İçeriğe atla

Beldibi semenderi

Sarıçınar semenderi
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
Sınıf: Amphibia
Takım: Caudata
Familya: Salamandridae
Cins: Lyciasalamandra
Tür: L. billae
Lyciasalamandra billae
Franzen & Klewen, 1987

Sarıçınar semenderi ya da Beldibi semenderi[1] (Lyciasalamandra billae), Salamandridae familyasından bir semender türü.

Yalnızca Türkiye'de görülürler. Doğal habitatları, ılıman ormanlar ve Akdeniz'e ilişkin-tip çalılık bitki yaşamıdır. Habitat kaybından dolayı tehlikedirler.

Kaynakça

  1. ^ "www.turkherptil.org". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki amfibiler listesi</span> Herpetolojik hayvan listesi

Türkiye'de yaşayan amfibiler: Türkiye faunasında bulunan türlerin yarısı Urodela yarısı da Anura takımındadır. Amphibia sınıfından hayvanlar Reptilia (Türkiye'deki sürüngenler listesi) sınıfından hayvanlarla birlikte biyoloji içinde herpetoloji adı verilen alt bölümde incelenir.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas semenderi</span>

Kafkas semenderi, Salamandridae familyasından bir semender türü.

<span class="mw-page-title-main">Kara semenderi</span>

Kara semenderi, Salamandridae familyasından bir semender türü.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa lekeli semenderi</span>

Lekeli semender, Salamandridae familyasından bir semender türü.

<span class="mw-page-title-main">Semender</span> kuyruklu amfibiyen

Kuyruklu kurbağalar ya da Semenderler, iki yaşamlılar sınıfından yaklaşık 500 türünün ortak adıdır. Vücutları uzunlamasınadır ve uzun kuyrukludurlar.

<span class="mw-page-title-main">Taricha granulosa</span>

Taricha granulosa veya sert derili semender, bir Kuzey Amerika semenderi olup zehirli olmasıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Parapatrik türleşme</span>

Parapatrik veya parapatri, yaşam alanları belirgin bir şekilde örtüşmeyen ama birbirine bitişik olan ve en azından dar bir temas bölgesinde birlikte görülebilen organizmaları ifade eden bir biyocoğrafya terimi.

Göynük semenderi, Salamandridae familyasından Türkiye'de endemik bir semender türü.

<span class="mw-page-title-main">Türk semenderi</span>

Türk semenderi ya da Ortadoğu lekeli semenderi, Salamandridae familyasından, Türkiye, Suriye, Lübnan, İsrail Irak ve İran'da yaşayan, 3 alt türü bulunan bir semender türü. Eskiden Avrupa lekeli semenderi türünün alt türü olarak sınıflandırılıyordu ve lekeli semender adı artık bu tür için de kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Semendergiller</span>

Semendergiller (Salamandridae), Salamandroidea alt takımından, Avrupa, Asya, Afrika'nın kuzeyi ve Kuzey Amerika'da dağılım gösteren, 2 alt familya ve 20 cinste toplam 74 türü bulunan bir semender familyası.

Fazıla kara semenderi, Salamandridae familyasından Türkiye'de endemik bir semender türü. Eskiden Lyciasalamandra luschani türünün alt türü olarak sınıflandırılıyordu.

Marmaris semenderi, Salamandridae familyasından Türkiye'de endemik 15 cm boyunda bir semender türü. Habitat kaybından dolayı soyu tehlikededir.

<i>Lyciasalamandra</i> Salamandridae familyasından, toplam 9 türü bulunan bir semender cinsi

Lyciasalamandra, Salamandrinae altfamilyasına bağlı bir hayvan cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Antalya semenderi</span>

Antalya semenderi, Salamandridae familyasından Türkiye'de endemik 14 cm boyunda bir semender türü. Habitat kaybından dolayı soyu tehlikededir.

Alanya semenderi, Salamandridae familyasından Türkiye'de endemik 18 cm boyunda bir semender türü. Habitat kaybından dolayı soyu tehlikededir.

