İçeriğe atla

Belaya Rus

Belaya Rus
Белая Русь
Genel başkanOleg Romanov
KurucuAleksander Radkov
Belarus CumhurbaşkanıAleksander Lukaşenko
Slogan(lar)"Güçlü ve Müreffeh bir Belarus için"
(Belarusça«За моцную і квітнеючую Беларусь»)
Kuruluş tarihi17 Kasım 2007
Merkez5. Bina, Frunze Sk., Minsk, Belarus
Üyelik (2018)180,000+[1]
İdeolojiPro-Lukaşenkoculuk
Rusofili
Avrupa şüpheciliği
Siyasi pozisyonBüyük çadır
Resmî renkler  Yeşil
  Kırmızı
Belarus Temsilciler Meclisi
68 / 110
İnternet sitesi
Belarus

Belaya Rus (Belarusça: Белая Русь, Bielaja Ruś, "Beyaz Rus") Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko'yu desteklemek için 17 Kasım 2007'de kurulan bir Belarus halk derneğidir. O zamandan beri, örgütün liderleri düzenli olarak siyasi parti olmaya hazır olduklarını açıkladılar. Başkan Lukaşenko bu fikre kesin olarak karşı çıkmadı, desteklemedi ve şöyle dedi: "Peki hazır olurlarsa parti olsunlar, buna karşı değilim. Tam tersine vatansever oldukları için destekleyeceğim, ama acele etmelerini tavsiye etmem." Parti, Tüm Rusya Halk Cephesi fikrine dayanıyor. Lukaşenko'nun mutlak desteğinin dışında gerçek bir ideolojisi yoktur.[2] Belarus Eski Eğitim Bakanı Aleksandr Radkov, 2007'den 2018'e kadar derneğin başkanlığını yaptı. STK'nın 180.000'den fazla üyesi vardır.[3]

Belarus TV ve Radyo Şirketi Başkanı Gennady Davydko, 19 Ocak 2018'de dernek konseyinin oybirliği ile aldığı kararla Belaya Rus başkanlığına seçildi.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Belaya Rus: Lukashenka's "Ruling Party"?". Belarus Digest. 15 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. "Съезд «Белой Руси»: новый председатель, но прежний статус". ОНТ. 19 Ocak 2018. 19 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2018. 
  2. ^ http://www.themoscowtimes.com/stories/2007/11/19/019.html[]
  3. ^ "Съезд «Белой Руси»: новый председатель, но прежний статус - ОНТ". ont.by (Rusça). 2 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2019. 
  4. ^ "Davydko elected Belaya Rus chairman". eng.belta.by (İngilizce). 19 Ocak 2018. 19 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Belarus</span> Doğu Avrupada bir ülke

Belarus, resmî adıyla Belarus Cumhuriyeti (Belarusça:

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Lukaşenko</span> Belarusun ilk devlet başkanı

Aleksandr Grigoryeviç Lukaşenko ya da Alyaksandr Rıhoraviç Lukaşenka, Belaruslu siyasetçi. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra 10 Temmuz 1994'teki seçimleri kazanarak Belarus'un ilk ve tek devlet başkanı oldu. Lukaşenko, siyasi kariyerine başlamadan önce kolektif bir çiftliğin (kolhoz) yöneticisi olarak çalıştı. Askeriyede Sovyet Sınır Birlikleri'nde görev yaptı. 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasına karşı oy kullanan Belarus Yüksek Sovyet üyelerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti 1917 Ekim Devrimi ile kurulan Sovyetler Birliği'ni oluşturan 15 cumhuriyetten biridir. 30 Aralık 1922'de imzalanan Sovyetler Birliği kuruluş anlaşmasını imzalayan devletlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Belarus bayrağı</span> Doğu Avrupa ülkesi Belarusun ulusal bayrağı

Belarus bayrağı veya tam adıyla Belarus Cumhuriyeti Devlet Bayrağı, Belarus tarafından resmî olarak kullanılan devlet bayrağıdır. Göndere çekilen taraftaki beyaz zemin üzerine kırmızı süsleme deseni ile birlikte kırmızı ve yeşil renkten oluşan bayrak, Belarus devlet sembolleri arasında yer alır. Tasarımının temelini 1951 yılında kabul edilen Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Belarus arması</span> Doğu Avrupa ülkesi Belarusun ulusal arması

Belarus arması, 1995 Belarus referandumu 1991-1995 yılları arasında kullanılan Pahonya armasının yerine kullanılmak üzere halk tarafından seçilen, Belarus'un resmî devlet armasıdır. Belarus'un ulusal sembollerinden biri olan armada Belarus haritasının yeşil renkteki ana hatları altın güneş ışınlarının üzerine yerleştirilmiş, güneşin bir kısmı da Avrasya topraklarının gösterildiği dünya haritasıyla kapatılmıştır. Armanın sağ ve sol taraflarında Belarus bayrağındaki renkler olan kırmızı ve yeşil renkte kurdelenin sarılı olduğu buğday sapı figürleri mevcuttur. Sol buğday saplarında yonca, sağ buğday saplarında ise keten resmedilmiştir. En üstte tam ortada kızıl yıldız sembolü bulunur. Armanın en altında ortada Beyaz Rusça "Belarus Cumhuriyeti" yazar.

