İçeriğe atla

Belarus'ta izcilik

Beyaz Rusya İzciler Birliği (ABG, Ассоциация белорусских гайдов), Dünya Kız İzcileri Derneği'nin Beyaz Rusya üye kuruluşudur.

Tarihçe

Beyaz Rusya'da izcilik hareketleri Rusya İmparatorluğu dönemi içinde başlar. 1922 yılı civarı bir izcilik örgütlenmesi Kletsk kentinde kurulur ve izcilik aktiviteleri Nyasvizh bölgesinde organize edilmeye başlanır.

1929 yılında, Amerikalı Metodistler Vilna kentinde bir kız izcilik örgütlenmesinin kurulmasına yardım eder. Yıl içinde etkinliklerin sürdürülmesine karşın, 1920'lerin sonuna doğru izcilik Sovyetler Birliği tarafından yasaklanır ve izcilik kuruluşlarının lider ve üyeleri tutuklanır ve hapsedilir.

1980'lerin ortalarında demokratik etkinliklerin küresel düzeyde genişlemesi, Beyaz Rusya'da dönemin komünist Öncü Hareket örgütlerine alternatiflerin yaratılmasını mümkün kıldı.

1990 yılında, Çernobil Faciası'ndan ötürü, Çernobil Çocukları Projesi kapsamında faciadan etkilenen çocukların yurt dışındaki yaz kamplarına davet edilmesi ile pek çok Avrupa ülkesinin izcilik örgütlenmeleri ile yakın ilişkiler kurulmaya başlandı. Özellikle, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Birleşik Krallık Lincolnshire izcilik grupları ile yakın bağlantılar geliştirildi.

1992'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra izciliğin Beyaz Rusya'da yeniden başlatılması WAGGGS tarafından desteklendi. Aynı yıl, Kıbrıs, Beyaz Rusya'da izciliğin gelişimini desteklemek için ülkenin izcilik eğitimlerini Kıbrıs Kız İzcileri grupları vasıtasıyla üstlendi.

Bu süreç sonunda, Beyaz Rusya İzciler Birliği ilk konferansını Haziran 1993'te Minsk'te düzenler ve 1996 yılında WAGGGS'e üye olur.

Beyaz Rusya İzciler Birliği, Avusturya'nın Pfadfinder und Pfadfinderinnen Österreichs'i ile özel ilişkiler kurduğu not edilmelidir. 2000 yılında, bu birlikten bir delegasyon Viyana Uluslararası Bölgesel Kampı "Vienna 2000"de yer alır.[1] 2003'te başka katılımcı gruplarıyla Yukarı Avusturya'da düzenlenen 'Freelife Jamboree'ye,[2] 2008'de 'AQUA!-The Water Jamboree'ye[3] ve 2009 baharında Pfadfinder und Pfadfinderinnen Österreichs'in Wood Badge eğitim kursuna katılınır.[4] 2003-2004 yıllarında ise Avusturyalı İzci grupları, Beyaz Rusya Kız İzcileri'nin medya ve gazetecilik üzerine bir projesi olan Mediaboomu desteklerler.[5][6][7][8][9]

Amblem

Beyaz Rusya İzciler Birliği'nin ambleminde, Beyaz Rusya'nin resmi olmayan ulusal sembollerinden biri olan leylek bulunur.

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

  • World Association of Girl Guides and Girl Scouts, World Bureau (2002), Trefoil Round the World. Eleventh Edition 1997. 0-900827-75-0

Kaynakça

  1. ^ Vienna 2000-Lagerhandbuch-Camp Manual (Almanca ve İngilizce). Viyana. 2000. s. 27. 
  2. ^ "Pfadigruppen finden". Jamboree Review Daily (Almanca ve İngilizce). 6th World Scout Jamboree: 5. 9 Ağustos 2003. 
  3. ^ "TeilnehemerInnen | Participants". 15 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2009. 
  4. ^ "Inside-Out - Woodbadgekurs 2009" (Almanca). 16 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2010. 
  5. ^ Irene Krug (2003). "Helfen mit Herz und Hand: Pressefreiheit für Belarus". PPÖ-Brief (Almanca). Pfadfinder und Pfadfinderinnen Österreichs. 4/2003: 3. 
  6. ^ "Neuigkeiten aus Belarus". PPÖ-Brief (Almanca). Pfadfinder und Pfadfinderinnen Österreichs. 2/2004: 9. 2004. 
  7. ^ "Helfen mit Herz und Hand". PPÖ-Brief (Almanca). Pfadfinder und Pfadfinderinnen Österreichs. 1/2004: 14. 2004. 
  8. ^ Monika Fabjan (2004). "Helfen mit Herz und Hand". PPÖ-Brief (Almanca). Pfadfinder und Pfadfinderinnen Österreichs. 3/2004: 3. 
  9. ^ Valetina Kusk (2007). "Helfen mit Herz und Hand 2004-Ein Brief aus Belarus". PPÖ-Brief (Almanca ve İngilizce). Pfadfinder und Pfadfinderinnen Österreichs. 2/2007: 14. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Belarus</span> Doğu Avrupada bir ülke

