İçeriğe atla

Beklenmedik Acil Durum Maliyeti (BADM)

Ne zaman bir projenin, ürünün, yatırımın veya bir başka şeyin maliyet çalışması yapılsa, bu tahmin çalışması içerisinde fiiliyatta olayların nasıl cereyan edeceği, koşulların nasıl, ne kadar gelişeceği, bu durumların kesinliği vb. ile ilgili belirsizlikler mevcuttur. Bu belirsizlikler bir projenin riskleridir.  Bu riskleri tahminleyenler, önceden bilinen bu riskleri "bilinen bilinmeyenler" olarak isimlendirip, geçmişteki tecrübelerine göre riskin olası maliyetlerini de tahmin eder. İşte bu "bilinen bilinmeyenler" maliyeti bu risk çalışmasını yapanlar tarafından olasılık maliyeti, beklenmedik olay maliyeti veya acil durum maliyeti olarak isimlendirilmiştir. 

Bilinen bilinmeyenler maliyeti (Bilmediğimizi bildiklerimizin maliyeti) olarak da geçen bu kavram, bir sistemi düşündüğümüzde sistemin dengesini bozarak, beklenmedik acil durum oluşturan bir durum olarak da tanımlanabilir.  

Bu acil durumun tecrübelere göre bir maliyetinin olacağı, fakat olacağı tahmin edilen bu maliyetin ederinin ne kadar olacağı net değildir. Şu farkı bilmek ve karıştırmamak gerekir ki bu kavram göz ardı edilen durumların bir maliyet kalemi olarak kullanılamaz. Maliyet çalışmasındaki bu kalem (Beklenmedik acil durum ödeneği) istatistiksel olarak olacağı beklenilen ama tahminleme esnasında tam olarak bilinmeyen masraflar için ayrılmış, oluşturulmuştur. [1] Bu maliyeti ikinci sınıf, başarısız tahminler yaparak şişkin tutmak yanlış bir felsefe ve zayıf bir mühendisliğin belirtisidir.

Beklenmedik acil durum maliyeti (BADM), bir maliyet analizinde, teklif hazırlanma aşamasında, bir bütçede ya da genel amaçlı olarak sınıflandırılmış bir başka yapıda bir maliyet kalemine karşılık olarak konulmuştur. BADM genellikle teklif tahmini aşamasında birinci sınıf bir yapı maliyet tahmini için gereklidir. Bu ödenek beklenmeyen pazar koşulları, programlardaki gecikmeler veya erken bitişler, taşeronun yükümlülüğünü yerine getirmemesi veya farklı alanlarda aynı amaç için çalışan grupların ihmallerinden kaynaklı ve beklenilen miktarlar ya da ölçümler temelinde tahminlerin benzeşmesindeki farklılıkları kapatmak amacındadır.[2] Bununla beraber tasarım ile ilgili türlü değişiklikleri de bu ödenek içerisinde düşünülebilir.

Maliyet Mühendisliği Birliği, AACE International, Beklenmedik Acil Durum Maliyetini temel tahminlere ek olarak bazı ögelerin, şartların, olayların durumunu, oluş şeklini deneyimlere göre olacağı kesin fakat etki değeri tam belli olmayan, birikerek oluşan ilave masraflar bütünü diye tanımlamaktadır. Genellikle istatistiksel analiz  ve/veya tecrübelere göre tahmin edilir. Bu arada Beklenmedik Acil Durum Maliyeti şunları kapsamaz:

  1. Büyük boyutlardaki sonucu etkileyen değişiklikleri, Örn. kapasite değişimi, bina boyutları, projenin yeri. 
  2. Olağanüstü olayları,  Örn. Büyük çaptaki grevler, doğal afetler.
  3. Yönetim yedek akçesini,
  4. Piyasalardaki döviz kur farkları,

Bazı durumlar, şartlar veya olayların net olmayan etkisi ile beraber planlamada tahmin hatası, ihmaller, küçük çaptaki fiyat değişiklikleri, tasarımdaki iyileştirmeler ve kapsam dahilindeki değişiklikler, pazardaki çeşitli çevre koşulları genel olarak birçok tahminde yer alır ve "harcanacak masraf kalemi"[3] olarak düşünülür.