<span class="mw-page-title-main">Belarus Cumhuriyeti Devlet Marşı</span>

Belarus Cumhuriyeti Devlet Marşı veya şarkı sözlerinin ilk kısmının kullanıldığı resmî olmayan adıyla Mı, Byelarusı, Belarus'un devlet marşıdır. Ülkenin devlet sembolleri arasında yer alır. Marş ilk olarak 1940'lı yıllarda yazıldı ve 1955'te Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde kullanılmak üzere kabul edildi. Marşın müziği Nestser Sakalouski tarafından bestelendi, sözleri Mihas Klimkoviç tarafından yazıldı. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonraki dönemde 1995'ten 2002'ye kadar marşı resmi törenlerde sözsüz olarak Sakalouski tarafından bestelenen müzikle birlikte kullanılmaya devam etti. Klimkoviç ve Uladzimir Karızna tarafından yazılan yeni şarkı sözleri, 2 Temmuz 2002'de yayınlanan devlet başkanlığı kararnamesiyle kabul edilirken, Belarus ile olan tarihi bağlantılarından dolayı bestede değişikliğe gidilmedi. Bu açıdan Belarus, Rusya, Özbekistan ve Tacikistan ile birlikte Sovyet marşlarının müziğini kullanımdan kaldırılmadan devam eden eski Sovyet ülkelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Vyaçaslau Kebiç</span> 1. Belarus Cumhuriyeti Başbakanı

Vyaçeslav Frantseviç Kebiç, Belaruslu siyasetçi.

Belarus Komünist Partisi - Belarus'ta Marksist-Leninist ideolojide siyasi parti. 1996 yılında kurulan parti Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'yu desteklemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Belarus Anayasası</span>

Belarus Anayasası, Belarus'un en üst düzey yasası. Anayasayla çelişen tüm kanunlar geçersizdir. Ülkenin Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını ilan etmesinden üç yıl sonra, 1994'te, kabul edilen metin Belarus devleti ve hükûmetinin çerçevesini çizerek, vatandaşlarının hak ve özgürlüklerini sıralar. Anayasa, ülkenin eski yasama organı Beyaz Rusya Yüksek Sovyeti tarafından oluşturulmuş ve vatandaşlar ile hukuk uzmanlarının katkılarıyla şekillendirilmiştir. Anayasa metni bir başlangıç, 9 kısım ve 146 maddeden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Syarhey Rumas</span> 9. Belarus Cumhuriyeti Başbakanı

Syarhey Mikalayeviç Rumas, Beyaz Rus siyasetçi. Rumas, Avrupa ülkesi Belarus'da 18 Ağustos 2018 tarihinden, 3 Haziran 2020 tarihine kadar başbakan olarak görev yapmıştır.

Belarus başbakanları listesi 1918'den sonraki başbakanları listeler.

<span class="mw-page-title-main">Belarus Halk Cephesi</span> Belarusun SSCBden bağımsızlığını sağlayan sosyal ve politik bir hareket

Belarus Halk Cephesi "Rönesans", 1980'lerin sonlarında ve 1990'larda Belarus'un Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını sağlayan sosyal ve politik bir hareketti. Letonya ve Estonya'nın Halk Cepheleri ve Litvanya Cumhuriyeti'ndeki Sąjūdis hareketine benziyordu.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz-kırmızı-beyaz bayrak</span>

Beyaz-kırmızı-beyaz bayrak, 1918'de Belarus Halk Cumhuriyeti'nde ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından bağımsızlığını ilan eden Belarus'ta 1991-1995 yılları arasında kullanılan bayrak. Günümüzde yerini Beyaz Rusya bayrağı almıştır.