Belarus, resmî adıyla Belarus Cumhuriyeti (Belarusça:

<span class="mw-page-title-main">Çernobil Faciası</span> 1986 yılında Sovyet Ukraynasında yaşanan nükleer kaza

Çernobil Faciası, 26 Nisan 1986 tarihinde Sovyetler Birliği'ne bağlı Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Pripyat şehri yakınlarındaki Çernobil Nükleer Santrali'nin 4 numaralı reaktöründe gerçekleşen nükleer kazadır.

<span class="mw-page-title-main">İzcilik</span>

İzcilik ; gençlere kendi kendine yetme ve doğada hayatta kalma eğitimi vererek, gençlerin karakterlerini ve fiziksel gelişimlerini destekleme amacı güden uluslararası bir harekettir. İzcilik din, dil, ırk, cinsiyet, cinsel yönelim ve benzeri hiçbir ayrım gözetmeyen; herkese açık; gönüllülük esasına dayalı, politik hedefleri olmayan, eğitim amaçlı bir gençlik hareketidir. İzci gruplarının kendine has üniformaları bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kool Savas</span> Türk asıllı Alman rapçi

Kool Savas veya gerçek ismiyle Savaş Yurderi, 1998 yılından günümüze kadar çıkardığı albümler ile tanınan Türk asıllı Alman rapçi ve söz yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Das Lied der Deutschen</span> Almanyanın ulusal marşı

Das Lied der Deutschen, Almanya'nın ulusal marşıdır. Ünlü Alman şair August Heinrich Hoffmann von Fallersleben'in 1841'de besteci Franz Joseph Haydn'in bir melodisinden ilham alarak Helgoland adasında dizdiği şiir, cumhuriyetçi ve liberal geleneği desteklemek amacıyla, şarkı Weimar Cumhuriyeti döneminde, 1922 yılında Almanya'nın millî marşı için seçildi. Nazi Almanyası döneminde (1933-1945) şiirin sadece ilk kıtası okunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Leopold Figl</span> 14. Avusturya şansölyesi

Leopold Figl Avusturyalı siyasetçi. Avusturya Halk Partisi'nden seçilen ilk Avusturya Şansölyesi (1945-1953). II. Dünya Savaşı'ndan sonra seçilen en genç Avusturya Şansölyesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Margret Kreidl</span>

Margret Kreidl, nesir, şair, radyo oyunu, libretto ve tiyatro oyunu yazarı.

<span class="mw-page-title-main">İ.E.L. Sakarya İzci Grubu</span>

İ.E.L. Sakarya İzci Grubu, 15 Şubat 1912'de İstanbul Erkek Lisesi bünyesinde kurulmuş olan ve o zamandan bu zamana kadar hala faaliyetlerini sürdüren tek izci grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Belarus Cumhuriyeti Devlet Marşı</span>

Belarus Cumhuriyeti Devlet Marşı veya şarkı sözlerinin ilk kısmının kullanıldığı resmî olmayan adıyla Mı, Byelarusı, Belarus'un devlet marşıdır. Ülkenin devlet sembolleri arasında yer alır. Marş ilk olarak 1940'lı yıllarda yazıldı ve 1955'te Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde kullanılmak üzere kabul edildi. Marşın müziği Nestser Sakalouski tarafından bestelendi, sözleri Mihas Klimkoviç tarafından yazıldı. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonraki dönemde 1995'ten 2002'ye kadar marşı resmi törenlerde sözsüz olarak Sakalouski tarafından bestelenen müzikle birlikte kullanılmaya devam etti. Klimkoviç ve Uladzimir Karızna tarafından yazılan yeni şarkı sözleri, 2 Temmuz 2002'de yayınlanan devlet başkanlığı kararnamesiyle kabul edilirken, Belarus ile olan tarihi bağlantılarından dolayı bestede değişikliğe gidilmedi. Bu açıdan Belarus, Rusya, Özbekistan ve Tacikistan ile birlikte Sovyet marşlarının müziğini kullanımdan kaldırılmadan devam eden eski Sovyet ülkelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Hannelore Elsner</span>