Ulupınar semenderi, Salamandridae familyasından Türkiye'de endemik bir semender türü. 2012 yılında keşfedilmiştir.

Kemer semenderi, Salamandridae familyasından Türkiye'de endemik bir semender türü. 2012 yılında keşfedilmiştir.

<i>Lyciasalamandra helverseni</i>

Lyciasalamandra helverseni, Lyciasalamandra cinsine bağlı bir hayvan türüdür. Yunanistan'da endemik ve 140 mm boyundadır.

<span class="mw-page-title-main">Kopepod</span> kabukluların alt sınıfı

Copepoda, Maxillopoda sınıfına bağlı bir hayvan altsınıfıdır. Kopepodlar oldukça eski evrimsel tarihe sahip olan eklembacaklılardır. Vücutlarının oldukça küçük ve dayanıksız olmaları nedeniyle fosilleşmeleri oldukça zordur. Güney İngiltere'deki neolitik kazı alanında harpaktikoid bir kopepod olan Enhydrosoma garienis ’in bir erkek bireyi tanımlanmıştır; bu birey fosilden daha çok kurumuş durumda olup rehidrasyon işlemi ile incelenebilir duruma getirilip teşhis edilmiitir. Kopepodlara ait ilk gerçek fosil kayıtları Palmer tarafından Kuzey ve Güney Amerika’da Miyosen ve Pleistosen döneminden kalma bor mineralleri içerisinde bulunan bireylerden elde edilmiştir .Bu bireylerden bir tanesi Cletocamptus Schmankewitsch,cinsi olarak tanımlanırken diğeri takım seviyesine kadar teşhis edilebilmiştir.En dikkat çekici fosil kopepod hiç şüphesiz Kabatarina pattersoni dir. Brezilya’da Alt Kretase’ye ait kalker kayaçlarda bulunan bu tür parazitik olup yine fosil tür olan Cladocyclus gardneri,solungaçlarında tespit edilmiştir. Bu veriler kopepodlar'ın fosil kayıtlarının günümüzden 110-120 MY öncesine kadar geri çekilmesini sağlamıştır.Çok uzun evrimsel tarihleri boyunca kopepodlar denizler, yeraltı suları, sürekli ve geçici tatlı ve acı sular ile nemli karasal habitatları da içeren tüm sucul biyotoplarda başarılı bir şekilde kolonize olmuşlardır. Antarktik göllerin donmuş yüzeyleri altında ve Nepal Dağları’nda 5540 m yükseklikte dahi bulunmuşlardır. Bununla birlikte kopepodların yaşam alanları içine tatlısu ve denizel sedimentler, yeraltı suları, bataklıkların yanı sıra ağaç kovuklarındaki su birikintileri ve hatta atık araba tekerlekleri ve bromeliadların yaprakları arasında biriken su ortamları gibi kriptik habitatlar da bulunmaktadır. Ayrıca, serbest yaşayan siklopoid ve harpaktikoid kopepodlar orman tabanındaki nemli çürümüş bölge faunasının da önemli bileşenleridir. Derin hidrotermal kaynaklardan tespit edilen omurgasızların en baskın ve zengin grubunu da kopepodlar oluşturmaktadır

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı</span>

Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı (UN-Habitat) insan yerleşimleri ve sürdürülebilir kentsel gelişimle ilgili çalışmalar yapan Birleşmiş Milletler örgütüdür. 1976'da Kanada'nın Vancouver kentinde düzenlenen Habitat I toplantısında alınan karar sonucu 1978'de kurulmuştur. Merkezi Kenya'nın başkenti Nairobi'de bulunan örgüt, toplumsal ve çevresel yönden sürdürülebilir olan ve herkese uygun barınma olanakları sağlayan kentler kurulmasını amaç edinmiştir. Birleşmiş Milletler Kalkınma Grubu üyelerinden biridir.