2006 Beyaz Rusya devlet bakanlığı seçimi, 19 Mart 2006 tarihinde Beyaz Rusya'da gerçekleşti. Sonuç görevdeki başkan olan Aleksandr Lukaşenko için bir zaferdi. Lukaşenko, seçim sonucu oyların% 84.4'ünü alarak seçimi kazanmıştır. Ancak seçim batılı gözlemliler tarafından hileli sayılmıştır. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, "seçimin demokratik seçimlerle ilgili taahhütlerini yerine getirmediğini" açıklamıştır. Bu açıklamaya karşılık ise Bağımsız Devletler Topluluğu oylamayı açık ve şeffaf olarak nitelendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Meçislav Grib</span>

Meçislav İvanoviç Grib, Sovyet-Beyaz Rus siyasetçi. 28 Ocak 1994'ten 10 Ocak 1996'ya kadar Belarus Yüksek Sovyetinin on birinci başkanıydı. Grib devlet başkanı olarak, Belarus'un ilk anayasasını kabul etti. Stanislav Şuşkeviç'ten devraldığı ve 28 Ocak-20 Temmuz 1994'te sürdürdüğü devlet başkanlığını, yeni oluşan Belarus cumhurbaşkanlığı makamına gelen Aleksander Lukaşenko'ya devretti. Ardından meclis başkanı olarak devam etti. Grib hâlen Sosyal-Demokrat Parti'nin bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">2020 Belarus devlet başkanlığı seçimi</span>

Belarus'ta 9 Ağustos 2020 Pazar günü devlet başkanlığı seçimleri yapıldı. Erken oylama 4 Ağustos'ta başladı ve 8 Ağustos'a kadar sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Belarus milliyetçiliği</span>

Belarus milliyetçiliği, Belarus milliyetçiliğinin şeklidir. Belarus Halk Cumhuriyeti, 1918'de kurulmuş ve Polonya-Sovyet Savaşı'nda Polonya ve Bolşevik güçler tarafından ele geçirilen toprakları ile 1919'da bağımsızlığını kaybetmiştir ve 20. yüzyılın sonlarına doğru bağımsız Belarus Cumhuriyeti ilan edilmiştir. Bugün, BPF Partisi, Muhafazakar Hristiyan Parti, Genç Cephe ve Sağ İttifak dahil olmak üzere Belarus milliyetçiliğinin ideolojik temeline sahip bir dizi kuruluş var, ancak 2000'lerden beri milliyetçilerin Aleksander Lukaşenko hükûmetine karşı çıktığı Belarus milliyetçiliği, şu anda var olan birkaç milliyetçi örgütle birlikte gerilemiştir. Lukaşenko cumhurbaşkanı olduğu dönemde anti-milliyetçi olarak tanımlandı. Bir zamanların önde gelen milliyetçi siyasetçisi Zianon Paźniak, 1990'larda muhalefetin yenilgisinin nedenlerinden biri olarak suçlandığı siyasetiyle otoriter ve radikal olarak tanımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Belarus-Rusya ilişkileri</span>

Belarus-Rusya ilişkileri, Belarus ve Rusya arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. İki ülke bir kara sınırını paylaşıyor ve uluslarüstü Birlik Devletini oluşturuyor. İki ülke arasında ikili anlaşmalar imzalandı. Rusya, Belarus'un en büyük ve en önemli ekonomik ve siyasi ortağıdır. Her ikisi de Bağımsız Devletler Topluluğu, Avrasya Gümrük Birliği, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü ve Birleşmiş Milletler dahil olmak üzere çeşitli uluslararası kuruluşların üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Süt Savaşı</span>

Süt Savaşı, Haziran 2009'da Rusya ile Belarus arasında bir ticaret çatışmasıydı. Rusya ve Belarus'un yakın ilişkileri var ve ihtilaf iddiaya göre Rusya'nın Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanıması için Belarus'a 500 milyon ABD doları ödemeye çalışmasından kaynaklandı. Rusya, Belarus süt endüstrisinin özelleştirilmesiyle ilgilendiğini de ifade etti. Belarus, AB düzenlemelerine göre Belarus sütünün sertifikalandırılması konusunda Avrupa Birliği ile müzakereler arayarak yanıt verdi. Rusya daha sonra sağlık endişelerini öne sürerek Belarus'tan süt ürünleri ithalatını yasakladı. Ticaret ihtilafı, Rusya'nın yasağı kaldıracağını açıkladığı 17 Haziran 2009'da sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Belarus-Ukrayna ilişkileri</span>

Belarus-Ukrayna ilişkileri, Belarus ve Ukrayna arasındaki dış ilişkilerdir. Her iki ülke de Bakü Girişimi ve Orta Avrupa Girişimi'nin tam üyesidir. 2021'in son günlerinde, Ukrayna ve Rusya arasındaki ilişki hızla bozulmaya başladı ve Şubat 2022'nin sonlarında tam ölçekli bir istila ile sonuçlandı. Belarus; topraklarında Rus birliklerinin ve teçhizatının konuşlandırılmasına, topraklarının Kuzey Ukrayna'ya yönelik saldırılar için bir sıçrama tahtası olarak kullanılmasına izin verdi ancak Ukrayna'da Belarus birliklerinin varlığını reddetti.