İçeriğe atla

Beinecke Nadir Kitaplar ve El Yazmaları Kütüphanesi

Beinecke Nadir Kitaplar ve El Yazmaları Kütüphanesi
Harita
TürKütüphane
Kuruluş14 Ekim 1963
KonumNew Haven, Connecticut, ABD
Koleksiyon
Toplanan öğelerNadir kitaplar ve el yazmaları
Websitebeinecke.library.yale.edu


Kütüphanenin dış cephesi
Kütüphanenin içinden görünüm
Kütüphanenin ortasında yer alan kitap rafları
Orijinal Gutenberg Kutsal Kitabı

Beinecke Nadir Kitaplar ve El Yazmaları Kütüphanesi (İngilizcesi: Beinecke Rare Book and Manuscript Library veya BRBL), Yale Üniversitesinde yer almakta olup dünyanın nadir bulunan kitaplara ve elyazmaları adanmış en büyük kütüphanesidir.

Bu kütüphanenin inşa edilmesi 1963 yılında Beinecke Ailesi'nin maddi desteği sayesinde gerçekleşebildi. Amerikalı mimar Gordon Bunshaft tarafından tasarlanmış olan yapı Yale Üniversitesi’nin “Hewitt Quadrangle” bölgesine veya yaygın isimlendirmesi ile “Beinecke Meydanı’nda” yer almaktadır.

Yer üstünde altı kata yayılmış kitap raflarının yer aldığı dikdörtgen şeklinde ve penceresiz kütüphane binasının cephesi fazla ışığı geri yansıtan ve direkt güneş ışığına karşı koruma sağlayan şeffaf Dany mermeri ile kaplandı. Yapıda “Hewitt Quadrangle” bölgesinin altında yer alan üç bodrum katı ile da yer alıyor.

Beinecke Nadir Kitaplar ve El Yazmaları Kütüphanesi'nde yer alan ve Isamu Noguchi tarafından tasarlanan heykeller zamanı (piramit), güneşi (daire) ve değişimi (küp) yansıtıyor. Kütüphanende yer alan diğer önemli mekanlar birisi Gutenberg Kutsal Kitabı'nın dünyadaki 48 kopyasından birisin olduğu sergi salonu, çalışma alanları, okuma odaları, katalog odası, mikrofilm odası, ofisler ve kitap depolama alanları da yer alıyor.

Kütüphanenin tarihçesi

19. yüzyılın sonlarına doğru Yale Üniversitesi'nin kütüphanesinde yer alan nadir ve değerli kitaplar Eski Kütüphane denilen şimdinin Dwight Salonu'ndaki raflarında muhafaza edilirdi. 1930 yılında Sterling Memorial Kütüphanesi açıldığında bu kitaplar oraya nakledildi. 14 Ekim 1963 tarihinde Beinecke Nadir Kitaplar ve El Yazmaları Kütüphanesi açıldığında bu mekan hem Sterling Memorial Kütüphanesi'nin nadir ve değerli kitapları koleksiyonunun yeni sahibi oldu hem de bu mekana üç yeni özel koleksiyon getirildi: Amerikan Edebiyatı Koleksiyonu, Batı Amerika Koleksiyonu ve Alman Edebiyatı Koleksiyonu. Kütüphanenin açılmasından kısa bir süre sonra James Marshall ve Marie-Louise Osborn Koleksiyonu'da buraya getirildi.

Beinecke Nadir Kitaplar ve El Yazmaları Kütüphanesi Yale Üniversitesi'nin toplamış olduğu ve 1601 tarihinden önce basılmış tüm kitaplar saklanıyor. Üniversitenin topladığı kitaplar arasında Latin Amerika'da 1751 yılından önce basılmış tüm kitaplar, Kuzey Amerika'da 1821'de önce basılmış tüm kitaplar, ABD'de 1851'den önce basılmış tüm kitaplar, Avrupa'da 1801'den önce basılmış broşür ve diğer basımlar yer alıyor. Ayrıca Slav, Yakın Doğu ve Uzak Doğu'da on sekizinci yüzyılda basılmış kitaplar ve farklı kategorilerdeki özel kitaplar da Beinecke Nadir Kitaplar ve El Yazmaları Kütüphanesi'nde yer alıyor.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kütüphane</span> kitaplar, el yazmaları, ses kayıtları veya filmler gibi edebi, müzikal, sanatsal veya referans materyallerinin koleksiyonuyla ilgilenen bir kurum

