İçeriğe atla

Belarus milliyetçiliği

1991'den 1995'e kadar Belarus bayrağı.

Belarus milliyetçiliği, Belarus milliyetçiliğinin şeklidir. Belarus Halk Cumhuriyeti, 1918'de kurulmuş ve Polonya-Sovyet Savaşı'nda Polonya ve Bolşevik güçler tarafından ele geçirilen toprakları ile 1919'da bağımsızlığını kaybetmiştir ve 20. yüzyılın sonlarına doğru bağımsız Belarus Cumhuriyeti ilan edilmiştir.[1][2] Bugün, BPF Partisi, Muhafazakar Hristiyan Parti, Genç Cephe ve Sağ İttifak dahil olmak üzere Belarus milliyetçiliğinin ideolojik temeline sahip bir dizi kuruluş var, ancak 2000'lerden beri milliyetçilerin Aleksander Lukaşenko hükûmetine karşı çıktığı Belarus milliyetçiliği, şu anda var olan birkaç milliyetçi örgütle birlikte gerilemiştir. Lukaşenko cumhurbaşkanı olduğu dönemde anti-milliyetçi olarak tanımlandı. Bir zamanların önde gelen milliyetçi siyasetçisi Zianon Paźniak, 1990'larda muhalefetin yenilgisinin nedenlerinden biri olarak suçlandığı siyasetiyle otoriter ve radikal olarak tanımlandı.[3]

Kayıp Belarus Mihail Zhyz'neuski için, Kiev'deki Kreşatik Caddesi'ndeki beyaz-kırmızı Belarus, Ukrayna ve UNA - UNSO örgütünün bayrakları ile çevrili cenaze alayı. Mikhail Zhyz'neuski, Kiev'deki Yevromaydan protestoları sırasında öldürüldü.

Rusya'nın 2014'te Ukrayna'ya askeri müdahalesinin ardından, bir dizi Belarus milliyetçisi Ukrayna hükûmet birlikleriyle beraber savaştı.[4][5][6] Ukrayna için ölen Belaruslular Anıtı 28 Mart 2016'da Ukrayna'nın başkenti Kiev'de açıldı.[7]

Galeri

Literatür

  • Krushinsky S. Byelorussian Communism and Nationalism: Personal Recollections. New York, 1953.
  • Vakar N. P. Belorussia. The Making of Nation. Cambridge, Massachusetts, 1956.
  • Bulhakau V. The History of Belarusan Nationalism. Vilnya, 2007. [Валер Булгакаў. Гісторыя беларускага нацыяналізму. — Вільня: Інстытут беларусістыкі, 2007. — 331 с. (Belarusça)]
  • Marples D. R. Belarus: A Denationalized Nation. Abingdon, Routledge, 2013.
  • Rudling P. A. The Rise and Fall of Belarusian Nationalism, 1906–1931. 14 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. University of Pittsburgh Press, 2014.
  • Hroch M. European Nations: Explaining their Formation. London, 2015.
  • Fabrykant M. Russian-speaking Belarusian Nationalism: An Ethnolinguistic Identity Without a Language? 26 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Europe-Asia Studies, 2019.
  • Rudling, Per Anders. ""Unhappy Is the Person Who Has No Motherland": National Ideology and History Writing in Lukashenka's Belarus". War and Memory in Russia, Ukraine and Belarus (İngilizce). Springer International Publishing. ss. 71-105. ISBN 978-3-319-66523-8. 

Kaynakça

  1. ^ Zianon Pazniak. Belarus is an Eastern Outspot 9 Nisan 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Vadzim Smok 1 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Belarusian Identity: the Impact of Lukashenka’s Rule 18 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. // Analytical Paper. Ostrogorski Centre, BelarusDigest, 9 December 2013
  3. ^ Is There Nationalism in Belarus? 14 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. // BelarusDigest, 5 March 2013
  4. ^ Belarusian ‘Vayar’ vs. ‘Black Hundred’ 14 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. // InformNapalm
  5. ^ Belarusians are fighting in Avdeevka? 14 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. // WeapoNews.com
  6. ^ Belarus Slowly and Carefully Walks Along the Ukrainian Path 14 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. // stalkerzone.org
  7. ^ Monument to Belarusians who died for Ukraine was opened in Kyiv 16 Kasım 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. // Belsat TV

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Belarus</span> Doğu Avrupada bir ülke

Belarus, resmî adıyla Belarus Cumhuriyeti (Belarusça:

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Lukaşenko</span> Belarusun ilk devlet başkanı

Aleksandr Grigoryeviç Lukaşenko ya da Alyaksandr Rıhoraviç Lukaşenka, Belaruslu siyasetçi. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra 10 Temmuz 1994'teki seçimleri kazanarak Belarus'un ilk ve tek devlet başkanı oldu. Lukaşenko, siyasi kariyerine başlamadan önce kolektif bir çiftliğin (kolhoz) yöneticisi olarak çalıştı. Askeriyede Sovyet Sınır Birlikleri'nde görev yaptı. 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasına karşı oy kullanan Belarus Yüksek Sovyet üyelerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Belarusça</span> Belarusun resmî dili olan doğu Slav dili

