İçeriğe atla

Belarus Cumhuriyet Konseyi

Belarus Cumhuriyet Konseyi binası olarak kullanılan eski Belarus Ulusal Kütüphanesi binası

Belarus Cumhuriyet Konseyi (BelarusçaСавет Рэспублікі, RusçaСовет Республики), Belarus'un çift meclisli parlamentosunun üst meclisidir. Konsey 64 üyeden oluşur ve temsil coğrafi olarak belirlenir; seçilen üyelerin çoğu sivil toplum örgütlerinden, çalışma kolektiflerinden ve kendi yargı bölgelerindeki kamu derneklerinden gelir. Her oblast (altı) ve Minsk şehri (ulusal başkent) sekiz üye ile temsil edilir ve bu üyeler başkanlık kotası aracılığıyla konseye atanır.

Meclis başkanları

Ad Başlangıç Bitiş
Pavel Şipuk 13 Ocak 1997 19 Aralık 2000
Alyaksandr Vaytoviç 19 Aralık 2000 28 Temmuz 2003
Henaj Navitski 28 Temmuz 2003 31 Ekim 2008
Boris Batura 31 Ekim 2008 24 Mayıs 2010
Anatoli Rubinov 24 Mayıs 2010 Aralık 2014
Mihail Myasnikoviç[1]27 Aralık 2014 Aralık 2019
Natalya Koçanova[2]Aralık 2019 Görevde

Kaynakça

  1. ^ "Belarus former prime minister to lead upper house of parliament". TASS. 27 Aralık 2014. 31 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler</span> toplumsal, ekonomik ve kültürel bir iş birliği oluşturmak amacıyla kurulan bir örgüt

Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945'te kurulmuş; dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletler kendini "adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş" olarak tanımlamaktadır. Uluslararası ilişkilerde kuvvet kullanılmasını evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma 26 Haziran 1945'te 50 ülke tarafından imzalanan Birleşmiş Milletler Antlaşması'dır.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsız Devletler Topluluğu</span> bölgesel hükümetler arası organizasyon

Bağımsız Devletler Topluluğu, 8 Aralık 1991 tarihinde Rusya, Ukrayna ve Belarus arasında imzalanan anlaşma ile kurulmuş devletler topluluğudur. Anlaşma ile Sovyetler Birliği resmen yıkılmış oldu. 21 Aralık 1991 tarihinde de Estonya, Letonya, Litvanya, Ukrayna ve Gürcistan hariç tüm eski Sovyet Cumhuriyetleri bu anlaşmayı imzaladı.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Konseyi</span> devletler arası kuruluş

Avrupa Konseyi, Avrupa çapında insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü savunmak amacıyla 1949'da kurulmuş hükûmetlerarası bir kuruluştur. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Avrupa Konseyi'ne bağlıdır. Avrupa Konseyi'ne Rusya, Belarus, Kosova, Kazakistan ve gözlemci Vatikan hariç tüm Avrupa ülkeleri üyedir.

<span class="mw-page-title-main">Almatı Zirvesi</span>

Almatı Zirvesi, Bağımsız Devletler Topluluğu'nun kurulması kararının ardından, Sovyetler Birliği'ni oluşturan on beş cumhuriyetten on birinin katıldığı bir toplantıdır. 21 Aralık 1991'de Kazakistan'ın o zamanki başkenti Almatı'da yapılan bu toplantıya Rusya, Ukrayna, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, Azerbaycan, Tacikistan, Ermenistan ve Moldova katıldı. Gürcistan ise gözlemci olarak iştirak etti.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Komisyonu</span> Avrupa Birliğinin yürütme organı

Avrupa Komisyonu ya da tam adıyla Avrupa Toplulukları Komisyonu, yaklaşık 16.000 personelle desteklenip 27 komisyon üyesinden oluşan Avrupa Birliği politikalarının tasarlayıcısı ve koordinatörü, başka bir deyişle Avrupa Birliği'nin yürütme organıdır. Mevzuat önerileri hazırlayıp, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi'ne sunar. Bu organlarca hazırlanan bütçe ve programları uygulamakla yükümlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1873 sayılı kararı</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1873 sayılı kararı, BM Genel Sekreteri'nin Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü'nün 6 aylık bir süre daha ada üzerinde konuşlandırılması hakkında önerisi ve Kıbrıs Cumhuriyeti hükûmetî'nin 15 Aralık 1983'ten sonra Barış Gücü'nün ada üzerinde var olması gerektiği düşüncesi yüzünden BM Barış Gücü'nün 15 Aralık 2009 tarihine kadar ada üzerinde faaliyetlerde bulunma süresi uzatılmıştır. Karar Türkiye'nin karşı, diğer 14 üyenin kabul oyu ile alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi</span>

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi ('AKPM), Avrupa Konseyi'nin parlamenter koludur.

