İçeriğe atla

Behram Bey Vezirov

Behram Bey Vezirov
DoğumAzericeBəhram bəy Əsəd bəy oğlu Vəzirov
23 Aralık 1857
Mirzacamallı, Şuşa kazası, Şamahı Guberniyası, Rus İmparatorluğu
Ölüm1921
Füzuli, Azerbaycan SSC
EğitimSankt-Peterburg Devlet Üniversitesi
MeslekSiyasetçi, şair ve hukukçu

Behram Bey Esat bey oğlu Vezirov (d. 23 Aralık 1857; Mirzacamallı, Şuşa kazası, Şamahı Guberniyası, Rus İmparatorluğu - d. 1921; Füzuli, Azerbaycan SSC) — Azerbaycanlı devlet adamı, siyasetçi, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Parlamentosunun üyesi ve şair.

Hayatı

Behram Bey 1857 yılının 23 Aralık tarihinde Rus İmparatorluğunun Şamahi Guberniyasına dahil Mirzecemallı köyünde dünyaya gelmiştir. O, orta okulu Şuşa Realni Okulunu bitirmiş, üniversite eğitimini Sankt-Peterburg Devlet Üniversitesinde Hukuk Fakultesinden almıştır. Üniversite eğitimini tamamladıktan sonra doğduğu mıntıkaya dönmüş ve hukuk vekili olarak çalışmaya başlamıştır. Behram Bey Birinci Dünya Savaşı boyunca Azerbaycan millî özgürlük hareketinin üyelerinden olmuş, Azerbaycan Halk Cumhuriyetinin 28 Mayıs 1918 yılında kurulmasından sonra 7 Aralık 1918 yılında kurulan Azerbaycan Parlamentosunda milletvekili olmuştur. O, Parlamentoda İttifat fraksiyonunun üyesiydi.[1][2][3]

Azerbaycanın Kırmızı Ordu tarafından işgal edilmesinden sonra Behram bey Vezirov halk düşmanı ilan edildi, devlet tarafından tüm mülkiyyeti müsadere edildi və 9 yıl boyunca oy verme hakkı elinden alındı. Tüm bu olaylarla birlikte Behram Bey Bolşevik yönetimine karşı propaganda yürütmeyteydi. O, 1921 yılında tutuklandı ve mahkemeye çıkarılmadan Ağdam hapishanesinde öldürüldü.[4]

Ailesi

Behram Bey Karabağ bölgesinde ünlü soylu ailelerden olan Vezirovlar ailesinde yetişmiştir. Ünlü Azerbaycanlı şair Qasım bey Zakir onun dedesidir ve aile Karabağ hanları ile akrabalığa sahiptir. Babası Esat bey doktor ve şair olmuştur. Kardeşleri Bahış bey Sabur ve İsfendiyar bey Gülçin de şair olmuşturlar. Onların hepsi Karabağ bölgesindeki Azerbaycan Türklerinin ünlü edebi çevrelerinden olan Meclisi-Ünsün üyeleriydiler. Behram Bey Fedai ismiyle şiirler yazmaktaydı. Çoçukluk zamanından edebiyatla ilgilenmiş, Arap ve Fars dillerini öyrenmiştir. Bunlarla beraber, felsefe, tarih ve İslami bilimler üzere eğitim almıştır. Şiirlerinin büyük bir kısmı dönemimize ulaşamamıştır. Şiirleri Azerbaycan Türkçesinde olmuştur.[5][6]

Kaynakça

  1. ^ Азербайджанская Демократическая Республика (1918―1920) 1998, s. 13-16.
  2. ^ Адрес-календарь Азербайджанской Республики. Baku, 1920. — p. 270
  3. ^ Çingizoğlu 2004, s. 237.
  4. ^ Zohra Farajova (24 Şubat 2022). "Qarabağın tanınmış simaları". Azərbaycan Official State Newspaper. 23 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2023. 
  5. ^ Ministry of Culture (Azerbaijan) (22 Aralık 2022). "Bu gün şair Bəhram bəy Fədаinin doğum günüdür". az.baku-art.com. 8 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2023. 
  6. ^ Çingizoğlu 2004, s. 238.

