'nın 1826'da kaldırılmasıyla yerine 1827 yılında ordu içinde Yangıncı Taburu adlı itfaiye teşkilatı kurulmuştur. Bu birliğin yetersiz kalmasıyla 1884 yılında 4 kara itfaiye taburu 1887 yılında ise 1 deniz itfaiye taburu daha kurulmuştur.[2]

25 Eylül 1923 tarihinde itfaiye hizmetlerinin belediyelere devredilmesiyle itfaiye teşkilatı günümüzdeki hâlini almıştır.[3]

Rütbeler

Belediye itfaiyesi rütbeleri toplam altı rütbeden oluşmaktadır.[4]

Daire BaşkanıMüdürAmirMemur
Daire Başkanı Müdür Şube Müdürü Birim Amiri Amir Çavuş

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2020. 
  2. ^ ÖZDEMİR, Mahmut. "Ankara İtfaiyesi". www.ankara.bel.tr. 3 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2024. 
  3. ^ "Tarihçe". İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı. 13 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2021. 
  4. ^ "Belediye İtfaiye Yönetmeliği" (PDF). T.C. Resmî Gazete. 18 Aralık 2021. 18 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Aralık 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jandarma Genel Komutanlığı</span> Türkiyede İçişleri Bakanlığına bağlı askerî kolluk kuvveti

Jandarma Genel Komutanlığı, Türkiye'de il ve ilçe belediye sınırları dışında kalan veya polis teşkilatı bulunmayan yerler ile sahil güvenlik bulunmayan kıyı, deniz ve sahillerde görev yapan silahlı genel kolluk kuvvetidir. 1983 tarih ve 2803 sayılı Jandarma Teşkilatı Görev ve Yetkileri Kanunu ile 1934 tarih ve 2559 sayılı Polis Vazife ve Sâlahiyet Kanunu'nda ve diğer yasalarda kendisine verilen görevleri yerine getiren Jandarma Teşkilatı, İçişleri Bakanlığına bağlı olarak çalışır. Belirlenecek jandarma birlikleri; seferberlik ve savaş hâlinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin emrine geçer.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu (eyalet)</span> 1393 yılında kurulan Osmanlı Devleti eyaleti

Anadolu Eyaleti veya Anadolu Beylerbeyliği, 1393 yılında kurulan Osmanlı Devleti eyaleti. 16. yüzyılda nüfusu 5.455.000 olup bunun 5.410.000'i Müslüman, 45.000'i gayrimüslimdir ve yüzölçümü 223.114 km² kadardır.

Yeniçeri askerlerinin ve komutanları Ağa ve Çorbacıları'nın toplananıp cem ettikleri, "seğirtme" denen yarışmaları ve talimlerini yaptıkları, zaman zaman koyun keserek yedikleri meydandır. “Yeni Odalar” denen Yeniçeri kışlalarının bulunduğu ve Yeniçeri ayaklanmalarının genellikle başladığı yer olan Etmeydanı'nın bulunduğu bölge günümüzde İstanbul Üniversitesi arkasındaki Ağa Kapısı civarındadır. Bu meydanda Etmeydanı Tekkesi de bulunur ve Bektaşi Ocağına mensup Yeniçeriler ibadetlerini bu tekkede yaparlardı.

<span class="mw-page-title-main">İtfaiye</span>

İtfaiye, yangın söndürme işlemi ve bu işlemi yapan kuruluşa verilen genel addır. Yangın söndürmekle yükümlü personele itfaiyeci denir. Bir itfaiyeci yangınları söndürmek için eğitilmiş ve buna göre donatılmıştır. İtfaiyenin özdeşleştiği "yangınla mücadelenin" 3 temel amacı vardır. Bunlar sırası ile; Hayat kurtarmak, mal kurtarmak ve çevreyi korumaktır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Büyükşehir Belediyesi</span> İstanbuldaki belediye işlerinden sorumlu kamu kurumu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi veya kısaca İBB, İstanbul ilinin belediye işlerinden sorumlu devlet kurumudur. Kırım Savaşı sonrasında Avrupa ülkeleri ile ilişkilerin artması ve devlet kurumlarının batı ülkelerine benzetilmeye çalışması sonrasında, 1855 tarihli Bâb-ı Âli kararıyla İhtisap Nezareti'nin kaldırılması sonucunda kurulmuştur. Şu anki Büyükşehir belediye başkanı, Cumhuriyet Halk Partisi üyesi Ekrem İmamoğlu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Büyükşehir Belediyesi</span> Ankaranın metropolitan belediyesi

Ankara Büyükşehir Belediyesi veya kısaca ABB, Ankara ilinin belediye işlerini yürüten kamu kurumudur. 2019 yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'nden aday gösterilen ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Mansur Yavaş, mazbatasını 8 Nisan 2019'da alarak göreve başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de büyükşehir belediyeleri</span> Türkiyede bulunan 30 büyükşehir belediyesi