Buradaki kilit kavram, "harcanacak masraf kalemi" dir. Diğer bir deyişle, bu masraf diğer her masraf kalemi gibi bütün tahminleme ve maliyet çalışmalarında bulunmalıdır. Yönetim kademesi bu masraf kalemini genellikle işin maliyetini anlamsızca şişiren ve tartışmalı bir konu olan proje takımı işini ehliyle yaparsa "Bu masrafa ne gerek var? " diye düşünür. 

Beklenmedik Acil Durum Maliyeti genel olarak dört şekilde tahmin edilir.[4]  

  1. Uzman değerlendirmesi
  2. Belirlenmiş yönergelerle (Çeşitli seviyelerde kararlar ve tecrübeler ile ) 
  3. Benzetim yöntemi (Monte - Carlo gibi benzetim modeli & öncelikli risk analizi ile)
  4. Verilerin dağılımı modellemesi (Deneysel temelli algoritmalar ile, genellikle regresyon analizi yolu kullanılarak)

Bütün yöntemler kullanılabilirken, tercih edilen yöntem risk yönetiminin temel prensibi ile tutarlı olup, riskin tanımı ile başlamalı ki sonrasında niceliksel olarak olası maliyet riski hesaplanabilsin. Güncel uygulamalarda rakamlara dökme işlemi olasılık hesaplamaları ile yapılır ve genellikle Monte - Carlo benzetim yöntemi kullanılır. 

Yöntem genellikle proje, ürün veya diğer yatırımın olası maliyet dağılımını verir. Bu dağılımdan az veya fazla, istenilen maliyet değeri seçilebilir. Ama genellikle eşit şanslara sahip olduğu düşünülenler seçilir.  BADM hesaplanmaksızın yapılan tahmin ile dağılımdan seçilen maliyet arasındaki fark BADM' dir. Bu karmaşık konu ile ilgili detaylı bilgilere AACE International'ın zengin kaynaklarından ulaşılabilir.[5]

BADM kontrol hesabı olarak bütçeye dahil edilmiştir. Bu risk geliştiğinde ve bunun için ödeme yapılması gerektiğinde, BADM bu risk ile ilişkin olan ödeme kalemine kaydırılabilir. İlgili kayıt ve sebebi kayıt altına alınır. Risk yönetiminde riskler BADM nin gerekliliği olarak proje süresince sürekli olarak tekrar tekrar değerlendirilir. 

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Frederic C. Jelen, James H. Black, Cost and Optimization Engineering, Third Edition, McGraw-Hill Book Company, 1983, pg 456-457
  2. ^ Standard Estimating Practice Sixth Edition, American Society of Professional Estimators, Bni Publications, Inc, 2004, ISBN 1557014817, Pg 103
  3. ^ "Maliyet Mühendisliği Terminolojisi", Önerilen Uygulama 10-90, AACE International, WV, rev. 2007
  4. ^ Hollmann, John K., "The Monte-Carlo Challenge: A Better Approach", 2007 AACE International Transactions, AACE International, Morgantown, WV, 2007.
  5. ^ Uppal, Kul (editor), Professional Practice Guide (PPG)#8, "Contingency", 2nd Edition, AACE International, Morgantown WV, 2007.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Muhasebe</span> Ekonomik kuruluşlarla ilgili finansal bilgilerin ölçülmesi, işlenmesi ve iletilmesi

Muhasebe, bir işletmenin varlıkları ve kaynakları üzerindeki mali nitelikteki bilgileri kayıt, sınıflandırma, özetleme, analiz etme ve yorumlama gibi fonksiyonlar ile takip eden bilimsel bir sistemdir.

<span class="mw-page-title-main">Finans</span> Akademik disiplin

Finans, para, döviz ve sermaye varlıklarının incelenmesi ve disiplinidir. Mal ve hizmetlerin üretimi, dağıtımı ve tüketiminin incelenmesi olan ekonomi ile ilgilidir ancak ondan farklıdır. Kapsama dayalı olarak Finansal sistemlerde finansal faaliyetlere ilişkin disiplin, kişisel, kurumsal ve kamu finansmanı olarak ayrılabilir.