<span class="mw-page-title-main">Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü</span> Bağımsız Devletler Topluluğu tarafından kurulan askerî ittifak

Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ), 7 Ekim 2002 tarihinde altı Bağımsız Devletler Topluluğu ülkesi tarafından kurulan hükûmetlerarası askerî ittifaktır.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Myasnikoviç</span> Avrasya Ekonomi Komisyonu Başkanı

Mikhail Vladimirovich Myasnikovich, ,, Belaruslu siyasetçi ve 28 Aralık 2010 - 27 Aralık 2014 tarihleri arası Belarus Başbakanı olarak görev yaptı. 2010 Belarus devlet başkanlığı seçiminden sonra devlet başkanı Aleksander Lukaşenko tarafından Başbakan olarak atandı.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Ulusal Konseyi</span>

Suriye Ulusal Konseyi, kısaca SUK, Beşar Esad hükûmetine karşı 2011 Suriye ayaklanması sırasında oluşturulan bir Suriyeli muhalif koalisyondur.

<span class="mw-page-title-main">Alyona Lanskaya</span>

Alyona Lanskaya, Beyaz Rus şarkıcı.

Belarus, İsveç'in Malmö şehrinde gerçekleştirilen 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Belarus'un temsilcisi ve şarkısını belirleyen Eurofest isimli ulusal final ülkenin kamusal yayın kuruluşu BTRC tarafından gerçekleştirilmiştir.

"Rhythm of Love", Alyona Lanskaya tarafından seslendirilen İngilizce şarkı. 7 Aralık 2012 tarihinde Belarus'un Eurofest isimli ulusal finalinde halk ve jüriden en yüksek puanı alarak birinci olmuş ve İsveç'in Malmö şehrinde gerçekleştirilmesi planlanan 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Belarus'u temsil etmeye hak kazanmıştır ancak 6 Mart 2013 tarihinde Belarus'un kamusal yayın kuruluş BTRC, Lanskaya'nın ülkeyi "Solayoh" isimli şarkı ile temsil edeceğini açıklamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Solayoh</span>

"Solayoh", Beyaz Rus şarkıcı Alyona Lanskaya tarafından seslendirilen şarkı.

Avusturya, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da gerçekleştirilen 2014 Eurovision Şarkı Yarışması'nı, 290 puan toplayarak kazanmıştır. Avusturya'nın şarkısı "Rise Like a Phoenix", ülkenin kamusal yayın kuruluşu Österreichischer Rundfunk (ORF) tarafından görevlendirilen Conchita Wurst tarafından seslendirilmiştir. Avusturya, ilki 1966 yılında olmak üzere, yarışmada ikinci defa birinci gelmiştir.

Beyaz Rusya, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da gerçekleştirilecek 2014 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Beyaz Rusya'nın şarkısı Beyaz Rusya kanalı Beyaz Rusya Cumhuriyeti Ulusal Devlet Televizyon ve Radyo Şirketi (BTRC) tarafından düzenlenen Eurofest adlı yarışmada seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Teo</span>

Yuri Vasçuk ya da sahne adıyla TEO, Beyaz Rus şarkıcı. Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da gerçekleştirilen 2014 Eurovision Şarkı Yarışması'nda "Cheesecake" isimli şarkı ile Belarus'u temsil etmiştir.

Beyaz Rusya, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Belarus'un şarkısı Beyaz Rusya kanalı Beyaz Rusya Cumhuriyeti Ulusal Devlet Televizyon ve Radyo Şirketi (BTRC) tarafından seçilmiştir. Uzari & Maymuna Beyaz Rusya'yı Time adlı şarkı ile temsil etmiştir.

"Time" Beyaz Rus şarkıcı-söz yazarı Uzari ve kemancı Maymuna tarafından seslendirilen şarkı 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Belarus'u temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">NAVI</span>

NAVI, Beyaz Rus pop müzik grubu. Grup üyeleri Artem Lukyanenk ve Ksenia Juk'tan oluşmaktadır. 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Belarus'u "Historyja majho žyccia" adlı şarkıyla temsil etmiştir.