Kütüphane anlamına gelen ve genellikle Batı dünyasında yaygın olarak kullanılan ‘bibliothek’ kelimesinin aslı Eski Yunancadır ve biblion kitap, baskılı ürünlerin saklandığı yer demektir. Türkçedeki kütüphane ise, Farsça ve Arapça kökenli kütüb (kitaplar) ile Farsça hane (ev) sözcüklerinden türemiştir ve kitapların evi anlamına gelmektedir. Her iki dilde de kütüphane terimi, kitapların saklandığı yer anlamında kullanılmaktadır.“Kütüphaneler, elde edilen bilginin toplanması, depolanması ve dağıtılması fonksiyonlarını gören hizmet işletmeleridir” Toplumsal gereksinimleri karşılamak için kurulan kütüphaneler, her türlü kayıtlı bilgi kaynağını bilgi gereksinimi olan kullanıcıya etkin biçimde sunar böylece bağlantı işlevini sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa İnan Kütüphanesi</span> Sarıyer ilçesinde bir akademi kütüphanesi

İTÜ Mustafa İnan Kütüphanesi, İTÜ Ayazağa yerleşkesinde yer alan kütüphanedir. Tüm İTÜ Kütüphaneleri ve Kütüphane Hizmetleri'nin yönetim ve koordinasyon merkezidir. 1797 yılında Mühendishane-i Bahri Hümayun'da açılan matbaada basılan kitaplar kütüphanenin temelini oluşturmuştur. Kütüphane adını eski İnşaat Fakültesi dekanı ve eski İTÜ rektörü olan Mustafa İnan'dan alır. Kütüphane, 500.000 civarında kitap ve tez içeriği ile Türkiye'nin teknik anlamda en geniş kütüphanelerindendir. 2013 yılı itibarıyla 161 veritabanıyla Türkiye'de en fazla veritabanına sahip akademik kütüphanedir. 7 gün 24 saat açıktır Türkiye'nin ilk 7 gün 24 saat açık olan Akademik Kütüphanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kongre Kütüphanesi</span> ABDnin ulusal kütüphanesi

Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi, ABD'nin ulusal kütüphanesidir. Dünyanın en büyük ve en önemli kütüphanelerinden olan kongre kütüphanesi Washington'da bulunmaktadır. Ayrıca ABD'de yer alan en eski federal kültür yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gordon Bunshaft</span> Amerikalı mimar (1909 – 1990)

Gordon Bunshaft 20. yüzyılda ağırlıklı olarak ABD’de eserler vermiş bir mimardır.

<span class="mw-page-title-main">Huntington Kütüphanesi</span>

Huntington Kütüphanesi veya Huntington Kütüphanesi, Sanat Koleksiyonu ve Botanik Bahçeleri, ABD'nin Kaliforniya eyaletinin San Marino şehrinde yer alan ve Henry E. Huntington tarafında kurulmuş bir eğitim ve araştırma enstitüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Milli Kütüphane</span>

İzmir Millî Kütüphane, İzmir'in Konak ilçesinde, adını verdiği Millî Kütüphane Caddesi'ndeki tarihi binada hizmet veren ve Türkiye'nin Millî adını taşıyan ilk kütüphanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sultan II. Mahmut Kütüphanesi</span>

Sultan Mahmut Kütüphanesi, Lefkoşa'da bir kütüphane. Selimiye Camii'nin doğusunda bulunur. II. Mahmud döneminde Kıbrıs Valisi olan Ali Ruhi tarafından 1829 yılında yaptırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kütüphanesi</span>

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kütüphanesi veya ÇOMÜ Kütüphanesi, Türkiye'nin en büyük üniversite (akademik) kütüphanelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Beyazıt Devlet Kütüphanesi</span> Osmanlı İmparatorluğu ulusal kütüphanesi

Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Bayezid Camii ve tarihî Sahaflar Çarşısı yakınında, Beyazıt Meydanı'na bakan iki tarihi binada 1884 yılından beri araştırmacılara hizmet veren kütüphanedir.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi</span>

Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir halk kütüphanesidir. Bugün, tarihi Saraçoğlu Mahallesi projesinde sosyal tesis ihtiyacını karşılamak adına inşa edilmiş olan binada hizmet vermekte olan kütüphane; Kızılay semtindeki Kumrular Sokak'ta yer alır. Ankara'daki halk kütüphaneleri arasında en çok ziyaret edilen ve 500 bini aşkın materyalle en geniş koleksiyona ev sahipliği yapan kütüphanedir.