Belarusça veya Beyaz Rusça, Rusça ile beraber Belarus'un resmî dili. Hint-Avrupa dil ailesinin Slav dilleri grubunun Doğu Slav dilleri alt grubuna dahil olup toplam konuşan sayısı yaklaşık 7 milyondur. Mevcut Anayasa uyarınca Belarus Cumhuriyeti'nde Rusça ile birlikte iki resmî dilden biridir. Ek olarak, Rusya, Litvanya, Letonya, Polonya ve Ukrayna'nın bazı bölgelerinde bu ülkelerdeki Belaruslu azınlıklar tarafından konuşulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Belarus'un idari bölümleri</span>

Belarus'un idarî bölümleri, Belarus topraklarının kurumsal ve idarî yapısıdır. Belarus, voblast adı verilen altı idarî bölüm ile özel yönetim haklarına sahip başkent Minsk'e ayrılmaktadır. Voblastlar ek olarak rayonlara ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Belarus arması</span> Doğu Avrupa ülkesi Belarusun ulusal arması

Belarus arması, 1995 Belarus referandumu 1991-1995 yılları arasında kullanılan Pahonya armasının yerine kullanılmak üzere halk tarafından seçilen, Belarus'un resmî devlet armasıdır. Belarus'un ulusal sembollerinden biri olan armada Belarus haritasının yeşil renkteki ana hatları altın güneş ışınlarının üzerine yerleştirilmiş, güneşin bir kısmı da Avrasya topraklarının gösterildiği dünya haritasıyla kapatılmıştır. Armanın sağ ve sol taraflarında Belarus bayrağındaki renkler olan kırmızı ve yeşil renkte kurdelenin sarılı olduğu buğday sapı figürleri mevcuttur. Sol buğday saplarında yonca, sağ buğday saplarında ise keten resmedilmiştir. En üstte tam ortada kızıl yıldız sembolü bulunur. Armanın en altında ortada Beyaz Rusça "Belarus Cumhuriyeti" yazar.

Belarus diasporası, Belarus dışında yaşayan ve kendisini bu adla değerlendiren Belaruslulara verilen genel ad. Farklı araştırmalara göre, Beyaz Rusya Cumhuriyeti dışında yaşayan 2,5 ila 3,5 milyon arasında Beyaz Rus kökenli insan yaşamaktadır. Beyaz Rusların en yoğun olduğu ülkeler Rusya, ABD, Ukrayna, Kazakistan, Letonya, Kanada, Brezilya, Polonya, Litvanya, Moldova, Avustralya ve Estonya'dır.

2006 Beyaz Rusya devlet bakanlığı seçimi, 19 Mart 2006 tarihinde Beyaz Rusya'da gerçekleşti. Sonuç görevdeki başkan olan Aleksandr Lukaşenko için bir zaferdi. Lukaşenko, seçim sonucu oyların% 84.4'ünü alarak seçimi kazanmıştır. Ancak seçim batılı gözlemliler tarafından hileli sayılmıştır. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, "seçimin demokratik seçimlerle ilgili taahhütlerini yerine getirmediğini" açıklamıştır. Bu açıklamaya karşılık ise Bağımsız Devletler Topluluğu oylamayı açık ve şeffaf olarak nitelendirmiştir.

Belarus kültürü, bir dizi farklı faktörün etkisi altında bin yıllık bir gelişimin ürünüdür. Bunlara fiziksel çevre, Belarusluların etnografik arka planı ; ilk yerleşimcilerin putperestliği, Bizans edebi ve kültürel geleneklerine bir bağlantı olarak Doğu Ortodoks Hristiyanlığı, ülkenin doğal sınırlarının eksikliği, nehirlerin hem Karadeniz'e hem de Baltık Denizi'ne akışı ve bölgedeki çeşitli dinler dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Belarus ilişkileri</span>

Azerbaycan ve Belarus arasındaki ilişkiler, Beyaz Rusya Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko'nun Azerbaycan'ı Beyaz Rusya'nın bağımsızlığı ve egemenliği için "koruyucu" olarak nitelendirerek Azerbaycan-Belarus ilişkilerinde "yakın bir ilişki olmadığını" belirtmiştir. Her iki ülke 1918'e kadar Rus İmparatorluğu'nun ve 1991'den önce Sovyetler Birliği'nin bir parçasıydı. Azerbaycan'ın Minsk'te ve Beyaz Rusya'nın Bakü'de bir elçiliği var. Her iki ülke de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) ve Bağımsız Devletler Topluluğu'nun (BDT) tam üyesidir. Azerbaycan Avrupa Konseyi'nin tam üyesidir, Beyaz Rusya adaydır. Hem Azerbaycan hem de Beyaz Rusya, Bağlantısızlar Hareketi'nin (BH) tam üyesidir. Beyaz Rusya'da 6.000'den fazla Azeri yaşıyor.

<span class="mw-page-title-main">Svyatlana Tsihanouskaya</span> Belaruslu politikacı

Svyatlana Heorhiyeuna Tsihanouskaya ya da Svetlana Georgiyevna Tihanovskaya, 2020 Belarus devlet başkanlığı seçiminde aday olan Belaruslu aktivist.

