İçeriğe atla

Behrâm-ı Çûbîn

Behrâm-ı Çûbîn (Farsça: بهرام چوبین), Sasaniler zamanında II. Hüsrev'e bağlı meşhur İranlı askerî komutan.[1]

590 — 591 yılları arasında kısa bir süreliğine VI. Behrâm adıyla Sasani İmparatorluğu tahtına çıkmıştır.

Önce gelen:
IV. Hürmüz
Sasani İmparatoru
İran Şehinşahı

590 –591
Sonra gelen:
II. Hüsrev


Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2021.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

İlgili Araştırma Makaleleri

293 (CCXCIII) pazar günü başlayan bir yıldır.

589 (DLXXXIX) cumartesi günü başlayan bir yıldır.

<span class="mw-page-title-main">I. Behrâm</span>

I. Behrâm, Sasani Devleti'nin dördüncü hükümdarıydı. Sadece bir sene tahtta kalan kardeşi I. Hürmüz'den (272–273) sonra kral oldu. Onun yönetiminde Zerdüştçülük dışında kalan Hristiyanlık, Yahudilik, Budizm ve Maniheizm gibi dinler Kartir'in dini politikası nedeniyle zulme uğradılar. Maniheizm'in kurucusu Mani onun döneminde hapse atıldı ve öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">II. Behrâm</span>

II. Behrâm, 276–293 yılları arasında Sasani Devleti'nin kralıydı.

<span class="mw-page-title-main">III. Behrâm</span> Kral

III. Behrâm, Sasanilerin bir kralıydı.

<span class="mw-page-title-main">Narseh</span>

Narseh, Sasani Devleti'nin 293–302 yılları arasındaki kralıydı. I. Şâpûr'un (241–272) oğludur.

<span class="mw-page-title-main">IV. Behrâm</span>

IV. Behrâm, 388 - 399 yılları arasında Sasani İmparatorluğu'nun hükümdarıydı. III. Şâpûr'un (383-388) oğlu olarak ondan sonra tahta çıkmıştır. Babasının hükümdarlığı zamanında Kirman'ın valisi olarak görev almış ve bundan dolayı Kirmanşah unvanına da sahip olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">I. Yezdicerd</span>

I. Yezdicerd, I. Yezdigird ya da I. Yezdicürd, Sâsânî İmparatorluğu'nun 12. şâhıdır. III. Şapûr'un (383-388) oğludur ve kardeşi IV. Behrâm'ın suikastının ardından Sâsânî tahtına çıkmıştır. 399 - 420 yılları arasında, ülkeyi 21 sene idâre etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">V. Behrâm</span> 421 - 438 yılları arasında Sasani İmparatorluğu hükümdarı

V. Behrâm ya da Behrâm-ı Gûr, 421 - 438 yılları arasında Sasani İmparatorluğu'nun hükümdarıydı. I. Yezdicerd'in oğludur. Babasının ani ölümü ya da suikastı sonucu, asillerin muhalefetine karşı Hîre Arap hanedanının da desteğiyle tacı ele geçirdi. V. Behrâm'ın annesi, Yahudi Eksilark'ın kızı olan Soşandukht'tır.

II. Yezdicerd, II. Yezdigird ya da II. Yezdicürd, 438 - 447 yılları arasında Sasani İmparatorluğu'nun hükümdarıydı. V. Behrâm'ın (421–438) oğludur.

<span class="mw-page-title-main">II. Hüsrev</span> 590–628 yılları arasındaki Pers Sasani şahı

II. Hüsrev, ayrıca Hüsrev Perviz, bir yıl kesinti hariç 590'dan 628'e kadar hüküm süren İran'ın son büyük Sasani kralı (şah) olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Mauricius</span> Bizans imparatoru

Mauricius veya Mavrikyüs, 582 – 602 döneminde Doğu Roma/Bizans İmparatorluğu imparatorudur. Bizans imparatorluğunun başlangıç döneminde çok önemli bir hükümdardır. Bir general olarak kayın-babası II. Tiberius ölünce imparator olmuştur. Saltanatının neredeyse tümünde imparatorluğun ya doğu sınırlarında ya da batı Balkanlar sınırlarında neredeyse devamlı savaşlar meydana gelmiştir.

Baga Kağan(Ch'u-lo-hou),Pinyin:葉護可汗, Sasanilerce Šāwa/Sāva/Sāba, Yabghu Qaghan-Magha Qaghan. 587- 588 tarihleri arasında kağanlık yapan Doğu Göktürk Kağanlığı hükümdarıdır.

Narses Altıncı yüzyılın sonlarında ve yedinci yüzyılın başlarında İmparator Mauricius ve Phocas'ın döneminde aktif olan Ermeni kökenli bir Bizans generaliydi. Mezopotamya'daki orduyu Mauricius döneminde komuta etmiştir. II. Hüsrev ile birlikte Sasani gaspçı Behrâm-ı Çûbîn'e karşı savaşmıştır. Phocas, Mauricius'u devirip tahtı gasp ettiğinde Narses gaspçıyı tanımayı reddetti. Edessa şehrinde Phocas birlikleri tarafından kuşatılan Narses, kendisine yardım etmesi için Hüsrev'i çağırdı ve Pers güçleri tarafından kurtarıldı. Durumu diplomatik bir görevle kurtarmaya çalıştı ancak güvenlik sözü verildikten sonra geldiği Konstantinopolis'te Phocas hükûmeti tarafından canlı canlı yakıldı.

<span class="mw-page-title-main">Bizans-Sasani Savaşı (572-591)</span> Bizans ile Sasani arasında yaklaşık 20 yıl süren savaş durumu

Bizans-Sasani Savaşı (572-591), Bizans İmparatorluğu ile Sasani İmparatorluğu arasında gerçekleşen savaştır. Kafkasya bölgesinde Pers egemenliği altında olan Bizans yanlılarının ayaklanmaları ile başladı, ancak diğer olaylar patlak verdi. Çatışma büyük oranda Güney Kafkasya ve Mezopotamya ile sınırlıydı, ancak Doğu Anadolu, Suriye ve Kuzey İran'a da yayılmıştı. Bu, 6. ve 7. yüzyılın çoğunu kapsayan bu iki imparatorluk arasındaki yoğun bir savaş dizisinin bir parçasıydı. Büyük ölçüde sınır eyaletleri ile sınırlandığı ve bu sınır bölgesinin ötesinde herhangi bir düşman topraklarının kalıcı bir şekilde işgal edilmediği aralarındaki birçok savaşın sonuncusuydu. 7. yüzyılın başlarındaki çok daha kapsamlı ve belirgin son çatışmadan önce geldi.

<span class="mw-page-title-main">Blarathon Muharebesi</span> Ortaçağ muharebesi

Blarathon Muharebesi, 591 yılında Ganzak yakınında birleşik Bizans-Sasani kuvveti ile Behrâm-ı Çûbîn komutasında Pers kuvvetleri arasında gerçekleşen muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Sasani İmparatorluğu'nun zaman çizelgesi</span>

Sasani İmparatorluğu ya da Sasani Hanedanı, MS 224-651 arasında süren Pers hanedanlığı için kullanılan isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Sasani İç Savaşı (589-591)</span>

Sasani İç Savaşı (589-591) IV. Hürmüz'ün yönetimine karşı soylular arasındaki büyük memnuniyetsizlik nedeniyle 589'da patlak veren bir çatışmadır. İç savaş 591 yılına kadar sürdü. Mihranlı gaspçı Behrâm-ı Çûbîn'in devrilmesi ile Sasani ailesi İran hükümdarlığına tekrar geldi geldi.