<span class="mw-page-title-main">Millî Kütüphane (Polonya)</span>

Polonya Ulusal Kütüphanesi - Varşova'da Polonya Kültür ve Ulusal Miras Bakanlığı'na bağlı merkez kütüphanedir.

Oxford Üniversitesi'nin ana araştırma kütüphanesi olan Bodleian Kütüphanesi, Avrupa'nın en eski kütüphanelerinden biridir. On iki milyonun üzerinde esere sahip olan kütüphane İngiliz Kütüphanesi'nden sonra İngiltere'nin en büyük ikinci kütüphanesidir. 2003 Resmi Derleme Kütüphaneleri Kanunu'na göre İngiltere'de yayınlanan eserlerin derlendiği altı resmi derleme kütüphanesinden biri olduğu gibi İrlanda Kanunu'na göre de İrlanda Cumhuriyeti'nde yayınlanan her kitaptan bir nüsha talep etme hakkı bulunmaktadır. Oxford'a mensup kişiler arasında “Bodley” veya “Bod” olarak bilinen kütüphane öncelikli olarak araştırma kütüphanesi hizmeti verdiğinden belgeler genelde okuma salonlarının dışına çıkartılamaz.

Şehit Ali Paşa Kütüphanesi, 1715 yılında Şehit Ali Paşa tarafından yaptırılan kütüphane.

İsrail Milli Kütüphanesi, eski adı Yahudi Milli ve Üniversite Kütüphanesi olan, kendisini İsrail ve Yahudi miraslarını toplamaya adayan kütüphanedir. 5 milyondan fazla kitabı içinde bulundurur. Kudüs İbrani Üniversitesi’sinin Givat Ram kampüsünde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi</span> Türkiyede bir kütüphane

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, Türkiye'nin Ankara şehrinde yer alan bir kütüphanedir. 134 farklı dilde 4 milyondan fazla kitap koleksiyonu ve 120 milyon makale ve raporla ülkenin en büyük kütüphanesidir. Kurulum çalışmalarına 2016'da başlanan kütüphane, 22 Şubat 2020'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yaklaşık 2 bin davetlinin katılımıyla açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Kraliyet Kütüphanesi</span> Hollandanın ulusal kütüphanesi

Hollanda Kraliyet Kütüphanesi, 1798 yılında kurulan Hollanda'nın Lahey merkezli ulusal kütüphanesidir. KB, Orta Çağ edebiyatından günümüz yayınlarına kadar Hollanda içinde yayımlanan ve hakkında olan her yayını koleksiyonunda toplamaktadır. Deposunda kitaplar, gazeteler ve dergiler dahil olmak üzere yaklaşık 7 milyon yayın saklanmaktadır. KB ayrıca ulusal çevrimiçi kütüphane ve Delpher gibi birçok dijital hizmet sunmaktadır. KB, 2015'ten bu yana halk kütüphanesinin ağının koordinasyonunu üstlenmektedir.

AMEA Merkez Bilim Kütüphanesi, 1923 yılında Azerbaycan'ın Bakü şehrinde kurulan kütüphane.

<span class="mw-page-title-main">Bibliothèque universitaire des langues et civilisations</span>

Akademik Diller ve Medeniyetler Kütüphanesi (BULAC), 12 Aralık 2011'de açılan bir akademik kütüphanedir. Ulusal Doğu Dilleri ve Medeniyetleri Enstitüsü (INALCO) ile beraber Paris'in 13. mahallesinde bulunan Diller ve Medeniyetler Merkezini oluşturur. Kütüphane, INALCO'da öğretilen ya da araştırılan, çeşitli alfabelerle yazılan dillerde uzmanlaşmıştır.

Suna Kıraç Kütüphanesi, Koç Üniversitesi'nin öğrencileri ile akademik ve idari çalışanlarının araştırma ve eğitim gereksinimlerine cevap vermek üzere 1993 yılında üniversite ile birlikte kurulmuş kütüphanedir.

<span class="mw-page-title-main">Millî ve Üniversite Kütüphanesi (Zagreb)</span> Hırvatistanın Millî kütüphanesi ve Zagreb Üniversitesini merkez kütüphanesidir.

Millî ve Üniversite Kütüphanesi (Zagreb) (NSK), Hırvatistan'ın Millî kütüphanesi ve Zagreb Üniversitesi'ni merkez kütüphanesidir.