
Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır, Türk din alimi, tercüman ve hattattır. Osmanlı Devleti'nin son zamanlarında ve Cumhuriyet Dönemi'nde yaşamış olup, Kur'an'ın Türkçe tefsirlerinden birini telif etmiştir.

Tefsir veya Yorumlama, İslam dini terimidir. 'el-Fesr' masdarından tef'il babında yorumlamak, açıklamak manalarına gelen bir kelimedir. Eş değer bir kelime "te'vil"dir (yorum). Kur'an ayetlerinin açıklanmasına dair dalıdır. Tefsir ilmi ile uğraşan kişiye müfessir denir. Al-i İmran suresi 7. ayette yer aldığı üzere Kur'an hem anlamı açık, hem de yoruma açık (müteşabih) ayetleri bünyesinde barındırır. İslam tarihinde Kur'an ayetlerini anlamak veya anlamlandırmak üzere çok sayıda çalışma yapılmıştır.

İslam dininde Ramazan bayramı ve Kurban Bayramı olmak üzere iki büyük bayram vardır. Bayramlar kültür ve mezheplerin farklılığına göre değişik şekillerde kutlanır. İslami bayramlar ay takvimine göre düzenlenir. İslami takvimde 12 ay ve 354–355 gün vardır. Sünni ve Şia ay takvimleri her zaman örtüşmez. Bazen hem Şiilerin hem de Sünnilerin kutladığı bir bayram farklı günlere denk gelebilir. İslami bayramlar ay takvimine göre düzenlendiğinden 1-2 günlük farklılıklar olabilir.
Fî Zılâl'il Kur'an, Seyyid Kutub tarafından yazılan Kur'an tefsiri. Mısırlı lider Cemal Abdünnasır'ın suikastından sonra Müslüman Kardeşler birliği ile beraber tutuklanan Kutub, hapishanede geçirdiği dönemde yazmıştır. Bazıları tarafından Kur'an'ın kapsamlı ve birçok kişiyi etkileyen, kolay anlaşılır bir yorum olduğu düşünülür. Buna rağmen bazı gelenekçi ve modernist ulema, tefsirden daha ziyade kişisel düşünce ve deneme olarak bu kitap için kusur bulurlar. Tefsir İslam dünyasınca çok önemli bir etkiye sahiptir.

Muhammed bin Cerîr Taberî, 9. yüzyılda yaşamış din ve tarih bilgini. İran'da tarihî bir bölge olan Taberistan'da doğduğu için 'Taberî' olarak ünlenmiştir.
Beyzavî veya Kadı Beyzavî, İranlı hukukçu, bilim insanı ve Şafi'i-Eş'ari müfessir.

Celâleddîn Süyûtî, Fars asıllı, Mısırlı Sünni din bilgini, polimat ve filozof.

İskenderiyeli Cyril/Kiril Kilise Babası, polemikçi, İskenderiye’nin 412’den 444’e değin patriği. Roma İmparatorluğu'nun İskenderiye'de gücü ve etkisinin en yüksek olduğu zamanda göreve gelmiştir. Konstantinopolis Patriği Nestorius'un aforoz edildiği 431 yılında toplanan Birinci Efes Konsili'nin merkezinde rol almıştır.

El Mizan fi Tefsir'ul Kur'an,, Şii din alimi Muhammed Hüseyin Tabatabai'nin Kur'an tefsiri kitabıdır.
Rivayet tefsiri, İslam dinine ait bir terim olup, Kur'an'ı yine Kur'an ayetleri ve peygamber ile sahabilerden gelen rivayetlerle yorumlama şeklinde yapılan tefsir türüdür.

Kutbeddin İznikî, Osmanlı din alimi ve mutasavvıfı.

Tefhimu'l Kur'an, İslâm âlimi Ebu'l A'lâ el-Mevdudî tarafından yazılmış altı ciltlik Kur'an'ın çevirisi ve tefsiri. Eser 1942 yılında yazılmaya başlandı ve 1972 yılında tamamlandı. Kitap Urduca olarak yazılmıştır ancak birçok dilde çevirisi mevcuttur.
Muktadî veya Ebû’l-Kâsım "el-Muktadî bi-ʿEmrillâh" Tam Adı: Ebû'l-Kâsım "el-Muktadî bi-ʿEmr i’l-Lâh" `Abd Allâh bin Muhammed ez-Zâhîre bin `Abd Allâh el-Kâ’im Bağdad Abbâsî Hâlifelerinin yirmiyedincisidir.

Bihar'ul-Envar, Şii, Caferi rivayetlerin tamamını derlemek amacıyla el-Meclisî tarafından meydana getirilen eser.
Şehristanî ya da tam adıyla Ebü’l-Feth Tâcüddîn Muhammed b. Abdülkerîm b. Ahmed eş-Şehristânî, Orta Çağ İslam dünyasının meşhur dinler tarihçisi.
Mecmeu'l-Beyan Tefsiri, İranlı din bilgini Şeyh Tabersi'nin yazmış olduğu tefsiridir. Bu eserin asıl nüshası Arapça diliyle yazılmış, on ciltten oluşmaktadır. Şii ve Sünni alimler tarafından övülen bu tefsir, Kur'an tefsirleri arasında Kur'an'ı en geniş ve en kapsamlı inceleyen Şii tefsirlerinden biridir. Bu eser eski kaynak tefsir kitaplarından biri olarak kabul edilmektedir. Mecmeu'l-Beyan Tefsiri daha sonra yazılan pek çok tefsire de kaynak olmuştur. Edebi tefsirlerinden biri olan bu tefsir, İran, Lübnan ve Mısır'da defalarca basılmıştır.
Meveddet Ayeti ; Şura Suresi'nin 23. ayetinin bir bölümünü. Bu ayete göre, Muhammed'in tebliğe karşılık ücreti, akrabalarına meveddet ve sevgidir.
Hüccetülislâm, "İslam'da otorite" veya "İslam'ın delili" anlamına gelen yüceltici bir unvan.
Salebî Tefsiri veya özgün adıyla el-Keşf ve'l-Beyân an Tefsîri'l-Kur'ân, on birinci yüzyıldan bir âlim olan Ahmed bin Muhammed es-Sa'lebî'ye ait klasik bir Sünni tefsir veya Kur'an yorumudur. 10 cilt ve 3.425 sayfadan oluşmaktadır.
Kurtubî Tefsiri, 13. yüzyılın âlimi Kurtubî'ye ait klasik bir Kur'an tefsiridir. Kurtubî tefsiri, tefsirlerin en özlülerinden biri olarak kabul edilir ve en popülerleri arasındadır. El-Cami' li Ahkam el-Kur'an adıyla da bilinmektedir.