Kriz, bir örgütün üst düzey hedeflerini ve işleyiş biçimini tehdit eden veya hayatını tehlikeye sokan, acil karar verilmesi gereken, uyum ve önleme sistemlerini yetersiz hale getiren gerilim durumudur.

<span class="mw-page-title-main">Simülasyon</span> gerçek bir dünya süreci veya sisteminin işletilmesinin zaman üzerinden taklit edilmesi

Simülasyon veya benzetim, teknik olmayan anlamda bir şeyin benzeri veya sahtesi anlamında kullanılır. Teknik anlamda gerçek bir dünya süreci veya sisteminin işletilmesinin zaman üzerinden taklit edilmesidir. Sistem nesneleri arasında tanımlanmış ilişkileri içeren sistem veya süreçlerin bir modelidir.

Risk yönetimi, işletmelerin işlevleri sırasında ortaya çıkabilecek risklerin önceden dikkatli bir biçimde ve ayrıntıları ile tanımlanıp değerlendirilmesi ve bu riskleri minimize edecek veya tam olarak ortadan kaldıracak önlemlerin alınması.

Proje yönetimi, belirli bir projenin hedef ve amaçlarına ulaşıp bitirilmesi için kaynakların planlanması, organize edilmesi, tedarik edilmesi ve yönetilmesi disiplinidir.

Risk hafifletici önlemler, kabul edilen riskin etkilerini, yapılan kontrol/değerlendirme işlemleri neticesinde azaltma anlamına gelir. Riskin belirlenmesiyle, riskten kaçınılması, etkilerinin önlenmesi veya en aza indirilmesi, kaçınılmaz kayıpların tazmini için tedbir alınması faaliyetlerini ifade eder. İngilizcedeki Risk Mitigation kavramının karşılığıdır.

Risk yönetim modeli; bir işin yapılması süresince, planlama safhasından başlayarak, tehditlerin belirlenmesini, analiz edilmesini, uygun tedbirlerin alınarak kontrol kararlarının verilmesini, değerlendirme ve denetleme faaliyetlerini sistematik olarak inceleyen modeldir.

Risk kıymetlendirme: Belirlenmiş tehlikelerin gerçekleşme olasılıkları ve gerçekleşmesi durumunda oluşacak kaybın tespit edilmesi işleminin çeşitli araçlar üzerinden gösterilerek, analitik olarak hesaplanması ve simülasyonunun yapılması işlemine denir.

Afet ve acil durum yönetimi, afet yönetimi veya acil durum yönetimi, meydana gelen bir afet veya acil durumun etkilerini azaltmak için yapılan çalışmaların tümü.

<span class="mw-page-title-main">Hata ağacı analizi</span>

Hata ağacı analizi (HAA), alt seviyedeki bir dizi olayı birleştirmek için kullanılan Boolean mantığı ile analizi yapılan sistemdeki arzu edilmeyen bir durum için uygulanan, yukarıdan aşağı ve tümdengelim mantığı olan başarısızlık analizidir. Bu analiz yöntemi, esas olarak güvenlik mühendisliği ve güvenilirlik mühendisliği alanlarında sistemlerin nasıl bozulabileceğini anlamak, riski azaltacak en iyi yolları tanımlamak veya sistemin belli bir seviyesindeki başarısızlığı veya emniyetli kaza olaylarının oranlarını belirlemek için kullanılır. HAA havacılık, nükleer enerji, kimyasal süreç, ilaç, petrokimya ve diğer yüksek tehlikenin bulunduğu endüstrilerde kullanılmaktadır, fakat sosyal hizmet sistemi başarısızlıkları ile ilgili risk faktörü tanımlamaları gibi farklı alanlarda da kullanılır. HAA aynı zamanda yazılım mühendisliğinde hata ayıklama amacıyla kullanılır ve hataları tespit etmek için kullanılan sebep-eleme tekniği ile yakından ilişkilidir.