<span class="mw-page-title-main">Syarhey Tsihanouski</span>

Syarhey Leanidaviç Tsihanouski veya Sergey Leonidoviç Tihanovski ; d. 18 Ağustos 1978), Belaruslu bir vicdan mahkûmu, YouTuber, video blog yazarı, muhalif ve demokrasi yanlısı aktivist. Öncelik olarak Belarus devlet başkanı Aleksandr Lukaşenko rejimine karşı aktivizmiyle tanınmaktadır. Mayıs 2020'de, 2020 başkanlık seçimlerine aday olma niyetini açıkladı, ancak iki gün sonra tutuklandı. Karısı Sviatlana Tsikhanouskaya, çekişmeli seçimlerde Lukashenko'nun en büyük rakibiydi.

<span class="mw-page-title-main">Belarus-Litvanya ilişkileri</span>

Belarus-Litvanya ilişkileri, Belarus ve Litvanya arasındaki dış ilişkilerdir. Ülkeler, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından kısa bir süre sonra, 24 Ekim 1991'de diplomatik ilişkiler kurdu. İki ülke 680 kilometre ortak sınırı paylaşıyor. Vilnius, Avrupa Beşeri Bilimler Üniversitesi, Svyatlana Tsihanouskaya gibi Belaruslu mülteciler gibi çok sayıda Belarus sivil toplum kuruluşuna ev sahipliği yapıyor. İki ülkenin Konstanti Kalinovski gibi paylaştığı ulusal kahramanların izlerinin yanı sıra Litvanya, Belarus edebiyatının doğum yeri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Belarus Büyük Vatanseverlik Savaşı Müzesi</span> Minsk, Belarusdaki savaş müzesi

Belarus Büyük Vatanseverlik Savaşı Müzesi, Belarus'un Minsk şehrinde bulunan bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Belarus-Polonya ilişkileri</span>

Polonya Cumhuriyeti ve Belarus Cumhuriyeti 2 Mart 1992'de diplomatik ilişkiler kurdular. Polonya, Belarus'un bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biriydi. Polonya-Litvanya Topluluğu'nun ve daha sonra Rus İmparatorluğu'nun bir parçası oldukları için her iki ülke de ortak bir sınırı paylaşıyor ve ortak tarihlere sahipler. İk ülkede Ekim 1945'te Birleşmiş Milletler'e asıl üyeler olarak katıldılar.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Belarus ilişkileri</span>

Amerika Birleşik Devletleri ve Belarus arasındaki devletlerarası ilişkiler, 1991 yılında Belarus'un da bir parçası olduğu Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla başladı. Ancak, ABD'nin Belarus'un insan haklarını ihlal ettiği yönündeki suçlamaları nedeniyle ilişkiler bozuldu. Belarus ise ABD'yi içişlerine karışmakla suçladı.

<span class="mw-page-title-main">Belarus-Rusya ilişkileri</span>

Belarus-Rusya ilişkileri, Belarus ve Rusya arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. İki ülke bir kara sınırını paylaşıyor ve uluslarüstü Birlik Devletini oluşturuyor. İki ülke arasında ikili anlaşmalar imzalandı. Rusya, Belarus'un en büyük ve en önemli ekonomik ve siyasi ortağıdır. Her ikisi de Bağımsız Devletler Topluluğu, Avrasya Gümrük Birliği, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü ve Birleşmiş Milletler dahil olmak üzere çeşitli uluslararası kuruluşların üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği-Belarus ilişkileri</span>

Avrupa-Belarus ilişkileri, Belarus Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ilişkileri ifade eder. Karşılıklı ilişkiler ilk olarak Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun 1991'de Belarus'un bağımsızlığını tanımasından sonra kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Belarus-Ukrayna ilişkileri</span>

Belarus-Ukrayna ilişkileri, Belarus ve Ukrayna arasındaki dış ilişkilerdir. Her iki ülke de Bakü Girişimi ve Orta Avrupa Girişimi'nin tam üyesidir. 2021'in son günlerinde, Ukrayna ve Rusya arasındaki ilişki hızla bozulmaya başladı ve Şubat 2022'nin sonlarında tam ölçekli bir istila ile sonuçlandı. Belarus; topraklarında Rus birliklerinin ve teçhizatının konuşlandırılmasına, topraklarının Kuzey Ukrayna'ya yönelik saldırılar için bir sıçrama tahtası olarak kullanılmasına izin verdi ancak Ukrayna'da Belarus birliklerinin varlığını reddetti.

<span class="mw-page-title-main">Konstanty Kalinowski</span> asilzade, siyasi aktivist, gazeteci, Ocak isyancısı

Wincenty Konstanty Kalinowski, Belaruslu yazar, gazeteci, avukat ve

<span class="mw-page-title-main">Zośka Vieras</span>

Ludvika Sivickaja-Vojcik Takma adıyla Zośka Vieras, Belaruslu bir yazar ve Belarus ulusal canlanmasının başlatıcılarından ve aktif katılımcılarından biriydi.