İçeriğe atla

Belçika Fransızca Konuşan Topluluğu

Koordinatlar: 50°50′48″K 4°21′9″D / 50.84667°K 4.35250°D / 50.84667; 4.35250
Belçika Fransızca Konuşan
Topluluğu
Communauté française
Topluluk
Belçika Fransızca Konuşan Topluluğu bayrağı
Bayrak
Belçika Fransızca Konuşan Topluluğu arması
Arma
Fransızca Konuşan Topluluğu'n Belçika'daki konumu
Fransızca Konuşan Topluluğu'n Belçika'daki konumu
Koordinatlar: 50°50′48″K 4°21′9″D / 50.84667°K 4.35250°D / 50.84667; 4.35250
Ülke Belçika
Bölge Brüksel
 Valonya
Kuruluş1980
BaşkentBrüksel
İdare
 • BaşbakanPierre-Yves Jeholet (MR)
Nüfus
 (2016)
 • Toplam4.500.000
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)
Resmî site
www.cfwb.be

Belçika Fransızca Konuşan Topluluğu (FransızcaCommunauté française de Belgique (CFB)), Belçika'nın üç kurucu anayasal dil topluluğundan biridir. Topluluk, genel olarak Valonya olarak adlandırılan Fransızca konuşulan bölgenin topraklarını ve başkent Brüksel'in iki dilli bölgesini kapsamaktadır. Topluluğun başkenti aynı zamanda Belçika'nın da başkenti olan Brüksel'dir.

Topluluk, başlangıçta Fransız kültür topluluğu olarak anılan kültürel toplulukları oluşturan 1971 anayasa reformu ile kurulmuş olup günümüz şeklini 1980 anayasa reformu sırasında almış ve sonraki reformlar sırasında yeni yetkiler kazanmıştır. Topluluk, 2011 yılından bu yana tartışmalı bir şekilde Valonya-Brüksel Federasyonu (Fédération Wallonie-Bruxelles (FWB)) adını kullanmaktadır.[1]

Topluluğun kendi parlamentosu, hükûmeti ve idaresi vardır. Resmi bayrağı, aynı zamanda Valonya'nın da resmi bayrağı olan Valon bayrağıdır.

Kaynakça

  1. ^ La nouvelle Fédération Wallonie-Bruxelles défraye la chronique 28 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., La Libre Belgique du 25 mai 2011 (Fransızca)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Belçika</span> Batı Avrupada bir ülke

Belçika, resmî adıyla Belçika Krallığı, Batı Avrupa'da bulunan bir devlettir. Avrupa Birliği'ne üyedir. Birliğin ve NATO gibi bazı uluslararası organizasyonların merkezlerini barındırır. 30.528 km²'lik bir alanı kaplayan ülkenin nüfusu yaklaşık 11,4 milyon kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Fransızca</span> Romen dili

Fransızca, Hint-Avrupa dil ailesinin bir Romen dilidir. Tüm Romen dillerinde olduğu gibi, Roma İmparatorluğu'nun Halk Latincesinden türemiştir. Fransızca, Gallo-Romen dillerinden, Galya'da konuşulan Latinceden ve özellikle Kuzey Galya'da gelişmiştir. En yakın akrabası Oïl dilleridir. Fransızca, Gallia Belgica gibi Kuzey Roma Galyası'nın yerli Kelt dillerinden ve Roma sonrası Frank işgalcilerin (Cermen) Frank dilinden de etkilenmiştir. Bugün, Fransız sömürge imparatorluğu sayesinde, en önemlisi Haiti Kreolü olmak üzere, Fransız kökenli çok sayıda kreol dili vardır. Fransızca konuşan bir kişi veya ulus, Frankofon olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Brüksel</span> Belçikanın başkenti

Brüksel veya resmî adıyla Brüksel Başkent Bölgesi, Belçika'nın başkenti ve üç federal bölgesinden biridir. Birkaç yüzyıl önce bataklığın kurutulması sonucu ortaya çıkmış bir şehirdir. Adı bataklığın içindeki yerleşim yeri anlamına gelir. Brüksel büyükşehrine bağlı 19 belediyenin toplam nüfusu 1.191.604'tir (2017). Büyükşehrin bir parçası haline gelmiş civar belediyelerin nüfusu ve gün içinde işleri için Brüksel'e gelenlerin miktarı da göz önüne alındığında toplam kapsamlı nüfusun birkaç milyona çıktığı hesaplanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Valon Bölgesi</span>

Valon Bölgesi, Belçika'nın üç federal bölgesinden biri. Belçika'nın güney kısmındadır. Valon Bölgesi'nin resmî dili Fransızcadır, Alman kökenli nüfusun olduğu bölgede resmî dil Almancadır. Valonya'nın başkenti Namur, önemli kentleri Liège, Charleroi, Mons ve Tournai'dir. Amblemi sarı zemin üzerine kırmızı bir horozdur. Valonya'nın 2019 nüfusu 3.633.975'tir. Valon Bölgesi'nin yüzölçümü 16,845 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Sildavya</span>

Sildavya, Hergé'nin Tenten serisinin belirli kitaplarında konu edilen kurgusal bir Balkan ülkesidir. Konuşulan dil Sildavyaca'dır.

Valonca, Belçika'nın Valonya bölgesinde konuşulan bir Latin dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Namur</span> Belçikada Valon Bölgesinin yönetim merkezi (Namur)

Namur, Güney Belçika'da, Valonya bölgesinde bir şehirdir. Şehir, hem Namur ilinin hem de Valonya'nın başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Belçika Devrimi</span>

Belçika Devrimi, Hollanda Birleşik Krallığı'nın güney eyaletlerini içine alan ve Belçika Krallığı'nın kurulmasıyla sonuçlanan çatışmalar dizisidir.