Türkiye'de büyükşehir belediyeleri, Türk belediyeciliğine 1984 yılında girmiş olan üst kademe belediyelerdir. Bu belediyeler 1982 anayasasının 127. maddesindeki "büyük yerleşim yerlerinde özel yönetim biçimleri oluşturulabilir" hükmüne dayanılarak 1984 yılında kurulmaya başlanmıştır. O tarihe kadar, Türkiye’de belediyelerin hizmet alanları iç içe geçmezdi. Büyükşehir belediyeciliğinde ise, büyükşehir hizmet alanı içinde birden çok ilçe veya birinci kademe belediyesi vardı. 2014'ten sonra ise büyükşehir belediyelerinin sorumluluk alanı il sınırlarına genişletildi ve belde belediyelerinin kapatılmasıyla yalnızca ildeki tüm ilçe belediyelerini kapsar hâle geldi. Dolayısıyla belediye hizmeti aynı zamanda hem büyükşehir, hem de ilçe belediyesi eliyle yürütülür. Ancak, yasa büyükşehir ve ilçe belediyelerinin yürüttükleri hizmet türlerini birbirinden ayırmıştır. Ayrıca büyükşehir belediyesi ile ilçe belediyeleri birbirinden bağımsız kuruluşlardır. Bunlar arasında astlık ve üstlük ilişkisi yoktur.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Hakkı Tekçe</span> Türk asker

İsmail Hakkı Tekçe, Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Vaniköy Camii</span> Osmanlı döneminden kalma tarihi bir cami

Vanî Mehmet Efendi Camisi ya da halk arasında bilinen ismiyle Vaniköy Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Vaniköy semtinde bulunan, 17'nci yüzyıldan kalma tarihî bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Emniyet Genel Müdürlüğü</span> Türk Polis Teşkilatı

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) veya Türk Polis Teşkilatı, ilk kez 10 Nisan 1845 tarihinde kurulan, günümüzde Türkiye'deki tüm il ve ilçelerde örgütlenmiş iç güvenlikten sorumlu devlet teşkilatıdır. Emniyet Genel Müdürlüğü şehirlerde görev yapmakta olup, sahillerde Sahil Güvenlik Komutanlığı, kırsallarda ise Jandarma Genel Komutanlığı sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Belediye zabıtası (Türkiye)</span>

Belediye zabıtası, Türkiye'de belediyelere bağlı olarak belediye sınırları içerisinde kamusal bazı hizmetlerin yürütülmesi ve kontrolünü sağlamaktan sorumlu bir kolluk kuruluşudur. Zabıtalar aynı zamanda yeni kanunlarla birlikte büyükşehir belediyelerinde trafik zabıtası olarak yetkilerini kullanırlar. Özel bir amaç doğrultusunda güvenlik görevini yürüten zabıtalar bir özel kolluk kuvveti görevlisidirler.

<span class="mw-page-title-main">New York Şehri İtfaiye Departmanı</span>

New York Şehri İtfaiye Departmanı, Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentinin itfaiye teşkilâtıdır. 31 Temmuz 1865 tarihinde kurulmuş olup yangından korunma, teknik kurtarma hizmetleri, biyolojik, kimyasal ve radyoaktif tehlikelere birincil müdahale ve acil tıbbi hizmetlerin sağlanmasından sorumludur. Merkezi Brooklyn semtinde MetroTech Center'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Abdurrahman Kılıç</span> Türk akademisyen

Abdurrahman Kılıç, Türk akademisyen, bürokrat ve bilim insanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Beyoğlu Yangını</span>

Büyük Beyoğlu Yangını, 5 Haziran 1870 tarihinde İstanbul, Beyoğlu'nda yaşanan yangın.

<span class="mw-page-title-main">1997 TPAO tanker yangını</span>

1997 TPAO tanker yangını, 13 Şubat 1997 tarihinde, Gemsan Tersanesi'nde yapılan kaynak çalışmaları sırasında kıvılcımların Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına ait TPAO adlı tankerin gaz dolu deposuna sıçramasıyla meydana gelmiştir. Birkaç gün süren yangında 24 kişi yaralanmış, 2 itfaiyeci hayatını kaybetmiştir.

Büyük İstanbul Yangınları, İstanbul'da 1569, 1633, 1660, 1755, 1756 ve 1782 yıllarında yaşanan büyük çaplı yangınlar için kullanılan addır. 1782 yılında İstanbul'da 3 büyük yangın çıkmıştır.

1925 Heybeliada Yangını, 10 Eylül 1925'te İstanbuldaki Heybeladada Piroğlu Sokağında meydana gelen yangındır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara İtfaiyesi</span>

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı veya kısaca Ankara İtfaiyesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'nın belediye itfaiye teşkilâtıdır. 1922 yılında kurulmuş olup tüm Ankara ilinde yangın söndürme işlemi ve gelişen afetlerde ilk yardım arama-kurtarmadan sorumludur. Merkezi Altındağ ilçesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul İtfaiyesi</span>

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı veya kısaca İstanbul İtfaiyesi, İstanbul ilinin belediye itfaiye teşkilâtıdır. 1714 yılında kurulmuş olup tüm İstanbul ilinde yangın söndürme işlemi ve gelişen afetlerde ilk yardım arama-kurtarmadan sorumludur. Merkezi Fatih ilçesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo İtfaiye Teşkilatı</span>

Tokyo İtfaiye Teşkilatı, Japonya'nın başkenti Tokyo'nun itfaiye teşkilatıdır. 7 Mart 1948 tarihinde kurulmuş olup tüm Tokyo metropolünde yangınla mücadele, yangın önleme, yangın soruşturması, tehlikeli madde taşıma, afet müdahalesi, arama-kurtarma operasyonları ve acil sağlık hizmetlerinden sorumludur. Merkezi Chiyoda semtinde yer almaktadır.