Kaynak

  • Çingizoğlu, Ənvər (2004). Hacılılar. Baku: Soy. 
  • Азербайджанская Демократическая Республика (1918―1920). Законодательные акты. (Сборник документов). Baku. 1998. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Sülkeviç</span>

Süleyman Bey Sülkeviç, Lipka Tatarı asker, siyasetçi, Rus İmparatorluğu korgenerali, Kırım Başbakanı (1918) ve 1918-20 yılları arasında Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Feridun Bey Köçerli</span> Azerbaycanlı yazar

Firidun bey Ehmedbeyoğlu Köçerli, Azerbaycanlı yazar, filolog ve edebiyat eleştirmenidir.

Teymur Süleyman oğlu Aliyev, daha çok bilinen adıyla Teymur Elçin, seçkin siyasi kariyeri ile de tanınan, önde gelen bir Azerbaycan şairi ve politika yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Âşık Peri</span>

Aşık Peri - Azerbaycanlı aşık, şair.

<span class="mw-page-title-main">Habib Bey Selimov</span>

Selimov Hebib Bey Hacı Yusuf oğlu Tümgeneral, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin ilk Genelkurmay Başkanı, “Asgeran Savaşı Kahramanı” olarak bilinmektedir.

Fatma Hanım Kemine 19. yüzyılda yaşamış şairdir.

İbrahim Bey Azer, Azerbaycanlı şairdir. “Azər” takma adıyla şiirler yazmıştır.

Abdulla Bey Asi Azerbaycanlı şairdir. Asi takma adıyla şiirler yazmıştır.

Esed bey Emirov Azerbaycan Halk Cumhuriyeti Parlamentosu'nun ve palamentodakı İttihat fraksiyonunun üyesi.

Memo bey Memayi, Azerbaycanlı şairdi. Memayi mahlasıyla yazmıştır. Abdurrahim bey Hagverdiyev'in akrabasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Ali bey Mekhfi</span>

Muhammed Ali bey Meşedi Asadulla bey oğlu Valiyev Azerbaycanlı şair, meclisi-ünsün üyesi. Ehvalati-Karabağ eserin yazarı.

Gennadi Nikolayeviç Tarhanov, Rus ve Azerbaycanlı askeri lider, askerî mühendis ve korgeneraldir.

Zülfikar Bey Makinski Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin Himayedarlık Bakanlığının Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti'ndeki temsilcisi, Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti Parlamentosunun I. Dönem milletvekili, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Erzak Bakanlığının idare başkanı ve Teymur Bey Makinski'nin kardeşi. Ünlü Azerbaycan soylu ailelerinden olan Makinskiler'dendir.

Abdül İbn Hüseyn Ali İbn Meşedi Murat veya Meşedi Abdül Muratlı Azerbaycanlı bir şair ve Meclis-Faramuşan'ın üyesiydi.

Zeynal bey Vezirov Azerbaycanlı bir siyasetçi, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti parlamentosu üyesiydi.

Dirili Surhay ve ya Aşık Surhay Beyalı oğlu — Azerbaycanın 20. yüzyılda yaşamış ünlü aşıklarından ve şairlerinden biri.

Mirza Yusuf han Cavanşir Memmedbeyov, Azerbaycanlı bir devlet adamı, mühendis ve Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin bakan yardımcısıydı.

Eşref Bey Hasan Bey oğlu Tağiyev Azerbaycanlı siyasetçi ve Azerbaycan Demokrat Cumhuriyeti (1918–1920) parlamentosunun bir üyesi. Parlamentoda "Müsavat" ve "Ahrar" grublarının bir üyesi olmuştur.

Mirze İsmail Cevanşir 19. yüzyılda yaşamış olan şair, hattat, "Meclisi-Faramuşan" edebiyat topluluğunun bir üyesi olan Azerbaycanlı.

<span class="mw-page-title-main">Bahış Bey Vezirov</span>

Bahış Bey Vezirov — 19. yüzyılın ikinci yarısı ile 20. yüzyılın ilk yarısında faaliyet göstermiş Kuzey Azerbaycanlı şair, Meclisi-Feramuşan isimli edebi cemiyyetin üyesi. Bahış Bey Karabağ'ın ünlü asilzadelerinden olan Vezirovlar ailesinde yetişmişti.