<span class="mw-page-title-main">28. Waffen-SS Gönüllü Grenadiye Tümeni Wallonien</span> Nazi işgali altındaki Belçika bölgesi Valonyadaki faşist birlikler

Wallonien Lejyonu, II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından işgal edilen Belçika'nın üç bölgesinden bir tanesi olan Valonya'daki faşistlerden oluşan birliklerdir. Bu gönüllü birlikler sadece Doğu Cephesi'nde Kızıl Ordu'ya karşı savaştı. Waffen-SS tümenleri'nden bir tanesidir.

Fransızca: Radio Télévision Belge de la Communauté Française (RTBF), Belçika'nın Fransızca dilinde Konuşan Topluluğu, Valon bölgesi ve Brüksel'de Kamu yayıncılığı yapan kurum. Ülkenin diğer kamu yayıncıları Flaman Topluluğundaki Felemenkçe dilinde konuşan topluluğunun VRT ve Almanca dilinde konuşan Topluluk'ta BRF 'dir.

Belçika, 2019 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Belçikalı Fransız dilinde yayın yapan yayıncı Radio-Télévision belge de la Fédération Wallonie-Bruxelles (RTBF) tarafından İsrail'in başkenti Tel Aviv'de yapılan 2019 yarışması'nda Belçika'yı temsil eden katılımcı Görevlendirme yöntemi doğrultusunda "Wake Up" adlı şarkısıyla Eliot olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Flaman Brabant</span>

Vlaams-Brabant, Belçika'nın Flanders bölgesinde bulunan bir ildir. Anvers, Limburg, Liège, Waals-Brabant, Hainaut ve Oost-Vlaanderen illerine komşu olan Flaman Brabant, aynı zamanda Brüksel-Başkent bölgesini de çevreler. Başkenti Leuven'dir. 2106 km2'lik yüzölçümü, iki ilçeye bölünmüştür. Toplamda 65 semt/köy içerir.

Belçika Krallığı, resmi olarak üç farklı idari bölgeye bölünmüş durumdadır. Bunlardan ikisi olan Flandre ve Valonya beşer ilden oluşurken başkent Brüksel ise tek başına bir bölge olarak kabul edilir ve Brüksel Başkent Bölgesi adıyla anılır. Belçika Anayasası'nın beşinci maddesi uyarınca düzenlenen idari bölünmelere göre ülkede 43 ilçe ve 581 belediye bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Belçika'nın belediyeleri</span>

Belçika'nın belediyeleri, Belçika'nın dördüncü düzey idari bölümleridir. Belediyeler, Brüksel ile Belçika'nın ilçelerinin alt bölümleridir.

Grand Prix de Wallonie, Belçika'nın Valonya bölgesinde her yıl düzenlenen bir yol bisikleti yarışıdır. 2005 yılından bu yana yarış, UCI Avrupa Turu'nda 1.1 etkinliği olarak düzenleniyordu. 2020 yılından bu yana UCI ProSeries kapsamında düzenlenmektedir. Valonya'daki Ardenler klasiklerine benzer bir profile sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Flaman Topluluğu</span>

Flaman Topluluğu, Belçika'nın üç kurucu anayasal dil topluluğundan biridir. Topluluk, genel olarak Flandre olarak adlandırılan Flamanca konuşulan bölgenin topraklarını ve başkent Brüksel'in iki dilli bölgesini kapsamaktadır. Topluluğun başkenti aynı zamanda Belçika'nın da başkenti olan Brüksel'dir.

<span class="mw-page-title-main">Belçika Almanca Konuşan Topluluğu</span>

Belçika Almanca Konuşan Topluluğu, Belçika'nın üç kurucu anayasal dil topluluğundan biridir. Topluluk, genel olarak Valonya'nın Liège ilinin doğusunda Almanca konuşulan bölgenin topraklarını kapsamaktadır. Topluluğun başkenti Eupen'dir.

<span class="mw-page-title-main">Brüksel Şehri</span> Belçikanın başkenti ve özerk belediye

Brüksel Şehri, Belçika'nın başkenti Brüksel'in 19 belediyesinden biridir. Belediye, kentin kuzey ve ortasında yer almakta olup kentin tarihi merkezini oluşturmaktadır. Yüzölçümü 32,61 km² olan belediyenin nüfusu 1 Ocak 2018 tarihi itibarı ile 179.277'dir.

<span class="mw-page-title-main">Belçika'da konuşulan diller</span> Belçikada Konuşulan Diller

Belçika Krallığı'nın üç resmî dili vardır: Felemenkçe (Flamanca), Fransızca ve Almanca.

<span class="mw-page-title-main">MuseumPASSmusées</span> Belçikadaki kamu müzelerine sınırsız giriş yapmaya yarayan akıllı kart

museumPASSmusées; Belçika'daki kamu müzelerine sınırsız giriş yapmaya yarayan bir akıllı karttır. İlk olarak 2018 yılında hayata geçirilen museumPASSmusées ile ülke genelindeki 230'dan fazla müzenin kalıcı koleksiyonlarının yanı sıra geçici sergilere de erişim sağlamak mümkündür. Brüksel Şehir Müzesi, Flaman Sanat Koleksiyonu, ICOM Belçika Valonya-Brüksel ve publiq işbirliğinde hayata geçirilen sisteme bölgesel faaliyet gösteren pek çok farklı kuruluş da destek vermektedir.