Risk yönetimi sezgisel olmayan bir çalışma alanı olup en basit model olarak, olasılık çarpı etki verilebilir. Çoklu olasılıklar toplam risk olasılığına katkıda bulunacağından özgün riski anlamak zor olabilmektedir. Çoklu risklerin ve onların yansımalarının birbirlerini nasıl etkileyeceği veya analizin diğer konularının toplam riskini nasıl artıracağı konusunda kesin açık bir yaklaşım yoktur.

Bir proje yöneticisi, proje idaresi alanında bir profesyoneldir. Proje yöneticileri, mühendisliğin herhangi bir alanında, planlama, temin etme ve projenin yerine getirilmesinde sorumluluk sahibidir. Proje yöneticileri bir organizasyonun çeşitli departmanlarında meydana gelen problemlerin ya da uyumsuzlukların daha yüksek otoritelere ulaşmadan önce başvurulması gereken ilk merci noktasıdır.

Simülasyon kelimesi latince kökenli bir kelime olup, sözlük anlamı olarak “benzeme, benzeşme, taklit, sahte tavır, yalandan yapma, benzer şartları yaratma” anlamlarına gelmektedir. Bu tanımdan yola çıkarak; Sistem simülasyonu ise benzetim yöntemi ile gerçek sistemin tüm özelliklerini taşıyan aynı girdilere karşılık aynı çıktıları verebilen ve kullanıcılara sistemi daha kolay, ucuz ve hızlı tanıma imkânı sunan teorik, fiziksel veya bilgisayar ortamında modellenmiş yapay sistemlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Olay zinciri metodolojisi</span>

Olay zinciri metodolojisi proje çizelgelerini etkileyen olayları ve olay zincirlerini tanımlama ve yönetmeye odaklanan bir belirsizlik modelleme ve zamanlama ağ analizi tekniğidir. Olay zinciri metodolojisi, kritik yol metodunun ve kritik zincir proje yönetiminin ötesinde bir gelişmedir.

<span class="mw-page-title-main">Event chain methodology</span>

Olay zinciri metodolojisi proje çizelgelerini etkileyen olayları ve olay zincirlerini tanımlama ve yönetmeye odaklanan bir belirsizlik modelleme ve zamanlama ağ analizi tekniğidir. Olay zinciri metodolojisi, kritik yol metodunun ve kritik zincir proje yönetiminin ötesinde bir gelişmedir.

Döviz kuru riski, bir finansal işlem şirketin yerel para birimi dışındaki bir para birimi cinsinden ifade edildiğinde ortaya çıkan bir finansal risktir. Döviz kuru riski, işlemin tamamlandığı tarihten önce yerel para birimi ile para birimi arasındaki kurda olumsuz bir değişiklik riski olduğunda ortaya çıkar.

<span class="mw-page-title-main">Analiz</span> belirli bir türdeki mevcut verilere analitik yöntemler uygulama, karmaşık bir konuyu veya maddeyi daha iyi anlamak için daha küçük parçalara ayırma süreci

Analiz, karmaşık bir konuyu veya maddeyi daha iyi anlamak için daha küçük parçalara ayırma sürecidir. Teknik, matematik ve mantık çalışmalarında Aristoteles'ten önce uygulanmıştır.

Bu, proje yönetimi ve proje danışmalığı ile ilgili terimler sözlüğüdür.

Maliyet-Fayda Analizi (MFA), alternatiflerin güçlü ve zayıf yönlerini tahmin etmeye yönelik sistematik bir yaklaşımdır. Örneğin işlemlerde, faaliyetlerde ve işlevsel iş gereksinimlerinde tasarrufları korurken fayda elde etmek için en iyi yaklaşımı sağlayan seçenekleri belirlemek için kullanılır. Bir MFA, tamamlanmış veya potansiyel eylem planlarını karşılaştırmak ve bir kararın, projenin veya politikanın maliyetine karşı değerini tahmin etmek veya değerlendirmek için kullanılabilir. Genellikle iş veya politika kararlarını, ticari işlemleri ve proje yatırımlarını değerlendirmek için kullanılır. Örneğin, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, düzenlemeleri veya deregülasyonları başlatmadan önce maliyet-fayda analizleri yapmak zorundadır.