Hannelore Elsner, Alman oyuncu ve moda tasarımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Lenin Öncü Örgütü</span> SSCBde kitlesel bir çocuk örgütü

Vladimir Lenin Öncü Örgütü veya diğer adıyla Piyonerler Birliği, SSCB'de kitlesel bir çocuk örgütüdür. 19 Mayıs 1922'de Rusya Komsomol Konferansı'nda kurulmasına karar verilmiştir. 1922'den beri 19 Mayıs günü Rusya'da Öncüler Günü olarak kutlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ursula Karven</span> Alman oyuncu

Ursula Karven, Alman oyuncudur.

Beyaz Rusya, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Belarus'un şarkısı Beyaz Rusya kanalı Beyaz Rusya Cumhuriyeti Ulusal Devlet Televizyon ve Radyo Şirketi (BTRC) tarafından seçilmiştir. Uzari & Maymuna Beyaz Rusya'yı Time adlı şarkı ile temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Besson</span>

Pierre Besson, Alman oyuncudur.

Almanya'da izcilik hareketi, 150 kadar izci derneği ve federasyonu ile 260 000 kadar izciden oluşmaktadır. Almanya'da izcilik tarihi 1909'da başlar.

Scout method veya izci metodu, izciler tarafından kullanılan resmi olmayan eğitim sistemidir. İzciliğin amacı; katılımcıların bağımsız ve yardımsever olmalarına ve böylece "sağlıklı, mutlu, faydalı vatandaşlar" olmalarına yardımcı olmak amacıyla eğitmektir.

Azerbaycan İzci Derneği (ASA) 11 Ekim 1997'de, derneğin eski başkanı Namık Jafarov önderliğinde, Nabran'da yer alan izci kampının yapılanmasıyla kurulmuş ve 20 Ağustos 2000'de Dünya İzcilik Teşkilatı, Avrasya izcilik kolu'na tam üye olmuştur. ASA, Dünya İzcilik Teşkilatı'nın amaçlarına, ilkelerine, yasalarına ve düzenlemelerine tabidir. Azerbaycan İzcilik Teşkilatı'nın, Şeki, Berde, Nahçıvan, İsmayıllı, Haçmaz, Zakatala, Ağcabedi, Gence ve Yevlah şehirlerinde şubeleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya'da izcilik</span>

Pfadfinder Pfadfinderinnen Österreichs (PPÖ; Avusturya Erkek ve Kız İzcileri), Avusturya'nın en büyük ve Dünya Kız İzcileri Derneği (WAGGGS) ile Dünya İzcilik Teşkilatı (WOSM) kuruluşları tarafından onaylanan tek izcilik organizasyonudur. Kuruluş, bünyesinde 300'den fazla oymak ve 85.000'den fazla izci barındırdığını not etmektedir. WAGGGS ve WOSM ise, bu sayıların aksine, kuruluşa kayıtlı daha düşük sayıda üye sayısı bildirmiştir: 9.503 erkek izci ve 19.508 kız izci.

Macar İzci Derneği Macaristan'ın ulusal İzcilik organizasyonu, 1912'de kurulmuş ve 1922'de Dünya İzcilik Teşkilatı'na üye olmuş, 1948 yılında İzcilik faaliyetlerinin yasaklanması sonrası, 1990'da ülkede İzciliğin yeniden doğuşu ile birlikte tekrar üye olmuştur. Derneğin başlıca kurucuları, Alajos Izsóf, Béla Megyercsy, Gyula Papp ve Sándor Sík sayılmaktadır. 1 Ekim 2020 itibarıyla MCSSZ bünyesinde 13.000 üzerinde izci bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karl Merkatz</span>

Karl Merkatz, Avusturyalı aktör ve yazar.